autor: Prymus » 31 października 2012, 16:51
Poczytałem sobie trochę o Tension i nie rozumiem, dlaczego w opcjach gry pisze interfejs wskaż i kliknij. To chyba zupełnie nie to. Poza tym w opcjach pisze o wymaganym systemie. Moim zdaniem powinno się to znaleźć w wymaganiach sprzętowych. Poza tym w zasobach pisze: Celem gracza jest zdobycie takiej ilości limfy, aby zobaczyć prawdziwą rzeczywistość i wydostać się z Pustki. Jest to nieprawda, zostało podane tylko jedno z zakończeń, czyli ucieczka. Moim zdaniem powinno być: Celem gracza jest osiągnięcie stanu Nabrzmienia poprzez zgromadzenie w sercach odpowiedniej ilości limfy. Dopiero wtedy wybieramy zakończenie: czy uciec, czy wykorzystać Nabrzmienie inaczej. Kolejny cytat: Aby to osiągnąć musi on walczyć z zamieszkującymi Pustkę stworami oraz paktować z Siostrami i Braćmi, które zależnie od zachowania gracza będą mu pomagać lub utrudniać zadanie. Po pierwsze, z braćmi się nie paktuje. Jeśli łamiemy Tabu, to mogą nas zaatakować. Jeśli nie ( a jest to praktycznie niemożliwe), to dadzą nam spokój. Rozmowy z kapłanami odbywają się tylko fabularnie i to oni do nas podejdą. Po drugie rozmowy z siostrami też nie nazwałbym paktowaniem. Czy chcemy czy nie musimy otwierać ich serca żeby dostać się do kolejnych komnat. Każda siostra będzie nam mówiła co innego, każda będzie nas zwodzić, ich informacje będą sprzeczne. I jeszcze jedno: bracia nigdy nie będą nam pomagać, a siostry utrudniać. Siostry będą pomagać nam w miarę otwierania im serc, czyli podczas czynności, które i tak musimy fabularnie wykonać.
Ostatnia uwaga: gra jest niemiłosiernie trudna. Może to być cenna uwaga dla kogoś, kto szuka czegoś lekkiego i przyjemnego. A jest tak trudna, że podobno powstały nieoficjalne patche obniżające poziom trudności gry. Ja ich niestety nie znalazłem.
"Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."