W jaką grę obecnie gracie?

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 288 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy
Re: W jaką grę obecnie gracie?

Post autor: kassiopestka » 08 stycznia 2023, 22:41

W nic nie mam czasu grać, odkąd mama wróciła ze szpitala i jest pod moją opieką. A od sylwestra znów jest w szpitalu, na dodatek w innym mieście, i też nie znalazłam czasu (w pip korekty na początku roku). Mam nadzieję, że to się jakoś unormuje.
Jak ktoś się skusi na tę grę, niech da znaka, czy to typowy point-and-click.

Czyli generalnie jakby się kupiło kod, to na Steama "wejdzie"?
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 28 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 60 razy

Post autor: twig » 09 stycznia 2023, 12:08

kassiopestka pisze:
08 stycznia 2023, 22:41
Czyli generalnie jakby się kupiło kod, to na Steama "wejdzie"?
Tak, gra jest na Steamie, po aktywowaniu klucza można bez problemu grać - problem jest tylko z kupnem tego klucza w steamowym sklepiku na terenie Polski.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 09 stycznia 2023, 12:44

Można w jakichś innych sklepikach w necie. :)
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 12 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 35 razy

Post autor: SpokoWap » 09 stycznia 2023, 15:37

To jest Polda 6, tyle że z angielskim dubbingiem i angielskimi napisami :) Chętnie bym kupił, o ile da się zostawić czeskie głosy z angielskimi napisami. Da się, wie ktoś? :D
Obecnie grane: Nightlong: Union City Conspiracy (PC), God of War (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 09 stycznia 2023, 16:49

SpokoWap pisze:
09 stycznia 2023, 15:37
To jest Polda 6, tyle że z angielskim dubbingiem i angielskimi napisami :) Chętnie bym kupił, o ile da się zostawić czeskie głosy z angielskimi napisami. Da się, wie ktoś? :D
No właśnie przy Poldzie 6 był ten odsyłacz do Steama. Obstawiam, że się da, daj znaka jakby co. No i mogłaby jeszcze trochę potanieć, na razie klucze są za dwadzieścia kilka zeta. Ciekawe, czy osoba z GB mogłaby mi kupić jako prezent, jakby była jakaś promocja na Steamie, bo na razie chyba jest w pełnej cenie.

EDIT:
No właśnie mnie ktoś oświecił, że pewnie osoba z GB nie mogłaby kopić jako prezent ze wskazaniem konta spoza GB. Smuteczek.

Jak kto wypróbuje opcję zakupu samego klucza w necie i mu przypisze do polskiego konta, niech da znaka.
No i skoro to Polda, to rozumiem, że to typowy point-and-click?

A tak pytanko z ciut innej beczki. Jakby chcieć zagrać we wszystkie Poldy po kolei, już nawet po czesku (ratunku!), to są gdziekolwiek indziej (poza tymi trzema na Steamie) do dostania?

hern
Poszukiwacz Przygód
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 22 razy

Post autor: hern » 09 stycznia 2023, 17:30

kassiopestka pisze:
09 stycznia 2023, 16:49
[A tak pytanko z ciut innej beczki. Jakby chcieć zagrać we wszystkie Poldy po kolei, już nawet po czesku (ratunku!), to są gdziekolwiek indziej (poza tymi trzema na Steamie) do dostania?
Tak, są dostępne na androida. Zobacz sobie np. w sklepie Google Play.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 13 razy

Post autor: Konrad » 09 stycznia 2023, 18:17

Kassiopestka możesz dodawać do swojej biblioteki gry dla których kody steamowskie kupisz gdzie indziej.
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 09 stycznia 2023, 18:37

hern pisze:
09 stycznia 2023, 17:30
kassiopestka pisze:
09 stycznia 2023, 16:49
[A tak pytanko z ciut innej beczki. Jakby chcieć zagrać we wszystkie Poldy po kolei, już nawet po czesku (ratunku!), to są gdziekolwiek indziej (poza tymi trzema na Steamie) do dostania?
Tak, są dostępne na androida. Zobacz sobie np. w sklepie Google Play.
Thx, ale na telefonie grać nie lubię. No nic, są na Steamie w sumie 3, ze Stażnikiem czasu nawet 4 - kiedyś pewnie sprawdzę.
Konrad pisze:
09 stycznia 2023, 18:17
Kassiopestka możesz dodawać do swojej biblioteki gry dla których kody steamowskie kupisz gdzie indziej.
Ja to generalnie wiem, nie wiem tylko, czy to zadziała w przypadku gry, której autorzy nie przewidzieli jej zakupu przez polskiego Steama.

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 63 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 42 razy

Post autor: jackowsky » 09 stycznia 2023, 19:46

Polda 6 aka Detective Hayseed: Hollywood zakupione (dzięki za info :) ). Na Steamie aktywowało się bez problemów. Wygląda na to, że można ustawić dowolny język na napisy i inny dowolny na mowę (oczywiście z dostępnych: angielski, niemiecki i czeski). Sprawdziłem czeski głos i angielskie napisy, a także angielski oraz czeski głos i napisy. Wszystko śmiga. I można zmieniać w dowolnym czasie. Wrzucam na listę do ogrania :) :oklaski:
Ostatnio skończone: Machinika Museum PL (60%), Bractwo Tajemnic 5: Smocze Królestwo (60%), Bractwo Tajemnic 6: Więzy Krwi (60%), Miasma Chronicles PL (75%), Gra Szyfrów (b.o.)
Gram: trwa wybór
Koop: We Were Here Too PL

hern
Poszukiwacz Przygód
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 22 razy

Post autor: hern » 09 stycznia 2023, 20:04

Jeśli ktoś z Was był bardzo zdesperowany to na androida na Google Play jest 6 części Poldy za darmo w języku angielskim :)

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum

Post autor: SpokoWap » 09 stycznia 2023, 21:48

jackowsky pisze:
09 stycznia 2023, 19:46
Sprawdziłem czeski głos i angielskie napisy, a także angielski oraz czeski głos i napisy. Wszystko śmiga. I można zmieniać w dowolnym czasie.
Dzięki, w takim wypadku i ja kupuję!
A pytałem, bo kupiłem kiedyś bodaj pierwszą część na Androida i był tylko język angielski, nie dało się zmienić na czeski ani na żaden inny :facepalm:

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 09 stycznia 2023, 23:37

Ale nie kupowaliście przez Steama, tylko gdzieś tam w necie?

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum

Post autor: SpokoWap » 10 stycznia 2023, 00:46

Ja kupiłem na Kinguin, z kodem rabatowym GGDEALS14 i płatnością Blikiem kosztowało mnie to 15,50 zł.

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy

Post autor: Shadow » 10 stycznia 2023, 12:49

Ja obecnie bawię się w Głupki z Kosmosu, niestety gra co pół godziny zawiesza się na Windows 10. Próbowałem trybu zgodności Windows 98, ale nic to nie dało. Znalazłem jakiś patch do XP, może on coś pomoże.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 10 stycznia 2023, 13:12

SpokoWap pisze:
10 stycznia 2023, 00:46
Ja kupiłem na Kinguin, z kodem rabatowym GGDEALS14 i płatnością Blikiem kosztowało mnie to 15,50 zł.
Też tam kupiłam, ale weźcie powiedzcie lebiedze, gdzie tam szukać tego klucza. :P
Wyświetla mi się obrazeczek w "ekwipunku", ale jest tam tylko opcja "claim" i nie wiem, czy powinnam to kliknąć, żeby zobaczyć kod, czy zgłoszę jakąś skargę, której nie chce zgłaszać. :P

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum

Post autor: SpokoWap » 10 stycznia 2023, 14:05

Tak, musisz kliknąć w claim, to odsłoni kluczyk :)

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 10 stycznia 2023, 14:08

Dzięki, no bałam się, że coś nabroję. :P

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum

Post autor: SpokoWap » 10 stycznia 2023, 19:22

Shadow pisze:
10 stycznia 2023, 12:49
Ja obecnie bawię się w Głupki z Kosmosu, niestety gra co pół godziny zawiesza się na Windows 10. Próbowałem trybu zgodności Windows 98, ale nic to nie dało. Znalazłem jakiś patch do XP, może on coś pomoże.
W jaki sposób zawiesza? Ja sam grałem w Głupki kilka lat temu i gra zatrzymywała się co kilkanaście/kilkadziesiąt minut podczas przechodzenia jednej animacji w drugą. I żeby unikać resetu komputera musiałem wciskać ctrl+alt+delete i z klawiatury zabijać proces z uruchomioną grą. Z klawiatury, bo nie było widać nawet kursora myszy. Niestety nie znalazłem na to żadnej recepty :(
kassiopestka pisze:
10 stycznia 2023, 14:08
Dzięki, no bałam się, że coś nabroję. :P
Teraz trzeba tylko utworzyć temat o grze, skoro tylu z nas już ją ma :D

A propos tematów, ogrywam od wczoraj Nightlong: Union City Conspiracy i po użyciu wyszukiwarki aż się zdziwiłem, bo chyba też nie ma na forum kącika poświęconego tej bardzo dobrej przecież przygodówce.

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy

Post autor: Shadow » 10 stycznia 2023, 20:05

U mnie gra Głupki z Kosmosu zawiesza się poprzez braku przycisku myszy, czy też dialogi się zaczynają powtarzać, pomaga tylko ponownie uruchomienie komputera.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 163 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 174 razy

Post autor: Urszula » 10 stycznia 2023, 20:32

Napiszcie pod odpowiednią literą temat do gry, a ja stworzę dział. Każda gra, którą chcecie mieć na forum dodana pod odpowiednią literą doczeka się swojego działu. Prędzej czy później, niestety ostatnio działam sama, więc jakby mam problem z byciem na bieżąco.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”