Dead Reefs - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co myślisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
0
Brak głosów
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
2
50%
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
1
25%
6. Mogłaby być troszkę lepsza
1
25%
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4

Awatar użytkownika
Izysnofret
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Dead Reefs - ocena użytkownika

Post autor: Izysnofret » 06 stycznia 2012, 14:47

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny

qwerty
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Re: Dead Reefs - ocena użytkownika

Post autor: qwerty » 06 kwietnia 2012, 23:22

Troszkę udziwnione sterowanie, do którego można się szybko przyzwyczaić. Bardziej przeszkadzała mi prędkość poruszania się bohatera - albo wlókł się niemiłosiernie (głównie podczas wchodzenia/schodzenia), albo pędził jak oszalały (przeszkadzało głównie podczas nagłych zmian kamery). Generalnie preferuję point'n'click nad direct control, a to ze względu na wygodę przeczesywania lokacji w celu znalezienia aktywnych miejsc - więc tutaj na starcie duży minus.

Jeszcze odniosę się do kilku zagadek:
1. Dopasowanie run u wiedźmy
Grałem w angielską wersję językową i w niej jedna litera jest napisana niewyraźnie, co automatycznie zmienia sens zdania - chodzi mi o literkę "b", która wygląda jak "h".
A różnica jest spora: boar (dzik) -> hoar (szron, siwizna)
2. Zagadka z gołębiami
Wskazówka do pierwszego gołębia dość pomysłowa (z nim miałem największy problem):
"was 23rd but not in order" -> chodzi o 2 wiersz i 3 kolumnę
3. Końcowa zagadka
Ze względu na brak wskazówki dot. rozwiązania problemu, IMO kombinacja run mogłaby być dowolna poza tą wymienioną w tekście. Szukanie metodą prób i błędów. Tutaj się twórcy nie popisali.

Ocena: 6/10
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: Silent Hill
FPS: XIII
Akcja: Nier Automata
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 29 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 75 razy

Post autor: DirkPitt1 » 09 maja 2018, 12:00

Gra ma ciekawą fabułę, wygląda przyjemnie i ma też kilka ciekawych zagadek. Jedyne, co mi nie pasowało, to dość udziwnione sterowanie. Moja ocena to 7.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Fota113
Obserwator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: Fota113 » 08 października 2023, 20:48

Jest to jedna z tych niepozornych gier, które przeszły bez echa a szkoda. Fabularnie jest ciekawie. Wcielamy się w śledczego Amadeo Finvinero i i zostaliśmy wysłani by poprowadzić śledztwo w sprawie śmierci potomka Barona. Co ciekawe przybywając na miejsce do tytułowego miasteczka Dead Reefs okazuje się, że co 9 lat ginie jakaś osoba, a tutejsi mieszkańcy wierzą, że jest to sprawką klątwy.Zaczynamy więc swoje prywatne śledztwo, zdobywamy informacje od miejscowych mieszkańców i szukamy dowodów na to, czy to kwestia Klątwy, czy może ewentualna sprawka zabójcy. Całe śledztwo opisuje w swoim prywatnym dzienniku, ktory można w kazdej chwili otworzyć i przeczytać krok po kroku swoje postępy podczas gry i odkryte dowody w formie wpisów. Jest klimatycznie i jeśli chodzi o zagadki mogą sie podobać, występują zarówno te inwentarzowe z ekwipunkiem jak i parę logicznych by ruszyć mózgownicą. Nie jest to klasyczny point click za to minusik. Sterujemy klawiaturą i trochę to dziwne rozwiązanie, ale idzie się po pewnej chwili do niego przyzwyczaić. Mamy mapę dzięki której wraz z postepami fabuły możemy szybciej przemieszczać się pomiędzy okolicą.W Kwesti grafiki niestety jest słabo.Gra bywa liniowa i trzeba wykonać odpowiednie czynności by ruszyć śledztwo do przodu. Grałem w polską wersję językową wydaną w serii pudełkowej The Adventure Company więc plusik za nasz rodzinny język.
Podsumowując dla tych co lubią gry w klimacie śledztwa pozycja warta przynajmniej sprawdzenia. Moja subiektywna ocena 8-/10 w ankiecie 8.
+fabuła
+klimat
+zagadki
+polska wersja językowa( wersja pudełkowa )
-sterowanie
-grafika
-zyskałaby jako point click
Moja lista ukończonych gier przygodowych :oczko:
viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
OSTATNIO UKOŃCZONE GRY PRZYGODOWE :
Sentinel: Strażnik grobowca
Dead Reefs
Simon the Sorcerer 2: 25th Anniversary Edition
Szymek Czarodziej
Simon the Sorcerer 4
Simon the Sorcerer 5: Kto nawiąże kontakt?
Obecnie gram w

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dead Reefs”