Quiz: Skojarzenia przygodówkowe.
- M46
- Obserwator
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Proponuję konkurs - zabawę w skojarzenia.
Regulamin:
1) Zaczynający grę wybiera tytuł gry przygodowej ze spisu umieszczonego na tym forum i podaje 3 cechy naprowadzające na poprawną odpowiedź .
2) Forumowicze kolejno wpisują pytania pomocnicze, po jednym. Ten sam forumowicz nie może wpisać pytania jednego pod drugim - w takim wypadku to drugie pytanie będzie ignorowane.
3) Prowadzący grę odpowiada na pytania zawsze po 19.
4) Prowadzący odpowiada tylko na 10 pierwszych pytań pomocniczych.
5) Wygrywa forumowicz, który jako pierwszy poprawnie poda tytuł gry.
6) Jeżeli w ciągu 48 godzin nikt nie zgadnie o jaką grę chodzi nikt nie wygrywa - podawany jest poprawny tytuł i gra zaczyna się od nowa.
7) Nie można pytać o imiona i nazwiska bohaterów gry, wrażenia estetyczne, nazwy wsi i miast (krainy, kraje, kontynenty byłyby dopuszczalne), gatunek (horror, komedia bo to dyskusyjne), wydawcę i dystrybutora gry.
Regulamin:
1) Zaczynający grę wybiera tytuł gry przygodowej ze spisu umieszczonego na tym forum i podaje 3 cechy naprowadzające na poprawną odpowiedź .
2) Forumowicze kolejno wpisują pytania pomocnicze, po jednym. Ten sam forumowicz nie może wpisać pytania jednego pod drugim - w takim wypadku to drugie pytanie będzie ignorowane.
3) Prowadzący grę odpowiada na pytania zawsze po 19.
5) Wygrywa forumowicz, który jako pierwszy poprawnie poda tytuł gry.
6) Jeżeli w ciągu 48 godzin nikt nie zgadnie o jaką grę chodzi nikt nie wygrywa - podawany jest poprawny tytuł i gra zaczyna się od nowa.
7) Nie można pytać o imiona i nazwiska bohaterów gry, wrażenia estetyczne, nazwy wsi i miast (krainy, kraje, kontynenty byłyby dopuszczalne), gatunek (horror, komedia bo to dyskusyjne), wydawcę i dystrybutora gry.
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.
- M46
- Obserwator
Regulamin jest jeszcze do doprecyzowania
Czekam na sugestie 

Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.
- Anika
- Publicysta
- Podziękował(a): 3 razy
Jeżeli można odpowiadać na pytania tylko po 19 to dałabym dłuższy czas na rozwiązanie całej zagadki (więcej niż 48h), bo de facto wychodzi na to, że jedna osoba będzie mogła zadać jedno pytanie, a potem za drugim razem już tylko zgadywać, bo nie zdąży przed czasem. Dlatego, idąc za powiedzeniem "do trzech razy sztuka " proponuję 72h 

- M46
- Obserwator
Sprawdzimy regulamin "w praniu". Jak się sprawdzi - zostanie, jeżeli nie - poprawimy.
Mam na myśli grę przygodową, z którą są związane 3 elementy: drzewka pomarańczowe, pożar, służba.
Czas rozpoczęcia tego etapu konkursu: 23 lipca 2015 22.45. Koniec - dobrz niech będzie 27 lipca ok 23
- 4 dni 
Mam na myśli grę przygodową, z którą są związane 3 elementy: drzewka pomarańczowe, pożar, służba.
Czas rozpoczęcia tego etapu konkursu: 23 lipca 2015 22.45. Koniec - dobrz niech będzie 27 lipca ok 23

- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 165 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 177 razy
Gdzie ma miejsce pożar?
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
Moje

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
- Adam_OK
- Moderator
- Podziękował(a): 82 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy
Czy chodzi o służbę taką, jak w bogatych domach, czy np. o służbę w wojsku, policji itp.?
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
- Podziękował(a): 8 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
Jednego dnia czy w ogóle?M46 pisze:4) Prowadzący odpowiada tylko na 10 pierwszych pytań pomocniczych.
Ja bym proponował:
1. wprowadzić ograniczenie, że każdy może zadać tylko 1 pytanie w ogóle (na zagadkę), żeby nie było sytuacji, że dwóch/dwoje/dwie się zbierze/zbiorą i będą działać na zasadzie Putin-Miedwiediew
2. jeśli na jedną zagadkę można zadać tylko 10 pytań to proponuję wprowadzić punktację, czyli jeśli ktoś odpowie bez podpowiedzi to ma 10 punktów + jakiś bonus, a po kolejnych podpowiedziach odpowiednio mniej.
Nie wiem dlaczego, ale pomyślałem o Pompei Legenda Wezuwiusza. Nigdy w to nie grałem.M46 pisze:Mam na myśli grę przygodową, z którą są związane 3 elementy: drzewka pomarańczowe, pożar, służba.

- pelagia
- Publicysta
- Podziękował(a): 6 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy
Czy drzewka pomarańczowe są do czegoś potrzebne, czy tylko po prostu są?
Kontakt w sprawach forum: pelagia[at]przygodomania.pl
- M46
- Obserwator
Wogóle 10 pierwszych pytań - z wzsystkich dni konkursu i wszystkich forumowiczów.Sir_Kiełbasa pisze:M46 pisze:
Jednego dnia czy w ogóle?
Myślę, że można wprowadzić tę punktację. Kto zgadnie od razu - 15 punktów, kto po pierwszym pytaniu umieści wpis z poprawną odpowiedzią :10, kto po drugim pytaniu 10-1=9, kto po trzecim 10-2=8,..., kto po dziesiątym 10-9=1 punktSir_Kiełbasa pisze:1. wprowadzić ograniczenie, że każdy może zadać tylko 1 pytanie w ogóle (na zagadkę), żeby nie było sytuacji, że dwóch/dwoje/dwie się zbierze/zbiorą i będą działać na zasadzie Putin-Miedwiediew
2. jeśli na jedną zagadkę można zadać tylko 10 pytań to proponuję wprowadzić punktację, czyli jeśli ktoś odpowie bez podpowiedzi to ma 10 punktów + jakiś bonus, a po kolejnych podpowiedziach odpowiednio mniej.

Co do kolejności pytań to pomysł był taki, by po zadaniu pytania lub udzieleniu odpowiedzi przez jednego forumowicza musiał pojawić się wpis związany z konkursem (pytanie innego forumowicza, odpowiedź forumowicza lub odpowiedzi na pytania zamieszczone przez prowadzącego konkurs) by znowu ten pierwszy mógł zadać pytanie lub udzielić odpowiedzi. Odpowiedzi byłyby "zrzucane" jednorazowo, na wszystkie pytania z tego dnia, po 19.
A co złego w relacji Putin - Miedwiediew - zadzierzgną się więzi

Odpowiedzi zrzucę krótko po 19 lub o 19

- M46
- Obserwator
Chociaż co do tej punktacji, to w dużej mierze byłaby to kwestia szczęścia - pytania są zrzucane po określonej godzinie i od momentu ogłoszenia zadania do udzielenia odpowiedzi może pojawić się 10 wpisów z pytaniami... wtedy ten kto zgadnie może dostać maksymalnie 1 punkt... z drugiej strony, kto powiedział, że ma być sprawiedliwie 

- earwig11
- Przyjaciel forum
- Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy
Punktacja jest ok, tylko zasady trzeba trochę zmienić:
1. Ktoś zadaje zagadkę
2. Następny post to albo od razu odpowiedź albo pytanie pomocnicze od innego forumowicza
3. Następne wpisy (już od innych ludzi) to są strzały z odpowiedziami
4. W tym momencie każdy ma szansę na 15 punktów - odpowiedź na pomocnicze pytanie nie została jeszcze udzielona
5. Osoba która zadała zagadkę po jakimś czasie (do ustalenia) sprawdza poprzednie posty, jeśli nikt nie udzielił poprawnej podpowiedzi, to odpowiada na pomocnicze pytanie osoby z pierwszego postu pod zagadką.
6. Idziemy do punktu 2 (ale tym razem punkty to 10max)
7. Osoba która zgadnie, zadaje następną zagadkę i podlicza punkty. Można grać np do 100punktów
8. Usunąć podpunkt o godzinach i max 10 pytaniach - każde udzielona odpowiedź na pomocnicze pytanie resetuje licznik pytań
1. Ktoś zadaje zagadkę
2. Następny post to albo od razu odpowiedź albo pytanie pomocnicze od innego forumowicza
3. Następne wpisy (już od innych ludzi) to są strzały z odpowiedziami
4. W tym momencie każdy ma szansę na 15 punktów - odpowiedź na pomocnicze pytanie nie została jeszcze udzielona
5. Osoba która zadała zagadkę po jakimś czasie (do ustalenia) sprawdza poprzednie posty, jeśli nikt nie udzielił poprawnej podpowiedzi, to odpowiada na pomocnicze pytanie osoby z pierwszego postu pod zagadką.
6. Idziemy do punktu 2 (ale tym razem punkty to 10max)
7. Osoba która zgadnie, zadaje następną zagadkę i podlicza punkty. Można grać np do 100punktów
8. Usunąć podpunkt o godzinach i max 10 pytaniach - każde udzielona odpowiedź na pomocnicze pytanie resetuje licznik pytań
- M46
- Obserwator
Byłoby mniej komplikacji gdyby wogóle zrezygnować z punktów i typować tylko wygrywającego - Jeżeli szzcęście mu pomoże, to cóż w tym złego. Jak w rozgrywkach sportowych, szczęście też odgrywa jakąś rolę
.

- M46
- Obserwator
ODPOWIEDZI

1. Pożar MA MIEĆ miejsce tam, gdzie sypia SŁOŃCE.Urszula pisze:Gdzie ma miejsce pożar?
2. Można powiedzieć, że różnica między służbą w bardzo bogatym domu (liczną, zróżnicowaną i wyspecjalizowaną) a służbą w wojsku, policji (też zróżnicowaną i wyspecjalizowaną) sprowadza się do tego kto płaci: OSOBA PRYWATNA czy PAŃSTWO. W tej grze ta RÓŻNICA JEST ZATARTA. Podwójnie zatartaAdam_OK pisze:Czy chodzi o służbę taką, jak w bogatych domach, czy np. o służbę w wojsku, policji itp.?

O. Niestety nie jest to Legenda WezuwiuszaSir_Kiełbasa pisze:Nie wiem dlaczego, ale pomyślałem o Pompei Legenda Wezuwiusza.

3. Są to ulubione drzewka jednej z postaci wymienianych cały czas w grze (nie chodzi o głównego bohatera). Z tego powodu w grze "nasadzono" tych drzewek dosyć dużo choć PRZYDAJE SIĘ TYLKO JEDNO, potraktowane jak schowek. W jego donicy ukryto 1 z przedmiotów niezbędnych do ukończenia gry. I do tego jeszcze trzeba tego przedmiotu szukać w nocy i na czas (jedyna „czasówka” w grze)...pelagia pisze:Czy drzewka pomarańczowe są do czegoś potrzebne, czy tylko po prostu są?

- Adam_OK
- Moderator
- Podziękował(a): 82 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 62 razy
Co do zasad - proponuję nie robić punktów itp., tylko kto zgadł jako pierwszy, ten daje następna zagadkę. Poza tym całkowicie popieram ten punkt:
Co do mojego pytania - bardziej mi chodziło osobę - czy dotyczy to np. lokaja, czy policjanta
Szczególnie w kwestii godziny - ja (i nie tylko ja na tym forum) pracuję w systemie zmianowym i raz o 19 jestem w domu, a raz nie. Gdybym więc to ja zadawał zagadkę i miał odpowiedziec następnego dnia o 19 na pytania, a miałbym wtedy na drugą zmianę, to byłaby kicha, a nie odpowiedzi8. Usunąć podpunkt o godzinach i max 10 pytaniach - każde udzielona odpowiedź na pomocnicze pytanie resetuje licznik pytań

Co do mojego pytania - bardziej mi chodziło osobę - czy dotyczy to np. lokaja, czy policjanta

Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
- M46
- Obserwator
Czasami to trudno oddzielić, tak jak tu
Lokaj jest policjantem a policjant lokajem.... granice się zacierają... dlatego napisałem, że granica zaciera się PODWÓJNIE. 

- M46
- Obserwator
Co do godzin, zgoda, co do zniesienia limitu pytań i przejście w system łańcuszkowy, zgoda. Jak rozumiem pytania mają być kierowane do zadającego zagadkę a on udziela odpowiedzi jak tylko jest w stanie(to sens zabawy)... tylko po co wtedy cokolwiek zerować bo się pogubiłem?
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
- Obserwator
Tak, w dużym, kartonowym pudle.
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Obserwator
Trafiony, zatopionySir_Kiełbasa pisze:Wersal 1685: Intrygi na dworze Ludwika XIV

Zgodnie ze zmieniającymi sięregułami teraz zagadkę zadaje Sir_Kiełbasa