Tales from the Borderlands
- Vicek
- Publicysta
- Podziękował(a): 4 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 80 razy
Tales from the Borderlands
[BBvideo 425,350][/BBvideo]
Strona internetowa gry
Studio Telltale Games pracuje od pewnego czasu nad produkcją rozgrywającą się w świecie Borderlands.
Bohaterami Tales from the Borderlands mają być Fiona i Rhys - mieszkańcy planety Pandora. Gracz wcieli się obie postacie i pozna tę samą historię z dwóch różnych punktów widzenia. W grze trzeba będzie niekiedy dokonywać trudnych wyborów, jednak klimat całości nie będzie tak ciężki jak w The Walking Dead.
Strona internetowa gry
Studio Telltale Games pracuje od pewnego czasu nad produkcją rozgrywającą się w świecie Borderlands.
Bohaterami Tales from the Borderlands mają być Fiona i Rhys - mieszkańcy planety Pandora. Gracz wcieli się obie postacie i pozna tę samą historię z dwóch różnych punktów widzenia. W grze trzeba będzie niekiedy dokonywać trudnych wyborów, jednak klimat całości nie będzie tak ciężki jak w The Walking Dead.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83
- kassiopestka
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
- Podziękował(a): 239 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 67 razy
Ale to na pewno przygodówka?
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Broken Sword: The Shadow of the Templars, Broken Sword 5: Klątwa węża
Gram: Moontrain, Broken Sword II
W kolejce: Crowns and Pawns Kingdom of Deceit, Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale
Ostatnio ukończone: Broken Sword: The Shadow of the Templars, Broken Sword 5: Klątwa węża
Gram: Moontrain, Broken Sword II
W kolejce: Crowns and Pawns Kingdom of Deceit, Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
- Podziękował(a): 5 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 22 razy
Pewnie action-adventure (albo jak to jest teraz w modzie - przygodowa gra akcji), ale przecież i tak większość nie widzi różnicy. 

- Vicek
- Publicysta
Re: Tales from the Borderlands
Trudno powiedzieć, media nazywają grę przygodówką. Przypuszczam, że rozgrywka może wyglądać podobnie jak w The Walking Dead czy The Wolf Amongs Us.
_________________________________________________________________________________________________
- Gocciana
- Publicysta
- Podziękował(a): 11 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Myśl graczu, myśl, przygodówka to, czy nie?
Pewnie kiedyś się dowiesz
Jeżeli uda ci się zagrać, albo... przez przypadek, jeżeli... w 'mediach' ktoś kompetentny się znajdzie 

Один человек сказал, всем нам улыбается смерть, мы лишь можем улыбнутся ей в ответ:-) Ukrainu Slawa!!
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Mile widziane uzasadnienie ocenyGocciana pisze:Myśl graczu, myśl, przygodówka to, czy nie?

- UpartaZołza
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 1 raz
- Otrzymał(a) podziękowania: 3 razy
Też mi się wydaje, że rozgrywka będzie wyglądać jak w TWD. Ale jeśli sama historia będzie dobra, to taka "szczątkowa" forma rozgrywki nie będzie mi raczej przeszkadzać. Ciekawa jestem tej gry, chociaż to chyba niekoniecznie moje klimaty. Ale pewnie i tak prędzej czy później będę się chciała o tym przekonać na własnej skórze 

Aut viam inveniam aut faciam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
- Vicek
- Publicysta
Mam podobnie - jeśli historia da radę, to nawet niewielki stopień interakcji mnie nie zniechęci. Wcześniej nie byłem fanem Telltale Games, ale po The Walking Dead trochę się to zmieniło i teraz mam w stosunku do ich gier spore oczekiwania (głównie fabularne) 

- Gocciana
- Publicysta
Sir_Kiełbasa pisze:Mile widziane uzasadnienie ocenyGocciana pisze:Myśl graczu, myśl, przygodówka to, czy nie?
Poczekam na Ciebie, bo pewnie od pierwszego ruchu myszką kumasz z czym masz do czynienia

Один человек сказал, всем нам улыбается смерть, мы лишь можем улыбнутся ей в ответ:-) Ukrainu Slawa!!
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
Gocciana pisze:Poczekam na Ciebie, bo pewnie od pierwszego ruchu myszką kumasz z czym masz do czynieniaPotem zagram (jeżeli zagram
),
Raczej prędko nie zagram. W ogóle nie wiem czy ją kupię. Poczekam na innych. Chyba że się trafi na jakąś okazję za 10zł.

Jak tylko nie będzie w treści propozycji wizyty u psychiatry to to już będzie uzasadniona ocena!przemyślę czy się z Tobą zgadzam i... uzasadnię ocenę

- Gocciana
- Publicysta
Poooważnie??? Kiedykolwiek proponowałam Ci wizytę u psychiatry? Niemożliwe, chyba tylko u psychologa
Więcej nie będę... 'na mój dusiu' 

- SpokoWap
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 12 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 29 razy
Gram obecnie w Borderlands 2 na PS3. Czy to materiał na przygodówkę? Ciężko powiedzieć. Fabularnie czterech liter nie urywa, tu się nie gada, tu się strzela :p Ale... gdyby nieco mocniej skupić się na postaciach, coś fajnego i emocjonalnego może wyjść, co do tego nie mam wątpliwości 

Obecnie grane: Orientalne Noce (PC), God of War (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
- Vicek
- Publicysta
Gra zadebiutowała na Steamie. Całość ma się składać z pięciu epizodów. Zwiastun jest utrzymany w klimatach znanych z Borderlands 2, co mnie osobiście cieszy. Z kupnem pewnie się na razie wstrzymam, poczekam aż będę mógł zagrać w komplet epizodów po polsku (a jest na to szansa, gdyż ekipa z Grajpopolsku.pl ma w planach stworzenie spolszczenia do TotB).
- UpartaZołza
- Przyjaciel forum
- Otrzymał(a) podziękowania: 3 razy
Ciekawa jestem jak to wyszło - miło wspominam nasze zmagania z Borderlands 2 i chętnie kiedyś zagram w Tales
Mam nadzieję, że spotkamy tam ClapTrapa ^^

Aut viam inveniam aut faciam.
- Vicek
- Publicysta
O tak! ClapTrap musi się pojawić! Obowiązkowo! 
A wspólne zmagania z Borderlands też miło wspominam. Co z tego, że oddzielałem się od drużyny, nie ogarniałem kierunków i kradłem tarcze? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?
Bardzo podoba mi się zresztą całe uniwersum 

A wspólne zmagania z Borderlands też miło wspominam. Co z tego, że oddzielałem się od drużyny, nie ogarniałem kierunków i kradłem tarcze? Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie?

- NajPhil
- Publicysta
- Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Skoro gry nie ma jeszcze w indeksie, to tutaj podzielę się pierwszymi wrażeniami. To jest dokładnie ten sam rodzaj rozgrywki co w żywych trupach, czy wilku w wielkim mieście. Jedna zasadnicza różnica to podejście i narracja, która w tej grze ma charakter wręcz komediowy. Żarty głównie słowne i na całkiem wysokim poziomie. Niestety nie znam tego uniwersum i zapewne przez to tracę mnóstwo smaczków i odwołań do serii. Pojawia się np. truchło "przystojniaczka", a to zdaje się jeden z bohaterów tej strzelanki.
Poza klikaniem i wybieraniem na czas odpowiedzi w trakcie dialogów - co ma jakiś tam wpływ na reakcje i sposób, w jaki rozmówcy cię traktują - mamy też od czasu do czasu klasyczne przeczesywanie pomieszczeń, jakąś okrojoną wersję plecaka na przedmioty oraz funkcję cyber oka, które umożliwia sterowanie sprzętem elektronicznym, czy hackowanie serwerów - niestety tylko kontekstowo, więc zabawy specjalnej nie ma.
Jest też odwołanie do FPS, czy ogólnie gier akcji, bo mamy całą sekwencje z efektownymi strzelaninami, wyborem broni, zdalnie sterowanym robotem zagłady, unikami przed latającymi tasakami oraz odpalaniem rakiet.
Pograłem 2 godziny i przerwałem nawet nie dokończywszy tego pierwszego epizodu. Postacie dość stereotypowe, fabuła też na razie nie powala. Pocisnę jutro, żeby skończyć, ale po więcej epizodów nie sięgnę. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu pojawi się Gra O Tron - był dzisiaj taki tweet od pracownika - a to znacznie bardziej mnie interesuje.
Poza klikaniem i wybieraniem na czas odpowiedzi w trakcie dialogów - co ma jakiś tam wpływ na reakcje i sposób, w jaki rozmówcy cię traktują - mamy też od czasu do czasu klasyczne przeczesywanie pomieszczeń, jakąś okrojoną wersję plecaka na przedmioty oraz funkcję cyber oka, które umożliwia sterowanie sprzętem elektronicznym, czy hackowanie serwerów - niestety tylko kontekstowo, więc zabawy specjalnej nie ma.
Jest też odwołanie do FPS, czy ogólnie gier akcji, bo mamy całą sekwencje z efektownymi strzelaninami, wyborem broni, zdalnie sterowanym robotem zagłady, unikami przed latającymi tasakami oraz odpalaniem rakiet.
Pograłem 2 godziny i przerwałem nawet nie dokończywszy tego pierwszego epizodu. Postacie dość stereotypowe, fabuła też na razie nie powala. Pocisnę jutro, żeby skończyć, ale po więcej epizodów nie sięgnę. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu pojawi się Gra O Tron - był dzisiaj taki tweet od pracownika - a to znacznie bardziej mnie interesuje.
Jakhudu?
~ to po elfiemu znaczy - "Co słychać?"
Vermallu cum festi dalbo!
~ To, tak dokładnie nie wiem co oznacza, ale jak facet tak powiedział w sklepie, to kupił bardzo ładne wiadro.
~ To, tak dokładnie nie wiem co oznacza, ale jak facet tak powiedział w sklepie, to kupił bardzo ładne wiadro.
- she-sherlock
- Publicysta
- Podziękował(a): 7 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy
It was such a waste of time...
zainspirowana The Walking Dead postanowiłam zagrać w to g.... I powiem tyle - jakbym chciała obejrzeć sobie film, to bym sobie do kina poszła.
sama niemal akcja, zabijanie, prawie zero wkładu gracza... masakrycznie! W TWD było chociaż emocjonalnie, dużo więcej łażenia, przygodówkowości, a tu? Nic! fanom typowych przygodówek nie polecam. O ile TWD zawładneło moim serce, o tyle to coś nie.
Jedne co na plus: humor i sposób narracji. A no i ciekawa fabuła, ale bez wodotrysków. 3/10
zainspirowana The Walking Dead postanowiłam zagrać w to g.... I powiem tyle - jakbym chciała obejrzeć sobie film, to bym sobie do kina poszła.
sama niemal akcja, zabijanie, prawie zero wkładu gracza... masakrycznie! W TWD było chociaż emocjonalnie, dużo więcej łażenia, przygodówkowości, a tu? Nic! fanom typowych przygodówek nie polecam. O ile TWD zawładneło moim serce, o tyle to coś nie.
Jedne co na plus: humor i sposób narracji. A no i ciekawa fabuła, ale bez wodotrysków. 3/10
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 148 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 161 razy
Z waszych opisów wnioskuję, że ta gra tylko gdzieś obok przygodówki stała, więc niema sensu zakładania działu, do produkcji przygodówkowo podobnej.
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
Moje

- NajPhil
- Publicysta
- Otrzymał(a) podziękowania: 9 razy
Skoro tematy są dla pozostałych gier tego studia, to chyba trzeba założyć i dla tej gry, bo różnic w sposobie rozgrywania w zasadzie nie ma. She-S ma jednak rację co do tego, że dramatyczna fabuła w pozostałych grach i sceny budzące nasze emocje sprawiały, że jakoś łatwiej było zapomnieć o tym, że to w zasadzie samograj. Tutaj niby humor się broni, ale tylko dla tych osób, które wolą "oglądać" komedie niż dramaty. 

Jakhudu?
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 148 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 161 razy
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
Moje