Z ciekawosci w jakich latach studiowales?Scoffer pisze:Czasy nie czasy, policja nie policja, a uczelnia ma obowiązek albo udostępniać oprogramowanie albo sprzęt z oprogramowaniem. Nie zdarzyło mi się nigdy, żeby mi na uczelni odmówili dostępu do labu w celu realizacji programu studiów. Trzeba tylko chcieć.
Do tego dodam ze zalezalo to od uczelni - byc moze w stolicy bylo inaczej.
Pozatym czasy maja tutaj sporo do rzeczy - w latach 1994 - 1998 przynajmniej 2 osrodki akademickie o ktorych mi wiadomo jechaly na piratach i gdzies mialy prosby studentow o udostepnienie laba, pomijajac juz wyposażenie labow.
To ze Ty nie miales takiej sytuacji nie musi przekladac sie na ogol lub inne pojedyncze jednostki.
Zwroc tez uwage jak na przestrzeni ostanich 20 lat zmienilo sie podejscie do oprogramowania. O ile 1995 roku nie przypomimam sobie zbyt wielu osob z legalnym OSem i innymi programami o tyle teraz poprzez rosnaca swiadomosc duzo bardziej upowszechniony sprzet jak i nieco inne ceny ludzie swiadomie (choc nie zawsze) wybieraja legal.
Wiec zanim ktos znow napisze "trzeba tylko chciec", "zlodziej zawsze znajdzie wymówke" - zrobcie wlasny rachunek sumienia.
Czy nigdy przenigdy nie zlamaliscie ustawy o PAiPP.
A potem zastanowcie sie co spoodowalo ze jednak wasze podejscie sie zmienilo...