Goodbye Deponia - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co sądzisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
1
9%
9. Prawie doskonała
3
27%
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
5
45%
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
2
18%
6. Mogłaby być troszkę lepsza
0
Brak głosów
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 190 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy
Goodbye Deponia - ocena użytkownika

Post autor: Urszula » 21 października 2013, 13:49

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 74 razy
Re: Goodbye Deponia - ocena użytkownika

Post autor: Adam_OK » 10 listopada 2013, 02:51

I znów jako pierwszy oceniam wyczyny Rufusa ;)
Graficznie i muzycznie, jak poprzednio, czyli OK, choć niektóre filmiki (niewiedzieć czemu) mi się zacinały. Zagadki logiczne też ciekawe, całkiem ich sporo i praktycznie zero zręcznościówek (za co plus). Fabularnie też nieźle, choć fragment z trzema Rufusami był nieco męczący. Gra jest dosyć długa (na oko tak z 10 godzin potrzeba na jej ukończenie), choć jej koniec nieco mnie rozczarował (może dlatego, że to nie był typowy happy-end, a taki, według mnie, byłby lepszy ;) ). Poza tym szkoda, że gra nie została wydana po polsku. Dam 8,5/10 (w ankiecie 8/10).
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
jarecki83
Publicysta
Podziękował(a): 10 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 12 razy

Post autor: jarecki83 » 25 sierpnia 2014, 23:15

Zdecydowanie najlepsza Deponia. Zadecydowały zagadki oraz długość gry. Przejście jej zajęło mi ok 25 godzin :szok: Same zagadki są chyba najmocniejszą stroną tej części: są złożone, wielostopniowe i dość trudne. Parę razy zdarzyło mi się utknąć na dobre i choć gra weszła mi na ambicję tak, że za nic nie chciałem skorzystać z solucji, to jednak nie obyło się bez jej pomocy.

Co do oprawy, to jakiejś znaczącej różnicy w porównaniu do poprzednich części nie ma, jednak trzecia Deponia wydaje się mieć jeszcze piękniejsze lokacje od poprzedniczek. Naprawdę jest na czym oko zawiesić. Poza tym, w przeciwieństwie do innych gier od Daedalic Entertainment, ta działa zaskakująco płynnie. Animacja nigdy nie skacze, lokacje wczytują się błyskawicznie i wszystko działa jak należy.

Tyle plusów. Co do dubbingu, to mniej więcej w 1/3 gry Rufus już tak mi działał na nerwy swym IDIOTYCZNYM śmiechem, że w końcu przełączyłem dubbing na j. niemiecki i od tego momentu grało się o wiele lepiej. Mówiący po niemiecku Rufus ma o wiele przyjemniejszy głos i jest już tylko wrednym złośliwcem, a nie wkurzającym przy każdej wypowiedzi IDIOTĄ, przez co staje się znośniejszy. Niestety, aktor użyczający głosu Rufusowi w angielskiej wersji językowej uczynił tej serii wielką krzywdę, gdyż to właśnie również (a może przede wszystkim?) przez jego PAJACOWATY dubbing, Rufus staje się najbardziej irytującą postacią w historii przygodówek :bezradny:

W zabawie przeszkadzał mi również przeciętny humor, oraz fakt, że niemal przy każdej okazji autorzy starali się wetknąć jakiś zwrot akcji. Trzy Rufusy, Goal to nie Goal, Cletus ma takie zamiary, potem jednak zupełnie inne... i tak w kółko. Gdy już się wydaje, że coś udało się osiągnąć, to oczywiście sytuacja całkowicie się odwraca i trzeba kombinować od nowa. Zdaje się, że zależało autorom, by gra była jak najbardziej zwariowana, pokręcona i niewiarygodna, ale trochę z tym przesadzili, przez co czasami ciężko mi było nadążyć za akcją, a w pewnym momencie wszystkie wydarzenia były już dla mnie zbyt męczące i stały się dla mnie obojętne. W sumie im bliżej końca gry, tym bardziej miałem gdzieś, jaki los spotka bohaterów. Ale zakończenie uważam za ciekawe - każdy sam może sobie dopowiedzieć, co się dalej wydarzyło, no i czy w sumie istnieje jakaś sprawiedliwość na tym (tzn na tamtym) świecie :)

Podsumowując, daję 7/10. Nie sposób tej grze odmówić pięknej oprawy, świetnych zagadek oraz dłuuugiego czasu rozgrywki. Jednak co z tego, skoro niekończący się ciąg nieprawdopodobnych wydarzeń staje się na dłuższą metę męczący, humor tylko czasami śmieszy, a głównego bohatera trudno polubić, niezależnie jaki dubbing się wybierze :bezradny:

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 190 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy

Post autor: Urszula » 11 lutego 2015, 09:38

Ta odsłona gry była najlepsza, mimo trzech Rufusów. Ale właśnie sterowanie trzema na raz i przełączanie się między nimi i wykonywanie zadań było całkiem fajne. Wprawdzie były momenty zagubienia, co powinnam którym wykonać, ale zabawa była całkiem przednia. O grafice nie będę pisać, bo nic się zmieniło jest dobrze. Rufus nadal wkurza i paple bez sensu. Ja chyba jestem wielki smutas, bo żarty z tej gry do mnie nie trafiają. Jednak trzeba przyznać, że długość zabawy i zagadki są fajne, więc dam jej 8/10
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 44 razy

Post autor: Shadow » 03 marca 2015, 01:32

Goobye Deponia to dla mnie najlepsza odsłona serii Deponia, przy niej najwięcej się uśmiałem. Szkoda mi tylko losu głównego bohatera w finale, ale tak jestem z tej gry zadowolony - najbardziej podobał mi się Rufus w potrójnej wersji :D . Dałem 9/10.

Awatar użytkownika
Koralina98
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Koralina98 » 03 marca 2015, 10:46

Najlepsza część przygód Rufusa i spółki. Wszystko mi się podobało...no może poza zakończeniem. 9/10

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 44 razy

Post autor: Shadow » 03 marca 2015, 21:42

Co do zakończenia trójki, nie tylko mnie się ono nie podobało. Byłem na forum producenta gry oraz popatrzyłem na forum Goodbye Deponia na Steam i wiele osób wyrażało swoje niezadowolenie endingiem. Mam nadzieję, że jak będą tworzyć Deponia 4 to Rufus się w niej pojawi. Owszem, Rufus to taka pierdoła, ale wzbudził moją sympatię. Ja w każdym razie nie jestem tym finałem usatysfakcjonowany, szkoda że nie wydano łatki z alternatywnym zakończeniem.

Awatar użytkownika
Telamon
Podziękował(a): 2 razy

Post autor: Telamon » 12 marca 2015, 14:22

Gdyby nie zakończenie gra byłaby pięknym ukoronowaniem znakomitej serii gier przygodowych.

http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... =20#p32103

Ciągle ją dobrze wspominam. Nietuzinkowa galeria postaci, wspaniała muzyka, fantastyczna 2d grafika. Dobra fabuła, mnóstwo kpiarskiego humoru... i Rufus!
Byłoby miło gdyby jednak Poki Deponii nie skreślał.

Awatar użytkownika
Domino
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy

Post autor: Domino » 27 lipca 2015, 21:45

Trzecia i ostania część bardzo udanej serii przygód Rufusa. Jest to, także najlepsza część serii. Długa wciągająca fabuła. Zagadki nie super trudne ale trzeba się nad nimi chwilkę zastanowić. Humor przedni i twórcy już naprawdę pojechali po bandzie czasami nie chciałem uwierzyć, że zrobili taki żart (obrońcy poprawności politycznej ta gra nie jest dla was) dla mnie to plus bo lubię tak skrajny humor. Grafika jak w całej serii stoi na wysokim poziomie, mam wrażenie że poprawiono optymalizacje i wszystko działa płynniej. Muzyka jest dobra, a kilka utworów zapadło mi w pamięć. Tym razem pojawia się także więcej uwielbionych przeze mnie pieśni barda :D.
Gra jednak nie dostanie 10/10 powodem jest zakończenie, które mnie rozczarowało. Nie pasowało mi ono do całej lekkiej atmosfery Deponi i było jakieś takie mało zamakające całą sagę, zostawiając pewien niedosyt.
Dlatego ocena tylko 9/10.

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 48 razy

Post autor: SpokoWap » 23 marca 2016, 20:17

Dla mnie osobiście zasługuje na mocne 9/10. Zdecydowanie najprzyjemniejsza ze wszystkich trzech odsłon (czwarta podobno to przebija - mniam!) - ciekawa fabuła, mnóstwo pomysłowych zagadek, mini gier i wydarzeń, trafiający w mój gust (zazwyczaj) humor, bardzo dobry angielski dubbing, wpadająca w ucho muzyka, długi czas zabawy (16 godzin bez solucji). Ale jestem na siebie zły, bo pomimo dokładnej eksploracji i próbach wykonywania wszystkich czynności ominąłem ponad dziesięć achievementów. Aż poszperam za nimi w sieci.
Obecnie grane: Know by heart... Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
PawelJasiak
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy

Post autor: PawelJasiak » 13 września 2016, 04:31

8/10

Tutaj chyba jak w żadnej innej części znać ten niemiecki, ciężki humor.. ;) chociażby akcja z robieniem odcisku pewnej części ciała ;)

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy

Post autor: Piotr_85 » 19 czerwca 2017, 18:15

Dobrze zrobione zamknięcie trylogii. O aspektach technicznych nie ma co pisać bo wszystkie 3 części są identyczne w tym względzie więc nie ma się co powtarzać. Na plus w porównaniu do poprzedniczki należy uznać fabułę. Na ekranie więcej się dzieje, jest mniej dłużyzn i długich nudnych dialogów jakie irytowały w dwójce. W sumie cała trylogia jest warta polecenia i ciekawa choć specyficzne poczucie humoru może zniechęcić co niektórych.

PLUSY:
- Ładna grafika,
- Interesujący świat,
- Ciekawa fabuła,
- Specyficzny humor,

MINUSY:
- Czasami ilość nie wnoszących nic dialogów,
- Humor miewa dość różny poziom

OCENA: 7/10
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

ODPOWIEDZ

Wróć do „Goodbye Deponia”