Tworzenie spolszczenia do gry
-
- Obserwator
- Podziękował(a): 23 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Witam
Nie wiedziałem gdzie napisać , więc napiszę tutaj może kogoś to zainteresuje otóż jest taka przygodówka wskaż i kliknij nie nowa już ale myślę że ciekawa Kaptain Brawe: A Brawe New World . Pisałem z producentem gry o napisy w języku polskim i ów producent nie ma przeciwko nic by umieścić fanowskie spolszczenie w swojej grze i do tego wstawi w grze tłumacza który zrobi tłumaczenie .
"kspes [producent]
Hey, replying a bit late to this question, sorry about that.
The game doesn't have Polish translations, and none are planned unfortunatelly.
However, if you or someone else is interested in making a community (fan) translations for the game, I'd be happy to include them in the game and put your name in the Credits section
(This goes for ANY language if anyone has a desire to translate the game, or proofread the current translations)"
Wycinek rozmowy ze steam
Nie wiedziałem gdzie napisać , więc napiszę tutaj może kogoś to zainteresuje otóż jest taka przygodówka wskaż i kliknij nie nowa już ale myślę że ciekawa Kaptain Brawe: A Brawe New World . Pisałem z producentem gry o napisy w języku polskim i ów producent nie ma przeciwko nic by umieścić fanowskie spolszczenie w swojej grze i do tego wstawi w grze tłumacza który zrobi tłumaczenie .
"kspes [producent]
Hey, replying a bit late to this question, sorry about that.
The game doesn't have Polish translations, and none are planned unfortunatelly.
However, if you or someone else is interested in making a community (fan) translations for the game, I'd be happy to include them in the game and put your name in the Credits section
(This goes for ANY language if anyone has a desire to translate the game, or proofread the current translations)"
Wycinek rozmowy ze steam
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2024, 03:04 przez Harnas-, łącznie zmieniany 1 raz.
- kassiopestka
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
- Podziękował(a): 360 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy
Przyjemna grafika była, jak dobrze pamiętam.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale
- DirkPitt1
- Publicysta
- Podziękował(a): 36 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 110 razy
Nawet mnie trochę taki projekt kusi, ale ja i tak już mam parę tłumaczeniowych rzeczy w planach dostosowanie tłumaczeń NOLF-ów do łatki Modernizer i przy okazji wygładzenie stylu w paru miejscach, Rhiannon i The Excavation of Hob's Barrow. A czasu na to brak, więc raczej sobie daruję.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3
- kassiopestka
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Jak cię bardziej skusi i zrobi się chłodniej, to odezwij się. Może i ja się skuszę. Choć mnie bardziej James Perris nęci. No i musi nie więcej niż 22 stopnie być, bo przy więcej nie jestem w stanie wysiedzieć przy lapku, a i tak w kółko siedzę, bo praca.
Tak że jak się trafi inny chętny, nie obrażę się - wręcz zachęcam.
Trzeba autorom oddać, że cały czas grę aktualizują i nanoszą poprawki, jak gracze zgłaszają jakieś błędy, nawet wczoraj wpadła jakaś aktualizacja, a gra jest z 2011 roku.
Tak że jak się trafi inny chętny, nie obrażę się - wręcz zachęcam.
Trzeba autorom oddać, że cały czas grę aktualizują i nanoszą poprawki, jak gracze zgłaszają jakieś błędy, nawet wczoraj wpadła jakaś aktualizacja, a gra jest z 2011 roku.
- DirkPitt1
- Publicysta
Może, może. Tak się zacząłem zastanawiać, że może czas to to sobie kupić, aż przypomniałem sobie, że przecież już dawno czeka w kolejce do ogrania. Więc nie wykluczam, że jak ogram, to mnie skusi do roboty.
A co do Perrisa, to też, jak już kiedyś wspomniałem, kusi się pobawić. Ale najpierw by jednak wypadało, żebym chociaż zaczął Hoba, bo się pikorowi chciało wyciągać tekst z gry, to wolałbym nie odstawiać tego projektu na świętego nigdy. Więc Peris ewentualnie musi poczekać na swoją kolejkę.
A co do Perrisa, to też, jak już kiedyś wspomniałem, kusi się pobawić. Ale najpierw by jednak wypadało, żebym chociaż zaczął Hoba, bo się pikorowi chciało wyciągać tekst z gry, to wolałbym nie odstawiać tego projektu na świętego nigdy. Więc Peris ewentualnie musi poczekać na swoją kolejkę.
- kassiopestka
- Publicysta
Fajnie, bardzo fajnie, cieszę się, że DirkPitt1 nie krzyczy:"Nieeee!!!" i nie ucieka w popłochu, że go znów namawiam na darmową robotę, będę happy, jak znajdzie czas, chyba żeby pi-kor zrobił wcześniej maszynowe, też nie będę narzekać. Albo ktokolwiek. Ale bez ciśnienia. Czekam cierpliwie.
- Vicek
- Publicysta
- Podziękował(a): 4 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 116 razy
Re: Tworzenie spolszczenia do gry
Ja czekam na Rhiannon W Hob's Barrow już grałem po angielsku, a pozostałe gry interesują mnie średnio (Kaptain Brawe) bądź w ogóle (James Peris). W każdym razie powodzenia w tłumaczeniu
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83
- kassiopestka
- Publicysta
No chyba idę cię nie lubić. Co mi tu zniechęca...
- DirkPitt1
- Publicysta
Być może knuje jak w zamian cię namówić na darmową robotę przy korekcie jakichś 120 000 słów i to w takiej niewygodnej postaci:kassiopestka pisze: ↑31 sierpnia 2024, 18:26Fajnie, bardzo fajnie, cieszę się, że DirkPitt1 nie krzyczy:"Nieeee!!!" i nie ucieka w popłochu, że go znów namawiam na darmową robotę,
25186, "Sowiecki dokument: Kara za pijaństwo@FORMULARZ DZIAŁAŃ DYSCYPLINARNYCH B-21-K\n\n1. Powód ukarania: Picie na służbie\n2. Liczba ukaranego personelu: \n ( ) Poniżej 5, (x) 5 - 10, ( ) Ponad 10\n3. Preferowana kara: \n (x) Śmierć przez rozstrzelanie, ( ) Śmierć przez uduszenie, ( ) Służba biurowa"
Ten DirkPitt to złośliwy i podstępny drań.
Jeśli chodzi o Rhiannon, to z tego co kiedyś sprawdzałem, dostęp do plików jest, nawet chętnie bym to przetłumaczył, bo to moje klimaty, tylko niestety jedna rzecz mnie ciągle wstrzymuje: Tam jest całkiem sporo tekstu w plikach graficznych (dość długi list Rhiannon, inne listy, ulotki, obszerny fragment Mabinogionu i podręcznik rozpoznawania gatunków drzew). Do tego jeszcze, jak dobrze pamiętam, pojedyncze słowa na plakatach, stanowiące wskazówki, więc wypada przełożyć, a napisane na tyle ozdobnie, że ilość pracy grafika ciągle odsuwa start projektu w czasie.
- twig
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 32 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 68 razy
Możesz zastosować podejście a'la lektor, czyli nie do końca dubbing, ale jednak lokalizacja z udźwiękowieniem.
Po prostu w programie graficznym nałóż na oryginalną grafikę półprzeźroczystą warstwę, na której zapisz tekst jakimś standardowym fontem (najlepiej białe litery z czarnym obramowaniem, bo takie połączenie najlepiej się czyta). Niektóre gry stosują taki myk generując taką nakładkę automatycznie z tekstu zapisanego w plikach gry.
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier
- DirkPitt1
- Publicysta
Mógłbym. Ale jak już mam robić, to wolałbym kiedyś zrobić solidnie, zamiast na pół gwizdka. Z drugiej strony lepiej zrobić tylko dobrze, niż robić perfekcyjnie i nigdy nie skończyć. W każdym razie mam ją na liście do ponownego ogrania i jak już do tego grania dotrę, to najprawdopodobniej da mi to potrzebnego kopa w tyłek, żeby wziąć się do roboty.
- kassiopestka
- Publicysta
Może bym się dała namówić, o ile nie ma tam opisów jakichś tortur itp., żeby mnie ten tekst nie zdołował, bo ostatnio miałam w korekcie wzmiankę o morderstwie dziecka (prawdziwym) i trochę mnie to sponiewierało. Tak że najpierw, jak już, to coś śmiesznego.DirkPitt1 pisze: ↑01 września 2024, 12:07Być może knuje jak w zamian cię namówić na darmową robotę przy korekcie jakichś 120 000 słów i to w takiej niewygodnej postaci:kassiopestka pisze: ↑31 sierpnia 2024, 18:26Fajnie, bardzo fajnie, cieszę się, że DirkPitt1 nie krzyczy:"Nieeee!!!" i nie ucieka w popłochu, że go znów namawiam na darmową robotę,
25186, "Sowiecki dokument: Kara za pijaństwo@FORMULARZ DZIAŁAŃ DYSCYPLINARNYCH B-21-K\n\n1. Powód ukarania: Picie na służbie\n2. Liczba ukaranego personelu: \n ( ) Poniżej 5, (x) 5 - 10, ( ) Ponad 10\n3. Preferowana kara: \n (x) Śmierć przez rozstrzelanie, ( ) Śmierć przez uduszenie, ( ) Służba biurowa"
Ten DirkPitt to złośliwy i podstępny drań.
No i musi się aura zrobić bardziej sprzyjająca, bo nie cierpię lata.
- DirkPitt1
- Publicysta
Nie ma dołującego. Jest dość sporo czarnego humoru, jak w tym przykładowym tekście, że za karę za pijaństwo wszyscy woleli rozstrzelanie, żeby tylko nie karną służbę biurową. Zresztą nawet gdyby coś jakoś, to pieśń przyszłości, bo najpierw muszę sobie wygospodarować czas, żeby całość przelecieć na sucho, poprawić, co mi się rzuciło w oczy, potem przechodząc grę sukcesywnie wprowadzać ewentualne poprawki (m. in. dopilnowanie, żeby za długi tekst nie uciekał poza wyznaczone mu ramy) i dopiero wtedy będę się zastanawiać nad zewnętrzną korektą.
Na razie się powoli wziąłem za Hoba, ale pewnie niewiele się praca ruszy z miejsca, dopóki będzie piękna pogoda.
I oj, nie mogę się zgodzić na niecierpienie lata. Toż to grzech. Chociaż mogę się ewentualnie zgodzić, że zbyt upalne lato to kiepska rzecz, zwłaszcza, jak człowiek musi siedzieć przy komputerze, który tylko dogrzewa pomieszczenie.
Na razie się powoli wziąłem za Hoba, ale pewnie niewiele się praca ruszy z miejsca, dopóki będzie piękna pogoda.
I oj, nie mogę się zgodzić na niecierpienie lata. Toż to grzech. Chociaż mogę się ewentualnie zgodzić, że zbyt upalne lato to kiepska rzecz, zwłaszcza, jak człowiek musi siedzieć przy komputerze, który tylko dogrzewa pomieszczenie.
- kassiopestka
- Publicysta
U mnie ponad 30 stopni i ponad 60-70% wilgotności to przez większość lata norma i czuję się, jakby mieszkała w saunie.
- DirkPitt1
- Publicysta
Ja tak tylko informacyjnie odnośnie mojego trwającego tłumaczenia The Excavation of Hob's Barrow.
Chcę, żeby zostało już za wczasu czarno na białym zapisane i przyjęte do wiadomości, że ja to tylko tłumaczę i nie ja wymyśliłem tę herezję, że szalej jadowity można bezpiecznie jeść, bo szkodzi tylko krowom.
Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za hospitalizacje i zgony osób, które uwierzą w to, co mówili w grze i pójdą żreć szalej.
Chcę, żeby zostało już za wczasu czarno na białym zapisane i przyjęte do wiadomości, że ja to tylko tłumaczę i nie ja wymyśliłem tę herezję, że szalej jadowity można bezpiecznie jeść, bo szkodzi tylko krowom.
Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za hospitalizacje i zgony osób, które uwierzą w to, co mówili w grze i pójdą żreć szalej.
- jackowsky
- Przyjaciel forum
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
- Podziękował(a): 73 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 45 razy
To może dodaj: "Nie próbujcie tego w domu"
Ostatnio skończone: Shapik: The Quest (60%), Hope Lake PL (40%), Secret Files: Sam Peters PL (50%), Agatha Christie: Murder on the Orient Express PL (60%), Edna&Harvey: Breakout, The PL (70%)
- SpokoWap
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 17 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 44 razy
Wszystkie z powyższych mam kupione na Steamie, a że grałem tylko w Hob's Barrow, to za każdą polonizację mocno trzymam kciuki - najbardziej, jak i Vicek, na Rhiannon
Obecnie grane: Crowns and Pawns: Kingdom of Deceit
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
-
- Obserwator
- Podziękował(a): 23 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz
Powiem szczerze na ten The Excavation of Hob's Barrow czekam również bardzo bo chciałbym ograć go w naszym rodzimym języku ale na zagraniu po polsku też bym chciał w Kaptain Brawe: A Brawe New World jak również w Whateverland i Lamplight City również ;-)
Ps.Te Rhiannon to Rhiannon: Curse of the Four Branches bo przyznam nie znam gry ?
Ps.Te Rhiannon to Rhiannon: Curse of the Four Branches bo przyznam nie znam gry ?
Ostatnio zmieniony 11 września 2024, 17:13 przez Harnas-, łącznie zmieniany 1 raz.