Że się starzejesz, czy że czas dokonał weryfikacji?Vicek pisze:Smutno mi
Który bohater gry przygodowej jest wam najbliższy?
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 165 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 177 razy
Re: Który bohater gry przygodowej jest wam najbliższy?
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
Moje

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
- Vicek
- Publicysta
- Podziękował(a): 4 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy
I jedno, i drugie jest smutne 
Tamaro, tak mi przykro

Tamaro, tak mi przykro

_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83
- Rola
- Publicysta
- Podziękował(a): 2 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy
Zaskoczę Was wyborem, który wydaje się tak banalnie "mainstreamowy", że aż wstyd się przyznać. Ale umotywuję to tak, że raczej nikt nie zadrwi.
Bohater zagościł w niejednej przygodówce, choć poznałem go znacznie wcześniej...
Dr Henry Jones jr
Ależ to bohater kina akcji! Zaraz usłyszę, jakiż to jestem infantylny (kino przygodowe) i płytki psychologicznie etc. itd. itp.
A ja patrzę na to tak: który z bohaterów kina akcji zakłada do pracy okulary i wykłada na uniwersytecie? Jest rzadką alternatywą dla wszechobecnych macho-mięśniaków: zakopany w zakurzonych książkach naukowiec, który gdy zawiodą negocjacje potrafi jednak przyłożyć prawym sierpowym.
Jeśli spowszedniał nam, to dlatego że stał się archetypem dla wszelkiej maści tanich klonów wypluwanych przez naśladowców. Filmy o Indianie też są naśladownictwem - praktycznie nieznanych w Polsce amerykańskich seriali przygodowych, kinowych, jeszcze przedwojennych. Jednak spytam Was: jaką podobną postać kojarzycie przed Indianą?
Mieszkam w kraju, który nie tylko ma bogatą przeszłość, ma też długą historię w niszczeniu reliktów tej przeszłości. Od ilu stuleci nas grabiono? Spójrzcie na niszczejące dworki, pomyślcie o dekadach szmuglowania antyków na Zachód... Motto Indiany Jonesa "to powinno znajdować się w muzeum!" jest jak najbardziej moim.
Bohater zagościł w niejednej przygodówce, choć poznałem go znacznie wcześniej...
Dr Henry Jones jr

Ależ to bohater kina akcji! Zaraz usłyszę, jakiż to jestem infantylny (kino przygodowe) i płytki psychologicznie etc. itd. itp.
A ja patrzę na to tak: który z bohaterów kina akcji zakłada do pracy okulary i wykłada na uniwersytecie? Jest rzadką alternatywą dla wszechobecnych macho-mięśniaków: zakopany w zakurzonych książkach naukowiec, który gdy zawiodą negocjacje potrafi jednak przyłożyć prawym sierpowym.
Jeśli spowszedniał nam, to dlatego że stał się archetypem dla wszelkiej maści tanich klonów wypluwanych przez naśladowców. Filmy o Indianie też są naśladownictwem - praktycznie nieznanych w Polsce amerykańskich seriali przygodowych, kinowych, jeszcze przedwojennych. Jednak spytam Was: jaką podobną postać kojarzycie przed Indianą?
Mieszkam w kraju, który nie tylko ma bogatą przeszłość, ma też długą historię w niszczeniu reliktów tej przeszłości. Od ilu stuleci nas grabiono? Spójrzcie na niszczejące dworki, pomyślcie o dekadach szmuglowania antyków na Zachód... Motto Indiany Jonesa "to powinno znajdować się w muzeum!" jest jak najbardziej moim.
- Anika
- Publicysta
- Podziękował(a): 3 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Najlepiej grało mi się chyba Vic ze Still Life. I z nią bym się też utożsamiała pod względem zawziętości i tego, że zawsze musi mieć ostatnie zdanie
Jak już coś robić to porządnie
I w sumie Zoe z Dreamfall tez nie była taka zła. Podobało mi się w niej to, że była taką trochę marzycielką, a mimo wszystko w rzeczywistości odnajdywała się bardzo dobrze. Przynajmniej ja tak ją pamiętam
Czy ktoś jeszcze...dodałaby jeszcze Darrena z BMII (z III części już nie
). Mimo swojej powolności i takiej trochę senności, wzbudził u mnie sympatię. Ale zdecydowanie, moim numerem 1 jest Vic 

- Vicek
- Publicysta
- Podziękował(a): 4 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy
Ja bym na pewno Darrena nie dodał do grona ulubionych bohaterów gier
I powolny to był raczej Samuel, Darren to taki pan mądrala, który wszystko musi skomentować i wydaje mu się, że jest przy tym zabawny
Irytował mnie trochę. Ale byli gorsi (Rufus
).

_________________________________________________________________________________________________
- Anika
- Publicysta
- Podziękował(a): 3 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Hahahaha
Moze dlatego go rozumiem, że mnie też się czasem zdarza coś komentować na zasadzie "ja wiem lepiej, nie kłóć sie ze mną"
Tylko ze wiem, że nie jestem przy tym zabawna
No a tak w ogóle to miał całkiem fajny wygląd
Jak na bohatera gry komputerowej oczywiście 

- Nfsfan83
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
- Podziękował(a): 97 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy
A moim ulubionym bohaterem jest... ten w moim avatarze oczywiście
Pierwszy kontakt z tą grą zobowiązuje, do tego humor, dialogi, lekkość bycia i nietuzinkowe metody walki (np beczka i Pablo) 

Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured
- jackowsky
- Przyjaciel forum
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
- Podziękował(a): 66 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 42 razy
Dla mnie bohaterem (a w zasadzie bohaterką), który najbardziej wrył mi się w pamięć w pozytywnym tego słowa znaczeniu jest April Ryan (ta z Najdłuższej Podróży). Nawet na końcu łezka mi się zakręciła (co mi się nieczęsto zdarza), tak mi jej było żal.
Drugim niezwykłym bohaterem (ale już nie przygodówkowym), o którym będę długo pamiętać to Bezimienny z Planescape: Torment.
Na drugim biegunie (wrył mi się w pamięć w tym negatywnym znaczeniu) jest - wspomniany już wcześniej - David MacNamara. Jak ten koleś działał mi na nerwy. Nie raz miałem ochotę kopnąć go w ....
Drugim niezwykłym bohaterem (ale już nie przygodówkowym), o którym będę długo pamiętać to Bezimienny z Planescape: Torment.
Na drugim biegunie (wrył mi się w pamięć w tym negatywnym znaczeniu) jest - wspomniany już wcześniej - David MacNamara. Jak ten koleś działał mi na nerwy. Nie raz miałem ochotę kopnąć go w ....
Ostatnio skończone: The Myth Seekers 2: The Sunken City PL (50%), Old Man's Journey (40%), Modern Tales: Age of Invention PL (60%), Beyond a Steel Sky PL (70%), Mind Snares: Alice’s Journey PL (60%)
Gram: trwa wybór
Koop: We Were Here Too PL
Gram: trwa wybór
Koop: We Were Here Too PL
- Gocciana
- Publicysta
- Podziękował(a): 11 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
W tej kolejności: Vic ze Still Life, Kate z Syberii, 'Ruda' z Tajnych akt. Oraz dwaj faceci: monsieur Poirot i sir Sherlock Holmes
Co do reszty, to owszem, ta i ów się wyróżnili, ale nie na tyle żeby na stałe zapisać się w mej pamięci 
![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)

Один человек сказал, всем нам улыбается смерть, мы лишь можем улыбнутся ей в ответ:-) Ukrainu Slawa!!
- Konrad
- Publicysta
- Podziękował(a): 33 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 13 razy
Temat z brodą - podbiję może komuś coś ciekawego przyjdzie do głowy i się podzieli.
Bardzo lubię bohaterów "po przejściach", z trudną historią często kryjących jakąś tajemnicę która w miarę upływu czasu i fabuły powoli wychodzi na światło dzienne. Lubię fatalistów, pesymistów i upadłych pijaków. Noir i Neo Noir - tutaj jest w czym wybierać.
Moje typy:
Jack Orlando
Rosa, Joey i detektyw (Blackwell)
Manny i Glottis
Główna bohaterka z Whispers of a Machine
Dr - nie pamiętam imienia z Technobabylon
Gemini Rue - pierwszy z bohaterów.
A z "normalnych" to Boston Low, Nicole Collard i...Marek Hopper![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Ps. Z nowych pozycji to mr. Voodoo Detective ma w sobie sporo charyzmy i ciekawe poczucie humoru, trudno go nie polubić.
Bardzo lubię bohaterów "po przejściach", z trudną historią często kryjących jakąś tajemnicę która w miarę upływu czasu i fabuły powoli wychodzi na światło dzienne. Lubię fatalistów, pesymistów i upadłych pijaków. Noir i Neo Noir - tutaj jest w czym wybierać.
Moje typy:
Jack Orlando
Rosa, Joey i detektyw (Blackwell)
Manny i Glottis
Główna bohaterka z Whispers of a Machine
Dr - nie pamiętam imienia z Technobabylon
Gemini Rue - pierwszy z bohaterów.
A z "normalnych" to Boston Low, Nicole Collard i...Marek Hopper
![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Ps. Z nowych pozycji to mr. Voodoo Detective ma w sobie sporo charyzmy i ciekawe poczucie humoru, trudno go nie polubić.
No kiczi yrdekel wodż nem
- Adam_OK
- Moderator
- Podziękował(a): 82 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy
Jak ktoś czytał moją niedawną recenzję "Crowns and Pawns", to wie, że jestem zauroczony Mildą - chciałbym mieć taką dziewczynę jak ona, zarówno jeśli idzie o wygląd, jak i o charakter.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl
- kassiopestka
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
- Podziękował(a): 296 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy
Zoe z pierwszego Dreamfalla. O Chapters nie chcę się wypowiadać, bo przerwałam granie, a nie dotarłam nawet do połowy.
Ale w pierwszej części młodziutka, skupiona na sobie, trochę nawet rozpieszczona i niemająca celu w życiu dziewczyna przechodzi prawdziwą metamorfozę, na koniec ryzykując dla sprawy własne życie. Tak że tak...
Pamiętam, jak grałam w Dreamfalla i marudziłam: "No dobrze, dobrze, ale gdzie ta April?". A jak już wreszcie pojawiła się April, Zoe zdążyła podbić moje serce. Na końcu zryczałam się jak mrówka. No i prześliczna jest.
Ale w pierwszej części młodziutka, skupiona na sobie, trochę nawet rozpieszczona i niemająca celu w życiu dziewczyna przechodzi prawdziwą metamorfozę, na koniec ryzykując dla sprawy własne życie. Tak że tak...
Pamiętam, jak grałam w Dreamfalla i marudziłam: "No dobrze, dobrze, ale gdzie ta April?". A jak już wreszcie pojawiła się April, Zoe zdążyła podbić moje serce. Na końcu zryczałam się jak mrówka. No i prześliczna jest.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale
- Konrad
- Publicysta
Przeczytałem właśnie. Nie znałem tej gry. Wygląda mega zacnie. Dodaję do kolejki. Dzięki za info.
Wracając do tematu, przypomniałem sobie że od początku gry moją sympatię zaskarbiła sobie Morgan LeFlay z Tales of Monkey Island. Bardzo chciałbym aby pojawiła się w Monkey Island 6, myślicie że to możliwe?
- Adam_OK
- Moderator
- Podziękował(a): 82 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy
Gdyby MI 6 robiło Telltale Games, to tak. W innym wypadku nie.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
- Konrad
- Publicysta
A ja mam nadzieję że Ron Gilbert uporządkuje i uspójni tą serię i zakończenie histori z Morgan też się znajdzie. On chyba nawet był zaangażowany w jakimś niewielkim stopniu w powstanie Tales.
Oczywiście moje nadzieje mogą okazać się płonne.
Oczywiście moje nadzieje mogą okazać się płonne.
Jaskier, albo raczej Dandelion z Wiedźmina! Uwielbiam go.
https://meblowymistrz.pl/
https://meblowymistrz.pl/