W jaką grę obecnie gracie?

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
Kapitan_Przygodowiec
Obserwator
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy

Re: W jaką grę obecnie gracie?

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 03 marca 2025, 20:43

Jest, jest. Niedawno odpalałem go z córką.

Współczuję, chociaż powoli też mnie czeka to samo niestety.

Co do Broka, to nie straciłaś zainteresowania po takim czasie?
Czyli rozumiem, że grywasz głównie w zabijacze czasu, ja pobrałem Profesora Laytona and the Curious Village i powiem, że całkiem smakowicie się to zapowiada, do tego na telefon właśnie, więc mogę pyknąć zawsze, gdy tylko mam chwilkę. :)

Uproszczone, czyli w jaki sposób dokładnie? ABZ?:)

Dobra przygodówka na telefon, to trylogia Meridian 157, polecam, prolog jest za darmo, o ile dobrze pamiętam.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 376 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy

Post autor: kassiopestka » 03 marca 2025, 23:00

Ten profesor Layton na telefonie jest po polsku? Jak tak, to jestem skłonna się skusić. :)

Co do Broka, to jakaś klątwa ciąży nad nami, ktoś kiedyś skomentował (nie pamiętam kto, sorki), jak pisałam, że zaczynam go drugi raz, bo niewiele pamiętam z pierwszego podejścia, że żeby nie było jeszcze trzeciego. I obstawiam, że to się tak właśnie skończy, ale na pewno nie teraz.
Nawet jak wreszcie wrócę do życia bez bólu, to już chyba sięgnę po coś nowego. No nie ciągnie mnie już po takim czasie, choć pamiętam, że jak grałam, byłam mocno wciągnięta. Ale jak odkładałam i nie miałam czasu grać, to nie tęskniłam, niestetki. A było parę gier, do których aż przebierałam nogami, żeby tylko znaleźć czas i grać. :)

Uproszczone, czyli w przerywnikach jest nawet jakaś historia (po anglijsku), ale rozgrywka polega na tym, że idziesz z grupką osób do jakiejś posiadłości i co chwilę jakieś przeszkody stają wam na drodze, a to jakieś krzaczory, a to kamulce czy inszy zwierz. I wtedy włącza się minigierka (jakaś logiczna, nie pamiętam już, możliwe że typu match 3), po zaliczeniu której można dopiero coś zdziałać, znaleźć pomocny przedmiot, rozpalić ognisko itp. I nie byłoby to w sumie takie tragiczne, ale tak jest dosłownie co minutę, więc te minigirki szybko się nudzą, a część niby przygodówkowa rozkręca się bardzo powoli.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 04 marca 2025, 05:53

Niestety, po angielsku, ale zobacz sobie na YT, myślę, że dasz radę.
W point and clickach często narzeka się na znikomą ilość lub nawet brak łamigłówek w całych tytułach, natomiast dopiero niedawno dowiedziałem się, że istnieje taka seria jak profesor, gdzie cała gra jest nimi najeżona, póki co całkiem niezłymi w dodatku.:)
Do tego bardzo fajny styl artystyczny, przerywniki animowane, fajnie zapowiadająca się fabuła, no i soundtrack trzymający poziom, dla mnie odkrycie ostatnich miesięcy:)

A no właśnie. Ja też miałem Broka przejść raz jeszcze, zvuwagi na to, że replayability jest naprawdę pokaźne, ale jakoś się nie złożyło, i póki co się nie zanosi.

O matko, szczerze brzmi to bardziej irytująco niż zabawnie, jaki tytuł ma ta gra?

P.S. Życzę jak najszybszego uporania się z bólem, zęby paskudnie bolą.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 376 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy

Post autor: kassiopestka » 05 marca 2025, 00:37

Nie, po anglijsku zaraz mnie zmęczy, ja muszę WSZYSTKO rozumieć. Ten typ tak ma. :E

Co do tej niby przygodówki - nie pamiętam tytułu, niestety. W Candy Crush Sadze jest tak, że jak się chce grać za darmoszkę, ogląda się co rusz reklamy - zainstalowałam w ten sposób z 50 gier, które mi się spodobały na pierwszy rzut oka. A potem hurtowo je odinstalowywałam, bo większość z nich nijak się miała do ich reklam. Ale wierz mi, nie ma czego żałować, ta cała niby przygodowa otoczka to pretekst do zaliczania w kółko tej samej minigierki, nic, co by mogło zainteresować prawdziwego przygodówkowicza. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 05 marca 2025, 06:47

Ja mam tak, że w grach po angielsku zwykle rozumiem tak 95-98% i raz na jakieś 30-40 minut trafi się słówko, czy dwa, które leci do słownika i jadę dalej. No ale granie w języku polskim jest o wiele przyjemniejsze i jak mam wybór, to gram w PL.

Oglądanie co chwilę reklam zbyt szybko mnie męczy, zrobiłem kiedyś tak jak Ty, i od tamtej pory omijam darmowe gry szerokim łukiem, niech ta gra kosztuje choćby 5 albo i nawet 2 złote, ale da mi odpocząć i mnie nie denerwuje. :)

Inna sprawa, że znakomita większość darmówek, to badziewia, pewnie znalazło by się po jakimś czasie coś zjadliwego lub nawet i niezłego, ale tak szczerze, to mam tak mało wolnego czasu, że nie chce mi się godzinami szukać tej jedynynej gry, która "ujdzie" i zaoszczędzi mi kilka złotych, które wydam na tytuł, w który będzie chciało mi się grać.

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 47 razy

Post autor: SpokoWap » 08 marca 2025, 13:05

Wszystkie części Profesora Laytona na Androida dostępne są w ramach subskrypcji Play Pass, a że normalnie kosztują 60-90 zł za odsłonę, to można dużo zaoszczędzić wykupując ją :)

Ja zaś cały czas jestem w Aura: Fate of the Ages. Na HLTB statystyki mówią, że gra jest do przejścia w maksymalnie siedem i pół godziny, co oznacza, że jestem głąbem, bo choć większość łamigłówek jest do ogarnięcia w rozsądnym czasie, to jak dotąd dwie z nich zatrzymały mnie w sumie na pięć godzin i po 12h wciąż gram ;P
Obecnie grane: Know by heart... Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 08 marca 2025, 16:59

Tak, widziałem opcję z abonamentem, jednak kupiłem pierwszą część z dwóch powodów:
- po pierwsze chciałem za taką fajną grę zapłacić bezpośrednio twórcom
- po drugie, jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkiej maści dystrybucji gier w ramach abonamentów, taki już jestem.
SpokoWap pisze:
08 marca 2025, 13:05
Ja zaś cały czas jestem w Aura: Fate of the Ages. Na HLTB statystyki mówią, że gra jest do przejścia w maksymalnie siedem i pół godziny, co oznacza, że jestem głąbem, bo choć większość łamigłówek jest do ogarnięcia w rozsądnym czasie, to jak dotąd dwie z nich zatrzymały mnie w sumie na pięć godzin i po 12h wciąż gram ;P
Witam w klubie. Ja co prawda "chłonę" gry, liżę ściany i gram bez solucji, ale też patrząc na to, ile czasu zajmuje ludziom przechodzenie gier(zwłaszcza przygodówek) niejednokrotnie zastanawiałem się, czy przypadkiem nie jestem jakimś idiotą, bo u mnie niemal zawsze można te 2-5h dodać :D

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 57 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: Konrad » 13 marca 2025, 18:55

Też nie jestem szybki w niektóre zagadki. Przestało mnie to już frapować.

U mnie z kolei poleciał Shardlight. Dawno w nic nie grałem samemu także hosanna. Odhaczony.
No kiczi yrdekel wodż nem

Barti32

Post autor: Barti32 » 16 marca 2025, 13:29

Ja po cichu liczę, że tutaj na Przygodomanii powstanie kiedyś Fanowskie Spolszczenie do Drugiej Części - "The Dark Eye - Memoria".

O jedynce nic nie mówię, bo Jedynka na Steamie jest po Polsku, to znaczy z Polskimi Napisami.

Druga część czyli "Memoria" na Steamie już nie ma Polskich Napisów, i jest tylko po Angielsku.

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 126 razy

Post autor: Vicek » 16 marca 2025, 14:23

Na pewno nikt z forum nie zrobi fanowskiego spolszczenia do gry, która ma oficjalną polską wersję językową.

Zresztą, o ile pamiętam, ludzie z forum pracowali przy tym spolszczeniu. Nie pamiętam, czy robił je Twig, czy ktoś inny, ale na pewno testowaliśmy tłumaczenie dla polskiego dystrybutora.

Większy sens miałoby przeniesienie plików odpowiadających za polskie napisy do wersji Steam.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 40 razy

Post autor: Shadow » 16 marca 2025, 19:19

A właśnie ze strukturą plików jest problem z Memorią. Otóż wersja na Steam i polska wersja mają inną strukurę, dlatego przeniesienie plików z polskiej wersji do tej choćby ze Steama nie wystarczy.

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 155 razy

Post autor: pi_kor » 17 marca 2025, 11:58

Tu są narzędzia: https://oezmen.eu/gameresources/ Wyciągnięcie tekstu z polskiej wersji retail i wstrzyknięcie ich wraz z fontami do steamowej powinno wystarczyć. Z tego co wiem silnik Visionaire obsługuje kodowanie UTF8.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 68 razy

Post autor: twig » 17 marca 2025, 12:21

Tłumaczyłem Memorię dla wydawnictwa Play. Polska wersja wyszła tylko w pudełku. Był chyba krótko sklepik cyfrowy tego wydawcy, ale szybko zniknął z sieci.
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 19 marca 2025, 13:38

Moje próby zarażenia starszej córki przygodówkozą spełzły na niczym. Przynajmniej natenczas. Szczepionką ochronną jest Minecraft. Nawet super tajna broń w postaci DOTT Remastered nie wypaliła. Biała flaga.

Za to młodsza córka upodobała sobie Teenagenta. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się tego. Sama gra, co jakiś czas przychodzi po podpowiedź ale fajnie łączy wątki, mając ode mnie jakieś podpowiedzi. Wow. Serce rośnie.

Ja się z kolei przymierzam do Pirmordii lub Strangeland. Od której byście zaczęli?

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 19 marca 2025, 15:38

Może jeszcze wróci do tematu, ja z tego co pamiętam, nie zakochałem się w przygodówkach od pierwszego wejrzenia. Cierpliwości.

A przypomnij ile starsza córka ma lat? U mnie sytuacja wygląda tak, że córka ma 7, a przypadły jej do gustu przygodówki o poważniejszej tematyce, obecnie ogrywamy razem Kathy Rain Director's Cut, i nie może się oderwać. Oczywiście odrobinę jej filtruję pewne treści, ale tylko odrobinę.

A młodsza ile ma lat?

Co do wyboru gry, to obie mam na liście do zagrania, ale bliżej jest Primordia, jakoś bardziej mnie intryguje.
Ja zaś obecnie ogrywam Unforeseen Incidents, jestem w trzecim rozdziale i póki co grę bardzo gorąco polecam. Mam nadzieję, że utrzyma poziom do samego końca.
Następne w kolejce najprawdopodobniej będzie The Excavation of Hob's Barrow, zdecydowanie moje klimaty po wstępnych oględzinach.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 19 marca 2025, 17:57

Spoko, dzięki wielkie za info. Napisałem wyłącznie jako podsumowującą ciekawostkę, jako że zacząłem ten temat jakiś czas temu. Będzie co będzie, to nie jest jakieś moje idee fixe.

Pograłem chwilę w Primordia, więc kolejność się rozwiązała samoistnie :) Faktycznie jest w niej coś intrygującego. W UI nie grałem jeszcze, Hob's Barrow ukończyłem ale nic nie będę pisać, mam nadzieję że będziesz zadowolony.

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 130 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 102 razy

Post autor: Nfsfan83 » 19 marca 2025, 18:38

Broken Sword 1 i 2 niech atakuje? albo KIT
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 19 marca 2025, 19:23

Ja też nie mam fioła na tym punkcie, ale to, że moja krew dzieli ze mną hobby, napawa satysfakcją i jest po prostu miłe.😀

Z zagraniem w Primordię, jeżeli czas pozwoli, również nie zamierzam długo zwlekać, czeka zakupiona. Jest do niej jakieś spolszczenie? Czy grasz po angielsku?

Na Hob's Barrow się mocno napaliłem, podoba mi się tam chyba wszystko, co dotychczas widziałem: screeny, trailery, zarys fabuły, klimat w nich zawarty. Byłbym zaskoczony, gdyby ta gra mnie zawiodła. A jak tam z zagadkami? Dobre jakościowo?

UI, jeżeli lubisz historie o wirusach, spiskach itp. zachęcam nadrobić, dodam do tego, że gra posiada ciekawe zagadki (miła odmiana po Shardlight pod tym względem), no i (choć bardzo go lubię) posiada grafikę inną niż pixelart.

Jeżeli chodzi o KIT, to moja córka stwierdziła, że "może kiedyś", natomiast BSy, mam w planie jej pokazać (chociaż ja tak średnio przepadam za głównym bohaterem).

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 19 marca 2025, 19:55

Oryginalnie nie ma j. polskiego. Gram po angielsku.

Co do Hob's Barrow to nie chcę nic mówić aby nie psuć zabawy. Jeśli masz na tą grę smaka to znaczy że trzeba jak najszybciej zagrać. Natomiast przypomniała mi się przy okazji HB taka ciekawostka: ta gra ukazała się pod koniec 2022 roku, w niewielkim odstępie od Monkey Island 6 i Lucy Dreaming. Z całej tej trójki to Lucy elektryzowała mnie najmniej. A potem okazało się że ta niepozorna gra na pewnych polach zostawiła daleko w tyle te tytuły których nie mogłem się doczekać. Szczerze polecam.

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 19 marca 2025, 20:17

Tak też słyszałem, ale wolałem dopytać :E

Jest na dysku i leci zaraz po ukończeniu UI.
O Lucy słyszałem jakiś czas temu ale nie dodałem do listy i koniec końców o niej zapomniałem, więc dzięki za przypomnienie o tej grze, wygląda ciekawie i chyba się skuszę. Mam pytanie, czy da się w tej grze ręcznie przełączać dialogi? Wygodniej mi się gra w ten sposób w gry, które nie mają polskiej wersji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”