Polećcie mi, plis, przygodówkę podobną do...

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 296 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy
Polećcie mi, plis, przygodówkę podobną do...

Post autor: kassiopestka » 14 stycznia 2022, 02:52

...Agent A: A puzzle in disguise czy Detective March Forward - The Missing Wil. Bardzo proszę. :)

W przerwach od Dreamfall Chapters, na które nie mam za wiele czasu, a wchodzić do tej gry na 10 czy 15 minut jest bez sensu, chętnie pograłabym w coś z kompletnie nieabsorbującą fabułą, za to z mnóstwem zagadek (może być po angielsku), ale niekoniecznie w grę typu HOPA, bo tam przeważnie są jakieś cuda-wianki typu duchy, zaginione światy i insze dziwności. A ja tam wolę zwyczajną współczesność detektywistyczną. :)

Będę wdzięczniutka i szczęśliwiutka. :D
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 66 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 42 razy

Re: Polećcie mi, plis, przygodówkę podobną do...

Post autor: jackowsky » 14 stycznia 2022, 06:34

Tiny Room Stories: Town Mystery - jest całkiem długa. Niezła, ale musisz się przyzwyczaić do dziwnej pracy kamery,
Dr Livingstone, I Presume? - trochę inna koncepcja, bo to taki escape room z perspektywy pierwszej osoby,
Seria Rusty Lake - to może Ci nie spasować przez specyficzne podejście twórców, ale zagadki są spoko.
Ostatnio skończone: The Myth Seekers 2: The Sunken City PL (50%), Old Man's Journey (40%), Modern Tales: Age of Invention PL (60%), Beyond a Steel Sky PL (70%), Mind Snares: Alice’s Journey PL (60%)
Gram: trwa wybór
Koop: We Were Here Too PL

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 14 stycznia 2022, 11:12

Dzięki serdeczne. :) Pierwsza wygląda OK, przyglądałam się jej już kiedyś, tylko wtedy jeszcze nie złapałam bakcyla. Druga to chyba pełne 3D, tak że mimo eleganckiej grafiki mój żołądek mógłby nie dać rady. Poruszasz się tam skokowo czy płynnie?
A ta trzecia to nie jest jakaś makabra trochę?
:)
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy

Post autor: earwig11 » 14 stycznia 2022, 14:39

Ja mogę polecić serię The Room. Grafika 3D, ale poruszamy się skokowo, szczątkowa fabuła więc można grać z doskoku i pełno zagadek.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 14 stycznia 2022, 16:15

Bardzo dziękuję, na pewno wszystkie sprawdzę. :)

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 66 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 42 razy

Post autor: jackowsky » 15 stycznia 2022, 11:45

kassiopestka pisze:
14 stycznia 2022, 11:12
Druga to chyba pełne 3D, tak że mimo eleganckiej grafiki mój żołądek mógłby nie dać rady. Poruszasz się tam skokowo czy płynnie?
A ta trzecia to nie jest jakaś makabra trochę?
:)
Porusza się płynnie.
Jest makabra, ale taka lajtowa. 🙂
Ostatnio skończone: The Myth Seekers 2: The Sunken City PL (50%), Old Man's Journey (40%), Modern Tales: Age of Invention PL (60%), Beyond a Steel Sky PL (70%), Mind Snares: Alice’s Journey PL (60%)
Gram: trwa wybór
Koop: We Were Here Too PL

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 15 stycznia 2022, 12:00

No na razie pościągałam darmowe z serii Rusty Lake, okazało się nawet, że Hotel miałam już w bibliotece. Przeszłam wczoraj Samsara Room - przedziwna gra, z przesłaniem, ma coś w sobie, ale nie byłam pewna, czy są zapisy (nie znalazłam), więc zaliczyłam ją w jeden wieczór i pod koniec mózg mi już parował od główkowania. Ale patent z tym zmienianiem otoczenia kapitalny. :)
Tak że teraz chyba chwilę odpocznę od takich melancholijno-filozoficznych z trupami w tle. :P Ale wrócę do tej serii na bank.

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: Vicek » 16 stycznia 2022, 20:23

Polecam grę Gorogoa, bardzo oryginalna, z ciekawymi zagadkami.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 16 stycznia 2022, 21:44

Cudna, faktycznie, kojarzę ją. Chyba ma wątek u nas. Dodałam do obserwowanych, może będzie jakaś przecena. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”