W jaką grę obecnie gracie?

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 57 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Re: W jaką grę obecnie gracie?

Post autor: Konrad » 19 marca 2025, 20:31

Lucy mocno polecam , bardzo fajne imho zagadki. Z przewijaniem ręcznym dialogów to nie wiem w jakich grach jest taka opcja - oprocz Primordia właśnie, gdzie jest ta opcja ustawiona domyślnie. Można ją wyłączyć.

Kurde, przeszedłem kiedyś Poldę 6 po czesku, połowy oczywiście nie rozumiejąc, nawet nie pomyślałem żeby poszukać takiej opcji, bo to faktycznie mógłby być gamechanger.

Edit: jeśli mam jeszcze zainstalowaną Lucy na Steam to jutro sprawdzę te dialogi i dam znać.
No kiczi yrdekel wodż nem

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 19 marca 2025, 21:07

Na 100% taka opcja jest w Whispers of a Machine, czy Kathy Rain.

Po czesku, szacun hehe.

Ręczne przewijanie to dla mnie być albo nie być w przypadku gier, które nie posiadają polskiej lokalizacji.

Byłoby super, z góry dzięki za fatygę.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 20 marca 2025, 08:50

Sprawdziłem Lucy Dreaming i nie widzę żadnej opcji ustawienia ręcznego przewijania tekstu. Widzę natomiast po save'ach, że raczej nie będziesz mieć problemu z uzyskaniem informacji (np w rozmowie czy oględzinach) co należy zrobić. Mnóstwo dialogów i komentarzy Lucy możesz wysłuchiwać w nieskończoność więc raczej nic nie ucieknie. A jeszcze dodatkowo, podobnie jak np. w Thimbleweed Park, masz notatnik z wykazanymi zadaniami do wykonania. Bardzo fajny humor językowy towarzyszy tej grze btw. I jest w promo na Steam.

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 20 marca 2025, 15:16

Przekonałeś mnie, trafia do kolejki po Hob's Barrow. Ja w większości kupuję na GOGu, ze względu na brak DRM, ale z tego, co widzę, tam też trwa właśnie promka, więc biorę.

Pograłeś coś więcej w Primordię? Dobrze się zapowiada?

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta

Post autor: Konrad » 20 marca 2025, 15:55

Pograłem ok 3h. Nie do końca są to moje klimaty ale fabuła, intryga i duet bohaterów sprawiają że chcę grać dalej.

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 153 razy

Post autor: pi_kor » 21 marca 2025, 00:01

Kapitan_Przygodowiec pisze:
19 marca 2025, 19:23
Z zagraniem w Primordię, jeżeli czas pozwoli, również nie zamierzam długo zwlekać, czeka zakupiona. Jest do niej jakieś spolszczenie? Czy grasz po angielsku?
Wstrzymaj się jeszcze to zagrasz po polsku.
asdasdasdasdasdasdasd.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 21 marca 2025, 10:13

Konrad pisze:
20 marca 2025, 15:55
Pograłem ok 3h. Nie do końca są to moje klimaty ale fabuła, intryga i duet bohaterów sprawiają że chcę grać dalej.
Tym bardziej zachęca mnie do gry.
pi_kor pisze:
21 marca 2025, 00:01
Kapitan_Przygodowiec pisze:
19 marca 2025, 19:23
Z zagraniem w Primordię, jeżeli czas pozwoli, również nie zamierzam długo zwlekać, czeka zakupiona. Jest do niej jakieś spolszczenie? Czy grasz po angielsku?
Wstrzymaj się jeszcze to zagrasz po polsku.
asdasdasdasdasdasdasd.jpg
To jest dla mnie wiadomość dnia! Dobrze, że nie grałem wcześniej. Przy okazji wielkie dzięki za spolszczenie do Unforeseen Incidents, jestem w czwartym rozdziale, i jeżeli nie będzie w nim jakiejś spektakularnej wtopy ze strony twórców, to ode mnie szykuje się wysoka ocena dla tej gry, której bez Twojej pracy bym pewnie nie ograł, biorąc pod uwagę, że brak tam ręcznego przewijania dialogów, jak i dziennika, żeby nic nie umknęło.

Awatar użytkownika
Deckard
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: Deckard » 23 marca 2025, 09:26

Layers of Fear 2, Planet of Lana.
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate..."

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 47 razy

Post autor: SpokoWap » 23 marca 2025, 20:53

Downfall: Redux. I jak każda gra autora i ta bardzo mi się podoba.
Obecnie grane: Know by heart... Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 47 razy

Post autor: SpokoWap » 27 marca 2025, 19:39

Remake Polda 2. Fajnie, że gra daje możliwość przełączania się w dowolnym momencie na oryginał (F3 na klawiaturze zmienia grafikę, F4 zmienia muzykę), miło jest popatrzeć co i w jaki sposób uległo poprawie :) Sama gra dużo lepsza niż pierwsza Polda. Dłuższa, z mniej absurdalną fabułą i odrobinę normalniejszymi zagadkami :D
Obecnie grane: Know by heart... Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 188 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 214 razy

Post autor: Urszula » 05 kwietnia 2025, 19:51

Skończyłam jeszcze raz Lost chronicles of Zerzura, tylko teraz z lepszym rozumieniem gry. Zabieram się Brassheart. :)
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 375 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy

Post autor: kassiopestka » 08 kwietnia 2025, 20:06

No wreszcie znalazłam chwilę, żeby pograć w Brassheart - na razie najbardziej podoba mi się to, że jeszcze nie utknęłam, choć zdążyłam dopiero naprawić robota. Grałam jakieś 10 minut i niestetki muszę wracać do pracy. Ale zaciekawiła mnie ta gra, zwłaszcza tło fabularne.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 131 razy

Post autor: DirkPitt1 » 09 kwietnia 2025, 10:25

10 minut? Mnie by się nawet nie chciało gry odpalać. Chociaż zdarzyło mi się kiedyś włączyć nową grę, zajrzeć w opcje i wyłączyć po ok minucie, nawet nie zacząwszy gry,, bo też mnie praca dopadła. :)
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 126 razy

Post autor: Vicek » 09 kwietnia 2025, 10:36

Hah, to ja bym prawie nie grał, gdybym miał rezygnować z krótkich sesji, bo rzadko kiedy się ostatnio składa, bym siadał na dłużej niż pół godziny jednorazowo.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 153 razy

Post autor: pi_kor » 09 kwietnia 2025, 12:58

Ja jeśli już coś odpalam to z góry zakładam że posiedzę przy tym, no chyba że okaże się coś krapiskiem. Jak człowieka wessie to traci rachubę. Zdarzyły się też parę razy ekstremalne maratony, cały weekend z przerwami na jedzenie/łazienkę/spanie ;F
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Kapitan_Przygodowiec
Obserwator

Post autor: Kapitan_Przygodowiec » 09 kwietnia 2025, 14:50

pi_kor pisze:
09 kwietnia 2025, 12:58
Zdarzyły się też parę razy ekstremalne maratony, cały weekend z przerwami na jedzenie/łazienkę/spanie ;F
U mnie też zdarzały się takie posiedzenia...lata temu :D
Czasy, kiedy mogłem sobie pozwolić na granie przez cały weekend minęły bezpowrotnie, teraz co prawda też potrafię przysiedzieć nad grą, ale maksimum do trzech godzin jednorazowo, no i w takich porcjach to raz na jakiś czas. A może po prostu czekam na grę typu np. Dark Souls, czy inny Bloodborne, te i jeszcze kilka tak mnie wciągły, że rzeczywiście nie chciałem ich wyłączać.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 375 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 96 razy

Post autor: kassiopestka » 10 kwietnia 2025, 02:43

No u mnie dochodzi jeszcze aktualny stan zdrowia i problemy zatokowo-zębiczne - najbardziej optymalna jest obecnie pozycja horyzontalna, ale też najtrudniej osiągalna, bo praca, pies, dom.
No ale - zważywszy na mój stan i zapracowanie, i to, jak mi się kompletnie w związku z tym nie chciało w nic grać (chyba że w poczekalni dla zabicia czasu na telefonie - ale przecież nie w przygodówki), to i tak jestem dumna z moich 10 minut. Pograłam zresztą w nocy jeszcze chwilę - dotarłam do hotelu bodajże w Monaco.
Może jutro się uda znów - generalnie cieszę się, że się ponownie nawróciłam na przygodówki.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Otrzymał(a) podziękowania: 48 razy
Kontakt:

Post autor: Przemo » 13 kwietnia 2025, 21:21

Gram obecnie w The Fantastic Adventures of Dizzy, którą ponad 30 lat temu próbowałem ukończyć na Pegasusie. :)
Adventure Zone - Przygodówki od A do Z
www.azetka.pl

Przygodomania.pl - Przygodówki to nasza pasja!
www.przygodomania.pl
E-mail: galador(at)przygodomania.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”