Jeśli miałbyś komuś polecić przygodówkę...

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Re: Jeśli miałbyś komuś polecić przygodówkę...

Post autor: Konrad » 06 maja 2024, 16:00

Urszula pisze:
06 maja 2024, 14:58
Coś wyszukiwarka słabo działa, ponieważ z tytułów, które wymieniłeś:
viewforum.php?f=1391
viewforum.php?f=1383
viewtopic.php?f=1408&t=8367

Natomiast jeśli chodzi o inne tytuły, zakładaj tematy z grą, a ja zrobię resztę. Bardzo wiele gier nie ma na forum i w Przygodopedii, ale potrzebuję pomocy w opracowywaniu i zakładaniu tematów z grami. Widzisz, że czegoś nie ma zakładaj temat i gra się pojawi.
Źle się zrozumieliśmy. Mam na myśli że te 4 pozycje (2x desktop advs, Lucy Dreaming, The Jorney Down) wydają się być mało popularne a warte imho polecenia. Taka Lucy na przykład, w mojej ocenie przeszła bez echa ze względu na mocną konkurencję, a uważam ją za wyraźnie lepszy pnc niż wspomniane pozostałe tytuły z 2022. W żadnym wypadku nie jest to krytyka czy wytykanie jakiś braków.

Co do pomocy to coś tam skrobię właśnie z recenzji więc odezwę się niebawem. Do Poldy 7 napisałem mini reckę kiedyś, jest w katalogu gry (zwiastun), możesz ją wrzucić do podkatalogu recenzji jeśli chcesz (w tamtym czasie nie było takowego), mogę też dosłać screeny.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 358 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: kassiopestka » 06 maja 2024, 18:05

Konrad pisze:
06 maja 2024, 14:25

z gier z ledwie póltorarocznym zarostem: Lucy Dreaming - dla mnie cichy bohater roku 2022, niezwykle przecież obfitego rocznika (Hobb's Barrow, Monkey Island 6, Polda 7, Justin Wack itd). Nawet nie "cichy bohater" a przygodówka roku 2022 w moim mini rankingu.
Jeśli tylko Lucy Dreaming dostanie napisy PL, obiecywam zagrać, mimo że nie lubię pikselozy oraz oldskulowego interfejsu.
Ale grałam w demo i nawet się nim zachwycałam w wątku ze zwiastunem, tak że pamiętam, że gra się fajnie zapowiadała. :D
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 06 maja 2024, 19:45

W ksieciunia też obiecywalas...:D

A Lucy, hmmm, bardzo ciekawe zagadki, świetny humor, pokręcona fabuła i zakończenie które zdecydowanie warto zobaczyć. Tak myślę. Ale może się mylę. Najlepiej samemu spróbować ;)

Ze spolszczeniem jest coś na rzeczy? Ktoś z forum kontaktował się z Tomem? Nie gram z reguły w spolszczenia ale jeśli to jest warunek konieczny dla większego grona odbiorców to trzymam mocno kciuki aby takowe się ukazało.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 06 maja 2024, 21:11

Nie wiem nic o kontaktowaniu. Annica chyba coś kiedyś napomknęła o wersji PL, ale może się mylę.
Co do Księciunia, no qrka - chyba jeszcze nie nadejszła jego chwiła - miejmy nadzieję, że jak nadejdzie, to będzie wiekopomna. :rotfl:

Ja jestem bardzo ciężka do starych gier z racji tego, że przeważnie są już paskudne, nawet jeśli nie kreską, to jaskrawa kolorystyka też mnie odrzuca, więc taka gra musiałaby mnie z marszu złapać albo wciągającą fabułą, jakąś tajemnicą, albo fajnymi zagadkami, takimi dla normalnego człowieka, że jesteś w stanie w miarę szybko zatrybić, o co twórcom chodziło, jakieś macanie ścian piksel po pikselu czy próbowanie wszystkiego ze wszystkim z braku pomysłu mnie raczej zniechęca (wyjątek stanowi parę gier, w które wieki temu byłam naprawdę wciągnięta).
Księciunio się dość wolno rozkręca, a ta zagadka w mieście z tymi kostkami czy kartami (nie pamiętam już) też mnie dodatkowo zniechęciła. To już moje któreś podejście do niego było i naprawdę ze smutkiem sobie myślę, że w tyle dawnych gier nie zagrałam, kiedy były na topie, a teraz już też pewnie nie zagram, bo są dla mnie zbyt archaiczne.
No chyba że coś mi się z czasem zmieni - oby. Bo szczerze żałuję, że tak mam.
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 06 maja 2024, 21:30

Spoko. Rozumiem. Na wszystko jest czas i miejsce. Albo było. Jest tego tyle na rynku że każdy znajdzie coś dla siebie. Co do Lucy i pikselozy, to kończąc jej temat: tam jest z tego co pamiętam bardzo współczesny interfejs i granko płynie jak należy. Chyba jest też pod spacją wskaźnik elementów aktywnych więc pojedynczy pixel nie będzie straszny. No same zalety kurde :D

p.s. też mam niechęć do niektórych starszych tytułów. Dead endy w Zaku czy maniac mansion skutecznie mnie odstraszyły. Nie wiem czy wrócę. No jest tego cała lista. A z drugiej strony... festina lente.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 06 maja 2024, 22:04

Dla mnie w Lucy archaiczne było to, że każda czynność musiała zostać zaznaczona w osobnym okienku, zanim można było kliknąć myszką, inaczej to było "popatrz".
Rozumiem, że ktoś robi gry w pixel arcie, bo albo z sentymentu, albo z braku kasy, ale czemu nie zrobić sterowania typu kliknij LPM/PPM, które już lata cale sprawdza się jako najbardziej wygodne? To dla mnie jest absolutnie zbędne nawiązanie do starszych gier.

Awatar użytkownika
crouschynca
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy

Post autor: crouschynca » 06 maja 2024, 22:06

Jeśli ktoś szuka takiej przygodówki, która jest klasyczną reprezentantką gatunku i może spodobać się zarówno dorosłym, jak też młodszym graczom, to polecam Zniw Adventure. Naprawdę solidna produkcja z ładną, kreskówkową grafiką i pociesznymi dinozaurami. :) Czekam zresztą na kolejny tytuł z tej serii - Zid Journey, by znowu podczas rozgrywki pielęgnować zarazem swoje wewnętrzne dziecko. :D

Z kolei graczom, którzy nie stronią od produkcji z pikselową grafiką, polecam m.in. serię Blackwell. Dla fanów paranormalno-detektywistycznych klimatów jak znalazł. :okok: Cykl ten dobry jest również dla osób, które nie są z przygodówkami za pan brat - poziom trudności rośnie z kolejnymi odsłonami, ale nawet ta ostatnia nie jest mega wymagająca.
crouschynca.blogspot.com - blog o filmach, grach i książkach

Awatar użytkownika
Annica
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 59 razy

Post autor: Annica » 06 maja 2024, 23:06

kassiopestka pisze:
06 maja 2024, 21:11
Nie wiem nic o kontaktowaniu. Annica chyba coś kiedyś napomknęła o wersji PL, ale może się mylę.
Co do Księciunia, no qrka - chyba jeszcze nie nadejszła jego chwiła - miejmy nadzieję, że jak nadejdzie, to będzie wiekopomna. :rotfl:

Ja jestem bardzo ciężka do starych gier z racji tego, że przeważnie są już paskudne, nawet jeśli nie kreską, to jaskrawa kolorystyka też mnie odrzuca, więc taka gra musiałaby mnie z marszu złapać albo wciągającą fabułą, jakąś tajemnicą, albo fajnymi zagadkami, takimi dla normalnego człowieka, że jesteś w stanie w miarę szybko zatrybić, o co twórcom chodziło, jakieś macanie ścian piksel po pikselu czy próbowanie wszystkiego ze wszystkim z braku pomysłu mnie raczej zniechęca (wyjątek stanowi parę gier, w które wieki temu byłam naprawdę wciągnięta).
Księciunio się dość wolno rozkręca, a ta zagadka w mieście z tymi kostkami czy kartami (nie pamiętam już) też mnie dodatkowo zniechęciła. To już moje któreś podejście do niego było i naprawdę ze smutkiem sobie myślę, że w tyle dawnych gier nie zagrałam, kiedy były na topie, a teraz już też pewnie nie zagram, bo są dla mnie zbyt archaiczne.
No chyba że coś mi się z czasem zmieni - oby. Bo szczerze żałuję, że tak mam.
Tak, pisałam do Toma, gdy prosiłam o klucz do gry, ale niestety w kwestii spolszczenia się nie odezwał, więc nie nalegam, bo wiem, że wielu developerom się to po prostu "nie opłaca". Mam też swoją kolejkę tłumaczeń, więc jak ktoś inny się podejmie, to będzie super :)
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Streamy z przygodówek i nie tylko: KLIK

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 06 maja 2024, 23:13

kassiopestka pisze:
06 maja 2024, 22:04
Dla mnie w Lucy archaiczne było to, że każda czynność musiała zostać zaznaczona w osobnym okienku, zanim można było kliknąć myszką, inaczej to było "popatrz".
Rozumiem, że ktoś robi gry w pixel arcie, bo albo z sentymentu, albo z braku kasy, ale czemu nie zrobić sterowania typu kliknij LPM/PPM, które już lata cale sprawdza się jako najbardziej wygodne? To dla mnie jest absolutnie zbędne nawiązanie do starszych gier.
Hmmm, wydaje mi się że tam kółeczko w myszce dawało szybką zmianę, jeśli nie odinstalowałem to sprawdzę jutro. Nie wydaje mi się żeby tam było coś mocno niewygodnego, może demo miało starszy fejsik?

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 06 maja 2024, 23:45

Albo nie wpadłam na opcję z kółeczkiem. :rotfl:

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 08 maja 2024, 09:21

kassiopestka pisze:
06 maja 2024, 23:45
Sprawdziłem. Wybór czynności: kółeczko/ppm - jak kto woli. Także grać i nie wybrzydzać.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 08 maja 2024, 10:48

Jak bandzie po polskiemu, to na pewniutko. :D

Nawiasem mówiąc to Zniw Adventure, o którym wspomniała Kruszynka, to bardzo dobra propozycja dla ciebie i Kapitana Przygodowca do zagrania z córkami. ;)
I powstaje już druga część - Zid Journey, można zagrać w demo.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 08 maja 2024, 13:35

Dzięki.

Córki nie przejawiają chęci do grania w pnc. Coś tam próbowaliśmy kiedyś. Może w przyszłości się to zmieni ale teraz mają inne zajawki a ja jestem z tych co nie cisną. Nie to nie, więcej dla ojca zostanie, muhahahahahaharharharhar...

Za to lubimy wspólnie planszówki i karcianki ale to już offtop więc nie ciągnę dalej.

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 08 maja 2024, 16:47

kassiopestka pisze:
08 maja 2024, 10:48

Nawiasem mówiąc to Zniw Adventure, o którym wspomniała Kruszynka, to bardzo dobra propozycja dla ciebie i Kapitana Przygodowca do zagrania z córkami. ;)
Zniw Adventure wygląda bardzo fajnie, młodej na pewno pokażę, a i mnie się podoba;) nie samym mrokiem człowiek żyje, warto czasami odpalić coś innego. Czaję się jeszcze na Justin Wack... Być może po ograniu Art of Murder:)

Awatar użytkownika
crouschynca
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy

Post autor: crouschynca » 08 maja 2024, 17:49

Konrad pisze:
08 maja 2024, 09:21
kassiopestka pisze:
06 maja 2024, 23:45
Sprawdziłem. Wybór czynności: kółeczko/ppm - jak kto woli. Także grać i nie wybrzydzać.
Z ciekawości sprawdziłam demko i tam kółko myszy też działa, ale z tym PPM różnie, bo częściej bohaterka po prostu podchodzi w dane miejsce i nic więcej. LPM za to zawsze działa. Niemniej pogram sobie w tym tygodniu w demo. Pełną wersję mam zaś od dłuższego już czasu na liście życzeń na Steamie, ale później pewnie kupię. Po prostu wpierw coś przejdę z tych gier, które już posiadam. Czasu brak, niestety, na to wszystko. :zalamka:

Kapitan_Przygodowiec pisze:
08 maja 2024, 16:47
kassiopestka pisze:
08 maja 2024, 10:48

Zniw Adventure wygląda bardzo fajnie, młodej na pewno pokażę, a i mnie się podoba;) nie samym mrokiem człowiek żyje, warto czasami odpalić coś innego. Czaję się jeszcze na Justin Wack... Być może po ograniu Art of Murder:)
Z takich gier dla odbiorców w różnym wieku, które nie są mroczne, to polecam jeszcze My Brother Rabbit. Tu jednak dochodzi ładunek emocjonalny, a ponadto trzeba mieć na uwadze fakt, że to tytuł pomiędzy HOPA a typowym point and clickiem.

Z klasycznych przygodówek, w które można by zagrać z dziećmi, zaproponowałabym dodatkowo grę Anna's Quest, jeśli wcześniej nie padł w tym temacie ów tytuł. Znajdziemy tutaj wprawdzie troszkę mroku, ale to baśniowa historia, której nie brak uroku. Nie mówiąc o innych jej zaletach. W każdym razie, mnie się bardzo podobało. :)
crouschynca.blogspot.com - blog o filmach, grach i książkach

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 09 maja 2024, 02:09

Kapitan_Przygodowiec pisze:
08 maja 2024, 16:47

Ale Art of Murder polecisz po całości? W Justina zagraj koniecznie. :) Skoro nie samym mrokiem człowiek żyje. :D

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 09 maja 2024, 14:16

crouschynca pisze:
08 maja 2024, 17:49

Z takich gier dla odbiorców w różnym wieku, które nie są mroczne, to polecam jeszcze My Brother Rabbit. Tu jednak dochodzi ładunek emocjonalny, a ponadto trzeba mieć na uwadze fakt, że to tytuł pomiędzy HOPA a typowym point and clickiem.

Z klasycznych przygodówek, w które można by zagrać z dziećmi, zaproponowałabym dodatkowo grę Anna's Quest, jeśli wcześniej nie padł w tym temacie ów tytuł. Znajdziemy tutaj wprawdzie troszkę mroku, ale to baśniowa historia, której nie brak uroku. Nie mówiąc o innych jej zaletach. W każdym razie, mnie się bardzo podobało. :)
My Brother Rabbit nie znam, sprawdzę, dziękować:)

Co do Anna's Quest, to wypróbuję że względu na mrok, choćby i był baśniowy. :)
U mnie z grami Daedalica jest dość dziwnie, z jednej strony przeszedłem Klątwę Wron, Memorię i A New Beginning i mi się podobały, z drugiej, The Whispered World, The Night of the Rabbit, Edna i Harvey, Deponia czekają na swój czas na półce, napoczęte lata temu... Daedalic to jednak pewna jakość w gatunku P&C, do tego bardzo lubię oprawę graficzną rodem z komiksów, a ich gry mi nie do końca pasują, nie wiem za bardzo dlaczego...
kassiopestka pisze:
09 maja 2024, 02:09

Ale Art of Murder polecisz po całości? W Justina zagraj koniecznie. :) Skoro nie samym mrokiem człowiek żyje. :D
W Art of Murder jestem chyba w końcówce(dzień ósmy) i powiem szczerze, że pomimo swoich problemów, gra zrobiła mi smaka na Klątwę Lalkarza, w którą zamierzam zagrać. Jeżeli poziom zostanie utrzymany, bądź przebity (na co liczę), to najprawdopodobniej sięgnę po Karty Przeznaczenia:)
W Justina miałem okazję zagrać jakieś 30 minut kilka dni temu, i sam się zaskoczyłem bo teoretycznie to nie mój klimat, a wkręciłem się:) no i do tego w PL, z automatu trafia na listę do ogrania:)
No niby samym mrokiem nie, ale bez mroku to i jakoś tak światło nie za wyraźne jest:D

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 09 maja 2024, 15:29

Klątwa Lalkarza lepsza graficznie, fabularnie dla mnie ciut słabsza od "jedynki", ale też zdecydowanie mroczniejsza, czyli obstawiam, że tobie powinna się spodobać. Karty Przeznaczenia najlepsze z tych trzech. :)

Co do Justina - bardzo walczyliśmy o tę wersję PL, więc to absolutnie pozycja obowiązkowa. :D

The Whispered World i potem Silence - bardzo polecam ci do zagrania z córką właśnie, jak już będzie bezproblemowo czytała napisy, bo to cudowne historie z dziecięcymi bohaterami, o przyjaźni, odwadze, poświęceniu, wzruszające, a przy tym zabawne, z niełatwymi zagadkami, więc tata do pomocy absolutnie potrzebny.
Z Deponiami mam podobnie - zagrałam w czwartą, bo musiałam, dostałam zlecenie na poradnik. Potem próbowałam zacząć od pierwszej i mnie pstrokatość tego świata oraz natłok rzeczy do obklilkania przytłoczyły. Mimo że lubię śmieszne, zwariowane gry, to jakoś nie dałam rady.
Ale absolutnie mam zamiar zaliczyć całą serię, bo to są fajne gry, tylko chyba musi być na nie odpowiedni moment. :)

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 116 razy

Post autor: Vicek » 09 maja 2024, 15:56

Mnie się trochę chciało śmiać z Klątwy lalkarza, a konkretnie z tego, co autorzy zrobili w Hiszpanii. Wygląd, klimat lokacji, a nawet sama fabuła to niemal kalka z Peru w Sztuce zbrodni. Można by było oskarżyć twórców o plagiat, no ale wtedy musieliby oskarżyć samych siebie :)

The Whispered World to piękna gra. Silence również, mimo poucinanych wątków pobocznych. No i jest to tytuł, który zapoczątkował odejście Daedalic od tradycyjnych przygodówek.

Deponia odrzuciła mnie ze względu na postać Rufusa. Trudno było mi sympatyzować z narcystycznym bohaterem, którego teksty bardziej mnie żenowały niż bawiły :) Mimo to, zamierzam wrócić do serii, bo ukończyłem jedynie jej pierwszą część.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 09 maja 2024, 17:15

A mnie taki bezczelny cwaniaczek kompletnie nie przeszkadza. Szymka z "3D" uwielbiałam. Oczywiście nie bez znaczenia był genialny dubbing. Natomiast w Deponii dostawałam oczopląsu od obklikiwania bardzo szczegółowych lokacji.
Ale - zagram, nie przekreślam tych gier, skoro tyle osób je poleca. W Doomsday też się w końcu wciągnęłam.
Ja generalnie mam jakiś problem, że wszystko mi się szybko nudzi. Dlatego świetnie mi się gra w dema, bo nie zdążę się zmęczyć danym settingiem czy czymś tam. Teraz tak myślę, że w wiele gier zagrałam, bo pisałam poradnik i musiałam dojechać do końca. :P Bez tego przymusu różnie by to mogło być. :rotfl:
Bardzo możliwe, że większość bym porzuciła, bo coś tam... Masakra. Dreamfall Chapters - tak czekałam na wersję PL, kocham ten świat i w którymś momencie ganianie tam i z powrotem w Markurii mnie znużyło (no i pełne 3D też mi nie służy). BROK - naprawdę fajna gra, demo mi się bardzo podobało i nie dojechałam do końca, przerzuciłam się na Crowns and Pawns. Które na szczęście dziś skończę (no cud!). Ale też nie zachwyciło mnie aż tak, jak myślałam, że mnie zachwyci.
Nie wiem, jakiej ja potrzebuję gry, żeby tak wsiąknąć, jak kiedyś wsiąkałam. Może to już starość po prostu, he, he, he. :dziadek:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”