Rachunek sumienia 2023

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yemet
Poszukiwacz Przygód
Podziękował(a): 10 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy
Rachunek sumienia 2023

Post autor: yemet » 05 stycznia 2024, 17:31

1. Ile przygodówek kupiliście w 2023?
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego? Kupiliście więcej/mniej?
3. W ile gier przygodowych zagraliście w ubiegłym roku? Ile z nich stanowiły gry wydane w 2023?
4. Najlepsza przygodówka 2023, największe zaskoczenie roku?
5. Najgorsza przygodówka 2023, największe rozczarowanie roku?
6. Przygodówka, która chciałbym(-abym), aby się ukazała w 2024 roku?
7. Jaki to był rok dla Przygodomanii?

szablon:
Spoiler:
Nie grałem w żadna przygodówkę przez ostatnie dwa lata, więc nie biorę udziału w zabawie.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 389 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy
Re: Rachunek sumienia 2023

Post autor: kassiopestka » 05 stycznia 2024, 18:16

Musiałby ktoś najpierw wrzucić listę, jakie przygodówki w tym 2023 wyszły, bo kojarzę może ze 2.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 53 razy
Kontakt:

Post autor: Przemo » 05 stycznia 2024, 18:22

Kilka cyfrówek w przecenie oraz wróciłem do zbierania pudełkowych klasyków 2D i 2,5D. W tym roku mój zbiór powiększył się m.in. o wydania premierowe Paradise, A Vampyre Story, Reprobates, Runaway 2, Tajna Akta: Tunguska czy obie części Chronicles of Mystery.

Więcej niż w 2022.

3. W ile gier przygodowych zagraliście w ubiegłym roku? Ile z nich stanowiły gry wydane w 2023?

Dwie, ale za to bardzo dobre przy których bawiłem się wyśmienicie. Pierwsza to Syberia: The World Before, a druga Art of Murder: Karty Przeznaczenia. Jak widać nie był to żaden tytuł wydany w tym roku.

Trudno stwiedzić, bo w nic nie grałem. W planach mam spróbowanie Monolith oraz Amnesia: The Bunkier.

Brak zdania w tym temacie.

Na bank zagram w odświeżonego pierwszego Broken Sworda oraz Parzival's Stone jeżeli wyjdzie.

Z cichych nadzieji liczę na zapowiedź Syberii 5 oraz premierę serialu animowanego w tym uniwersum.

Mam wrażenie, że typowo zwyczajny jak na ostatnie lata. Ula oraz inni zadbali o nowe posty, teksty, konkursy itd. Nic szczególnego nie miało miejsca.
Adventure Zone - Przygodówki od A do Z
www.azetka.pl

Przygodomania.pl - Przygodówki to nasza pasja!
www.przygodomania.pl
E-mail: galador(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 137 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 102 razy

Post autor: Nfsfan83 » 05 stycznia 2024, 19:32

Jezu, jak przeczytałem temat topicu to aż się przeżegnałem :D macie tam u góry poczucie humoru ;)
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Elum
Moderator

Post autor: Elum » 05 stycznia 2024, 23:11

kassiopestka pisze:
05 stycznia 2024, 18:16
Musiałby ktoś najpierw wrzucić listę, jakie przygodówki w tym 2023 wyszły, bo kojarzę może ze 2.
Proszę, kassiopestko, oto lista. Do wyboru, do koloru. Wydaje mi się, że są tu wszystkie ważniejsze przygodówki z 2023.

Mniej więcej kilkanaście. Jak na mnie to całkiem dużo, bo nie lubię chomikować.

Zdecydowanie więcej.

W sumie zagrałem w 24, w tym 2 z 2023. Tak się złożyło.

Z obu ubiegłorocznych w które zagrałem najbardziej spodobała mi się The Many Pieces of Mr. Coo.

Pewnie jedna z tych kilkudziesięciu, których brakuje na podlinkowanej wyżej liście. Ubiegły rok był chyba rekordowy pod względem ilości wydanych gniotów.

Liczę m.in. na Harolda Halibuta, który raczej na pewno w tym roku wyjdzie.

Pytania są tendencyjne.
Ostatnio zmieniony 05 stycznia 2024, 23:27 przez Elum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 389 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 05 stycznia 2024, 23:23

Elum pisze:
05 stycznia 2024, 23:11

Proszę, kassiopestko, oto lista. Do wyboru, do koloru. Wydaje mi się, że są tu wszystkie ważniejsze przygodówki z 2023.
Dziękuję. ;) Rozejrzę się. A wie ktoś, jak sprawdzić na Steamie, ile się kupiło gier w danym roku? Jest tam taka opcja?

Edit:
I tak oto dowiedziałam się, że 2 gry, o których myślałam, że są z 2023, tak naprawdę są z 2022. Tak że tak...
W 2022 brakuje wam na Przygodoskopie 2 gier: Dexter Stardust: Adventures in Outer Space i Justin Wack and the Big Time Hack. Warto uzupełnić, bo pierwsza całkiem fajna, a druga bardzo fajna. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Elum
Moderator

Post autor: Elum » 06 stycznia 2024, 08:27

Dzięki za podpowiedź. Pomyślę nad dodaniem ich w wolnej chwili.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 39 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 143 razy

Post autor: DirkPitt1 » 06 stycznia 2024, 13:13

Ok 40. Głównie starsze pozycje.

Chyba trochę więcej.

Okazuje się, że więcej kupowałem, niż grałem. Mało m,am ostatnio czasu i jakiś nie mam ochoty dużo grać (nie tylko w przygodówki), nawet jeśli akurat mam czas. Tylko 11 przygodówek zaliczone. W sumie chciałem przejść przynajmniej dwie na miesiąc, ale jak się grać zwyczajnie nie chce, to nie widzę sensu się zmuszać i sobie gier obrzydzać. Nic z 2023. Przypomniałem sobie parę staroci, a najnowszy był chyba Paradise Lost sprzed 3 lat.

Nie grałem w nic przygodówkowego z 2003.
Spoza przygodówek na pewno dobrze mi się grało w Baldur's Gate 3. Powiedziałbym, że nawet go mogę nazwać zaskoczeniem, bo chociaż projekt śledziłem i wierzyłem w Lariana, to starałem się nie robić sobie ogromnych nadziei, które roztrzaskają się w zderzeniu z rzeczywistością. A ostatecznie okazało się, że powrót do Krain był jeszcze przyjemniejszy, niż na to liczyłem.

Jak wyżej.
Z rozczarowań, brak chęci do grania i spoza przygodówek anulowanie IGI Origins i Cisza w temacie remake'u Splinter Cella. Co prawda po nowym SC nie spodziewałem się cudów, bo to współczesne UBI, ale w połączeniu z IGI O i nadchodzącym remake'iem MGS3 miałby szansę powtórzyć się taki piękny rok sprzed ok 20 lat, kiedy to w niewielkim odstępie czasu ukazały się SC, IGI 2 i MGS2 (i mając świeżo w pamięci NOLF 2 i Hitmana 2), a moja mroczna, spragniona zakradania się do ludzi od dupy strony i walenia ich po głowach, dusza doznała ukojenia. :)

Bo ja wiem? Oby jakaś dobra. Na pewno ciekawi mnie to wyjdzie z odświeżenia jedynki i nowego Broken Sworda. Z gatunku marzeń nierealnych Gabriel Knight 4.

OK.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Scoffer
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy

Post autor: Scoffer » 07 stycznia 2024, 00:01

Osobiście żadnej. W gospodarstwie domowym pewnie kupiliśmy kilkanaście.

Mniej. Dlaczego? Dzięki platformami online i ich przecenom pewnie mamy już więcej gier niż zdążymy w życiu obegrac.

Justin Whack, Lost Horizon 1, Lost Horizon 2, Blacksad, Kathy Rain, Whispers of the Machine, Talos Principle 2. Reah i Papetura. 9/1

Talos na razie wydaje się cudownie miodny (jeszcze nie skończyłam)

Pojęcia nie mam, za mała próbka.

Chicken Police 2.

Trudno mi ocenić, bo zaczęłam znów śledzić forum pod koniec roku.
Wszystkie drogi przede mną!

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 77 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 46 razy

Post autor: jackowsky » 08 stycznia 2024, 16:01

18.

W poprzednim kupiłem ponad 2 razy więcej. Dlatego w 2023 mocno ograniczyłem zakupy, aby zmniejszyć kupkę niezagranych.

Skończyłem 44 pozycje z tego tylko 1 z 2023 roku.

Trudno powiedzieć.

Trudno powiedzieć.

Nie mam typów.

Pewnie dobry.
Ostatnio skończone: Forest Quartet, The PL (60%), Arsene Lupin: Once a Thief PL (60%), Thaumaturge, The PL (60%), Legends of Amberland II: Song of Trees, The PL (60%), Brassheart PL (60%)

Awatar użytkownika
Fota113
Obserwator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Fota113 » 15 stycznia 2024, 09:43

Ile przygodówek kupiliście w 2023?
W sumie 94 gry w całym roku. 32 gry na steam, 6 na Gogu, i 56 w fizycznym wydaniu pudełkowym.
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego?
Kupiliście więcej/mniej?
Zdecydowanie mniej niż w roku 2022. Jednym z powodów jest to, że w październiku zeszłego roku urodziła mi się śliczna córeczka i wydatki na gry zeszły na dalszy plan.
Ukończyłem 32 gry w tym ani jednej z 2023 roku.
Nie wypowiem się z racji nie ogrania żadnego tytułu z tego roku. (nadrabiam zaległości) 🤭 a z przygodówek ogranych w tym roku najmilej zaskoczyły mnie Simon the sorcerer 3D Szymek czarodziej i simon 4, oraz Until Dawn i The Dig.
Z 2023 żadna z powodów jak wyżej, a z gier ogranych tego roku najgorsze rozczarowanie to Balko: Ryzykowne śledztwo i Tajemnica Statuetki.
Z moich życzeń Najlepiej Runaway 4, lub następna część Leisure Suit Larry 👍 Nie obraziłbym się na więcej gier wydanych w stylu kryminału i detektywistycznych.
Wydaje mi się że nie najgorszy, zważywszy że przygodówki dalej są w produkcji a i aktywność na Przygodomanii jest cały czas.
Moja lista ukończonych gier przygodowych :oczko:
viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
OSTATNIO UKOŃCZONE GRY PRZYGODOWE :
Brain College: Blood Ties
Kleopatra: Droga do tronu
Necronomicon: Świt Ciemności
Lucius
Dracula: Love Kills
Lost: Zagubieni
Obecnie gram w The Wolf Among Us

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 60 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: Konrad » 15 stycznia 2024, 14:14

Chyba 7.
W 2022 kupiłem ok 20 gier przygodowych. Może ciut więcej. Więcej też grałem i wyczekiwałem kilku tytułów które ukazały się w 2022, m.in. Monkey Island 6.
3. W ile gier przygodowych zagraliście w ubiegłym roku? Ile z nich stanowiły gry wydane w 2023? Ukończyłem 3 albo 4. plus kilka nieukończonych. W przeciwieństwie do roku 2022 nie czekałem na żaden tytuł z wypiekami na twarzy.
4. Najlepsza przygodówka 2023, największe zaskoczenie roku? Z nowego szpeju grałem tylko w Polda 7 i Jennifer WIlde. Reszta to starsze tytuły. Nie mam więc zdania.
5. Najgorsza przygodówka 2023, największe rozczarowanie roku? j.w.
6. Przygodówka, która chciałbym(-abym), aby się ukazała w 2024 roku? 3 minutes to midnight, Rosewater, Enoch: Children of fate, The Adventures of The Black Hawk
7. Jaki to był rok dla Przygodomanii? nie wiem, ale mnie zawsze jest miło tutaj zajrzeć :piwo: .
No kiczi yrdekel wodż nem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”