Until dawn - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co sądzisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
0
Brak głosów
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
4
100%
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
0
Brak głosów
6. Mogłaby być troszkę lepsza
0
Brak głosów
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
ZenekZombie
Administrator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=30700#p30700
Podziękował(a): 54 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 49 razy

Until dawn - ocena użytkownika

Post autor: ZenekZombie » 17 sierpnia 2017, 16:44

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny

Awatar użytkownika
ZenekZombie
Administrator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=30700#p30700
Podziękował(a): 54 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 49 razy

Re: Until dawn - ocena użytkownika

Post autor: ZenekZombie » 20 sierpnia 2017, 15:57

Jest fajne, bardzo dobrze się bawiłam przy tym tytule. Fabuła jest ciekawa i trzyma w napięciu, nie jest może zbyt odkrywcza, ale śledzi się ją z zaciekawieniem i potrafi przykuć do monitora na dłuższy czas. Twórcy umiejętnie zaserwowali parę twistów fabularnych, których się nie spodziewałam. Graficznie gra stoi na bardzo wysokim poziomie, muzyka też jest niczego sobie i doskonale buduje klimat - bardzo fajna wersja utworu O'Death (na marginesie, ostatnio horrory maja bardzo przyjemne dl ucha piosenki np. Long Way Down i The Ordinary World z The Evil Within, czy też Go Tell Aunt Rhody z RE7 :)) Aktorzy wyśmienicie wywiązali się ze swoich ról i voice acting stoi na najwyższym poziomie (grałam w wersję angielską).

Oczywiście, UD nie jest typową przygodówką, to bardziej interaktywny film nastawiony na podejmowanie decyzji, a te potrafią być brzemienne w skutkach, więc warto się zastanowić nad każdym ruchem. Dość powiedzieć, że tylko od nas zależy kto dożyje do tytułowego świtu, może to być cała ósemka bohaterów, lub też nikt. Gra upstrzona jest różnymi rodzajami znajdziek, które przybliżą nam meandry fabuły i nieco rozjaśnią całą historię. Ciekawym pomysłem było porozrzucanie po świecie totemów, które pokazują fragmenty potencjalnych przyszłych zdarzeń. Dzięki temu nie raz możemy uniknąć zagrożenia.

Podsumowując Until Dawn to trzymający w napięciu dreszczowiec, któremu wystawiam notę 8+.
kontakt w sprawach forum: zenekzombie[at]przygodomania.pl
Filmy Youtube - link

qwerty
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Re: Until dawn - ocena użytkownika

Post autor: qwerty » 30 kwietnia 2025, 12:48

Podpisuję się wszystkimi czterema kończynami pod powyższą wypowiedzią. Nic dodać, nic ująć. Nawet ocenę wystawiam taką samą :) Podobało mi się, że nie zawsze zła decyzja lub nie wyrobienie się w czasie z jakimś zadaniem skutkowały zgonem postaci. Gra potrafi zaskakiwać.

8+/10
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: -
FPS: -
Akcja: Nier Automata (1. przejscie; bardzo długa przerwa przed poznaniem prawdziwego zakończenia)
Logiczna: Babel Tower

ODPOWIEDZ

Wróć do „Until dawn”