Spolszczenie larry

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fota113
Obserwator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Spolszczenie larry

Post autor: Fota113 » 01 października 2022, 09:30

Mam wielka prośbę chodzi o spolszczenie tutaj z linka z forum do gry Leisure Suit Larry: Greatest Hits and Misses wersja z Goga. ale nie moge sobie poradzic, gdzie wrzucić te pliki żeby spolszczenie zadziałało do jakiego folderu? Bardzo prosilbym o odpowiedź a moze z wersją z goga spolszczenie nie działa ?
Moja lista ukończonych gier przygodowych :oczko:
viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
OSTATNIO UKOŃCZONE GRY PRZYGODOWE :
Brain College: Blood Ties
Kleopatra: Droga do tronu
Necronomicon: Świt Ciemności
Lucius
Dracula: Love Kills
Lost: Zagubieni
Obecnie gram w The Wolf Among Us

Awatar użytkownika
Fota113
Obserwator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=71290#p71290
Re: Spolszczenie larry

Post autor: Fota113 » 01 października 2022, 09:31

Chodzi dokladnie o te spolszczenie viewtopic.php?f=138&t=2166
Lucius

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 100 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 74 razy

Post autor: Adam_OK » 01 października 2022, 12:47

Fota113 pisze:
01 października 2022, 09:31
Chodzi dokladnie o te spolszczenie viewtopic.php?f=138&t=2166
W temacie, który wskazałeś kliknij na "link awaryjny" i powinno być OK.
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 390 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 01 października 2022, 12:49

Kupiłam zestaw na GOG-u, bo za 11 zeta był. Pobrałam spolszczenie (działa tylko link awaryjny). Rozpakowałam paczkę, kliknęłam zawartość - spolszczenie informuje, że samo wie, gdzie ma się zainstalować. Niby się zainstalowało. Ale napisy (przetestowałam na części 6) nadal są angielskie. Z poziomu GOG-a nie pojawia się opcja zmienienia języka (dostępny jest tylko angielski). Jedyny ślad, że faktycznie jakieś spolszczenie coś tam teges, jest taki, że w pierwszej części trzeba przejść quiz weryfikujący wiek. I ta klawiaturka, która się wtedy wyświetla, ma na samym dole jakby polskie opcje.

Tak że tak - jakby się komuś kiedyś chciało sprawdzić, co trzeba zrobić, żeby spolszczenie działało, i podzieli się tą wiedzą, byłoby super. :)

Obrazek
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Fota113
Obserwator

Post autor: Fota113 » 03 października 2022, 11:39

Nikt nie wie jak zmusic wersje gogowa do tego spolszczenia? Może w zlym katalogu rozpakowywuje? Niestety, mimo paru prób coś nie chce działać :P
Lucius

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 39 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 143 razy

Post autor: DirkPitt1 » 03 października 2022, 17:45

@kassiopestka A skąd ci się wzięła ta klawiatura? U mnie obie wersje jedynki po prostu przyjmują w tym miejscu tekst wpisywany normalnie z fizycznej klawiatury. Ta klawiaturka na twoim screenie, sadząc po wyglądzie i kolorystyce, jest częścią interfejsu SCUMMVM (który obsługuje te gry w tle). Tylko sam jej styl jest taki bardziej Androidowy i na PC jej nie widziałem. Odpaliłaś grę na telefonie, czy jak?

Zresztą nieważne. Sprawdziłem dziś to spolszczenie na Larry 1, Larry 1 VGA i Larry 6. Z przyjemnością informuję, że wszystkie próby wypadły pomyślnie i spolszczenie działa. W Larry 1 nie ma polskich znaków, ale nie wiem, czy w ogóle oryginalnie były, natomiast w wersji VGA jest już wszystko ok. Zakładam, że z pozostałymi grami też nie powinno być problemu.

Poglądowy screen z szóstki (To Larry, zbok jeden, kazał mi wybrać takie ujęcie. Drogie miłośniczki przygodówek, nie bijcie! :oczko: ):
Obrazek

Instrukcja:
1. Pobierz spolszczenie z https://www.przygodomania.pl/ftp1/spols ... czenie.rar
2. Wypakuj z archiwum plik lslpl_-_wiafilms__dd_blog.exe.
3 Ten plik to tak naprawdę nie instalator, tylko "głupie" samorozpakowujące się archiwum, które nie potrafi sobie wyszukać gdzie jest zainstalowana gra (i czy w ogóle są zainstalowane wszystkie części, czy tylko któraś z nich), tylko po prostu wypakowuje wszystko jak leci. Dlatego wybierz sobie jakiś tymczasowy folder i pozwól mu tam wszystko rozpakować.
4. Otwórz folder z zainstalowana grą. Jeśli nie wiesz/nie pamiętasz, gdzie jest zainstalowana gra, to korzystając z GOG Galaxy możesz kliknąć grę prawym i wybrać Zarządzanie instalacją > Pokaż folder. Jeśli nie używasz Galaxy, szukaj, aż znajdziesz. ;P
Opcjonalnie: Jeśli boisz się, że możesz coś zepsuć, zrób sobie kopię folderu z grą.
5. W folderze, do którego rozpakowałeś spolszczenie, znajdź grę, którą chcesz spolszczyć i skopiuj zawartość do odpowiadającego folderu z grą. Np. jeśli chcesz spolszczyć Larry 5 zainstalowanego w: C:\Gry\Leisure Suit Larry 5, to pliki spolszczenia z folderu [Miejsce_Gdzie_Rozpakowałeś_Spolszczenie]\Leisure Suit Larry 5 do C:\Gry\Leisure Suit Larry 5. Jeśli dostaniesz powiadomienie, że takie pliki/foldery już istnieją w miejscu docelowym. Na pytanie czy chcesz je zastąpić/scalić, odpowiedz, że tak.
Uwaga: w przypadku Larry 1 i Larry 6 zwróć uwagę, który wariant gry masz zainstalowany i wybierz właściwe spolszczenie.
Uwaga 2: Na nowszych systemach Windows, jeśli gra jest zainstalowana w folderach "specjalnej troski", takich jak C:\Program Files (x86), C:\Program Files i C:\ProgramData, możesz potrzebować uprawnień administratora, żeby móc zastąpić pliki.
6. 6. Uruchom grę i ciesz się przygodami naszego ulubionego zbereźnika, w języku polskim.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 03 października 2022, 20:13

Odpaliłam grę na lapku i w ogóle nie ma u mnie opcji, żeby wpisać coś z normalnej klawiatury. Jeśli to jest klawiatura SCUMM-a, to znaczy, że spolszczenie wcale u mnie nie zadziało, choć twierdziło, że wie, gdzie ma się zainstalować.
Liczyłam na ciebie, geniuszu, że będziesz widział, jak to ugryźć. Dziękuję wstępnie bardzo i zaraz testnę, czy u mnie zadziała. :)

No coś jest u mnie nie halo, niestety. Wrzucenie do folderu z zainstalowaną "szóstką" folderu ze spolszczeniem nic nie dało, a jak przekopiowałam samą zawartość spolszczenia i tak wrzuciłam bezpośrednio do folderu z grą - gra przestała się uruchamiać.
Pomyślałam, że może to jednak nie VGA, choć tak stoi w GOG Galaxy, więc przekopiowałam też zawartość zwykłej "szóstki" - bez zmian.
Natomiast z "piątką" udało się połowicznie. Gra jest po polsku, łącznie nawet z samym tytułem, ale jak kończy się intro i zapewne miałaby być już jakaś akcja ze strony gracza, pojawia się taki komunikat.

Obrazek

Ten sam komunikat pojawia się, gdy chce się pominąć czołówkę i intro.

W "jedynce" nadal jest ta klawiatura, co na focie w poprzednim poście, a quiz weryfikujący wiek jest po angielsku.
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Fota113
Obserwator

Post autor: Fota113 » 03 października 2022, 21:33

U mnie po przekopiowaniu spolszczenia wyskakuje to samo co"kasiopestce" na żółtym tle wersja goga i gra sie nie uruchamia
Lucius

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 03 października 2022, 22:49

kassiopestka pisze:
03 października 2022, 20:13
Wrzucenie do folderu z zainstalowaną "szóstką" folderu ze spolszczeniem nic nie dało, a jak przekopiowałam samą zawartość spolszczenia i tak wrzuciłam bezpośrednio do folderu z grą - gra przestała się uruchamiać.
Tak, trzeba samą zawartość. Ale wszystko po kolei uściślijmy.

LSL 6 bez VGA: Wrzucasz cały folder PATCHES do głównego folderu gry, na pytanie czy nadpisać pliki odpowiadasz Tak. Ot i cała filozofia. Przetestowałem różne interakcje w początkowych lokacjach i wygląda na to, że wszystko działa.

LSL 6 VGA: Tu nie sprawdziłem i rzeczywiście jest problem podobny jak widzisz w piątce. Przy niektórych interakcjach napisy wyświetlają się prawidłowo, a przy innych (mp. próba przyjrzenia się recepcjonistce) gra się sypie. Na szczęście wydaje się, że to wina starszego SCUMM-a, który obsługuje tę grę.

W tym przypadku kopiujesz 123 luźne pliki do głównego folderu folderu (nie do Patches).

Teraz, jeśli jeszcze nie masz zainstalowanego SCUMMVM (a każdy szanujący się miłośnik starych przygodówek powinien go mieć), pobierz najnowszą stabilną wersję (w tej chwili to 2.6.0) stąd https://downloads.scummvm.org/frs/scumm ... -win32.exe

Uruchom SCUMM-a tego właśnie zainstalowanego, nie starszą wersję z folderu z Larrym. Kliknij przycisk Dodaj grę i wskaż główny folder gry. SCUMM wyświetli sporo ustawień, możesz dać OK. Teraz na liście będziesz mieć Leisure Suit Larry 6... Zaznacz, wybierz Start. Teraz nie powinno być błędów. Zawsze odpalaj grę przez SCUMM.

Jeśli zależy ci na rejestrowaniu czasu gry w GOG Galaxy, możesz dodać plik exe Scumma, jako niestandardowy plik exe do gry. Wtedy klikając Graj w Galaxy będziesz odpalać Scumm, a dopiero ze Scumm Larry'ego. W tej sytuacji GOG liczy czas uruchomienia Scumma, więc teoretycznie możesz sobie nabić więcej czasu, niż rzeczywiście grasz.

Przykładowy screen z LSL6 VGA:
Obrazek

Co do piątki, muszę dopiero sprawdzić, ale że błąd podobny, to możliwe, że też naprawia go nowsza wersja Scumma. Jedynkę (a właściwie jedynki) też jeszcze będę weryfikował.
Fota113 pisze:
03 października 2022, 21:33
U mnie po przekopiowaniu spolszczenia wyskakuje to samo co"kasiopestce" na żółtym tle wersja goga i gra sie nie uruchamia
Która konkretnie część? Bo mamy do wyboru 5 części, z czego dwie w dwóch odmianach.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 03 października 2022, 23:05

Jedyne, co udało mi się odkryć, to to, że mimo iż w GOG Galaxy instalowałam, klikając obrazek, na którym jak byk stoi VGA, podmienić trzeba ze spolszczenia folder Patches z folderu Larry 6 (bez VGA). I wtedy "szóstka" mi działa.
O co chodzi "piątce" nie mam pojęcia.
To samo jest z "trójką". Chciałam pominąć czołówkę, widać już, że spolszczenie się dodało, ale wtedy znów mi wyskoczył ten komunikat. A jak się nie próbuje pominąć czołówki, to on i tak za moment wyskakuje sam.

Obrazek

Obstawiam, że w "dwójce" będzie to samo. Tak, wyskakuje od razu, zanim gra w ogóle zacznie startować.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 03 października 2022, 23:15

Właśnie sprawdziłem piątkę. Odpalając grę jak GOG przykazał wpadam na ten sam błąd, co ty. Jak odpalam z nowszego SCUMM-a wszystko śmiga pięknie, więc pewnie w innych też zadziała.

Tak z ciekawości, to w końcu którą masz tę szóstkę? Interfejs jak na moim pierwszym obrazku, czy drugim?
Ostatnio zmieniony 03 października 2022, 23:44 przez DirkPitt1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 03 października 2022, 23:22

Okej, faktycznie nie instalowałam SCUMM-a, miłośnik starych gier ze mnie średni. :P Uruchamiał się automatycznie ten "gogowy". Ale powiedz mi taką rzecz, gdzie w ogóle są te wersje VGA i czy są one lepsze. Bo ja w bibliotece swojej na GOG-u widzę niby tylko te VGA, ale po ich zainstalowaniu okazuje się, że guzik, to właśnie są te bez VGA. Jeśli te VGA są lepsze, wolałabym je, ale jak je zainstalować, jak nie widzę ich na GOG-u.

EDIT:
Interfejs jak na pierwszym obrazku. Mam bez VGA na bank, a w tym zestawie gogowym powinny być VGA?

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 03 października 2022, 23:38

Tu jest trochę zamieszania, która wersja lepsza. LSL 1 = LSL 1 EVGA, a LSL 1 VGA, to ulepszona wersja z grafiką wyższej rozdzielczości.

Natomiast przy szóstce LSL 6 = LSL 6 SVGA, czyli teoretycznie ta lepsza od LSL 6 VGA (a w każdym razie w wyższej rozdzielczości, bo która wygląda ładniej to już rzecz gustu).

Co do tego, gdzie są wersje, to też początkowo się zastanawiałem, bo myślałem, że będą, jako osobna pozycja w bibliotece, albo jako dodatkowy plik do pobrania. Natomiast okazuje się, że obie wersje są podpięte pod jedna pozycję, jakby były tą samą gra na 2 różnych platformach.

Kliknij zaznaczony guzik i z listy wybierz sobie wersję.
Obrazek

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 03 października 2022, 23:48

Szóstka bez VGA jest zdecydowanie ładniejsza. I w tej wersji VGA nie mogę znaleźć, co zrobić, żeby się wyświetlał tekst.
A "jedynka" zdecydowanie lepsza z VGA.

W "jedynce" z VGA wszystko niby działa, quiz jest po polsku i pytania dotyczą Polski, ale w końcu pojawia się ten sam error, tak że ściągam nowszą wersję SCUMM-a. Dzięki wielkie za wszystko. :)

Ten wątek ma mnóstwo cennych informacji, warto by go przenieść tam, gdzie cała seria z Larrym jest. :)

EDIT:
Z nową wersją SCUMM-a wszystko jest OK, poza "dwójką". SCUMM pyta, którą wersję chcemy wybrać, DOS-ową czy na Atari, obojętnie którą wybrałam i tak się pojawiał ten error.

Awatar użytkownika
Fota113
Obserwator

Post autor: Fota113 » 04 października 2022, 07:05

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i pomoc i po przejrzeniu tego wątku i zainstalowaniu nowszej wersji SCUMA w wersji 2.6.0 i wgraniu spolszczenia wszystkie części są już po polsku i działają z wyjątkiem 2 części ,która się w ogóle nie odpala po wgraniu spolszczenia. Ten sam błąd co u "Kasiopestki".
Lucius

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta

Post autor: DirkPitt1 » 04 października 2022, 14:53

Cieszę się, że wam działa. Nad dwójką w wolnej chwili jeszcze popracuję. W ostateczności zgłoszę do Scumma, jako błąd. Co prawda mogą olać, uznając, że to wina spolszczenia, ale jak zaznaczę, że w innych częściach też był problem podobny i sprawę rozwiązała aktualizacja SCUMM-a, to może się ktoś zainteresuje.
kassiopestka pisze:
03 października 2022, 23:48
Szóstka bez VGA jest zdecydowanie ładniejsza. I w tej wersji VGA nie mogę znaleźć, co zrobić, żeby się wyświetlał tekst.
Pewnie tej informacji nie potrzebujesz, skoro wolisz szóstkę bez VGA, ale zostawię tu informację, bo a nuż się komuś przyda.

W VGA trzeba podjechać kursorem do góry ekranu i nacisnąć LPM. Pojawi się menu. Cały czas trzymając wciśnięty przycisk myszy trzeba najechać na Gra > Tekst i puścić przycisk. Trochę to uciążliwe, a w dodatku trzeba powtarzać przy każdym uruchomieniu gry, ale skoro i tak grę odpalamy przez SCUMM-a, to jest też inna metoda.
W Scummie zaznaczasz sobie grę i wybierasz Opcje gry. Na zakładce Dźwięk zaznaczasz pole Użyj własnych ustawień dźwięku i w Tekst i mowa wybierasz Oba. Wtedy Scumm automatycznie wymusi wyświetlanie napisów i nie trzeba będzie tego zmieniać przy każdym uruchamianiu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”