Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10856
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Urszula » 26 sierpnia 2014, 11:58

Nie znalazłam żadnych łatek, ani innych wskazówek jak uruchomić tę grę. Czy komuś się udało?
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Svenson
Przyjaciel forum
Posty: 153
Rejestracja: 25 marca 2014, 09:51
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Svenson » 26 sierpnia 2014, 13:23

Masz jakiś link skąd to pobrać w ogóle ?

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10856
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Urszula » 26 sierpnia 2014, 13:29

Nie, ja mam grę na dwóch płytach. Instaluje się bardzo fajnie, ale przy próbie uruchomienia pojawia się na chwilę czarny ekran i koniec zabawy.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Rola
Publicysta
Posty: 383
Rejestracja: 09 lipca 2014, 20:13
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Rola » 26 sierpnia 2014, 14:55

Małe dopowiedzenie: Urszula ma na myśli wydanie pod Windows 95. Była też wersja pod DOS którą spokojnie obsłuży DOSBOX.

Nawet Francuzi się poddali:
http://www.atlantisamerzoneetcie.com/fo ... php?t=6318
podobno działa tylko przy niektórych konfiguracjach i to niestabilnie... a ten patch to jest do drugiej części

qwerty
Publicysta
Posty: 1194
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: qwerty » 29 sierpnia 2014, 20:40

Mi to chyba udało się odpalić na W98. Normalnie instalowanym, nie na wirtualce.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar / Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Little Nightmares: Secrets of the Maw
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: M46 » 29 maja 2015, 18:40

Udało mi się uruchomić polskie wydanie gry "Wersal 1685" pod DOSBOX. Jeżeli miałem wydanie pod DOS to pewnie nic wielkiego. Podobno , jak twierdzą forumowicze, było jeszcze wydanie wyłącznie na W95. Nie wiem. Ja mam polskie wydanie na dwóch CD i wydawało mi się zawsze, że jest tylko jedna wersja.

W każdym razie:
Po ściągnięciu, zainstalowaniu DOSBOX (można pobrać najnowszą wersję "0.74" ze strony wydawcy http://www.dosbox.com/download.php?main=1) i jego uruchomieniu - instalujemy "Wersal 1685".
Wkładamy płytę "VERSAILL CD-1" do napędu (jeżeli mamy aktywny autorun - ignorujemy ofertę instalacji). Przechodzimy do włączonego DOSBOX i tam rozpoczynamy instalację:
1) W tym celu należy przeczytać w instrukcji jak dosbox ma "znaleźć" napęd DVD/CD-rom.
u mnie wystarczyło skorzystać z tej porady:
mount r e:\ -t cdrom
w ten sposób dosbox "widzi" mój napęd oryginalny "e:\" jako r
2) Teraz znowu należy skorzystać z porady i pozwolić dosbox-owi "widzieć" jakiś katalog na twardym dysku. Ja trzymam gry na dysku D w katalogu "gry"
wpisałem zatem
mount x d:\gry
teraz dosbox widzi rzeczywisty katalog d:\gry jako x. Bo to w nim mam zamiar zainstalować grę :)
3) Teraz przechodzimy do przeglądania płyty. Prawdopodobnie jesteśmy na dysku z. na ekranie widać "z:\>" Komendą
cd r:\ r: lub r:\
przechodzimy na płytę i jeżeli chcemy zobaczyć co na niej jest wpisujemy komendę "dir" lub "dir/p" lub "dir/w" do wyboru :)
jeżeli jest tamsetup.exe install.exe (a powinien być) to po skończeniu przeglądania wpisujemy
setup.exe install.exe
na ekranie powinno to wyglądać tak "r:\>install.exe" i wciskamy "enter"
Gra się powinna zainstalować. Domyślnie instaluje się pod C:\VERSAILL. Jeżeli na to pozwolimy zainstaluje się pod X:\ czyli np. u mnie pod D:\gry

Jeżeli po zainstalowaniu gra się uruchamia (patrz dalej jak uruchomić) to już nie jest źle. Zazwyczaj działa jednak za szybko. By trochę to złagodzić
można znaleźć w miejscu gdzie zainstalowany jest DOSBOX plik "DOSBox 0.74 Options" albo skorzystać z linku do tego pliku, który owinien być też
w MENU START.
Po otworzeniu (dwuklik :)) można go modyfikować. Warto przeczytać umieszczone tam komentarze.
Ja zmieniłem tam zapis w linijce
core -> core=simple
(wybrałem tę możliwość z podanych w tamtejszych komentarzach)
a w linijce
cputype -> cputype=486_slow
(też wybór z tamtejszych komentarzy).
U mnie to wystarczyło, ale można popróbować innych metod.
Wydaje mi się, że po to by opcje zadziałały, trzeba ponownie uruchomić DOSBOX.
Gdyby coś poszło nie tak, to w MENU START w katalogu z DOSBOX jest plik "reset options" - po kliknięciu powrócą ustawienia początkowe.

Twórcy DOSBOX-a twierdzą, że jeżeli coś się zepsuje to tylko w DOSBOX-ie :). Jak na razie, wierzę im... :)


Jak uruchomić grę:
Jeżeli od nowa włączamy DOSBOX trzeba znowu pozwolić mu widzieć napęd DVD/CD-rom i katalog z grą. Trzeba powtórzyć te 2 zabawy z komendą "mount".
(Jeżeli świeżo zaistalowaliśmy grę i nie wyłączaliśmy DOSBOXA to DOSBOX jeszcze "pamięta" te skojarzenia i zabawy z "mount" można pominąć.)
Teraz będąc w katalogu z:\ wciskamy
cd x:\ x: lub x:\
znajdziemy się w katalogu x.
Teraz
cd versaill [lub jeżeli sami zdecydowaliśmy o nazwie katalogu, w którym gra ma się zainstalować "cd naszanazwakataloguzgrą"]
Gdy już tam będziemy wciskamy
versaill.exe
i gra powinna się uruchomić.

PRZEPRASZAM JEŻELI KTOPŚ POCZUŁ SIĘ DOTKNIĘTY TYM, ŻE WYPISAŁEM CAŁĄ OBSŁUGĘ DOSBOX. WIEM, ŻE JEST TAM ROZBUDOWANA POMOC I PEWNIE WIĘKSZOŚĆ BAWIŁA SIĘ DOSBOXEM I ZNA WSZELKIE ZAKAMARKI PROGRAMU ALE MOŻE CZASAMI ZNALEŹĆ SIĘ KTOŚ, KTO O DOSBOXIE JESZCE NIE SŁYSZAŁ ALBO ZNA GO MAŁO (TAK JAK JA). PISAŁEM TO DLA TAKICH WŁAŚNIE, PODOBNYCH MNIE, GRACZY.

Jeszcze 2 luźne uwagi.
1) na samym końcu "DOSBox 0.74 Options" można wpisac sobie te wszystkie komendy z "mount" co ułatwi uruchamianie gry, bo po włączeniu DOSBOX
program wykona te wpisane instrukcje automatycznie.
2) warto zajrzeć do działu "ARTYKUŁY" na stronie http://stare.e-gry.net/
:)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2015, 10:22 przez M46, łącznie zmieniany 1 raz.
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10856
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Urszula » 29 maja 2015, 18:58

Nie wiem czy u mnie nie jest problem z win 7 - moja wersja jest 64 bitowa, ale za chwilę sprawdzę tę instrukcję :)
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: M46 » 29 maja 2015, 19:05

Też mam W7 64 - bit :)
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

qwerty
Publicysta
Posty: 1194
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: qwerty » 31 maja 2015, 13:39

M46, masz ewidentnie wersję DOS-ową. Nie ma bata, by pod tym programem uruchomić edycję WIN. Jest jeszcze taka możliwość, że na płytach są obie wersje.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar / Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Little Nightmares: Secrets of the Maw
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: M46 » 31 maja 2015, 19:26

Jeżeli pod DOSBOX uruchomić setup.exe to wyświetla uwagę "illegal command: win" a install.exe wchodzi bez problemu. Moje płyty wyglądają tak samo jak te pokazane na zdjęciach Urszuli. qwerty, masz może zdjęcia płyt pod W95?
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

qwerty
Publicysta
Posty: 1194
Rejestracja: 28 lutego 2012, 15:45
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: qwerty » 01 czerwca 2015, 13:14

Już dawno się tej gry pozbyłem. Wygląda na to, że "setup" jest dla WIN, a "install" dla DOS-a.
Na tapecie:
Przygodówka: Space Bar / Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: Front Mission (SNES)
Survival Horror: Silent Hill
FPS: Half-Life 2: Episode 2
Akcja: Little Nightmares: Secrets of the Maw
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Posty: 74
Rejestracja: 11 czerwca 2014, 20:31
Lokalizacja: Toruń
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: M46 » 01 czerwca 2015, 14:50

Na to wygląda. Oby tak było ze wszystkimi wydaniami Wersalu. Wtedy do podróży w czasie do roku 1685 wystarczy DOSBOX :D
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 612
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: MrPepka » 23 listopada 2016, 16:38

Czy problem jest dalej aktualny? Chętnie wziąłbym tą grę na warsztat i spróbowałbym ją uruchomić :oczko:

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10856
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Urszula » 23 listopada 2016, 16:49

Ja jej nie uruchomiłam.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 612
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: MrPepka » 23 listopada 2016, 17:01

A masz tą grę (w sensie wersję na Win 95)? Jak tak to na mój mail wyślij mi obraz płyty (chociaż nie wiem czy wejdzie, ale spróbuj).

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10856
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 139 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: Urszula » 23 listopada 2016, 17:37

Nie będę robić obrazów płyt, bo po pierwsze pliki są duże, po drugie, wyskakują błędy przy próbie kopiowania tych płyt. Nie umiem uruchomić to nie pogram, trudno.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 612
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: MrPepka » 23 listopada 2016, 18:43

No to ci nie pomoge :( A na maszynie wirtualnej sprawdzałaś? Na jakiej konfiguracji sprawdzałaś?

angelisia69
Obserwator
Posty: 34
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: angelisia69 » 28 listopada 2016, 06:14

Też bym chętnie pograła,mam oryginał i wersje stąd : http://www.theisozone.com/downloads/pc/ ... lles-1685/ niestety żadna nie odpala nawet na XP i virtualnym 98 :(

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 612
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy
Płeć:

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: MrPepka » 28 listopada 2016, 12:54

A jaką masz konfigurację? Może jest tak jak kiedyś z azteciem (czyli za nowy procesor itd)?

angelisia69
Obserwator
Posty: 34
Rejestracja: 19 stycznia 2013, 04:17
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Re: Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV - jak uruchomić?

Post autor: angelisia69 » 28 listopada 2016, 13:55

a bo ja wiem?uruchamialam w trybach zgodnosci itd. ale na nic sie nie zdalo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wersal 1685: intrygi na dworze Ludwika XIV”