Encyklopedia gier Przygodomanii - uzupełnienia i poprawki
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 163 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 174 razy
Re: Encyklopedia gier Przygodomanii - uzupełnienia i poprawki
Dziękuję w imieniu całej redakcji i nie tylko.
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
Moje

- adventurka
- Publicysta
- Podziękował(a): 133 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 102 razy
Odkopuję ten watek specjalnie dla Ciebie Sir_Kiełbaso, choć jeśli trafi do innych zainteresowanych osób, bardzo się ucieszę 
W encyklopedii gier Przygodomanii jest to, co interesuje i bawi graczy na naszym forum - to jedyne kryterium doboru. Jeśli grają w przygodówki akcji, ukryte obiekty czy interaktywne historie, prezentują je, piszą solucje i zamieszczają różne materiały, to nie widzę powodu, żeby to ignorować w imię sztywnych zasad i podziałów.
Żałuję, że czas mi nie pozwala na bieżąco umieszczać w encyklopedii wszystkich gier, które mają swoje wątki na forum. Z tych samych przyczyn nie ma w niej mnóstwa starszych i nowszych produkcji. Nie ukrywam, że przydałaby się pomoc w uzupełnianiu haseł. Wystarczy założyć wątek (np. w indeksie gier pod właściwą literą) i umieścić w nim informacje o grze, a ją to przeniosę do encyklopedii.
Także bardzo cenne byłyby wszelkie korekty istniejących haseł (post w tym wątku). Przy okazji dziękuję za sygnał nt. Fate of Atlantis - zmieniłam okładkę.

W encyklopedii gier Przygodomanii jest to, co interesuje i bawi graczy na naszym forum - to jedyne kryterium doboru. Jeśli grają w przygodówki akcji, ukryte obiekty czy interaktywne historie, prezentują je, piszą solucje i zamieszczają różne materiały, to nie widzę powodu, żeby to ignorować w imię sztywnych zasad i podziałów.
Żałuję, że czas mi nie pozwala na bieżąco umieszczać w encyklopedii wszystkich gier, które mają swoje wątki na forum. Z tych samych przyczyn nie ma w niej mnóstwa starszych i nowszych produkcji. Nie ukrywam, że przydałaby się pomoc w uzupełnianiu haseł. Wystarczy założyć wątek (np. w indeksie gier pod właściwą literą) i umieścić w nim informacje o grze, a ją to przeniosę do encyklopedii.
Także bardzo cenne byłyby wszelkie korekty istniejących haseł (post w tym wątku). Przy okazji dziękuję za sygnał nt. Fate of Atlantis - zmieniłam okładkę.
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
- Podziękował(a): 8 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
A tamta okładka skąd była?adventurka pisze:Przy okazji dziękuję za sygnał nt. Fate of Atlantis - zmieniłam okładkę.[/align]
- adventurka
- Publicysta
Prawdopodobnie okładka z komiksu (tu jest o polskiej wersji - w encyklopedii była z angielskiej).
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
- Podziękował(a): 8 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy
A, to dobrze, bo już się przestraszyłem, że coś mnie ominęło. 

- adventurka
- Publicysta
Serdecznie dziękuję Zagadce za podesłanie wpisu do encyklopedii
Już gotowy.

- wujo444
- Publicysta
- Podziękował(a): 2 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.
Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.
Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier
- Scoffer
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =634#p1876
- Podziękował(a): 2 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
W Broken Swordzie 4, podane są dwa patche - i link do obu z nich nie działa. Powiem szczerze, że tym drugim jestem żywo zainteresowana, jaki to był plik.
Wszystkie drogi przede mną!
- twig
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 28 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 60 razy
Dzięki za zgłoszenie. Poprawiłem linki.Scoffer pisze:W Broken Swordzie 4, podane są dwa patche - i link do obu z nich nie działa. Powiem szczerze, że tym drugim jestem żywo zainteresowana, jaki to był plik.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier
- SpokoWap
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 12 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 35 razy
Hellboy od Cryo, gra z 2000 roku. Z pozoru zręcznościówka, ale tak naprawdę przygodówka z licznymi łamigłówkami. Można by dodać 

Obecnie grane: Nightlong: Union City Conspiracy (PC), God of War (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
- Urszula
- Administrator
Opracuj informację z opisem gry, a my to dodamy, bo pomoc przy tworzeniu naszej Przygodopedii by się przydała.
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
Moje

- Drenz
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
- Podziękował(a): 10 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 34 razy
W encyklopedii jest błąd w tytule gry Returner 77 - jest napisane Returned 
Ponadto Quest for Yrolg - jest polska wersja: napisy.

Ponadto Quest for Yrolg - jest polska wersja: napisy.
Ostatnio skończone: Sinner 97, Golgotha, Arthurian Legends, Chop Goblin, Scarf
Gram: Dungenoid, Pyramis, Roar of Revenge
- Urszula
- Administrator
Dziękuję, już poprawiam
Moje
gry
Moje

- rewind
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 17 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 27 razy
Lubię czytać Encyklopedię przygodomanii, a konkretnie to opis treści każdej gry. Chciałbym potrafić tak zwięźle opowiedzieć, co przedstawia historia choćby tych tytułów, z którymi miałem do czynienia.
- Drenz
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Encyklopedia to super robota, ale jedno mnie zawsze gryzie. Otóż widok TPP - jest to trzecia perspektywa przedstawiania bohatera zza pleców. Natomiast mnóstwo przygodówek (szczególnie wskaż i kliknij gdzie bohatera widzimy z boku czy w innym rzucie) takowymi nie są a mają wpisane TPP. Dla mnie to błąd, bo taką grą TPP to np jest Colina, Life is Strange, ale nie np. Deponia czy Ankh...
Ostatnio skończone: Sinner 97, Golgotha, Arthurian Legends, Chop Goblin, Scarf
- adventurka
- Publicysta
Ten zapis w naszej encyklopedii to faktycznie lekkie uproszczenie sygnalizujące, że widzimy postać bohatera podczas wykonywania zadań. O tym można się przekonać, oglądając choćby tylko screeny. To ważne, bo przecież osoby, które robią wpisy w encyklopedii nie zawsze znają grę. Poza tym taki ogólny zapis znajdujemy na różnych portalach bez wyszczególniania, czy to jest widok z góry czy z boku. Zobacz wpisy np. o Deponii
https://adventuregamers.com/games/view/16775
https://www.mobygames.com/game/deponia
Generalnie wydaje mi się, że ten wpis w Wikipedii trochę zawęża to pojęcie, bo odwołuje się do źrodła, które mówi
https://adventuregamers.com/games/view/16775
https://www.mobygames.com/game/deponia
Generalnie wydaje mi się, że ten wpis w Wikipedii trochę zawęża to pojęcie, bo odwołuje się do źrodła, które mówi
W przypadku gier z obrazowaniem TPP kamera może być umiejscowiona w różnych punktach przestrzeni, ukazując np. widok z góry (top-down), z boku, bądź zza pleców bohatera.
Źródło: https://www.gry-online.pl/
Witam jako nowy forumowicz
Trafiłem na Wasze forum zupełnym przypadkiem, ale widzę, że chyba będę często korzystał.
Aktualnie kończę z córką (po raz drugi, a sam po raz trzeci) Syberię i będę szukał czegoś nowego. Bardzo podoba mi się baza gier przygodowych, jednak brakuje mi w niej jednego małego szczegółu...
Macie pięknie posegregowane z podziałem na rodzaj gry, wydawcę, ograniczenia wiekowe, informacja o polskiej wersji itd. I tutaj moja mała sugestia
Zastanawia mnie czy w bazie są to osobne pola, czy też jest to jeden duży wpis, zawierający te informacje.
Bo jeśli opcja pierwsza - byłoby świetnie wykorzystać te informacje i przygotować prostą wyszukiwarkę. Bardzo ułatwiłoby to osobom takim jak ja (szukającym gier pod konkretny wiek i spolszczonych) wyszukanie czegoś ciekawego

Trafiłem na Wasze forum zupełnym przypadkiem, ale widzę, że chyba będę często korzystał.
Aktualnie kończę z córką (po raz drugi, a sam po raz trzeci) Syberię i będę szukał czegoś nowego. Bardzo podoba mi się baza gier przygodowych, jednak brakuje mi w niej jednego małego szczegółu...
Macie pięknie posegregowane z podziałem na rodzaj gry, wydawcę, ograniczenia wiekowe, informacja o polskiej wersji itd. I tutaj moja mała sugestia

Zastanawia mnie czy w bazie są to osobne pola, czy też jest to jeden duży wpis, zawierający te informacje.
Bo jeśli opcja pierwsza - byłoby świetnie wykorzystać te informacje i przygotować prostą wyszukiwarkę. Bardzo ułatwiłoby to osobom takim jak ja (szukającym gier pod konkretny wiek i spolszczonych) wyszukanie czegoś ciekawego

- adventurka
- Publicysta
Kwestia wyszukiwarki do encyklopedii pojawia się nie pierwszy raz, ale jak na razie nie możemy się z tym uporać.
Szkoda.. Ale cóż, trzeba sobie radzić samemu..
A skoro ja już sobie poradziłem, to podzielę się wynikiem swojej pracy
Google Docs
Nie wiem dlaczego, nie mogę dołożyć filtrów, żeby każdy je widział, więc krótka instrukcja filtrowania:
Menu DANE->Filtruj widoki -> Utwórz nowy tymczasowy widok filtra
A potem już z górki - klikamy na strzałeczce przy nagłówku, który nas interesuje i filtrujemy co trzeba
A skoro ja już sobie poradziłem, to podzielę się wynikiem swojej pracy

Google Docs
Nie wiem dlaczego, nie mogę dołożyć filtrów, żeby każdy je widział, więc krótka instrukcja filtrowania:
Menu DANE->Filtruj widoki -> Utwórz nowy tymczasowy widok filtra
A potem już z górki - klikamy na strzałeczce przy nagłówku, który nas interesuje i filtrujemy co trzeba

- Drenz
- Publicysta
Natrafiłem na kilka rzeczy do naprostowania w encyklopedii:
Polskie wersje (napisy) posiadają gry:
Returner 77
Colina: Legacy
Quest for Yrolg
Polskie wersje (napisy) posiadają gry:
Returner 77
Colina: Legacy
Quest for Yrolg