Yesterday - ocena użytkownika
- kassiopestka
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
- Podziękował(a): 131 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 39 razy
Gram teraz kolejny raz, żeby wszystko dobrze pamiętać przed YO, i nadal jestem tego samego zdania - świetna gra. No i ten smutny wyraz ust Johna... Ech... 

- PawelJasiak
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 1 raz
- Otrzymał(a) podziękowania: 3 razy
Zapomniałem tylko dopisać, że dałem 8/10, a minus jedyny to taki, że gra zdecydowanie za krótka! A aż szkoda, bo klimat ma świetny.
- Eramas
- Publicysta
- Podziękował(a): 4 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy
W Yesterday grało mi się bardzo dobrze. Ciekawa fabuła, pięknie wykonane lokacje, fajny klimat. Zastrzeżenie mam do ścieżki dźwiękowej, bo według mnie była po prostu słaba. Do tego krótki czas rozgrywki + crashe do Windowsa (dwukrotnie, więc tragedii nie ma). 7,5/10, w ankiecie 8.
Główny problem w tym, że dla mnie to jest w ogóle nieintuicyjne. Po 2 godzinach dostałem crasha do pulpitu i po ponownym wczytaniu oglądałem scenę rozpoczynającą grę. Byłem przekonany, że gra zapisuje się jedynie przy jej zamknięciu, więc ściągnąłem savy z forum, ale i tu był problem, bo wczytywało mi zawsze moment, do którego jeszcze nie dotarłem. Byłem bliski poddania się i dopiero wtedy przypomniałem sobie o gwiazdce i "przeżyciu swojego ulubionego momentu ponownie". Nazewnictwo tej funkcji jak i jej miejsce w interfejsie sprawiły, że w ogóle nie skojarzyłem tego z systemem zapisów. Z góry założyłem, że to jakiś album ze zdjęciami lokacji itd.kassiopestka pisze:Najpierw odniose sie szybko do kwestii autosave`ow - chlopaki, ale o co ten krzyk, przeciez w menu dostepnych jest ok. 40 (jak sie juz dojdzie do finalu) scen, od ktorych w dowolnym momencie zabawy mozna kontynuowac gre. Wiec po dokonaniu wyboru i obejrzeniu jednego zakonczenia odpalacie ponownie gre na swoim profilu, wlazicie w gwiazdke w menu...
Ostatnio zmieniony 11 maja 2017, 14:11 przez Eramas, łącznie zmieniany 1 raz.
- kassiopestka
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
- Podziękował(a): 131 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 39 razy
W YO jest tak samo, więc nastaw się psychicznie, jakbyś zamiarował grać. 

- DirkPitt1
- Publicysta
- Podziękował(a): 14 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 37 razy
Bardzo przyjemna gra z ciekawą fabułą, ładną grafiką i pamiętnymi postaciami. Niestety dość krótka. Dla mnie 8.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3
- Scoffer
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
- Podziękował(a): 2 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
+ Całokształt oprawy graficznej
+ Zróżnicowane opisy przedmiotów
+ Mechanizm oglądania/używania przedmiotów
+ Trochę zagadek-łamigłówek, chociaż dość łatwych.
+ Ukryte zakończenie, które sprawiło, że popłakałam się ze śmiechu
+/- Klimat. Rozdział wprowadzający wypadł dość drętwo. Kiedy wcielamy się w Yesterdaya klimat się zagęszcza i naprawdę zaczęłam się wczuwać w atmosferę grozy, kiedy... następuje wątek tybetański atmosfera jest żartobliwa. To mnie wybiło z nastroju i przez to zakończeniami oficjalnymi niespecjalnie się przejęłam.
- Ruch źrenic. Na rwanej animacji "uciekanie oczami", czyli przeskakiwanie źrenicy z prawej na lewą wygląda...no cóż... strasznie.
- Autosejwy. Ja wiem, że to modne i pewnie dobrze się sprawdza na konsolach, ale czemu nie mogę zdecydować, dokąd DOKŁADNIE chcę wrócić? Pomijając fakt, że jeden slot na save to gotowy przepis na porażkę przy wystąpieniu jakiś bugów (czego doświadczyłam niedawno w Obduction)
- Krótka!
7/10
+ Zróżnicowane opisy przedmiotów
+ Mechanizm oglądania/używania przedmiotów
+ Trochę zagadek-łamigłówek, chociaż dość łatwych.
+ Ukryte zakończenie, które sprawiło, że popłakałam się ze śmiechu
Spoiler:
Spoiler:
- Ruch źrenic. Na rwanej animacji "uciekanie oczami", czyli przeskakiwanie źrenicy z prawej na lewą wygląda...no cóż... strasznie.
- Autosejwy. Ja wiem, że to modne i pewnie dobrze się sprawdza na konsolach, ale czemu nie mogę zdecydować, dokąd DOKŁADNIE chcę wrócić? Pomijając fakt, że jeden slot na save to gotowy przepis na porażkę przy wystąpieniu jakiś bugów (czego doświadczyłam niedawno w Obduction)
- Krótka!
7/10
Wszystkie drogi przede mną!
- DirkPitt1
- Publicysta
Do gier z jednym slotem autozapisu (i nie tylko do takich) polecam zabierać się z programem GameSave Manager ustawionym na tworzenie kopii save'a co pół godziny, albo w bardziej paranoicznej wersji, przy każdej modyfikacji pliku zapisu. Kilka razy oszczędził mi mnóstwa nerwów, rwania włosów z głowy, chęci gryzienia klawiatury i wycia do księżyca. Choćby w Gothicu (save z ponad 30h postępów wyparował), GTA SA czy Skyrimie.
- jackowsky
- Przyjaciel forum
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
- Podziękował(a): 39 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy
Re: Yesterday - ocena użytkownika
Nie wiedziałem, że takie coś jest. Wieczorem obadam.
Ostatnio skończone: Röki PL (80%), Archaica: The Path of Light PL (60%), Risen 2: Mroczne Wody (60%), Willy Morgan and the Curse of Bone Town (70%)
Gram: Toonstruck
W tle: The Outer Worlds PL, Baba is You
- Scoffer
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
- Podziękował(a): 2 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Dzięki za info, nie znałam tego narzędzia wcześniej.
Jednocześnie chciałabym zaznaczyć, że narzekanie na jeden slot zapisu nie wynika z tego, że sobie nie radzę z szachrajstwami i gubię zapisy, tylko uważam takie rozwiązanie za niefunkcjonalne.
Wszystkie drogi przede mną!
- DirkPitt1
- Publicysta
Też zawsze na to narzekam. Dla mnie wyłącznie autozapis w grze to lenistwo twórców. A już jeden slot to zaproszenie do katastrofy.
- yemet
- Poszukiwacz Przygód
- Podziękował(a): 7 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy
Ja zawsze ręcznie kopiuję save'a w takich przypadkach. Można też napisać prosty skrypt. Czasem tak oszukuję w rogue-like'ach albo RPG-ach.
- jackowsky
- Przyjaciel forum
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
- Podziękował(a): 39 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy
Re: Yesterday - ocena użytkownika
Fajne narzędzie. Wyszukało mi pełno starych zapisów z odinstalowanych już gier i pozwala na ich usunięcie. Później obadam backupowanie.
Ostatnio skończone: Röki PL (80%), Archaica: The Path of Light PL (60%), Risen 2: Mroczne Wody (60%), Willy Morgan and the Curse of Bone Town (70%)