Jeśli miałbyś komuś polecić przygodówkę...

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Kapitan_Przygodowiec
Obserwator
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Re: Jeśli miałbyś komuś polecić przygodówkę...

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 25 kwietnia 2024, 00:21

Ano szkoda właśnie, grałem kopę lat temu u kogoś w Różowa Pantera po skarb się wybiera, oraz Hokus Pokus, bardzo miło wspominam, może pewnego dnia uda mi się upolować:)

Jak nie masz dużo czasu, to jest to właśnie gra dla Ciebie:) jesteś mniej więcej w połowie, albo i dalej nawet, więc gra jest krótka:)
Urszula pisze:
24 kwietnia 2024, 22:34
Bardzo fajne są Samorosty, krótkie z cudną oprawą muzyczną i trzeba troszkę pokombinować, powinny się spodobać.
Dzieci Egiptu
Ceville
Bone: wygnaniec z Kosteczkowa
Amanitę oczywiście znam, ale Samorostów nie przeszedłem, więc chętnie i sam się przy okazji zapoznam, o reszcie nie słyszałem, posprawdzam sobie, dzięki:)

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Otrzymał(a) podziękowania: 36 razy

Post autor: Shadow » 25 kwietnia 2024, 00:31

Co do Moebiusa to nie tylko sprawy techniczne tu chodzi, ale o to, że grało mi się gorzej niż w Gray Matter. Gray Matter jest bardziej wciągający i można do niego nieraz powrócić, zaś Moebius to produkcja tylko na raz.

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 116 razy

Post autor: Vicek » 25 kwietnia 2024, 07:50

Kapitan_Przygodowiec pisze:
24 kwietnia 2024, 06:58
Vicek pisze:
23 kwietnia 2024, 23:33
Według mnie Gray Matter jest lepsze pod każdym względem.
Ok, ale Moebius, to nadal dobra gra, tak? Jednak nie byle kto stoi za tym tytułem.
Moebiusa oceniłem wysoko, może zbyt wysoko biorąc pod uwagę, że fabuła nie pozostała mi w pamięci na długo, ale tak - grało mi się przyjemnie.

Swoją drogą, jadę do pracy i nie mam czasu zakładać tematu, ale rzucę tu nadchodzącym tytułem, który będzie miał (?) polską wersję językową, niestety raczej bez dubbingu. Trudno powiedzieć, czy gra będzie odpowiednia dla dzieci, tematyka może być zbyt ciężka. Premiera w 3 kwartale.

_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: pi_kor » 25 kwietnia 2024, 18:39

Jeśli ktoś szuka detektywistycznej gry, nie do końca w pełni przygodówki (chodź gra zawiera zagadki i ekwipunek) to polecam Deamonika. Rzut izometryczny ale ograć warto, zwłaszcza że jest pełna polska wersja językowa.

https://www.gry-online.pl/gry/daemonica/z81412
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego - Crowns and Pawns Kingdom of Deceit - Lost Chronicles of Zerzura - Lost Horizon 2 - Monolith - Unforeseen Incidents - Whispers of a Machine - Tajne akta: Sam Peters - Warp Frontier
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 201 razy

Post autor: Urszula » 25 kwietnia 2024, 18:59

Polskie wersje językowe Simon II, Wacki, Violett, Tajemnicze zamczysko: niezwykłe przygody Bolka i Lolka, So blonde: blondynka w opałach, seria Syberia, Gilbert Goodmate fangoryjskie dziwy, Głupki z kosmosu, HCA Brzydkie książątko: baśniowe przygody Hansa Christiana Andersena, Kurs: wyspa skarbów.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: kNOT » 25 kwietnia 2024, 20:31

pi_kor pisze:
25 kwietnia 2024, 18:39
Deamonika. Rzut izometryczny
Przecież to ma perspektywę, czyli żadna izometria...
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: pi_kor » 25 kwietnia 2024, 21:19

kNOT pisze:
25 kwietnia 2024, 20:31
pi_kor pisze:
25 kwietnia 2024, 18:39
Deamonika. Rzut izometryczny
Przecież to ma perspektywę, czyli żadna izometria...
W giereczkowie wszystko co ma rzut z góry nazywane było i jest izometrią. https://store.steampowered.com/tags/pl/Izometryczne
Perspektywą to możemy nazwać gry pokroju Ori, chodź to też ma swoją nazwę, czyli paralaksa.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego - Crowns and Pawns Kingdom of Deceit - Lost Chronicles of Zerzura - Lost Horizon 2 - Monolith - Unforeseen Incidents - Whispers of a Machine - Tajne akta: Sam Peters - Warp Frontier
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 358 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: kassiopestka » 26 kwietnia 2024, 00:40

Gilberta Goodmate'a: Fangoryjskie dziwy - bardzo polecam, cudna gra. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 26 kwietnia 2024, 20:23

Tak piszemy o różnych grach, a nikt nie napisał o absolutnie cudnej grze, jaką jest Machinarium.
___________________________________________________________________________________________________

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 30 kwietnia 2024, 13:39

[/quote]
kassiopestka pisze:
26 kwietnia 2024, 00:40
Gilberta Goodmate'a: Fangoryjskie dziwy - bardzo polecam, cudna gra. :)
Fajtycznie! Mam go gdzieś, idealnie nadawałby się na grę z dzieckiem, dziękować:)
Urszula pisze:
26 kwietnia 2024, 20:23
Tak piszemy o różnych grach, a nikt nie napisał o absolutnie cudnej grze, jaką jest Machinarium.
Pełna zgoda, wspaniała gra, niezależnie od wieku, ani preferencji, tylko ta zagadka z kotem... Mam tę grę na trzech sprzętach, a nie mam wydania pudełkowego, szkoda. Uwielbiam jednak fizyczne wersje. :)

Tak przy okazji zapytam tych, co grali w Dark Fall 3 Lost Souls, co myślicie? Warto zagrać jak ktoś lubi mroczne klimaty? Jak fabuła i zagadki?

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 30 kwietnia 2024, 14:38

30 kwietnia 2024, 13:39
Urszula pisze:
26 kwietnia 2024, 20:23
Pełna zgoda, wspaniała gra, niezależnie od wieku, ani preferencji, tylko ta zagadka z kotem... Mam tę grę na trzech sprzętach, a nie mam wydania pudełkowego, szkoda. Uwielbiam jednak fizyczne wersje. :)

Tak przy okazji zapytam tych, co grali w Dark Fall 3 Lost Souls, co myślicie? Warto zagrać jak ktoś lubi mroczne klimaty? Jak fabuła i zagadki?
Machinarium warto mieć to wydanie w steelbooku - możliwe zresztą, że to jedyne pudełkowe, jakie wyszło.
Co do Dark Fall 3: Lost Souls - nawet mam jakiś tam udział w wersji PL, ale nie lubię strasznych gier zupełnie, tak że moje niepolecanie nie jest miarodajne, że tak to ujmę. :P :rotfl: Ale zagadki mnie jakoś nie wciągnęły w przeciwieństwie do tych z Tales from Candleforth, które wychodzi dziś.
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Maciek1982
Obserwator

Post autor: Maciek1982 » 01 maja 2024, 08:45

Limbo of the lost :P

Awatar użytkownika
Prymus
Przyjaciel forum
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy

Post autor: Prymus » 01 maja 2024, 14:38

Maciek1982 pisze:
01 maja 2024, 08:45
Limbo of the lost :P
Ah, widzę, że mamy tutaj prawdziwego konesera gier.
"Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."

Awatar użytkownika
Maciek1982
Obserwator

Post autor: Maciek1982 » 01 maja 2024, 20:33

Nie jestem koneserem,nie połapałem się w geniuszu tej gry,nie ukończyłem jej wcale ;)

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 03 maja 2024, 13:06

kassiopestka pisze:
30 kwietnia 2024, 14:38

Machinarium warto mieć to wydanie w steelbooku - możliwe zresztą, że to jedyne pudełkowe, jakie wyszło.
Co do Dark Fall 3: Lost Souls - nawet mam jakiś tam udział w wersji PL, ale nie lubię strasznych gier zupełnie, tak że moje niepolecanie nie jest miarodajne, że tak to ujmę. :P :rotfl: Ale zagadki mnie jakoś nie wciągnęły w przeciwieństwie do tych z Tales from Candleforth, które wychodzi dziś.
Tak, z tego co wiem, to jest jedyne wydanie pudełkowe, ja lubię wydania fizyczne, ale mając kupić grę poraz czwarty, to wolę zakupić coś nowego choćby w cyfrze:)
O gratulacje:) Widziałem konkurs z Tales, może się na niego skuszę, tylko nie wiem, czy znam odpowiedź:)

Skoro tu koneserujecie, to może i ja:) Klątwa na Atari lub Commodore 64, lub np. Uninvited na NESa, dobre gry moim zdaniem, serio.:)...jeżeli lubicie władać toporem:)

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy

Post autor: DirkPitt1 » 03 maja 2024, 15:06

03 maja 2024, 13:06
Widziałem konkurs z Tales, może się na niego skuszę, tylko nie wiem, czy znam odpowiedź:)
Śmiało, śmiało. Mroczność/ponurość przygodówki z bohaterką to termin na tyle elastyczny, że wiele gier można pod to podciągnąć, a ja nie będę każdej odpowiedzi sprawdzał z jakimś miernikiem kilotrupierzy, czy poziom mroczności gry jest odpowiednio wysoki. ;P A już na tę część, kóra z bohaterek będzie najlepszą pomocą w ogóle nie ma złych odpowiedzi.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 03 maja 2024, 16:21

03 maja 2024, 13:06

Widziałem konkurs z Tales, może się na niego skuszę, tylko nie wiem, czy znam odpowiedź:)
Koniecznie weź udział w konkursie. :) Zagrałam w to, bo poczuwałam się do sprawdzenia, jak ta wersja PL hula, ale normalnie nie tknęłabym horrorowej gry.
No ale DirkPitt1 i Ula mnie przekonali, że to raczej taka mroczna baśń niż typowy horror. I faktycznie - już sama grafika w związku z tym, że jest rysunkowa, łagodzi trochę sytuację, choć jest tam parę widoków, które chętnie bym odzobaczyła... Ale nic takiego, co by wstrząsnęło zaprawionym w boju fanem horrorów. Aż tak to nie.
Ale... najfajniejszym elementem tej gry są zagadki i te mnie wciągnęły - trzeba być uważnym obserwatorem, bo wskazówki w postaci jakichś tam rysuneczków, hieroglifów itp. są porozrzucane wszędzie, trzeba dokładnie badać lokacje, no i sporo jest zagadek planszowych (takich na cały ekran) i sporo różnych rzeczy do otwarcia, którym brakuje jakichś elementów. No mnie się fajnie nad tym główkowało, czas zleciał nie wiem kiedy. A równocześnie poziom nie jest jakiś wyśrubowany i nawet jak się człowiek zatnie, to nie na długo.
Tak że konkursujcie, ludzie. :)

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 109 razy

Post autor: DirkPitt1 » 03 maja 2024, 17:10

kassiopestka pisze:
03 maja 2024, 16:21
trzeba być uważnym obserwatorem, bo wskazówki w postaci jakichś tam rysuneczków, hieroglifów itp. są porozrzucane wszędzie, trzeba dokładnie badać lokacje
Oj trzeba być uważnym, trzeba. Ja przez jakieś 40 min, przy akompaniamencie słów, których nie należy powtarzać w kulturalnym towarzystwie, bezskutecznie szukałem po całym drugim rozdziale nożyczek, które jak byk leżały na tym samym ekranie, na którym należało ich użyć. :rotfl2:
A gra jest całkiem przyjemna. Jedno, co bym jej zarzucił, to dość pretekstowa fabuła. Chociaż z całkiem ciekawym twistem na końcu.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Post autor: Konrad » 06 maja 2024, 14:25

Tak sobie pomyślałem że są gry, które z jakiegoś powodu nie są zbyt popularne (a może się mylę?) a warte uwagi. Nie są żadne kamienie milowe, niemniej nie zauważyłem żeby na forum było o nich wyjątkowo głośno.

I tak:

z gier z długą brodą dwa maluchy ze stajni Lucas Arts: Yoda Stories i Indy desktop adventures. Nie są to do końca pnc, w zasadzie to mało tutaj typowych zagadek ale dla fanów, zwłaszcza tych młodszych, może to być ciekawa gratka.

z gier z krótką (kilkunastoletnią) brodą: The Journey Down - w mojej ocenie jedna z niewielu (a może jedyna) gra, która tak mocno sięga do klasyków Lucas Arts i wychodzi z tego obronną ręką.

z gier z ledwie póltorarocznym zarostem: Lucy Dreaming - dla mnie cichy bohater roku 2022, niezwykle przecież obfitego rocznika (Hobb's Barrow, Monkey Island 6, Polda 7, Justin Wack itd). Nawet nie "cichy bohater" a przygodówka roku 2022 w moim mini rankingu.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 06 maja 2024, 14:58

Coś wyszukiwarka słabo działa, ponieważ z tytułów, które wymieniłeś:
viewforum.php?f=1391
viewforum.php?f=1383
viewtopic.php?f=1408&t=8367

Natomiast jeśli chodzi o inne tytuły, zakładaj tematy z grą, a ja zrobię resztę. Bardzo wiele gier nie ma na forum i w Przygodopedii, ale potrzebuję pomocy w opracowywaniu i zakładaniu tematów z grami. Widzisz, że czegoś nie ma zakładaj temat i gra się pojawi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”