Przygodówki, w które chcielibyśmy zagrać po polsku

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 367 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy
Re: Przygodówki, w które chcielibyśmy zagrać po polsku

Post autor: kassiopestka » 28 kwietnia 2024, 11:43

Wlodek pisze:
28 kwietnia 2024, 01:26
Blacksad, Born Punk, Voodoo Detective, Reversion Chapter 2 i 3, Whispers of a Machine, The Excavation of Hob's Barrow, Lamplight City, Unavowed, Shardlight, Technobabylon Randals Monday , Dexter Stardust : adventures in outer space, The Hand of Glory, Virtuaverse.
Podpisuję się pod: Reversion, Dexterem Stardustem: Adventures in Outer Space i Randals Monday. Jak mogłam zapomnieć? Szczególnie o tym ostatnim. :P
Vicek pisze:
28 kwietnia 2024, 10:38
Takie wątki prawie zawsze pozostają bez odzewu, bo jednak tłumaczenie to zbyt długotrwały proces, żeby tłumacz przy wyborze tytułu kierował się czyimiś sugestiami, ale co mi tam - dopiszę się ;)
No wiadomo, że tu musiałaby być dobra wola tłumacza, ale może, jak się niektóre tytuły będą powtarzać albo jak potencjalny tłumacz będzie miał ochotę, albo jak pestka (he, he) będzie bardzo :prosi: prosić... :rotfl:
Dirk Pitt odpalił Jamesa Perisa i potwierdza, że fajna gra, faktycznie inspirowana Larrym, ale nie świńska, jest system punktacji i dogadujący bohaterowi narrator, tak że ja aktualnie najbardziej czekam na spolszczenie tej.

Ale z twojej listy podpisuję się pod:
Lucy Dreaming;
Voodoo Detective;
Balck Sails;
The Abbey;
Edna & Harvey.
DirkPitt1 pisze:
27 kwietnia 2024, 11:43
I Rock n Roll will never Die też by zasługiwało na tłumaczenie.
Absolutnie! :D
Fota113 pisze:
27 kwietnia 2024, 20:01
Ankh: Battle of the Gods
Oj tak, zagrałabym sobie we wszystkie 3 po kolei, a zdaje się tylko "trójka" nie ma wersji PL.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 122 razy

Post autor: DirkPitt1 » 28 kwietnia 2024, 12:13

Skoro się udało wyciągnąć tekst z Hoba, to myślę, że coś tam w temacie pokombinuję. Z tym, że to nie będzie zaraz.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 28 kwietnia 2024, 14:39

Ale w którym temacie? O jakiego Hoba chodzi?
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy

Post autor: pi_kor » 28 kwietnia 2024, 14:55

kassiopestka pisze:
28 kwietnia 2024, 14:39
Ale w którym temacie? O jakiego Hoba chodzi?
The Excavation of Hob's Barrow.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego - Crowns and Pawns Kingdom of Deceit - Lost Chronicles of Zerzura - Lost Horizon 2 - Monolith - Unforeseen Incidents - Whispers of a Machine - Tajne akta: Sam Peters - Warp Frontier - Shardlight
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 28 kwietnia 2024, 14:55

pi_kor jakoś wydłubał tekst z The Excavation of Hob's Barrow. I zakładam, że jak go ładnie poproszę, to potem będzie w stanie wpakować go z powrotem do gry.

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy

Post autor: pi_kor » 28 kwietnia 2024, 15:03

Śmiało uderzaj jak bedzie gotowe. Dojdzie jeszcze edycja fontów i spritów (o ile coś jest do tłumaczenia na grafikach), ale to temat na później.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego - Crowns and Pawns Kingdom of Deceit - Lost Chronicles of Zerzura - Lost Horizon 2 - Monolith - Unforeseen Incidents - Whispers of a Machine - Tajne akta: Sam Peters - Warp Frontier - Shardlight
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 28 kwietnia 2024, 16:21

Aaa... kapuję, bo zupełnie innego Hoba na Stemie znalazłam. :rotfl:
No niestetki ten to kompletnie nie moje klimaty i na dodatek pikseloza, ale na pewno są tacy, co się ucieszą. :D

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 28 kwietnia 2024, 18:21

To akurat bardzo estetyczna pikseloza. Tamten drugi Hob jest bardzo ładny, ale to nie przygodówka.

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 37 razy

Post autor: Shadow » 28 kwietnia 2024, 18:22

Co do Blacksad Under Skin, kiedyś chciałem wziąć się za ten projekt, ale okazało się, że grę tłumaczy grupa Baxa, konkretnie 2 osoby. Warto śledzić kanał discord tej grupy.

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta

Post autor: Vicek » 28 kwietnia 2024, 18:49

DirkPitt1 pisze:
28 kwietnia 2024, 18:21
To akurat bardzo estetyczna pikseloza. Tamten drugi Hob jest bardzo ładny, ale to nie przygodówka.
The Excavation of Hob's Barrow zajmowało 1 i 2 miejsca w plebiscytach na najlepszą przygodówkę 2022 roku, ale ja nie podzielam tego zachwytu, także nad grafiką. Owszem, jest szczegółowa, ale według mnie ma zbyt monotonną i nieciekawą kolorystykę. Sama gra jest w porządku, ale ani rozgrywka, ani fabuła nie rzuciły mnie na kolana. Jedynie przewrotne zakończenie odrobinę mnie zaskoczyło.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 28 kwietnia 2024, 19:04

DirkPitt1 pisze:
Taaa, to jak jakaś platformówka wygląda. Choć niby jest napisane, że przygodowa akcji. Ale zręczność ewidentnie wymagana.

Wlodek
Obserwator
Podziękował(a): 8 razy

Post autor: Wlodek » 28 kwietnia 2024, 19:07

Shadow pisze:
28 kwietnia 2024, 18:22
Co do Blacksad Under Skin, kiedyś chciałem wziąć się za ten projekt, ale okazało się, że grę tłumaczy grupa Baxa, konkretnie 2 osoby. Warto śledzić kanał discord tej grupy.
Świetna wiadomość. Pamiętam jak czekałem bardzo na premierę tej gry z racji bycia fanem komiksów. Byłem przekonany że będzie po polsku jak poprzednie produkcje Pendulo a tu mnie spotkała niespodzianka.

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: kNOT » 28 kwietnia 2024, 19:23

kassiopestka pisze:
28 kwietnia 2024, 16:21
zupełnie innego Hoba na Stemie znalazłam.
Mimo to gorąco polecam. To jest po prostu świetna gra :okok:
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 28 kwietnia 2024, 19:54

Vicek pisze:
28 kwietnia 2024, 18:49
DirkPitt1 pisze:
The Excavation of Hob's Barrow zajmowało 1 i 2 miejsca w plebiscytach na najlepszą przygodówkę 2022 roku, ale ja nie podzielam tego zachwytu, także nad grafiką. Owszem, jest szczegółowa, ale według mnie ma zbyt monotonną i nieciekawą kolorystykę. Sama gra jest w porządku, ale ani rozgrywka, ani fabuła nie rzuciły mnie na kolana. Jedynie przewrotne zakończenie odrobinę mnie zaskoczyło.
Mnie kolorystyka siadła, a co do zakończenia mam mieszane uczucia. Z jednej strony dobrze pasuje do tej historii, ale znów od pewnego momentu bohaterka zachowuje się jak idiotka, ślepo dążąc do celu i ani przez chwilę się nie zastanawiając nad całą sytuacją. Nawet jeśli przyjmiemy, że Tillet jej nie zdążył o niczym opowiedzieć i tę retrospekcję z pewnej istotnej rozmowy oglądał tylko gracz, to Thomasina i tak miała pewne poszlaki, że została tam ściągnięta podstępem i się powinna zastanowić nad motywami pewnych osób. Przez to ta końcówka jest taka wymuszona, bo Thomasina robi rzeczy zupełnie sprzeczne z logiką i tym, co gracz zrobiłby na jej miejscu. Może gdyby tę retrospekcję przerzucić na sam koniec gry, intencje gracza nie kłóciłyby się tak mocno z działaniami protagonistki.

Awatar użytkownika
Scoffer
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy

Post autor: Scoffer » 29 kwietnia 2024, 12:16

Porządne ludzkie tłumaczenie Chicken Police to by była złota rzecz, tyle sucharków...
Wszystkie drogi przede mną!

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Post autor: Konrad » 29 kwietnia 2024, 14:59

Polda 7 w fajnym tłumaczeniu. Myślę że byłby to hit. Szkoda że autorowi nie chce się nawet angielskiej wersji przygotować. Niby temat już wałkowany na forum był ale, imho gra swoim humorem miałaby szansę dotrzeć do naszych słowiańskich serc, i po prostu trochę mi szkoda tego potencjału.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
Zagadka
Publicysta
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy

Post autor: Zagadka » 01 maja 2024, 13:17

Edna & Harvey ma w sobie już wbudowany polski font, a plik z tekstem można otworzyć nawet zwykłem notpadem. Pod względem technikaliów dobrze się tłumaczy - mnie się udało tak na szybko i wszystko w grze działa:

Obrazek

Więc może nawet maszynowe tłumaczenie byłoby łatwe w przygotowaniu ;).
"Przygodówka jest niczym innym, jak dobrą opowieścią, obleczoną w zajmujące zagadki, które gładko wpasowują się w historię i bohaterów, a do tego cieszącą wzrok i słuch" - Roberta Williams

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 12 maja 2024, 13:52

Przypomniała mi się przygodówka, w której demo grałam i która wydała mi się bardzo fajna i fajnie by było, jakby dostała wersję PL. Zabawna, klasyczna, z przyjemną grafiką.

Angelo and Deemon: One Hell of a Quest

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Otrzymał(a) podziękowania: 37 razy

Post autor: Shadow » 12 maja 2024, 19:59

Co do Tell Me Why ostatnio opublikowałem listę gier, na kanale discord graj po polsku, które chciałby spolszczyć. Z listy będę musiał wykreślić Tell Me Why, gdyż okazało się, że po skończeniu prac nad Life is Strange 2 (trwają testy spolszczenia) ten następny tytuł idzie do przetłumaczenia.

Awatar użytkownika
Subaru Mitsubishi
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: Subaru Mitsubishi » 16 maja 2024, 19:39

Shadow pisze:
12 maja 2024, 19:59
gdyż okazało się, że po skończeniu prac nad Life is Strange 2 (trwają testy spolszczenia) ten następny tytuł idzie do przetłumaczenia.
To pewne info z testami spolszczenia? Już straciłem nadzieję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”