W jaką grę obecnie gracie?

Szeroko pojęte dyskusje na temat przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 38 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 142 razy
Re: W jaką grę obecnie gracie?

Post autor: DirkPitt1 » 07 maja 2025, 12:15

Udało mi w tym roku przejść już parę przygodówek, m.in. Jack Keane, Lost Horizon, Irony Curtain czy Catie in Meowmeowland. Do tego zaliczyłem Changeling Tale, w którym ścieżki wilka i potwora morskiego okazały się bardziej wciągające, niż myślałem. A teraz, po roku zabierania się za grę, w końcu usiadłem na poważnie do Gothica 2 NK.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Subaru Mitsubishi
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: Subaru Mitsubishi » 11 maja 2025, 10:48

W związku z ukazaniem się spolszczenia do Cognition: An Erica Reed Thriller robię sobie mini maraton gier Jane Jensen: odświeżyłem sobie Moebiusa, a wczoraj zacząłem przechodzić po raz drugi Gray Matter. Potem od razu biorę się za Ericę. :-)

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 389 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 04 czerwca 2025, 21:14

Fajny maraton, bardzo lubię jej gry. No ja powinnam najpierw Gabriela Knighta nadrobić, ale poczekam, aż wszystko zremasterują, no nie mogę grać w stare gry, odrzuca mnie, choćbym bardzo chciała.

Tak że pewnie wcześnie zabiorę się za Cognition.

Ale na razie gram sobie w Brassheart i coraz fajniej mi się gra. To taka naprawdę w starym, dobrym stylu przygodówka, z ekwipunkiem, kombinowaniem z przedmiotami, gadaniem z ludziskami i ganianiem od lokacji do lokacji. Zagadki planszowe faktycznie - w zasadzie ten sam typ i faktycznie w lokacjach mogłoby być więcej życia (choć nie jest tak, że wszystko jest zupełnie statyczne).
Ale jakoś tak płynnie się gra i przy tym wcale nie jest jak po sznurku - są różne rzeczy do zrobienia, jakby parę wątków równocześnie się rozwija, ale jest to jakoś tak poprowadzone, że cały czas jest co robić.
Tylko raczej krótka jest, rzuciłam okiem na poradnik Uli, żeby ocenić długość, no to jestem już za połową.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
chris85
Obserwator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=30#p3488
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: chris85 » 07 czerwca 2025, 09:11

Ja obecnie gram w remake Amerzone :)
Perhaps the ending has not yet been written ...

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 60 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: Konrad » 13 czerwca 2025, 17:41

Postanowiłem zagrać po raz 3 w The Journey Down. Mam sentyment do tej gry. Obok Thimbleweed Park to jedyna gra "współczesna" którą ukończyłem więcej niż raz (całe dwa, heh).
No kiczi yrdekel wodż nem

Awatar użytkownika
Scoffer
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 7 razy

Post autor: Scoffer » 15 czerwca 2025, 17:40

Pykam w Old Skies i naprawdę nie wiem, czemu jest takie narzekanie na tę grę - bardzo się wciągnęlam w historię (dużo bardziej niż na przykład w Technobabylon, który też bardzo mi się podobał). No miodzio. W krótkich przerwach próbuję Clasha II, ale tu z kolei się nie wciągnęlam xd
Wszystkie drogi przede mną!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne rozmowy o grach”