Jeśli miałbyś komuś polecić przygodówkę...

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 73 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 45 razy

Re: Jeśli miałbyś komuś polecić przygodówkę...

Post autor: jackowsky » 28 maja 2022, 23:10

Też kiedyś do gier HOPA podchodziłem jak pies do jeża, ale się przekonałem i czasami sobie dla urozmaicenia pyknę.
Ostatnio skończone: Shapik: The Quest (60%), Hope Lake PL (40%), Secret Files: Sam Peters PL (50%), Agatha Christie: Murder on the Orient Express PL (60%), Edna&Harvey: Breakout, The PL (70%)

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Post autor: Konrad » 28 maja 2022, 23:11

Dzięki za info. W międzyczasie popatrzyłem na niektóre z tych tytułów. Ale...to wszystko przeca 3d :D ;)
Artifex Mundi kojarzę, grałem w Matrioszkę.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 361 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: kassiopestka » 29 maja 2022, 00:35

Te, co ja ci poleciłam, to 2,5D. :D Żadne 3.

Artifex słynie właśnie z gier typu HOPA, Matrioszka to takich ich eksperyment z typowym point-and-clickiem. Całkiem udany, mogliby coś jeszcze machnąć. :D
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 201 razy

Post autor: Urszula » 29 maja 2022, 07:18

Agatha Christie - seria
Agon - seria 2 gry
Ankh - seria
Aura: fate of the ages
Aura 2: the sacred rings
House of da Vinci, The dwie gry
Jack Keane
Keepsake
Lost crown: a ghost-hunting adventure, The
Memento mori 2: strażnicy nieśmiertelności
Myst - seria
Next big thing, The
Night of the rabbit, The
Ni.Bi.Ru: wysłannik bogów
Primordia
Quern: undying thoughts
Rhem - seria
Room - seria
Runaway - seria
Safecracker: the ultimate puzzle adventure
Samorost 3
Schizm - seria
Sentinel
Yesterday - seria
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 29 maja 2022, 12:34

Dziękuję.
Primordię mam rozpoczętą. Muszę wrócić do tego tytułu. Resztę obadam.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 29 maja 2022, 13:42

Żeby nie było że tylko biere i biere: polecam Voodoo Detective. Kupujcie i grajcie. Piękna gra, aż żałuję że mam już to za sobą.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 110 razy

Post autor: DirkPitt1 » 30 maja 2022, 12:45

Largo Winch - jeśli ci trochę kanciaste 3d nie straszne.
Syberia 1-2
The Book of Unwritten Tales
Edna & Harvey
Yoomurjak's ring
Experience 112 - ciekawy eksperyment w gatunku
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 30 maja 2022, 13:13

Dzięki za info. Syberia 1 i 2 mam, czekają na swoją kolej. Resztę obadam. The Book... - widzę że pojawia się cyklicznie w propozycjach, hmm.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 23 listopada 2022, 13:28

Hej. Chciałbym prosić o poradę.

Kupiłem na GOG zestawy Quest for Glory I-V i Space Quets I-VI. Chciałbym trochę się podciągnąć z Sierrą.. Od której gry w każdej serii sugerowalibyście zacząć? Niekoniecznie mam ochotę na deadendy (chyba że nie da się inaczej) i komendy tekstowe.

Chętnie poznam zdanie osób które mieliły te gry. Dzięki z góry.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 66 razy

Post autor: earwig11 » 23 listopada 2022, 20:54

Konrad pisze:
23 listopada 2022, 13:28
Kupiłem na GOG zestawy Quest for Glory I-V i Space Quets I-VI. Chciałbym trochę się podciągnąć z Sierrą.. Od której gry w każdej serii sugerowalibyście zacząć? Niekoniecznie mam ochotę na deadendy (chyba że nie da się inaczej) i komendy tekstowe.
Najlepiej jakbyś zaczął chronologicznie, w kolejnych częściach są jakieś nawiązania do poprzednich i chyba w każdej z nich idzie zaciąć się na amen. Pierwsze części Quest for Glory i Space Quest doczekały się odświeżonych wersji (grafika VGA i ikonki zamiast wklepywania komend). Proponowałbym może zacząć od nich i zobaczyć jak ci pójdzie. Jak będzie za trudno to ze Space Questów, piąta część należy do tych łatwiejszych. SQ6 jest już grą trudniejszą od poprzedniczki (i znacznie dłuższą). Niech nie zmyli cię za to ikonkowy interfejs w SQ4, bez solucji ta gra to droga przez mękę.

Gry z serii Quest for Glory to połączenie przygodówek i RPG. Mamy kilka klas postaci do wyboru, walki z przeciwnikami i różne sposoby rozwiązywania zagadek. Łatwo nie jest i chyba QfG 3 jest tą najłatwiejszą (nie grałem tylko w QfG5) i jednocześnie jedną z najsłabszych z całej serii.

qwerty
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy

Post autor: qwerty » 22 grudnia 2022, 12:36

Serię QfG lepiej grać chronologicznie nie tylko ze względu na nawiązania do poprzednich części, ale też możliwość transferu bohatera. Polecam grać w darmowe fanowskie remake'i:
  • Quest for Glory 2: http://www.agdinteractive.com/games/qfg2/ (możesz wybrać oryginalny design albo uwspółcześniony (np. miasto-labirynt z oryginału staje się miastem kompaktowym z ważnymi lokacjami umieszczonymi blisko siebie), dodatkowo działa transfer postaci z remake'u VGA Quest For Glory I: So You Want To Be A Hero)
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: Silent Hill
FPS: XIII
Akcja: Nier Automata
Logiczna: Babel Tower

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 22 kwietnia 2024, 06:56

Witam serdecznie wszystkich, pierwszy raz na tym forum:) Ja obecnie ogrywam (wreszcie) pierwszego Gabriela Knight'a (stara wersja z GOG), ostatnio ukończyłem Whispers of a Machine, oraz Crowns and Pawns, obie gorąco polecam, w kolejce natomiast (jeżeli nie zmienię zdania, bo lista gier do ukończenia jest dość spora:)) Technobbabylon lub the Lost Crown. A no i jeszcze z córką przechodzimy Tunguskę, Ona dopiero raczkuje w gatunku, a ja (poza tym, że sobie grę przypominam i świetnie się bawię) robię tutaj od czasu do czasu za "system podpowiedzi":) pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 201 razy

Post autor: Urszula » 22 kwietnia 2024, 07:01

Witaj i graj, a potem podziel sie w ankietach swoimi wrażeniami. :)
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 22 kwietnia 2024, 11:07

Kapitan_Przygodowiec pisze:
22 kwietnia 2024, 06:56
A no i jeszcze z córką przechodzimy Tunguskę, Ona dopiero raczkuje w gatunku, a ja (poza tym, że sobie grę przypominam i świetnie się bawię) robię tutaj od czasu do czasu za "system podpowiedzi":) pozdrawiam.
Aż się deczko wzruszyłam, bo wszystkie trzy Tajne akta to moje ulubione gry, a Tunguska to mnóstwo pięknych wspomnień z początków mojej "kariery" zawodowej. :P

Mam bardzo poważny plan przejść wszystkie jednym ciągiem, tylko muszę najpierw choć trochę kupkę wstydu zmniejszyć, bo cała masa nowości jeszcze nietknięta.

Ach, czego nie robią już takich gier? Crowns and Pawns troszkę podobne, prawda? :)
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Re: W jaką grę obecnie gracie?

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 22 kwietnia 2024, 22:54

Urszula ===> bardzo chętnie, na ile tylko czas pozwoli :)

kassiopestka ===> no to mamy w takim razie że sobą coś wspólnego, bo dla mnie obok serii Runaway oraz The Black Mirror, Tajne Akta należą do wielkiej trójcy ogromnego sentymentu, raz na jakiś czas wracam do nich, i nie ma tutaj najmniejszej mowy o nudzie, czy zmęczeniu materiału, moim zdaniem po prostu klasyki gatunku (może nie przełomowe, ale mające w moim serduchu specjalne miejsce:)

Jeżeli masz ochotę, to może warto "spocząć" i ograć trylogię już teraz? Ja np. nie gonię już za nowościami (gatunki gier, które najbardziej lubię, w tym point&click, mi w tym pomagają, chociaż bijatyki versus są tutaj wyjątkiem, starzejąc się jak dobre wino), wychodzę z założenia, że jeżeli coś mnie naprawdę interesuje i jest przy tym dobre, to prędzej, czy później, trafi w moje ręce, a prawda jest taka, że wszystkiego co wychodzi i tak nie ogram... czasami po prostu potrzebuję odświeżyć jakiś klasyk i już, nawet kosztem ogarnia czegoś nowego:)

Aż się staro poczułem :D Zgadzam się, Crowns and Pawns to trochę takie nowe Tajne Akta, w dodatku bardzo udana produkcja moim zdaniem, jedyny poważniejszy zarzut jaki do tej gry mam, to to, że gra wręcz upstrzona smaczkami dotyczącymi Polski, nie posiada polskich napisów, i chociaż nie przeszkadza mi granie po angielsku, to ta decyzja wydawnicza wydaje mi się dziwna...

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 22 kwietnia 2024, 23:08

Bardzo dziwna, kilkakrotnie namawiałam autorów na wersję PL, ale odzew był typu "nie opłaca się, bo w Polsce za małe zainteresowanie grą". Ale nasz kolega forumowy zrobił całkiem OK spolszczenie maszynowe i ja sobie właśnie gram w Crowns and Pawns po polsku. :)

A co do twojej trójcy - gry Pendulo uwielbiam, serie Runaway i Yesterday to moje ulubione. Black Mirror podobnie. A grałeś może w polskie Art of Murder?

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 23 kwietnia 2024, 00:15

Dziwi to tym bardziej, że gra jest dość krótka, nie posiada masy dialogów, przetłumaczenie jej nie byłoby zbyt kosztowne, ale cóż... Na to spolszczenie natrafiłem będąc w przedostatniej lokacji w grze, więc je sobie już odpuściłem i dograłem po angielsku, ale to właśnie ono skłoniło mnie do zarejestrowania się tutaj:) więc nie ma tego złego:)

Ja uważam, że Runaway to taka superprodukcja pod względem wizualnym, animacje wykonywanych czynności mówią same za siebie - mamy do czynienia z grą, za którą bez dwóch zdań szedł budżet i pasja. Yesterday Origins ograłem całe w obrębie jednego dnia:) poza wersją PC posiadam pudełko na PS4:)

Art of Murder leży na półce i czeka na swój dzień, polecasz ograć?

Widzę, że masz BROK'a w kolejce, ukończyłem jakiś czas temu, i jak dla mnie gra jest kapitalna, pamiętam, że jak ją ukończyłem, to nie byłem w stanie przypomnieć sobie ani jednej znaczącej wady, gorąco polecam:)

Awatar użytkownika
PawelJasiak
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: PawelJasiak » 23 kwietnia 2024, 00:22

Ja zdecydowanie polecam Art of Murder. Klimat taki w stylu "Milczenia Owiec", zagadki logiczne i sensowne, ale przede wszystkim świetna fabuła.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 23 kwietnia 2024, 04:13

Kapitan_Przygodowiec pisze:
23 kwietnia 2024, 00:15
Yesterday Origins ograłem całe w obrębie jednego dnia:) poza wersją PC posiadam pudełko na PS4:)

Art of Murder leży na półce i czeka na swój dzień, polecasz ograć?

Widzę, że masz BROK'a w kolejce, ukończyłem jakiś czas temu, i jak dla mnie gra jest kapitalna, pamiętam, że jak ją ukończyłem, to nie byłem w stanie przypomnieć sobie ani jednej znaczącej wady, gorąco polecam:)
A w pierwsze Yesterday grałeś? Jak nie, to koniecznie. :)

Art of Murder absolutnie polecam, do tej pory ubolewam, że ta seria (3 części) została porzucona. Tylko przy pierwszej nastaw się na słabszą grafikę, kolejne były już chyba robione na lepszym silniku. A jeśli ci się spodoba, to studio zrobiło też 2 części Chronicles of Mystery, już nie tak fajne, ale też da się pograć.

Co do Brooka, ja go już dawno zaczęłam, ale potem miałam przerwę i po powrocie już się tak nie wciągnęłam jak na początku, choć demo mi się bardzo podobało. Więc chwilowo go porzuciłam, bo jak się pojawiło spolszczenie do Crowns and Pawns, to się nie mogłam oprzeć. :)

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 23 kwietnia 2024, 07:15

Jak najbardziej ograne pierwsze Yesterday, jednak przechodząc je miałem pewne obawy o Pendulo, i nie dlatego, że gra jest słaba (wprost przeciwnie, wciągnęła mnie bardziej niż np. Runaway 2) ale dlatego, że przypominam sobie chociażby szczątkowy (lub nawet jego brak, grałem dość dawno i nie pamiętam) dubbing, jednak Origins sprawiło lepsze wrażenie, przynajmniej tak zapamiętałem:) a Vertigo czy Blacksad grałaś? Jakoś nie mogę się do nich przemóc, to już inne gry niż kiedyś chyba...

Skoro tak polecacie Art of Murder, i mam je na półce, to może dam szansę. A graliście w Cognition lub Still Life? Jak Waszym zdaniem wypada Art w porównaniu z nimi?

No cóż, rozumiem bo miałem tak z Gabrielem:) Wróciłem do niego po kilku miesiącach, a w grze brak nawet dziennika (leciwa gra) i szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet co mam robić:) zmuszony byłem zacząć od początku, ale cały czas rozważam, czy nie lepiej wziąć się za remake (póki co jestem w rozdziale "Dzień 2", więc daleko nie zaszedłem), co myślicie?

Chronicles of Mystery kiedyś któreś napocząłem chyba (wiele lat temu) i gra kojarzy mi się jakoś z Nibiru, które bardzo lubię swoją drogą, seria Chronicles również na półce, aj te zaległości...

Broka bardzo lubię, ale szczerze nie wiem czy jest lepszy od Kingdom, trudny wybór, akurat w przypadku obu tych gier, wciągnęły mnie bez reszty i grałem w nie od początku do samego końca bez żadnych przerw, czy zmęczenia materiału, i samo to świadczy o ich jakości i jest najlepszą rekomendacją:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”