Kilka dni temu odkryłem tytuł Belief and Betrayal: Medalion Judasza i po prologu zapowiada się dość średnio, ale fabuła może się rozwinie

Następne na celowniku mam Voodoo Detective, a później Sanitarium które dziś rano odebrałem za darmo na GOGu

Mogło mi się coś pomylić, bo BS na SCUMM-ie uruchamiałem daaawno temu, ale na 99% tej gry się nie instalowało, tylko kopiowało całą zawartość płyt do folderu na dysku i taki folder się wskazywało, a SCUMM już sobie całość ogarnął. A sama gra nie jest za stara, śmiga bez problemu i nie było problemu z zastyganiem obrazu, ani stabilnością przy przełączaniu zadań. A i grafika, przy całej swojej niskiej rozdzielczości, nie wyglądała na rozmytą.kassiopestka pisze: ↑07 czerwca 2022, 23:12Gra działa, bez żadnego Scumma (który nie umiał jej znaleźć, mimo że mu wskazywałam folder z grą i płytkę w napędzie (bo tam jest plik exe, który zresztą nie nazywa się "exe", tylko "aplikacja"). Tak że tak, Scumm był idiotem i odinstalowałam go, może ta gra jest nawet dla niego za stara?
Jestem tak happy, jakbym nie wiem w co grała, a tymczasem grafika jest rozmazana, kolorystyka dająca po oczach, przed prawie każdym wyświetleniem napisów obraz na chwilę zastyga i broń was Boże ściągnąć grę na pasek przed zrobieniem zapisu, bo fanaberyjnie lubi znikać.
Ale działa! Jest po polsku! Gram! Ma fajne dialogi. Śmieję się. Spolszczenie jest dobre, pomijając drobne wpadki typu "razem czy osobno" itp., ale co tam - jest klimacik.
Kupiłam se już na GOG-u Directors Cut i przejdę potem, fabułę będę już znać, ale ciekawa jestem, co pozmieniali i grafika jednak lepsiejsza.![]()
Jakbyś nie wiedział: jest dostępne fanowskie spolszczenie na grajpopolsku.plGuerrero Ricci pisze: ↑07 czerwca 2022, 22:22[...] a później Sanitarium które dziś rano odebrałem za darmo na GOGu![]()
Bardzo dziękuję inteligenta technicznie istoto.DirkPitt1 pisze: ↑08 czerwca 2022, 11:31Mogło mi się coś pomylić, bo BS na SCUMM-ie uruchamiałem daaawno temu, ale na 99% tej gry się nie instalowało, tylko kopiowało całą zawartość płyt do folderu na dysku i taki folder się wskazywało, a SCUMM już sobie całość ogarnął. A sama gra nie jest za stara, śmiga bez problemu i nie było problemu z zastyganiem obrazu, ani stabilnością przy przełączaniu zadań. A i grafika, przy całej swojej niskiej rozdzielczości, nie wyglądała na rozmytą.
A co do kolorów, masz na myśli, że oryginalnie (jak na screenach) gra ma zbyt pstrokate kolory, czy masz błąd graficzny sprawiający, że kolorystyka się zrobiła straszliwie "oczojebna"? Ja miałem taki problem w dwójce, uruchamiając bez pośrednictwa SCUMM-a, ale to się dało opanować, ustawiając w opcjach zgodności tryb ograniczonych kolorów 8-bitowy i chyba uruchom w rozdzielczości 640x480.
Zresztą, jak kupiłaś na GOG-u wersję DC, to powinnaś mieć również oryginał (w Dodatkach, pod nazwą original Broken Sword game (English) ), których chyba właśnie działa na SCUMM-ie (ale nic nie trzeba konfigurować) zawsze możesz sprawdzić czy nie będzie mniej problematyczny.
Księciuniu też zestarzał się godnie. Nawet godniej IMHO. Najgodniej.kassiopestka pisze: ↑09 czerwca 2022, 00:13Ja go kupiłam na GOG-u jakiś czas temu i odpaliłam, ale ta oczo...na kolorystyka mnie pokonała. Tak że na razie Brokeny górą. Stare, ale zestarzały się godnie.![]()
Mi akurat ta grafika bardzo się podoba. Bardzo. Baaardzo.kassiopestka pisze: ↑09 czerwca 2022, 11:24Czyli co jest w tej grze fajnego, poza tym, że polska? Że warto przetrwać te kolorki i suchary. Tak serio pytam.![]()
Właśnie skończyłem po raz drugi w życiu. Nie pamiętałem nic oprócz 2-3 zagadek choć też jak przez mgłę - mega uczucie. Co za cudowna gra! Ło matko!. Rewelacja. Zagadki palce lizać. Czasóweczki bomba! Humor? Oprócz wspomnianych sucharów było kilka śmiesznych momentów. Odsuwanie kamienia - sztos, uśmiałem się. Muzyka momentami b. przyzwoita. No sztos. Mega klimat. Weź tam olej tą swoją długą listę i łup w Księciunia.kassiopestka pisze: ↑09 czerwca 2022, 11:24Czyli co jest w tej grze fajnego, poza tym, że polska? Że warto przetrwać te kolorki i suchary. Tak serio pytam.![]()
Spoks, ja też mam mnóstwo zaległości.
Na Steamie tego Janosika też można przytulić za darmoSir_Kiełbasa pisze: ↑15 czerwca 2022, 18:23Przeglądając darmowe gry na GOGu trafiłem na platformówkę pt. Janosik. Zainstalowałem tylko z ciekawości, bo nie mam nerwów do tego typu gier, myśląc, że pociągnę z dwie minuty i skasuję, a tu niespodzianka, wciągnęło mnie zupełnie. Niestety szybko się skończyła.![]()