Obróbka obrazów i czułość myszy - naiwne pytanie

Patche, zapisy oraz pomoc dotycząca przygodówek i ich hybryd
ODPOWIEDZ
Emu
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Obróbka obrazów i czułość myszy - naiwne pytanie

Post autor: Emu » 30 sierpnia 2019, 14:28

Jak wiadomo, jestem zbieraczką zrzutków ekranku. Mimo braku wyobraźni wzrokowej wprost uwielbiam piękną grafikę i robię zrzuty ekranu z gier, które poznaję. Bywa, że muszę poddać je prostej obróbce. Najprotszy przykład, nierzadki z powodu mojego upodobania do grafiki bardziej retro: gra wyświetla się jako 640x400, żeby było wszystko lepiej widać, ale faktycznie to 320x200 - po prostu każdy piksel wyświetla się w tym ustawieniu jako kwadracik 2x2 px. D-Fend Reloaded automatycznie zbiera takie zrzuty ekranu jako 320x200, ale Irfan View i Scumm VM nie. Zaznaczam, że do samej obróbki (a także np. zwykłego rysowania) używam najprostszego "Paint XP for Windows 7". (W ogóle nie umiem używać nowego Painta.)
Teraz np. obrabiam zrzuty ekranu z cyklu bardzo retro krótkich gier "Snail Trek" (Steam): niby to 640x480 (dodatkowo stylizowane na obraz ze starego, kiepskiego monitora, żeby było jeszcze bardziej staroświecko ;)), ale zauważyłam, że przecież (!!) tam są czarne paski u góry i u dołu, i faktyczna rozdzielczość samego pola gry to 640x360. Poprzycinam to, żeby zrzuty lepiej wyglądały i były trochę mniejsze (rozmiarem pliku).
Przykład zrzutu ekranu ze "Snail Trek 1":
Obrazek
I teraz pytanie: na starym komputerze szło mi to dużo lepiej, natomiast teraz bardzo często mam problem z przycinaniem zrzutów ekranu bez powiększenia. Ręka mi się trzęsie, przesuwam np. o piksel w dół - i jednocześnie z boku jedzie mi o piksel czy dwa w lewo lub prawo. Czy to znaczy, że mam ZA MAŁĄ czułość myszy, czy wręcz przeciwnie, ZA DUŻĄ? Moje ustawienia, które jakoś tam się zdają wiązać z czułością myszy:
Wybierz szybkość wskaźnika: Wolno - Szybko --- chyba dokładnie w połowie
Zwiększ precyzję wskaźnika --- włączone

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 103 razy
Re: Obróbka obrazów i czułość myszy - naiwne pytanie

Post autor: DirkPitt1 » 30 sierpnia 2019, 17:20

Na trzęsącą się rękę pomaga zmniejszenie czułości myszy, czyli mysz musi przebyć dłuższą drogę, żeby kursor się przesunął. Przesuń sobie suwak w kierunku wolno i zrób parę prób, żeby kursor nie skakał przy kadrowaniu, ale nie przesuwał się po ekranie irytująco wolno.

Ale nie wiem, po co się tak męczysz. Jeśli wszystkie obrazki mają taką samą rozdzielczość i przycinasz je do takiego samego rozmiaru, to jest przecież przetwarzanie wsadowe. Taki Irfan View, może nie jest najwygodniejszy w użyciu niektórych opcji, ale pozwoli ci to szybko załatwić. Tak w skrócie:
- Otwórz sobie Irfan
- Naciśnij klawisz T
- Wybierz folder ze zrzutami ekranu
-zaznacz te, które chcesz przerobić, albo wszystkie (Ctrl+A)
-Naciśnij klawisz B
-Wybierz "przetwarzanie wsadowe"
-Wybierz "Zaawansowane"
-Zaznacz "przytnij" i w "Zacznij od rogu" pozycję środek (żeby przycięło równomiernie od góry i od dołu)
- w polu "wysokość" daj -120 (to ta różnica między 480, a 360)
-"OK"
-wybierz folder wyjściowy
-"zacznij przetwarzanie"
I wszystkie obrazki wylądują w folderze docelowym pięknie przycięte. Nawet jeśli to wydaje się skomplikowane, na pewno będzie dużo szybsze niż ręczne przycinanie wielu obrazków.

I taka rada ogólna na przyszłość. Nie bój się eksperymentować, komputer nie gryzie. Zarezerwuj sobie trochę czasu, usiądź i powoli posprawdzaj, co robi każda opcja w systemie i różnych programach, których używasz. Jeśli się boisz, że coś nieodwracalnie zepsujesz, możesz uprosić kogoś o postawienie tego wszystkiego na systemie wirtualnym, który będziesz mogła bez obaw "psuć" do woli. To zaoszczędzi ci konieczności zadawania masy pytań, a satysfakcja z samodzielnego odkrycia jak coś działa może się czasem równać z tą po rozwiązaniu łamigłówki w przygodówce.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 119 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: Nfsfan83 » 30 sierpnia 2019, 17:48

Na trzęsącą się rękę pomaga: odstawienia alkoholu, narkotyków i wyspanie się :D
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 21 razy

Post autor: kNOT » 30 sierpnia 2019, 19:54

A nie prościej wpisać parametry wycinanego kawałka? W IrfanView można, to można wszędzie...
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Emu
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Emu » 30 sierpnia 2019, 20:45

Nfsfan83 pisze:Na trzęsącą się rękę pomaga: odstawienia alkoholu, narkotyków i wyspanie się :D
Ha, ha, ha. Co do nielegalnych używek: aktualnie nic (acz nie zamierzam udawać, że nigdy w życiu nie paliłam zioła). Co do alkoholu: no właśnie w tym problem, że ludziom się to nie mieści w głowie - a ja nie piję go W OGÓLE. Próbowałam owszem, pijana nie byłam nigdy i jestem z tego bardzo zadowolona. Smak napojów alkoholowych mieści się dla mnie na skali od "przykry" do "absolutnie odrażający", widok lub dźwięk pijanych ludzi budzi we mnie pogardę dla tej używki i niedowierzanie, że stan po użyciu takiego ogłupiacza jak alkohol może się komuś wydawać przyjemny...

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 103 razy

Post autor: DirkPitt1 » 30 sierpnia 2019, 21:02

kNOT pisze:A nie prościej wpisać parametry wycinanego kawałka? W IrfanView można, to można wszędzie...
Można. Irfan View normalnie nie używam w takim celu i tak w minutę znalazłem taką metodę, niekoniecznie najlepszą. Faktycznie, da się prościej, choćby sobie raz zaznaczając obszar na jednym z obrazków i potem po prostu można użyć tego zaznaczenia.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Podziękował(a): 119 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: Nfsfan83 » 31 sierpnia 2019, 13:58

Emu weź spróbuj Gimpa, ustawiasz siatkę albo przyciąganie do siatki i prowadnic i już Twojego kursora nie puszczą
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomocna dłoń”