autor: Fota113 » 08 października 2023, 20:48
Jest to jedna z tych niepozornych gier, które przeszły bez echa a szkoda. Fabularnie jest ciekawie. Wcielamy się w śledczego Amadeo Finvinero i i zostaliśmy wysłani by poprowadzić śledztwo w sprawie śmierci potomka Barona. Co ciekawe przybywając na miejsce do tytułowego miasteczka Dead Reefs okazuje się, że co 9 lat ginie jakaś osoba, a tutejsi mieszkańcy wierzą, że jest to sprawką klątwy.Zaczynamy więc swoje prywatne śledztwo, zdobywamy informacje od miejscowych mieszkańców i szukamy dowodów na to, czy to kwestia Klątwy, czy może ewentualna sprawka zabójcy. Całe śledztwo opisuje w swoim prywatnym dzienniku, ktory można w kazdej chwili otworzyć i przeczytać krok po kroku swoje postępy podczas gry i odkryte dowody w formie wpisów. Jest klimatycznie i jeśli chodzi o zagadki mogą sie podobać, występują zarówno te inwentarzowe z ekwipunkiem jak i parę logicznych by ruszyć mózgownicą. Nie jest to klasyczny point click za to minusik. Sterujemy klawiaturą i trochę to dziwne rozwiązanie, ale idzie się po pewnej chwili do niego przyzwyczaić. Mamy mapę dzięki której wraz z postepami fabuły możemy szybciej przemieszczać się pomiędzy okolicą.W Kwesti grafiki niestety jest słabo.Gra bywa liniowa i trzeba wykonać odpowiednie czynności by ruszyć śledztwo do przodu. Grałem w polską wersję językową wydaną w serii pudełkowej The Adventure Company więc plusik za nasz rodzinny język.
Podsumowując dla tych co lubią gry w klimacie śledztwa pozycja warta przynajmniej sprawdzenia. Moja subiektywna ocena 8-/10 w ankiecie 8.
+fabuła
+klimat
+zagadki
+polska wersja językowa( wersja pudełkowa )
-sterowanie
-grafika
-zyskałaby jako point click
Moja lista ukończonych gier przygodowych
viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
OSTATNIO UKOŃCZONE GRY PRZYGODOWE :
Sentinel: Strażnik grobowca
Dead Reefs
Simon the Sorcerer 2: 25th Anniversary Edition
Szymek Czarodziej
Simon the Sorcerer 4
Simon the Sorcerer 5: Kto nawiąże kontakt?
Obecnie gram w