Top 10 prehistorycznych gier

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Top 10 prehistorycznych gier

Post autor: wolfman » 17 września 2019, 08:20

Może dla odmiany spytam o waszą top 10 prehistorycznych gier i napiszcie dlaczego? Przy okazji wyjdzie ile jest tu dinozaurów :). Niestety w owych czasach nie zarabiałem i byłem gówniarzem gdy dostałem A500. Tam się zaczęły moje poznawanie gier przygodowych, a zacząłem konkretnie.

1. Indiana Jones and fate of the Atlantis - pierwsza moja przygodowa gra ukończona na trzy sposoby. Gigantyczna gra na 11 dyskietkach
2. Lure of the temptress - jedna z najciekawszych przygodówek i jednocześnie nowatorska, postacie nie czekały na gracza, a łaziły sobie i żyły swoim życiem.
3. Kings quest - nie ukończyłem , ani jednego posiadałem 1 i 5. Trudne gry, bez pomocy można było ugrzęznąć jak w bagnie. Najnowsza odsłona również im nie ustępuje - mega gierka. Jak za starych czasów.
4. Space quest również 1 i 5 , bo te wydano na dyskietkach w Polsce. Podobnie jak powyżej
5. Curse of Enchanatia - zabawna i wesoła gierka. Pomimo chęci ukończenia uwalona seria dyskietek z giełdy mi nie pozwalała przejść dalej jak do połowy :)
6. Universe - bardzo ładna gra jak na tamte czasy. Daleko nie dotarłem, tak te dyskietki. Ukończona lata później na Cd32
7. Innocent until caught - fajny pomysł by zagrać w końcu postacią nie do końca moralnie dobrą :). Przygodówka wykonaniem nie powalała, ale grało mi się mega przyjemnie
8. Gobliins 1-3 sam bym tej szalonej gry w życiu bym wtedy nie przeszedł. Z pomocą dwójki sąsiadów rozgryźliśmy we trzech za gówniarza te mega szalone i do tego głupie zagadki :)
9. Elvira 1 - ukończona w 100% miodne połączenie gry przygodowej z crpg i horroru. To musiało się udać i powstała Elvira 2 - mimo najszczerszych chęci dysk 7 z giełdy nie był skory do współpracy i nie skończyłem, ale ta muzyka i wykonanie zostało w pamięci.
10. Monkey Island 1&2 tego nie mogło zabraknąć, dorwałem dopiero pod koniec mojej zabawy na Amidze i do pomocy miałem SS więc dałem radę.

Awatar użytkownika
rewind
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 27 razy
Re: Top 10 prehistorycznych gier

Post autor: rewind » 17 września 2019, 16:21

Fajne tytuły wolfman. Wiele z nich widzę pierwszy raz, a jaram się odkrywaniem takich reliktów. Żałuję, że nie miałem okazji lub chęci by zdobyć takich gier za dzieciaka. Z drugiej strony, obecnie gram w wiele odświeżonych wersji, więc pod pewnymi względami oferują jeszcze lepsze doznania. Mam listę w podpisie i nie chce mi się teraz przepisywać lub opisywać pojedynczo. Z ostatnio granych, przeszedłem trzy pierwsze misje Red Alert 2 (2000) i kilka rund WebLiero (1998/2019) ze znajomymi Steam.

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 22 razy

Post autor: kNOT » 17 września 2019, 18:28

W tytule o prehistorii, a w treści same świeżaki...

The Hobbit (1982)
Colossal Adventure (1983)
Adventure Quest (1983)
Dungeon Adventure (1983)
Lords of Time (1983)
Return to Eden (1984)
Sherlock (1984)
Tir Na Nog (1984) - wiem, że to nie do końca przygodówka, ale dzięki niej do dzisiaj pamiętam, jak po angielsku jest szpat polny :D
The Saga of Erik the Viking (1985)
The Price of Magik (1986)

Ręcznie rysowane mapy do Eryka jeszcze gdzieś mam...

A za niezapomniane chwile z trzema Tygodniami w raju oddałbym wiele :]
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 137 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 102 razy

Post autor: Nfsfan83 » 17 września 2019, 19:19

Indiana Jones and fate of the Atlantis oraz Monkey Island 1&2 - te grałem z Twojej listy - mam je oryginały kupione nie dawno. Arcydzieła od LucasArts :) tyle w tym temacie.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

angelisia69
Obserwator
Podziękował(a): 1 raz

Post autor: angelisia69 » 18 września 2019, 05:21

Zapomnieliście o rodzimym Strażniku Czasu ;-) tam jest rozdział prehistoryczny,ale już bez dino

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum

Post autor: kNOT » 18 września 2019, 07:22

Obrazek
Polda 4 jest czeska...
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 18 września 2019, 11:09

Nfsfan83 pisze:Indiana Jones and fate of the Atlantis oraz Monkey Island 1&2 - te grałem z Twojej listy - mam je oryginały kupione nie dawno. Arcydzieła od LucasArts :) tyle w tym temacie.
Ale ja nie pytam o gry z mojej listy, tylko w jakie sami graliście. Naturalnie rozmawiamy o grach dyskietkowych, stąd nazwa "prehistorycznych" .

Awatar użytkownika
wolfman
Poszukiwacz Przygód

Post autor: wolfman » 18 września 2019, 13:40

kNOT pisze:W tytule o prehistorii, a w treści same świeżaki...

A za niezapomniane chwile z trzema Tygodniami w raju oddałbym wiele :]
Nieźle, założyłbym się,że jesteś jednym z najstarszych graczy tutaj. Poznaję niektóre gry, ale w te nie grałem. Wiem, że było kiedyś mnóstwo przygodówek tekstowych, ale ja już wybrałem te z okresu gdzie była animacja, a nie statyczny obrazek.

angelisia69
Obserwator

Post autor: angelisia69 » 18 września 2019, 14:08

kNOT pisze:Obrazek
Polda 4 jest czeska...
Fakt,ale godzina o której pisałam posta robi swoje :P Dzięki za poprawke

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum

Post autor: kNOT » 18 września 2019, 20:17

Ależ nikt tu nikomu nie broni być Czechem, czy Czeszką :E

Albo Francuzem, Hiszpanem, Niemcem, Rosjaninem, Ukraińcem, Włochem,...

Awatar użytkownika
Cypisek

Post autor: Cypisek » 08 kwietnia 2021, 08:53

Dzień dobry Państwu! Chwycę za łopatkę i lekko odkopię temat bo mnie ostatnio nostalgia naszła na wspominki. Moje ulubione gry prehistoryczne?

1. Operation Wolf - pamiętam, że mieściło się na jednej DUŻEJ dyskietce, tej o pojemności 1.2MB. To taki pierwszy celowniczek był
2. Barbarian - do dzisiaj słyszę w głowię syntezowany krzyk w czołówce THEEE BAAARBARIAAAAN! Zręcznościówka/platformówka o barbarzyńcy z wielkim mieczem
3. Maniac Mansion - moja druga przygodóka z prawdziwego zdarzenia. Wyróżniała się tym, że bohateró było trzech, a wybrać ich możnabyło spośró jeszcze dłuższej listy.
4. King's Quest - ślęczenie nad słownikiem i wyszukiwanie jak jest fasola (trzeba było zasadzić)
5. Gold Rush - przygody Jarrod'a szukającego brata dawały mnóstwo emocji zwłaszcza, że miały ukryty upłw czasu i można było grę przegrać zanim się na dobre zaczęła
6. Prehistorik - lata taki mały koleś z maczugą, świetne i kolorowe!
7. Dyna Blaster - do dzisiaj próbuję znaleźć i zagrać jeszcze raz!
8. Electro Body - nawet na Zachodzie znalazło swoich fanów
9. Heartlight - przygody krasnoludka Mośka zbierającego serduszka
10. Gorillas - w DOSie jeszcze, w katalogu BIOS (ktoś pamięta Norton Commandera do przeglądania katalogów) była gra o dwóch gorylach stojących na wieżowcach i rzucających w siebie bananami. Trzeba było trafić przeciwnego goryla, ale najpierw trzeba było obliczyć kąt rzucania banana.

Aż mi się łza w oku zakręciła!

qwerty
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy

Post autor: qwerty » 29 października 2021, 21:30

Cypisek pisze:
08 kwietnia 2021, 08:53
Prehistorika udało mi się ukończyć na Amidze 500, a trzeba było grać ciągiem, bo kodów czy zapisywania ani widu, ani słychu. Za to od dwójki się szybko odbiłem.
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: -
FPS: -
Akcja: Nier Automata (1. przejscie; bardzo długa przerwa przed poznaniem prawdziwego zakończenia)
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 390 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 29 października 2021, 21:55

qwerty pisze:
29 października 2021, 21:30
Cypisek pisze:
Prehistorika udało mi się ukończyć na Amidze 500, a trzeba było grać ciągiem, bo kodów czy zapisywania ani widu, ani słychu. Za to od dwójki się szybko odbiłem.
Jeśli to taka platformówka, to coś kojarzę. Ale nigdy nie byłam w nich za dobra i nie dojechałam do końca. To były czasy, kiedy uwielbiałam Go! Dizzy Go! Najlepiej w duecie, bo w pojedynkę trudne jak cholera. :D
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

qwerty
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy

Post autor: qwerty » 29 października 2021, 22:32

Dizzy też ogrywałem, ale te części przygodowo-platformowe, pieruńsko trudne swoją drogą. 1 piksel za daleko i Dizzy topił się, gotował lub rozbijał. 3 życia i od nowa. W pierwszej części bohater miał chyba tylko 1 życie. Z czysto zręcznościowych to tylko Fast Food. Żadnej nie ukończyłem. Po latach nadrobiłem część kolekcji na emulatorze.
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: -
FPS: -
Akcja: Nier Automata (1. przejscie; bardzo długa przerwa przed poznaniem prawdziwego zakończenia)
Logiczna: Babel Tower

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 390 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 30 października 2021, 11:16

Ja już chyba nie nadrobię - wiek nie ten, palce już nie takie szybkie, a i tak zręczność nigdy nie była moją mocną stroną. Ale fajne wspomnienia. :D
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

leonekk
Obserwator

Post autor: leonekk » 07 czerwca 2022, 12:22

A co z Commodore:64 Archon i Bruce Lee? Nie ma co, urodziłem się trochę za późno, żeby doświadczyć tych gier w ich okresie. Dostałem to później w prezencie od wujka na chyba 6 urodziny. Chyba spróbuję to wygrzebać ze strychu, ciekawe czy jeszcze da radę je otworzyć. Miłe wspomnienia :)
https://megamebelki.pl/

szminkawfz

Post autor: szminkawfz » 16 marca 2024, 06:04

Cypisek pisze:
Dzień dobry Państwu! Chwycę za łopatkę i lekko odkopię temat bo mnie ostatnio nostalgia naszła na wspominki. Moje ulubione gry prehistoryczne?

1. Operation Wolf - pamiętam, że mieściło się na jednej DUŻEJ dyskietce, tej o pojemności 1.2MB. To taki pierwszy celowniczek był
2. Barbarian - do dzisiaj słyszę w głowię syntezowany krzyk w czołówce THEEE BAAARBARIAAAAN! Zręcznościówka/platformówka o barbarzyńcy z wielkim mieczem
3. Maniac Mansion - moja druga przygodóka z prawdziwego zdarzenia. Wyróżniała się tym, że bohateró było trzech, a wybrać ich możnabyło spośró jeszcze dłuższej listy.
4. King's Quest - ślęczenie nad słownikiem i wyszukiwanie jak jest fasola (trzeba było zasadzić)
5. Gold Rush - przygody Jarrod'a szukającego brata dawały mnóstwo emocji zwłaszcza, że miały ukryty upłw czasu i można było grę przegrać zanim się na dobre zaczęła
7. Dyna Blaster - do dzisiaj próbuję znaleźć i zagrać jeszcze raz!
8. Electro Body - nawet na Zachodzie znalazło swoich fanów
9. Heartlight - przygody krasnoludka Mośka zbierającego serduszka
10. Gorillas - w DOSie jeszcze, w katalogu BIOS (ktoś pamięta Norton Commandera do przeglądania katalogów) była gra o dwóch gorylach stojących na wieżowcach i rzucających w siebie bananami. Trzeba było trafić przeciwnego goryla, ale najpierw trzeba było obliczyć kąt rzucania banana.

Aż mi się łza w oku zakręciła!
Dyna Blaster też szukam od jakiegos czasu udalo ci sie znalezc ??? priv

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”