Który bohater gry przygodowej jest wam najbliższy?

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 165 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 177 razy
Re: Który bohater gry przygodowej jest wam najbliższy?

Post autor: Urszula » 10 lipca 2014, 22:41

Vicek pisze:Smutno mi :(
Że się starzejesz, czy że czas dokonał weryfikacji?
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: Vicek » 10 lipca 2014, 22:42

I jedno, i drugie jest smutne :(
Tamaro, tak mi przykro :(
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
Rola
Publicysta
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy

Post autor: Rola » 21 października 2014, 17:48

Zaskoczę Was wyborem, który wydaje się tak banalnie "mainstreamowy", że aż wstyd się przyznać. Ale umotywuję to tak, że raczej nikt nie zadrwi.

Bohater zagościł w niejednej przygodówce, choć poznałem go znacznie wcześniej...

Dr Henry Jones jr :E

Ależ to bohater kina akcji! Zaraz usłyszę, jakiż to jestem infantylny (kino przygodowe) i płytki psychologicznie etc. itd. itp.

A ja patrzę na to tak: który z bohaterów kina akcji zakłada do pracy okulary i wykłada na uniwersytecie? Jest rzadką alternatywą dla wszechobecnych macho-mięśniaków: zakopany w zakurzonych książkach naukowiec, który gdy zawiodą negocjacje potrafi jednak przyłożyć prawym sierpowym.
Jeśli spowszedniał nam, to dlatego że stał się archetypem dla wszelkiej maści tanich klonów wypluwanych przez naśladowców. Filmy o Indianie też są naśladownictwem - praktycznie nieznanych w Polsce amerykańskich seriali przygodowych, kinowych, jeszcze przedwojennych. Jednak spytam Was: jaką podobną postać kojarzycie przed Indianą?

Mieszkam w kraju, który nie tylko ma bogatą przeszłość, ma też długą historię w niszczeniu reliktów tej przeszłości. Od ilu stuleci nas grabiono? Spójrzcie na niszczejące dworki, pomyślcie o dekadach szmuglowania antyków na Zachód... Motto Indiany Jonesa "to powinno znajdować się w muzeum!" jest jak najbardziej moim.

Awatar użytkownika
Anika
Publicysta
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Anika » 30 grudnia 2014, 21:52

Najlepiej grało mi się chyba Vic ze Still Life. I z nią bym się też utożsamiała pod względem zawziętości i tego, że zawsze musi mieć ostatnie zdanie :P Jak już coś robić to porządnie ;) I w sumie Zoe z Dreamfall tez nie była taka zła. Podobało mi się w niej to, że była taką trochę marzycielką, a mimo wszystko w rzeczywistości odnajdywała się bardzo dobrze. Przynajmniej ja tak ją pamiętam ;) Czy ktoś jeszcze...dodałaby jeszcze Darrena z BMII (z III części już nie ;) ). Mimo swojej powolności i takiej trochę senności, wzbudził u mnie sympatię. Ale zdecydowanie, moim numerem 1 jest Vic :)

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: Vicek » 30 grudnia 2014, 22:07

Ja bym na pewno Darrena nie dodał do grona ulubionych bohaterów gier ;) I powolny to był raczej Samuel, Darren to taki pan mądrala, który wszystko musi skomentować i wydaje mu się, że jest przy tym zabawny :P Irytował mnie trochę. Ale byli gorsi (Rufus :E ).
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
Anika
Publicysta
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Anika » 30 grudnia 2014, 23:07

Hahahaha :rotfl: Moze dlatego go rozumiem, że mnie też się czasem zdarza coś komentować na zasadzie "ja wiem lepiej, nie kłóć sie ze mną" :P Tylko ze wiem, że nie jestem przy tym zabawna :( No a tak w ogóle to miał całkiem fajny wygląd :D Jak na bohatera gry komputerowej oczywiście :D

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 97 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy

Post autor: Nfsfan83 » 31 grudnia 2014, 13:29

A moim ulubionym bohaterem jest... ten w moim avatarze oczywiście :) Pierwszy kontakt z tą grą zobowiązuje, do tego humor, dialogi, lekkość bycia i nietuzinkowe metody walki (np beczka i Pablo) :D
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 66 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 42 razy

Post autor: jackowsky » 31 grudnia 2014, 18:54

Dla mnie bohaterem (a w zasadzie bohaterką), który najbardziej wrył mi się w pamięć w pozytywnym tego słowa znaczeniu jest April Ryan (ta z Najdłuższej Podróży). Nawet na końcu łezka mi się zakręciła (co mi się nieczęsto zdarza), tak mi jej było żal.
Drugim niezwykłym bohaterem (ale już nie przygodówkowym), o którym będę długo pamiętać to Bezimienny z Planescape: Torment.
Na drugim biegunie (wrył mi się w pamięć w tym negatywnym znaczeniu) jest - wspomniany już wcześniej - David MacNamara. Jak ten koleś działał mi na nerwy. Nie raz miałem ochotę kopnąć go w ....
Ostatnio skończone: The Myth Seekers 2: The Sunken City PL (50%), Old Man's Journey (40%), Modern Tales: Age of Invention PL (60%), Beyond a Steel Sky PL (70%), Mind Snares: Alice’s Journey PL (60%)
Gram: trwa wybór
Koop: We Were Here Too PL

Awatar użytkownika
Gocciana
Publicysta
Podziękował(a): 11 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy

Post autor: Gocciana » 04 stycznia 2015, 19:20

W tej kolejności: Vic ze Still Life, Kate z Syberii, 'Ruda' z Tajnych akt. Oraz dwaj faceci: monsieur Poirot i sir Sherlock Holmes :] Co do reszty, to owszem, ta i ów się wyróżnili, ale nie na tyle żeby na stałe zapisać się w mej pamięci ;P
Один человек сказал, всем нам улыбается смерть, мы лишь можем улыбнутся ей в ответ:-) Ukrainu Slawa!!

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 13 razy

Post autor: Konrad » 04 czerwca 2022, 20:26

Temat z brodą - podbiję może komuś coś ciekawego przyjdzie do głowy i się podzieli.

Bardzo lubię bohaterów "po przejściach", z trudną historią często kryjących jakąś tajemnicę która w miarę upływu czasu i fabuły powoli wychodzi na światło dzienne. Lubię fatalistów, pesymistów i upadłych pijaków. Noir i Neo Noir - tutaj jest w czym wybierać.

Moje typy:

Jack Orlando
Rosa, Joey i detektyw (Blackwell)
Manny i Glottis
Główna bohaterka z Whispers of a Machine
Dr - nie pamiętam imienia z Technobabylon
Gemini Rue - pierwszy z bohaterów.

A z "normalnych" to Boston Low, Nicole Collard i...Marek Hopper :]

Ps. Z nowych pozycji to mr. Voodoo Detective ma w sobie sporo charyzmy i ciekawe poczucie humoru, trudno go nie polubić.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 82 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy

Post autor: Adam_OK » 04 czerwca 2022, 20:50

Jak ktoś czytał moją niedawną recenzję "Crowns and Pawns", to wie, że jestem zauroczony Mildą - chciałbym mieć taką dziewczynę jak ona, zarówno jeśli idzie o wygląd, jak i o charakter.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 296 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy

Post autor: kassiopestka » 04 czerwca 2022, 21:04

Zoe z pierwszego Dreamfalla. O Chapters nie chcę się wypowiadać, bo przerwałam granie, a nie dotarłam nawet do połowy.
Ale w pierwszej części młodziutka, skupiona na sobie, trochę nawet rozpieszczona i niemająca celu w życiu dziewczyna przechodzi prawdziwą metamorfozę, na koniec ryzykując dla sprawy własne życie. Tak że tak...

Pamiętam, jak grałam w Dreamfalla i marudziłam: "No dobrze, dobrze, ale gdzie ta April?". A jak już wreszcie pojawiła się April, Zoe zdążyła podbić moje serce. Na końcu zryczałam się jak mrówka. No i prześliczna jest.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 04 czerwca 2022, 22:42

Adam_OK pisze:
04 czerwca 2022, 20:50
Jak ktoś czytał moją niedawną recenzję "Crowns and Pawns", to wie, że jestem zauroczony Mildą - chciałbym mieć taką dziewczynę jak ona, zarówno jeśli idzie o wygląd, jak i o charakter.
Przeczytałem właśnie. Nie znałem tej gry. Wygląda mega zacnie. Dodaję do kolejki. Dzięki za info.

Wracając do tematu, przypomniałem sobie że od początku gry moją sympatię zaskarbiła sobie Morgan LeFlay z Tales of Monkey Island. Bardzo chciałbym aby pojawiła się w Monkey Island 6, myślicie że to możliwe?

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 82 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy

Post autor: Adam_OK » 04 czerwca 2022, 23:35

Konrad pisze:
04 czerwca 2022, 22:42

Wracając do tematu, przypomniałem sobie że od początku gry moją sympatię zaskarbiła sobie Morgan LeFlay z Tales of Monkey Island. Bardzo chciałbym aby pojawiła się w Monkey Island 6, myślicie że to możliwe?
Gdyby MI 6 robiło Telltale Games, to tak. W innym wypadku nie.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 05 czerwca 2022, 06:30

A ja mam nadzieję że Ron Gilbert uporządkuje i uspójni tą serię i zakończenie histori z Morgan też się znajdzie. On chyba nawet był zaangażowany w jakimś niewielkim stopniu w powstanie Tales.

Oczywiście moje nadzieje mogą okazać się płonne.

leonekk
Obserwator

Post autor: leonekk » 07 czerwca 2022, 12:29

Jaskier, albo raczej Dandelion z Wiedźmina! Uwielbiam go.
https://meblowymistrz.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”