Encyklopedia gier Przygodomanii - uzupełnienia i poprawki

Wszelkie sugestie poprawiające wygląd, jak i działanie forum mile widziane.
Awatar użytkownika
adventurka
Publicysta
Podziękował(a): 133 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 102 razy
Encyklopedia gier Przygodomanii - uzupełnienia i poprawki

Post autor: adventurka » 30 października 2012, 22:31

Od dawna przygotowujemy naszą encyklopedię gier. W tej chwili nie ma ona jeszcze takiego kształtu, jakiego byśmy sobie życzyli, jednak zdecydowaliśmy się na pokazanie jej, licząc na Waszą pomoc w przygotowaniu haseł.

Poniżej link do encyklopedii (znajdziecie go także na belce powyżej):
Encyklopedia gier Przygodomanii

Jeśli macie ochotę, przeglądajcie ją, a w tym wątku zgłaszajcie swoje uwagi. Szczególnie zależy nam na:
  • dodatkowych informacjach, nieuwzględnionych w istniejących wpisach
  • sprostowaniach błędnych opisów gier
  • całych lub częściowych wpisach do tytułów, którym brakuje rozwinięcia
  • poprawkach innych zauważonych błędów
Byłoby bardzo cenne, gdybyście w swoich uwagach podawali ich źródła i zaznaczali cytaty. Jeśli źródłem są własne zasoby i doświadczenia, prosimy o możliwie dokładny ich opis.

Nie przejmujcie się specjalnie poprawnością językową proponowanego tekstu. To zawsze można zmienić, a wpisy i tak są stale ujednolicane.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 163 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 174 razy
Re: Encyklopedia gier Przygodomanii - uzupełnienia i poprawk

Post autor: Urszula » 30 października 2012, 23:01

Pod każdą okładką, znajdują się małe ikonki prowadzące do naszych zasobów na forum, jeśli jakiś link nie działa lub jakiegoś brakuje to również prosimy o głos w tej sprawie.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy

Post autor: kNOT » 30 października 2012, 23:03

Rozpisałem się w pierwszym wątku z informacją i...

Warning: strtr() [function.strtr]: The second argument is not an array in /home/wr150966/public_html/przygodomania.pl/forum/includes/session.php on line 2208

Warning: strtr() [function.strtr]: The second argument is not an array in /home/wr150966/public_html/przygodomania.pl/forum/includes/session.php on line 2208

Fatal error: template->_tpl_load_file(): File /message_body.html does not exist or is empty in /home/wr150966/public_html/przygodomania.pl/forum/includes/functions_template.php on line 63

Buuu!!! :beczy:
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 28 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 60 razy

Post autor: twig » 30 października 2012, 23:05

Przykro nam, było małe zamieszanie.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 30 października 2012, 23:07

Przepraszam, bo przenosiliśmy tematy, jakbyś mógł jeszcze raz napisać, byłabym wdzięczna.
___________________________________________________________________________________________________

Awatar użytkownika
Xantia
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Xantia » 30 października 2012, 23:18

Nie znalazłem w encyklopedii gry: Little Big Adventure. To klasyka gatunku z połowy lat 90. Są dwie, a podobno zanosi się na trójkę.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 30 października 2012, 23:30

Nie ma jeszcze bardzo wielu tytułów gier, jak i odpowiedniego działu na forum, ale to będziemy tworzyć pomału. Jak masz ochotę i czas napisz tutaj wszystko na ten temat, a potem dodamy to do encyklopedii oraz odpowiedni dział na forum. Jednak, zauważ, że nie tworzymy działów do wszystkich gier wydanych na świecie, z tej prostej przyczyny ilu graczy zna te gry, jeśli nie zostały one wydane w Polsce. Temat i dział będzie martwy, bo nikt w nim nic nie będzie pisać. :) Nie mówiąc o tym, że nie znamy wszystkich przygodówek jakie się ukazały na świecie.

Awatar użytkownika
Prymus
Poszukiwacz Przygód
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy

Post autor: Prymus » 31 października 2012, 16:51

Poczytałem sobie trochę o Tension i nie rozumiem, dlaczego w opcjach gry pisze interfejs wskaż i kliknij. To chyba zupełnie nie to. Poza tym w opcjach pisze o wymaganym systemie. Moim zdaniem powinno się to znaleźć w wymaganiach sprzętowych. Poza tym w zasobach pisze: Celem gracza jest zdobycie takiej ilości limfy, aby zobaczyć prawdziwą rzeczywistość i wydostać się z Pustki. Jest to nieprawda, zostało podane tylko jedno z zakończeń, czyli ucieczka. Moim zdaniem powinno być: Celem gracza jest osiągnięcie stanu Nabrzmienia poprzez zgromadzenie w sercach odpowiedniej ilości limfy. Dopiero wtedy wybieramy zakończenie: czy uciec, czy wykorzystać Nabrzmienie inaczej. Kolejny cytat: Aby to osiągnąć musi on walczyć z zamieszkującymi Pustkę stworami oraz paktować z Siostrami i Braćmi, które zależnie od zachowania gracza będą mu pomagać lub utrudniać zadanie. Po pierwsze, z braćmi się nie paktuje. Jeśli łamiemy Tabu, to mogą nas zaatakować. Jeśli nie ( a jest to praktycznie niemożliwe), to dadzą nam spokój. Rozmowy z kapłanami odbywają się tylko fabularnie i to oni do nas podejdą. Po drugie rozmowy z siostrami też nie nazwałbym paktowaniem. Czy chcemy czy nie musimy otwierać ich serca żeby dostać się do kolejnych komnat. Każda siostra będzie nam mówiła co innego, każda będzie nas zwodzić, ich informacje będą sprzeczne. I jeszcze jedno: bracia nigdy nie będą nam pomagać, a siostry utrudniać. Siostry będą pomagać nam w miarę otwierania im serc, czyli podczas czynności, które i tak musimy fabularnie wykonać.

Ostatnia uwaga: gra jest niemiłosiernie trudna. Może to być cenna uwaga dla kogoś, kto szuka czegoś lekkiego i przyjemnego. A jest tak trudna, że podobno powstały nieoficjalne patche obniżające poziom trudności gry. Ja ich niestety nie znalazłem.
"Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 31 października 2012, 17:19

Prymus nie graliśmy we wszystkie gry, więc nasze informacje biorą się z internetu, jeśli zredagujesz całe info do tej gry, to my to wstawimy i będziemy wdzięczni za więcej takich uwag. Dlatego ten wątek powstał i za wszelką tego typu pomoc będziemy wdzięczni.

Awatar użytkownika
Prymus
Poszukiwacz Przygód

Post autor: Prymus » 31 października 2012, 18:16

Oczywiście mogę się tym zająć, ale zredagować oznacza utworzyć taką krótką notkę jaka już istnieje czy rozpisać się... trochę bardziej? Domyśliłem się że to informacje z internetu, bo ta liczba zakończeń, jest jak potwór Loch Ness: każdy o nich słyszał, ale nikt nie widział :).
"Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 31 października 2012, 18:18

Prymus pisze:Oczywiście mogę się tym zająć, ale zredagować oznacza utworzyć taką krótką notkę jaka już istnieje czy rozpisać się... trochę bardziej? Domyśliłem się że to informacje z internetu, bo ta liczba zakończeń, jest jak potwór Loch Ness: każdy o nich słyszał, ale nikt nie widział :).
Jest dowolność jeśli masz ochotę napisać troszkę więcej napisz. Wybór należy do Ciebie, a my to opublikujemy i będziemy wdzięczni.

Awatar użytkownika
Prymus
Poszukiwacz Przygód

Post autor: Prymus » 31 października 2012, 18:28

Oczywiście, dzisiaj się tym zajmę. Pewnie jutro wyślę to komuś na maila.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 31 października 2012, 18:32

Prymus pisze:Oczywiście, dzisiaj się tym zajmę. Pewnie jutro wyślę to komuś na maila.

Dziękuję :)

Ilcoron
Publicysta

Post autor: Ilcoron » 08 listopada 2012, 14:11

Uwagi do opisu reedycji Syberii zawartej w Encyklopedii:
1) Wydanie z KSG opisane jako osobne numery 9/12 i 10/12 jest w rzeczywistosci jednym wydaniem z wrzesnia-października 2012 roku i nosi numer na okładce 5/2012
2) Pierwsza Syberia została także wydana w serii marketowej: "MegaSeria. Złota Kolekcja Gier" (nie mylić ze Złotą Edycją Syberii w ramach Kolekcji Klasyki) również przez Cenegę
3) zas opisane w Encykopedii wydanie pod datą maj 2006 to "Syberia. Złota Edycja" z "Kolekcji Klasyki" (obie czesci)

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 08 listopada 2012, 14:33

Ilcoron pisze: 2) Pierwsza Syberia została także wydana w serii marketowej: "MegaSeria. Złota Kolekcja Gier" (nie mylić ze Złotą Edycją Syberii w ramach Kolekcji Klasyki) również przez Cenegę
Pamiętasz rok wydania?

Ilcoron
Publicysta

Post autor: Ilcoron » 08 listopada 2012, 14:38

Niestety nie. Szukałem nawet w swoich materiałach, ale nigdzie nie znalazłem. Z tego co mi swita, było to prawie na pewno pomiędzy jedynką a dwójką.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 08 listopada 2012, 14:59

No nic dziękuję, bardzo za info, może ktoś się dokopie daty i ten wpis uzupełni. Jak jeszcze coś znajdziesz daj znać, a za te informacje dziękuje.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator

Post autor: Urszula » 03 stycznia 2013, 22:49

Spróbujmy w tym wątku zgodnie z sugestią qwerty napisać, jakie gry w naszej encyklopedii, byłby podobne do danego tytułu.
Wszelkie propozycje i pomoc miele widziane, zobaczymy czy to nam się uda.

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy

Post autor: kNOT » 03 stycznia 2013, 22:55

Ręczne łączenie podobnych gier nigdzie się chyba nie sprawdziło. Po jakimś czasie pasującymi staje się malutki zbiór 'ulubionych'.

Lepiej wyodrębnić kilka/naście/dziesiąt cech i przerzucić odpowiedzialność na automat, który mógłby dla przykładu losować za każdym razem inne podobne...
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 288 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy
Re: Encyklopedia gier Przygodomanii - uzupełnienia i poprawki

Post autor: kassiopestka » 29 marca 2013, 09:50

Wlazłam na rzeczoną encyklopedię i muszę wyznać, że robi wrażenie. :) Świetna robota naprawdę. W ogóle - zważywszy na krótki czas istnienia forum - niesamowicie się staracie. :) :) :)
Gratulacjony dla wszystkich. :oklaski:
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i propozycje związane z naszym forum/www”