Pochwal się swoją kolekcją przygodówek

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 30 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 68 razy
Pochwal się swoją kolekcją przygodówek

Post autor: twig » 23 marca 2012, 18:35

Moja skromna kolekcja przygodówek - skromna, bo do niedawna nie zatrzymywałem gier <pozbywałem się ich po przejściu>
Obrazek

Zbliżenia:
Spoiler:
Gry w pudełkach jewel case. Certyfikat autentyczności Neverhooda nalepiony został w moim egzemplarzu na przezroczystą część pudełka i zasłania okładkę (za którą robi instrukcja obsługi), więc wyjąłem okładkę i położyłem na pudełku.
Spoiler:
Pudełkowe wydania Poszukiwaczy zaginionej Warszawy i Mazowsza: Misji w czasie:
Spoiler:
Limitowana edycja gry Dreamfall - w tekturowym etui znajduje się album w twardej okładce zawierający grafiki koncepcyjne oraz pudełko dvd z instrukcją i płytami: z Dreamfallem, Najdłuższą Podróżą i z ścieżką dźwiękową :
Spoiler:
Tajemnica Statuetki - pierwsza polska komercyjna gra przygodowa na komputery osobiste. Oczywiście na dyskietkach 5,25 cala. Instrukcja obsługi w formie gazety zadaje szyku ;)
Spoiler:
Świrus - pierwsza polska komercyjna przygodówka dla systemu Windows. W mojej kolekcji posiadam wersję CD, w której dodano lokacje i nagrano dubbing.
Spoiler:

Westerner - pierwszy przypadek w polskim dubbingu, w którym spolszczenie było tak beznadziejne, że zdecydowano się na ponowne tłumaczenie tekstu i nagranie nowej ścieżki dialogowej. W poprawionej wersji głosów użyczyli Jacek Borusiński i Dariusz Basiński - panowie z kabaretu Mumio.
Spoiler:
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
pelagia
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy
Re: Pochwal się swoją kolekcją przygodówek

Post autor: pelagia » 23 marca 2012, 18:54

Piękna kolekcja twig :) - po prostu zaniemówiłam z wrażenia. O istnieniu niektórych z tych gier nigdy nie słyszałam - może dlatego, że gram od niedawna.
Kontakt w sprawach forum: pelagia[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 194 razy

Post autor: Urszula » 23 marca 2012, 18:58

Troszkę, bym z tych gier Ci zabrała do swojej kolekcji. :mrgreen:
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Madzius888
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Post autor: Madzius888 » 23 marca 2012, 19:14

Oj chciałoby się mieć kilka z tych wydań :))
twig pisze:Moja skromna kolekcja przygodówek - skromna, bo do niedawna nie zatrzymywałem gier <pozbywałem się ich po przejściu>
Tak z ciekawości (jeżeli oczywiście można wiedzieć): ile lat zajęło Ci zebranie tej kolekcji? :)

I pytanie do posiadaczy premierówki TLJ: jaką wysokość ma ten boks? Bo ostatnio kupiłam, ale ma tylko 23,5cm i jest mniejszy od innych. Się zastanawiam czy jakiegoś innego wydania nie dostałam.

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 23 marca 2012, 19:31

Madzius888 pisze:Tak z ciekawości (jeżeli oczywiście można wiedzieć): ile lat zajęło Ci zebranie tej kolekcji?
Niecałe 2 lata - od tylu chomikuję przygodowki. Kilka pudełek miałem już wcześniej.
Madzius888 pisze:I pytanie do posiadaczy premierówki TLJ: jaką wysokość ma ten boks? Bo ostatnio kupiłam, ale ma tylko 23,5cm i jest mniejszy od innych. Się zastanawiam czy jakiegoś innego wydania nie dostałam.
Moje wydanie też ma taką wysokość, ale jest jedno ALE. Kupiłem je na allegro - jako zafoliowane wydanie premierowe. Miałem nie otwierać tego pudełka, ale stwierdziłem, że jednak nie wytrzymam i MUSZĘ pomacać zawartość. No i jak już otworzyłem, to mi mina zrzedła. Premierowe wydanie okazało się mieć zaskakującą zawartość - instrukcja w dziwnym formacie <coś jakby połowa strony A4> i dwa pudełka jewel case bez okładek, w których znajdują się dwie płytki - obie opisane jako CD1. Nie wiem, czy taki mi się rarytas trafił fabrycznie wybrakowany, czy po prostu ktoś mnie nabił w butelkę.

Z tego co wiem, to Najdłuższa Podróż wyszła też w kioskowej tekturce Extra Gra - w ten sposób wydawcy płacili mniejszy vat. W tym wydaniu były płytki, instrukcja i CHYBA kartonowe pudełko do samodzielnego złożenia. W takim właśnie wydaniu na allegro pojawia się często Larry Laffer 7 Miłość na fali - i oczywiście sprzedawcy łgają, że jest to wydanie premierowe.
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy

Post autor: Piotr_85 » 23 marca 2012, 19:43

Piękna kolekcja :)

Szczególnie zazdroszczę ci "Tajemnicy Statuetki" w premierowym wydaniu i "Świrusa". Trafiłeś na allegro? Ja poluje długi czas na te gry oraz "Teenagenta" i niestety bez skutku :(

Co do TLJ z tego co wiem to pudełka były identyczne zarówno w premierowym wydaniu jak i z EG. Jedyna różnica to zawartość pudełka. ;)

Edit:
Jeśli chodzi o wysokość pudełka to ja mam Broken Sword 1 i 2 w premierowych wydaniach w takich właśnie kartonowych boksach więc to normalny standard :) ( o ile można mówić o jakiś standardach bo kiedyś wielkość pudełek byłą najróżniejsza, a seria Blair Witch Project była nawet wydana u nas w trójkątowych pudełkach :> )
Ostatnio zmieniony 23 marca 2012, 19:53 przez Piotr_85, łącznie zmieniany 1 raz.
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 23 marca 2012, 19:52

Tyle że w EK chyba nie było folii na pudełku - prawda to, czy się mylę?

Zarówno Statuetkę jak i Świrusa trafiłem na allegro. Świrusa w Kup teraz za 5 złotych (+przesyłka). O Statuetkę był wielki bój, ale udało się w ostatnich sekundach przebić i wygrać ^^. Za Teenagentem też się bezskutecznie rozglądam.

Awatar użytkownika
Madzius888
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Post autor: Madzius888 » 23 marca 2012, 19:56

twig pisze: Moje wydanie też ma taką wysokość, ale jest jedno ALE. Kupiłem je na allegro - jako zafoliowane wydanie premierowe. Miałem nie otwierać tego pudełka, ale stwierdziłem, że jednak nie wytrzymam i MUSZĘ pomacać zawartość. No i jak już otworzyłem, to mi mina zrzedła. Premierowe wydanie okazało się mieć zaskakującą zawartość - instrukcja w dziwnym formacie <coś jakby połowa strony A4> i dwa pudełka jewel case bez okładek, w których znajdują się dwie płytki - obie opisane jako CD1. Nie wiem, czy taki mi się rarytas trafił fabrycznie wybrakowany, czy po prostu ktoś mnie nabił w butelkę.

Z tego co wiem, to Najdłuższa Podróż wyszła też w kioskowej tekturce Extra Gra - w ten sposób wydawcy płacili mniejszy vat. W tym wydaniu były płytki, instrukcja i CHYBA kartonowe pudełko do samodzielnego złożenia. W takim właśnie wydaniu na allegro pojawia się często Larry Laffer 7 Miłość na fali - i oczywiście sprzedawcy łgają, że jest to wydanie premierowe.
U mnie podobnie. Kupiłam na allegro i jeszcze w folii. Otworzyłam, a tam dwie płyty (co prawda CD1 i CD2), ale z tego co wiem to było 4, a zresztą posiadam takie poczwórne opakowanie z 4CD, które kupiłam dużo wcześniej. Taka sama instrukcja jak opisujesz (zresztą potargana strasznie ja na "opakowanie w folii i nikt nie zaglądał).
Jak teraz czytam, to widzę (nie w tytule, tylko w treści) to sprzedawca napisał: jedno z wydań premierowych :/

Jakoś producenci muszą owijać w te folie, być może sprzedawca też sobie znalazł taką maszynę. Zresztą opakowanie było lekko spłaszczone (co akurat wiedziałam, w opisie aukcji było), więc równie dobrze faktycznie mógł poskładać.
DeeJay pisze: Edit:
Jeśli chodzi o wysokość pudełka to ja mam Broken Sword 1 i 2 w premierowych wydaniach w takich właśnie kartonowych boksach więc to normalny standard :) ( o ile można mówić o jakiś standardach bo kiedyś wielkość pudełek byłą najróżniejsza, a seria Blair Witch Project była nawet wydana u nas w trójkątowych pudełkach :> )
Broken Sworda 2 też mam w opakowaniu podobnej wielkości z Nowej Serii 2000, ale jednak tych kilka innych boksów pasuje do siebie, więc tworzą dla mnie standard :)

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 23 marca 2012, 20:01

Ja po tej przygodzie z "nówką w folii" podchodzę do takich deklaracji z rezerwą - wyszukuję o ile to możliwe zdjęć okładek i porównuję z tymi na aukcjach. Niestety trochę to jest utrudnione, bo nawet na polskich portalach o przygodówkach często do opisów gier dodawane są zdjęcia zagranicznych okładek.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 23 marca 2012, 20:07

Może warto założyć temat w którym będę prezentowane originale polskie okładki z gier, albo postarać się i we wszystkich tematach z oceną gry wstawić takie okładki, co o tym myślicie?
___________________________________________________________________________________________________

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 23 marca 2012, 20:09

Ja jestem jak najbardziej za! Poszedłbym nawet dalej - z chęcią zobaczyłbym dokładne zdjęcia całej zawartości pudełka oraz samego pudełka z różnych stron.

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum

Post autor: Piotr_85 » 23 marca 2012, 20:11

Na grach z serii EK nie było folii. Folia była tylko na całym zestawie do którego do dużej tektury było przeczepione spłaszczone pudełko, płyty, instrukcja i gazetka z solucją i reklamami gier.

Świrus za 5zł to prawdziwa okazja :) teraz na allegro jest tylko jeden bez pudełka i instrukcji za 50zł :(
Teenagent z tego co pamiętam tylko raz się trafił na allegro od kiedy szukam ale pudełko było bardzo zniszczone i odpuściłem. :(

Ula to świetny pomysł. Ja jestem kolekcjonerem i zbieram premierowe wydania i też mam czasami problem by dowiedzieć się jak wyglądało premierowe wydanie i co składało się na zawartość. Taki temat przyda się chyba każdemu który lubi zbierać gry. Ja się niestety dałem oszukać już 2 razy i zaoferowano mi reedycja w cenie premierówek. :(

qwerty
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy

Post autor: qwerty » 23 marca 2012, 20:31

@twig
Zazdroszczę ci pudełkowego Discworld 2.
Madzius888 pisze:I pytanie do posiadaczy premierówki TLJ: jaką wysokość ma ten boks?
27x21,5 cm

malutki offtopik:
Mam grę Broken Sword 1 w edycji Sold Out, ale podobno usunięto z niej część filmików. Ktoś może to potwierdzić?
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: Silent Hill
FPS: XIII
Akcja: Nier Automata
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum

Post autor: Piotr_85 » 23 marca 2012, 20:39

Czyli jednak pudełko było większe. :| Jak widać przydałby się taki temat by rozwiewać wątpliwości. :)

Nie mam co prawda BS z Sold Out ale w tej serii były wydane pierwsze części Tomb Raidera i z tego co czytałem na forum to osoby które kupiły z tej serii TR1 i TR2 również narzekają na brak muzyki i chyba brak intro w pierwszej części więc coś może być na rzeczy.

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 23 marca 2012, 20:47

Wersja Sold Out używa ScummVM a nie oryginalnego pliku wykonywalnego Broken Sworda. Z tego co czytałem, to w tej wersji użyto starszej wersji ScummVM, która odczytywała jedynie filmiki w formacie mpeg - miały one gorszą jakość od oryginalnych filmów smk. Nowsza wersja ScummVM korzysta z filmików zapisanych za pomocą bezstratnego kodeka DXA, więc jakością nie różnią się one od oryginalnych. Podsumowując więc - z tego co czytałem wersja Sold Out ma filmiki, ale mają one gorszą jakość niż oryginalne.

Mojemu wydaniu Discworlda 2 brakuje książki, ale zamierzam ją dokupić - widziałem na allegro kilka aukcji z Mortem w pierwszym wydaniu z 1996 roku ^^

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 23 marca 2012, 21:30

Ja przykleję fotki, jakie kiedyś wstawiałam na przygodówkach w miedzy czasie troszkę mi gier przybyło, ale nie omieszkam w najbliższym czasie dorobić zdjęcia.

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 23 marca 2012, 21:39

Kiedyś też będę miał tyle fajnych gier :D

Awatar użytkownika
pelagia
Publicysta

Post autor: pelagia » 23 marca 2012, 21:47

Piękna kolekcja Ula :) Ja mam dużo mniej i pewnie nigdy tylu mieć nie będę.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 23 marca 2012, 21:51

Moja już większa, ale ja mam prawdziwego bzika na tym punkcie. ;P

Awatar użytkownika
pelagia
Publicysta

Post autor: pelagia » 23 marca 2012, 21:59

Jutro i ja się pochwalę tym co mam na półkach - muszę tylko zrobić zdjęcia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”