Quiz: Skojarzenia przygodówkowe.

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Quiz: Skojarzenia przygodówkowe.

Post autor: M46 » 23 lipca 2015, 22:37

Proponuję konkurs - zabawę w skojarzenia.
Regulamin:
1) Zaczynający grę wybiera tytuł gry przygodowej ze spisu umieszczonego na tym forum i podaje 3 cechy naprowadzające na poprawną odpowiedź .
2) Forumowicze kolejno wpisują pytania pomocnicze, po jednym. Ten sam forumowicz nie może wpisać pytania jednego pod drugim - w takim wypadku to drugie pytanie będzie ignorowane.
3) Prowadzący grę odpowiada na pytania zawsze po 19.
4) Prowadzący odpowiada tylko na 10 pierwszych pytań pomocniczych.
5) Wygrywa forumowicz, który jako pierwszy poprawnie poda tytuł gry.
6) Jeżeli w ciągu 48 godzin nikt nie zgadnie o jaką grę chodzi nikt nie wygrywa - podawany jest poprawny tytuł i gra zaczyna się od nowa.
7) Nie można pytać o imiona i nazwiska bohaterów gry, wrażenia estetyczne, nazwy wsi i miast (krainy, kraje, kontynenty byłyby dopuszczalne), gatunek (horror, komedia bo to dyskusyjne), wydawcę i dystrybutora gry.
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
M46
Obserwator
Re: Skojarzenia przygodówkowe.

Post autor: M46 » 23 lipca 2015, 22:41

Regulamin jest jeszcze do doprecyzowania :) Czekam na sugestie :)
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
Anika
Publicysta
Podziękował(a): 3 razy

Post autor: Anika » 23 lipca 2015, 22:46

Jeżeli można odpowiadać na pytania tylko po 19 to dałabym dłuższy czas na rozwiązanie całej zagadki (więcej niż 48h), bo de facto wychodzi na to, że jedna osoba będzie mogła zadać jedno pytanie, a potem za drugim razem już tylko zgadywać, bo nie zdąży przed czasem. Dlatego, idąc za powiedzeniem "do trzech razy sztuka " proponuję 72h :)

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 23 lipca 2015, 22:47

Sprawdzimy regulamin "w praniu". Jak się sprawdzi - zostanie, jeżeli nie - poprawimy.

Mam na myśli grę przygodową, z którą są związane 3 elementy: drzewka pomarańczowe, pożar, służba.

Czas rozpoczęcia tego etapu konkursu: 23 lipca 2015 22.45. Koniec - dobrz niech będzie 27 lipca ok 23 :) - 4 dni :)

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 165 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 177 razy

Post autor: Urszula » 23 lipca 2015, 23:04

Gdzie ma miejsce pożar?
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 82 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy

Post autor: Adam_OK » 23 lipca 2015, 23:48

Czy chodzi o służbę taką, jak w bogatych domach, czy np. o służbę w wojsku, policji itp.?
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy

Post autor: Sir_Kiełbasa » 24 lipca 2015, 07:23

M46 pisze:4) Prowadzący odpowiada tylko na 10 pierwszych pytań pomocniczych.
Jednego dnia czy w ogóle?
Ja bym proponował:
1. wprowadzić ograniczenie, że każdy może zadać tylko 1 pytanie w ogóle (na zagadkę), żeby nie było sytuacji, że dwóch/dwoje/dwie się zbierze/zbiorą i będą działać na zasadzie Putin-Miedwiediew
2. jeśli na jedną zagadkę można zadać tylko 10 pytań to proponuję wprowadzić punktację, czyli jeśli ktoś odpowie bez podpowiedzi to ma 10 punktów + jakiś bonus, a po kolejnych podpowiedziach odpowiednio mniej.
M46 pisze:Mam na myśli grę przygodową, z którą są związane 3 elementy: drzewka pomarańczowe, pożar, służba.
Nie wiem dlaczego, ale pomyślałem o Pompei Legenda Wezuwiusza. Nigdy w to nie grałem. :)

Awatar użytkownika
pelagia
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy

Post autor: pelagia » 24 lipca 2015, 09:57

Czy drzewka pomarańczowe są do czegoś potrzebne, czy tylko po prostu są?
Kontakt w sprawach forum: pelagia[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 14:23

Sir_Kiełbasa pisze:M46 pisze:
4) Prowadzący odpowiada tylko na 10 pierwszych pytań pomocniczych.

Jednego dnia czy w ogóle?
Wogóle 10 pierwszych pytań - z wzsystkich dni konkursu i wszystkich forumowiczów.
Sir_Kiełbasa pisze:1. wprowadzić ograniczenie, że każdy może zadać tylko 1 pytanie w ogóle (na zagadkę), żeby nie było sytuacji, że dwóch/dwoje/dwie się zbierze/zbiorą i będą działać na zasadzie Putin-Miedwiediew
2. jeśli na jedną zagadkę można zadać tylko 10 pytań to proponuję wprowadzić punktację, czyli jeśli ktoś odpowie bez podpowiedzi to ma 10 punktów + jakiś bonus, a po kolejnych podpowiedziach odpowiednio mniej.
Myślę, że można wprowadzić tę punktację. Kto zgadnie od razu - 15 punktów, kto po pierwszym pytaniu umieści wpis z poprawną odpowiedzią :10, kto po drugim pytaniu 10-1=9, kto po trzecim 10-2=8,..., kto po dziesiątym 10-9=1 punkt :)
Co do kolejności pytań to pomysł był taki, by po zadaniu pytania lub udzieleniu odpowiedzi przez jednego forumowicza musiał pojawić się wpis związany z konkursem (pytanie innego forumowicza, odpowiedź forumowicza lub odpowiedzi na pytania zamieszczone przez prowadzącego konkurs) by znowu ten pierwszy mógł zadać pytanie lub udzielić odpowiedzi. Odpowiedzi byłyby "zrzucane" jednorazowo, na wszystkie pytania z tego dnia, po 19.
A co złego w relacji Putin - Miedwiediew - zadzierzgną się więzi ;)

Odpowiedzi zrzucę krótko po 19 lub o 19 :)

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 14:53

Chociaż co do tej punktacji, to w dużej mierze byłaby to kwestia szczęścia - pytania są zrzucane po określonej godzinie i od momentu ogłoszenia zadania do udzielenia odpowiedzi może pojawić się 10 wpisów z pytaniami... wtedy ten kto zgadnie może dostać maksymalnie 1 punkt... z drugiej strony, kto powiedział, że ma być sprawiedliwie :D

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy

Post autor: earwig11 » 24 lipca 2015, 16:29

Punktacja jest ok, tylko zasady trzeba trochę zmienić:
1. Ktoś zadaje zagadkę
2. Następny post to albo od razu odpowiedź albo pytanie pomocnicze od innego forumowicza
3. Następne wpisy (już od innych ludzi) to są strzały z odpowiedziami
4. W tym momencie każdy ma szansę na 15 punktów - odpowiedź na pomocnicze pytanie nie została jeszcze udzielona
5. Osoba która zadała zagadkę po jakimś czasie (do ustalenia) sprawdza poprzednie posty, jeśli nikt nie udzielił poprawnej podpowiedzi, to odpowiada na pomocnicze pytanie osoby z pierwszego postu pod zagadką.
6. Idziemy do punktu 2 (ale tym razem punkty to 10max)
7. Osoba która zgadnie, zadaje następną zagadkę i podlicza punkty. Można grać np do 100punktów
8. Usunąć podpunkt o godzinach i max 10 pytaniach - każde udzielona odpowiedź na pomocnicze pytanie resetuje licznik pytań

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 17:07

Byłoby mniej komplikacji gdyby wogóle zrezygnować z punktów i typować tylko wygrywającego - Jeżeli szzcęście mu pomoże, to cóż w tym złego. Jak w rozgrywkach sportowych, szczęście też odgrywa jakąś rolę :D.

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 18:59

ODPOWIEDZI
Urszula pisze:Gdzie ma miejsce pożar?
1. Pożar MA MIEĆ miejsce tam, gdzie sypia SŁOŃCE.
Adam_OK pisze:Czy chodzi o służbę taką, jak w bogatych domach, czy np. o służbę w wojsku, policji itp.?
2. Można powiedzieć, że różnica między służbą w bardzo bogatym domu (liczną, zróżnicowaną i wyspecjalizowaną) a służbą w wojsku, policji (też zróżnicowaną i wyspecjalizowaną) sprowadza się do tego kto płaci: OSOBA PRYWATNA czy PAŃSTWO. W tej grze ta RÓŻNICA JEST ZATARTA. Podwójnie zatarta :)
Sir_Kiełbasa pisze:Nie wiem dlaczego, ale pomyślałem o Pompei Legenda Wezuwiusza.
O. Niestety nie jest to Legenda Wezuwiusza :)
pelagia pisze:Czy drzewka pomarańczowe są do czegoś potrzebne, czy tylko po prostu są?
3. Są to ulubione drzewka jednej z postaci wymienianych cały czas w grze (nie chodzi o głównego bohatera). Z tego powodu w grze "nasadzono" tych drzewek dosyć dużo choć PRZYDAJE SIĘ TYLKO JEDNO, potraktowane jak schowek. W jego donicy ukryto 1 z przedmiotów niezbędnych do ukończenia gry. I do tego jeszcze trzeba tego przedmiotu szukać w nocy i na czas (jedyna „czasówka” w grze)... :)

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 82 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy

Post autor: Adam_OK » 24 lipca 2015, 19:22

Co do zasad - proponuję nie robić punktów itp., tylko kto zgadł jako pierwszy, ten daje następna zagadkę. Poza tym całkowicie popieram ten punkt:
8. Usunąć podpunkt o godzinach i max 10 pytaniach - każde udzielona odpowiedź na pomocnicze pytanie resetuje licznik pytań
Szczególnie w kwestii godziny - ja (i nie tylko ja na tym forum) pracuję w systemie zmianowym i raz o 19 jestem w domu, a raz nie. Gdybym więc to ja zadawał zagadkę i miał odpowiedziec następnego dnia o 19 na pytania, a miałbym wtedy na drugą zmianę, to byłaby kicha, a nie odpowiedzi :E

Co do mojego pytania - bardziej mi chodziło osobę - czy dotyczy to np. lokaja, czy policjanta ;)
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 19:26

Czasami to trudno oddzielić, tak jak tu :) Lokaj jest policjantem a policjant lokajem.... granice się zacierają... dlatego napisałem, że granica zaciera się PODWÓJNIE. :)

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 19:36

Co do godzin, zgoda, co do zniesienia limitu pytań i przejście w system łańcuszkowy, zgoda. Jak rozumiem pytania mają być kierowane do zadającego zagadkę a on udziela odpowiedzi jak tylko jest w stanie(to sens zabawy)... tylko po co wtedy cokolwiek zerować bo się pogubiłem?

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate

Post autor: Sir_Kiełbasa » 24 lipca 2015, 19:52

Czy gra wyszła u nas w dużym pudle?

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 19:58

Tak, w dużym, kartonowym pudle.

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca

Post autor: Sir_Kiełbasa » 24 lipca 2015, 20:07

Wersal 1685: Intrygi na dworze Ludwika XIV

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 24 lipca 2015, 20:16

Sir_Kiełbasa pisze:Wersal 1685: Intrygi na dworze Ludwika XIV
Trafiony, zatopiony :)

Zgodnie ze zmieniającymi sięregułami teraz zagadkę zadaje Sir_Kiełbasa :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”