Która postać z gier najbardziej was przeraża?

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
Awatar użytkownika
Annica
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 77 razy
Re: Która postać z gier najbardziej was przeraża?

Post autor: Annica » 06 stycznia 2013, 12:40

Nie gram w żadne Penumbry i horrory z pierwszej osoby po mojej krótkiej, aczkolwiek nieprzyjemnej i strasznej przygodzie ze Scratches. Lubię za to gry z dreszczykiem, nie przerażają mnie te "zabijania" i "flaki", chociaż bałam się przy Black Mirror. Pewnie dlatego, że można też zginąć, no i te efekty dźwiękowe...
Kontakt w sprawach forum: annica(at)przygodomania(kropka)pl
Streamy z przygodówek i nie tylko: KLIK

Awatar użytkownika
Juki
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Juki » 31 lipca 2013, 10:10

yxam pisze:Mnie raczej postacie z gier nie obrzydzają czy też raczej ich się nie boję, ale jakoś wpadła mi w pamięć żarlica z TLJ :)

Obrazek
Nooooo straszna jakaś taka była ;) I przeraża mnie stwór z Silent Hill 2 ,tak zwany stożkogłowy bryyyy
Moje ukończone gierki

Przy­jaciel to ktoś, kto da­je Ci to­talną swo­bodę by­cia sobą.

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy

Post autor: Piotr_85 » 31 lipca 2013, 11:11

Juki pisze:
yxam pisze:I przeraża mnie stwór z Silent Hill 2 ,tak zwany stożkogłowy bryyyy
Domyślam się, że chodzi o Pyramidogłowego ;)
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

Awatar użytkownika
Juki
Publicysta

Post autor: Juki » 31 lipca 2013, 11:41

ALEX pisze:
Juki pisze:
Się słusznie domyślasz :) Piramida na głowie czy stożek.... co to za różnica :rotfl: i tak wszyscy wiedzą o kogo chodzi.... no może nie wszyscy :P
Moje ukończone gierki

Przy­jaciel to ktoś, kto da­je Ci to­talną swo­bodę by­cia sobą.

Awatar użytkownika
Sybi
Publicysta

Post autor: Sybi » 31 lipca 2013, 16:25

Bałam się bardzo tego wodnego potwora w Amnesii, ale tam to bałam się wszystkiego, atmosfera powala na kolana.

A ostatnio mnie przeraził Slender Man w Slender: The Arrival - nie wiem co on w sobie ma, ale jest przerażający.
Moja lista ukończonych przygodówek

"Whatever you do, don't be afraid of the dark"

Ostatnio ukończone: Broken Sword 5

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum

Post autor: Piotr_85 » 31 lipca 2013, 17:27

Juki pisze:
ALEX pisze:
Juki pisze:
Się słusznie domyślasz :) Piramida na głowie czy stożek.... co to za różnica :rotfl: i tak wszyscy wiedzą o kogo chodzi.... no może nie wszyscy :P
Chciałem Cię poprawić, a sam napisałem jego imię z błędem. :rotfl2:

SH2 to genialny horror, ale Piramidogłowy sam w sobie nie jest wcale straszny. Na wyobraźnie bardziej działał klimat i motyw jaki kierował tą postacią niż to co co robi w czasie gry. Mnie w serii SH bardziej podobał się Butcher.
Ostatnio zmieniony 05 sierpnia 2013, 11:44 przez Piotr_85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sybi
Publicysta

Post autor: Sybi » 31 lipca 2013, 17:45

a ja nie grałam w Silent Hill i chyba bałabym się zagrać, bo trzykrotnie oglądałam film i za każdym razem umierałam ze strachu, gra to chyba już za dużo jak dla mnie :)

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum

Post autor: Piotr_85 » 31 lipca 2013, 17:58

Musiał bardzo Ci się podobać skoro oglądałaś go 3 razy mimo że się bałaś. :D Niestety film bardzo różni się od gry i dużo rzeczy pozmieniano na gorsze.

Awatar użytkownika
Sybi
Publicysta

Post autor: Sybi » 31 lipca 2013, 20:39

Podobał mi się, owszem, ma klimat :)

Awatar użytkownika
Scoffer
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy

Post autor: Scoffer » 05 sierpnia 2013, 11:12

Hm, ja z takimi rzeczami jak SH mam tak, że na ekranie mnie to raczej śmieszy ("ej ludzie, patrzcie, teraz coś na nią wylezie ze ściany"), ale w grę bym nie zagrała za Chiny, serce by mi siadło.
Wszystkie drogi przede mną!

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy

Post autor: Sir_Kiełbasa » 05 sierpnia 2013, 15:17

Mnie najbardziej przeraziła ta postać, a zwłaszcza pewna bardzo "aktywna" część jej twarzy.
Spoiler:

Awatar użytkownika
NENEK

Post autor: NENEK » 30 kwietnia 2014, 22:01

Czasami jak w Pain Killera grałem to nieraz się wystraszyłem niektórych potworów :D :foch:

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 190 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy

Post autor: Urszula » 30 kwietnia 2014, 22:07

NENEK pisze:Czasami jak w Pain Killera grałem to nieraz się wystraszyłem niektórych potworów :D :foch:
My rozmawiamy o postaciach z gier przygodowych. :)
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Sally Sparrow
Poszukiwacz Przygód
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 751#p57751
Podziękował(a): 1 raz

Post autor: Sally Sparrow » 26 lutego 2015, 11:33

Slender man. Od kiedy dowiedziałam się co to, strasznie mnie przeraża. Dlatego jak słyszę o grze to uciekam z pokoju :D Nie mogę nawet na niego patrzeć.

Ten duch/dusza z Outlast. Amnezję jeszcze da się znieść, ale Outlast jest naprawdę przerażający.

Awatar użytkownika
Introverder
Obserwator

Post autor: Introverder » 06 listopada 2016, 13:53

A mnie przeraża gra Outlast - sam nie chcę grać w tą makabrę. Widzialem let's playe z gościem, co grając brzmiał jakby go obdzierali ze skóry. Ogląda się nawet fajnie, ale nie chciałbym się zamienić :D.

Swego czasu pamiętam jakie schizy mialem grając w "Silent Hill 2" ładnych parę lat temu :). Ciężko mi skupić się na jednym, bo ogólnie gra była mocna a niektóre lokacje przyprawiały o gęsią skórkę - począwszy od wymarłego miasta we mgle, ale SH1 też był dla mnie schizowy :).

A i nie lubiłem w Residenta w ogóle grać - raz próbowałem, gra budziła we mnie rodzaj na tyle nieprzyjemnego lęku, że od tej pory nie próbowałem..

Miały być postacie, ale mi ciężko z nich wyodrębnić jedną rzecz, bo chodzi o klimat całości w tamtych produkcjach i rodzaj wywoływanego strachu. Ale jeśli coś ma być to z SH1 np. te latające pterodaktyle i "dzieci" ze szkoły, a z SH2 - "Siostry Miłosierdzia" i "Gwałcące Wanny" z hotelu przy jeziorze np. i był jeden taki potwór-boss o tego rodzaju wyglądzie - "Abstract Daddy" :P.

No i "SH4" te pobyty w pokoju i ogólnie gra choć mi się nie podobała wywoływała niezdrowy rodzaj strachu. SH3 w stosunku do części 1,2,3,4 najmniej się bałem chyba. A tam np. te potwory wyglądające jak Marilyn Manson w 3-im tygodniu rozkładu albo to coś co wyglądało trochę jak małpa np. i jeśli da się to nazwać to duże schizy wywoływały na mnie potem te goniące za mną duchy :P. No i nie wiem czy "pokój" mogę zaliczyć jako przerażającą postać, bo tak bym zaznaczył :).

W "The Last Of Us" też można się było parę razy przestraszyć i niekoniecznie potworów a zaskakujących nas nieraz przeciwników.. 2 schizowe miejsca najb. to chyba były wg mnie kanały, kiedy wszystko nie wiadomo kiedy parło na Ciebie, a grając na 2-im od góry poziomie trudności (chyba taki grałem na końcu) miało się raptem parę kul i wiadomo było, że ktoś nie dostanie ołowiu :D, i tunel pod koniec gry - na szczęście dawało się tamtędy przejść bez większej zadymy :). Pomysł z klikaczami był chyba przedni w tej grze, pamiętam, że podczas któregoś ze spotkań jak jeszcze podróżowało się z Ellie i naszą partnerką i wspólniczką był taki jeden w hotelu jak walnąłem w takiego cegłą, a potem deską jak w besbolu pozbawiłem jednym ładnym zamachem to coś głowy. I Ellie przeklnęła w reakcji przy okazji coś "O kutwa" albo "O Jezu" - coś takiego.

Bałem się również grać w F.E.A.R. i Dooma 3, w obie gry miałem nieprzyjemne schizy, Dooma 3 chyba skończyłem bojąc się czasem nie na żarty, F.E.A.R. nie skończyłem, chyba ze względu na wywoływany rodzaj strachu odpuściłem sobie dalszą grę.

Wychodzi na to, że niezbyt lubię się bać :D i mieć wrażenie, że za chwilę coś mi wyskoczy na mnie jak obcy z Alien 1 np. :).

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 190 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy

Post autor: Urszula » 17 października 2018, 12:03

Nigdy nie podskoczyłeś w trakcie grania?
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
SonnymaggoT
Obserwator

Post autor: SonnymaggoT » 28 listopada 2018, 15:34

Hmm... Kto z Was grał w "The Cat Lady"? Kojarzycie antagonistów, z którymi musiała zmierzyć się główna bohaterka? Wszyscy byli siebie warci, ale mnie najbardziej "dotknął" duet z piekła rodem: mało rozgarnięty facet w masce przeciwgazowej i potworna (dosłownie i w przenośni) pielęgniarka, z których domu musiała uciec Susan Ashworth. To ten sam rodzaj grozy, jaki towarzyszy postaci Hannibala Lectera - nie wygląd jest przerażający, ale bezwzględne i nieuzasadnione, a miejscami wręcz groteskowe bestialstwo wobec ludzi, czerpanie chorej satysfakcji z zadawania cierpienia innym. Cała gra mocno zapada w pamięć i daje do myślenia. Jeśli ktoś nie grał, to polecam, byle nie w niedzielne popołudnie ;)
"Sometimes to create, one must first destroy"

Awatar użytkownika
rewind
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 27 razy

Post autor: rewind » 28 listopada 2018, 16:22

Jeśli szczerze odpowiedzieć, to chyba ten chłopiec z serii "Lucius" jest chyba najbardziej niepokojącą postacią. W życiu nie tknę tej paskudnej gry. To samo można zapewne powiedzieć o niedawnej hybrydzie "Agony" w której w której pojawiają się różnoracy piekielni obsobnicy.

A jeśli chodzi o przygodówkę którą polecam, i to bardzo, w Harvesterze tajemniczy i złowróżebny Seargant At Arms nierzadko potrafi przyprawić o ciarki. Wprowadza on głównego bohatera w tajniki mrocznego i groteskowego kultu, na dodatek za pośrednictwem telepatii. W drugiej części gry robi się zaskakująco strasznie ale cenię ją w największej mierze za olbrzymią ilość czarnego humoru bardziej prominentnego w pierwszych 5 godzinach.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 39 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 143 razy

Post autor: DirkPitt1 » 28 listopada 2018, 16:52

Dla mnie psychopaci z The Cat Lady nie byli może straszni, ale robili wrażenie. Poza wspomnianą parą szczególnie zapamiętałem jeszcze faceta z młotkiem, który przyszedł do mieszkania Susan i na dzień dobry walnął ją i jej współlokatorkę młotkiem w łeb, a wszystko tylko dlatego, że chciał sobie posłuchać jak Susan gra na fortepianie.

Z postaci, które rzeczywiście mnie przerażały, na pewno muszę wymienić różne potwory z Silent Hillów. Do dzisiaj żadnego nie ukończyłem, chociaż kilka razy próbowałem. Straszny był również obcy z Obcego Izolacji. Poza tym muszę wspomnieć Almę z F.E.A.R.ów. Jak na strzelanki miały naprawdę fajne elementy grozy. Przy pierwszym przejściu NOLF 2 strachu napędził mi też nieśmiertelny superżołnierz na Antarktydzie.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
SonnymaggoT
Obserwator

Post autor: SonnymaggoT » 28 listopada 2018, 18:23

DirkPitt1 pisze:Poza wspomnianą parą szczególnie zapamiętałem jeszcze faceta z młotkiem, który przyszedł do mieszkania Susan i na dzień dobry walnął ją i jej współlokatorkę młotkiem w łeb, a wszystko tylko dlatego, że chciał sobie posłuchać jak Susan gra na fortepianie.
DirkPitt1, dokładnie o to mi chodziło - bezmyślna, nieuzasadniona przemoc. No, chyba że przyjmiemy, że melomańskie zapędy wspomnianego jegomościa stanowią jakiekolwiek uzasadnienie jego czynów ;)
"Sometimes to create, one must first destroy"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”