Pochwal się swoją kolekcją przygodówek

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Re: Pochwal się swoją kolekcją przygodówek

Post autor: wolfman » 03 lutego 2020, 20:43

Myst wg wielu czasopism wydał CDP jeśli wydał to na pewno była np PL instrukcja ja we Frankenstein. Zawsze to coś i biała nalepka z info , że jest pl instrukcja. Riven to juz 97 więc na pewno wydali. Grim fandango to ja miałem w łapach, cena 199 to raczej nie dla nastolatka.

W 1996 to ja kupiłem swój pierwszy oryginał za tatusia mamonę 179 C&C z dodatkiem. Ja już kupiłeś BS 1 czy wersal za 59 to już kupiłeś po premierze w przecenie, na moich premierówkach jest cena 159 zeta. To tyle jeśli chodzi o taniość w tamtych latach.
No były ładne i dlatego do dziś mają wzięcie i jest popyt na rynku na nie, a nie na te 3D potworki. Forumowy fanboy BS może potwierdzić. Należy wziąć też pod uwagę brutalny fakt, że co nie sprzedali to poszło na przemiał.

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy

Post autor: Sir_Kiełbasa » 04 lutego 2020, 17:27

wolfman pisze:
03 lutego 2020, 20:43
Myst wg wielu czasopism wydał CDP jeśli wydał to na pewno była np PL instrukcja ja we Frankenstein.
Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, iż pierwsze importowane egzemplarze mogły nie mieć instrukcji, tylko nalepki importera, ale głowy nie dam. Kilka lat temu wyszła książka Marcina Kosmana "Nie tylko Wiedźmin. Historia polskich gier komputerowych". Jest tam sporo ciekawych informacji nie tylko dla osób zbierających gry. Może w niej to przeczytałem (jeśli faktycznie gdzieś przeczytałem).
W 1996 to ja kupiłem swój pierwszy oryginał za tatusia mamonę 179 C&C z dodatkiem. Ja już kupiłeś BS 1 czy wersal za 59 to już kupiłeś po premierze w przecenie, na moich premierówkach jest cena 159 zeta. To tyle jeśli chodzi o taniość w tamtych latach.
Na pewno nie kupiłem ich w 96r., bo one chyba w tym roku wyszły, więc byłyby droższe. W latach 97-98 miałem przestój w zakupach, więc mogłem kupić pod koniec 98r. lub na początku 99r. W 96r. odbierałem z ojcem swojego drugiego PC-ta już z CD-Romem i wtedy, jako że w puli na komputer zostało jeszcze trochę forsy, wybrałem 2 gry i one kosztowały właśnie coś w okolicach 150zł.
No były ładne i dlatego do dziś mają wzięcie i jest popyt na rynku na nie, a nie na te 3D potworki.
Współczesne, rysowane gry są jeszcze ładniejsze (no, nie wszystkie - i nie liczę tu tych, które są specjalnie oszpecane), bo pozwala na to dzisiejszy sprzęt, tylko wydać nie potrafią.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 136 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 102 razy

Post autor: Nfsfan83 » 04 lutego 2020, 18:24

wolfman pisze:
03 lutego 2020, 20:43
No były ładne i dlatego do dziś mają wzięcie i jest popyt na rynku na nie, a nie na te 3D potworki. Forumowy fanboy BS może potwierdzić. Należy wziąć też pod uwagę brutalny fakt, że co nie sprzedali to poszło na przemiał.
Fanboy BS,MI, FOTA, JK oraz KIT, NT i GK potwierdza :) teraz wszystko nawet jak jest rysowane wygląda jak w animacji flash.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 04 lutego 2020, 19:19

Sir_Kiełbasa pisze:
04 lutego 2020, 17:27
Współczesne, rysowane gry są jeszcze ładniejsze (no, nie wszystkie - i nie liczę tu tych, które są specjalnie oszpecane), bo pozwala na to dzisiejszy sprzęt, tylko wydać nie potrafią.
Nie chcą, liczą sie tylko gracze bezpudełkowi. Całe kolekcjonerstwo współczesnych gier to mi raczej wisi. Kupiłem parę pudełkowych dvd i to wszystko min Klątwa wron i jej kontynuacja. Bo to dobre gry z ładną grafiką 2D. Resztę odpuszczam. Po prostu mało kto potrafi dziś dorównać dla Sierry. Włączyłem starego Kings quest remastera i miało być 5 min i tak dalej i dalej i kolejne 5 min. Fajnie jakby ktoś spolszczył te gry, by mógł lepiej odbierać te dowcipy, a gra jest ich pełna. Niestety grajpopolsku bawi się w te samograje od tetalle . Ostatni większy tytuł od Sierry to został przetłumaczony Gabriel Knight 2.
Przerzuciłem się na kolekcjonowanie gier na konsole, aniżeli Pc. Tutaj kupuję wciąż grę w pudełku, a nie klucz. Poza tym nie wszystko też wychodzi w pudełku na pc co wychodzi na konsole.

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate

Post autor: Sir_Kiełbasa » 06 lutego 2020, 15:49

wolfman pisze:
04 lutego 2020, 19:19
Przerzuciłem się na kolekcjonowanie gier na konsole, aniżeli Pc. Tutaj kupuję wciąż grę w pudełku, a nie klucz. Poza tym nie wszystko też wychodzi w pudełku na pc co wychodzi na konsole.
Za szybko wszystko kupiłeś i teraz już nie ma co zbierać. Może zbierz wszystkie tytuły, jakie wyszły u nas na PC w box-ach? :)

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 06 lutego 2020, 20:05

Nie mam miejsca na to. Przecież część wyprzedaje, a ilu się pozbyłem bezpowrotnie. Nie wspominając, ze połowa tego to crapy.
Nie udało mi się nigdy dorwać Shivers 2, jakby nie istniało polskie wydanie.
https://www.ebay.pl/itm/Harvest-of-Soul ... 2749.l2649
Kupiłem więc ten unikat w sensie wydanie EU z białym kartonem w środku i formatem pasującym do innych wydań, na szczęście dla mnie Kiełbaso nie muszę mieć w folii , albo nic. Niechcący kupiłem też w folii BG2 polskie wydanie.
Gdzie wrzucałeś tu swoje fotki?

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca

Post autor: Sir_Kiełbasa » 07 lutego 2020, 07:27

wolfman pisze:
06 lutego 2020, 20:05
Nie mam miejsca na to. Przecież część wyprzedaje, a ilu się pozbyłem bezpowrotnie. Nie wspominając, ze połowa tego to crapy.
Taki urok zbierania serii.
Nie udało mi się nigdy dorwać Shivers 2, jakby nie istniało polskie wydanie.
Ale to wydał IPS? Wydaje mi się, że widziałem na fotce.
Gdzie wrzucałeś tu swoje fotki?
Do indeksu. Cały czas wrzucam. Od czasu do czasu.

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 07 lutego 2020, 11:01

Jedynkę wydał Ips, ale na dwójkę nie trafiłem. Jak masz to zarzuć. Dlatego polowałem na rzadkie wydanie brytyjskie, bo Usa już zmieniło na ten durnowaty format nie pasujący do wcześniejszych

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 19 maja 2023, 20:04

Chyba ożywię martwy temat od kilku lat

Jeden z moich zakupów/wymian. Czyli stary dziad w swoim zywiole
Moglibyście odświeżyć swoje kolekcje i zdjęcia, bo nic tutaj nie widać :)
Wrzucę tez temat do wymiany/zakupu.

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 09 maja 2024, 13:50

Ostatnio ograne po polsku The dig. Wspaniała gierka, podobno miały być 4 główne postacie, ale jedną wycięli
polskie wydanie na filmiku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”