Mile widziane uzasadnienie oceny
Majkel47 pisze:Zaglądał może ktoś do plików gry? Animacje, które są w formacie .avi mają urocze zabezpieczenie przed oglądaniem. Wielki biały napis o tym, że oglądanie tych plików może być NIEBEZPIECZNE. Naprawdę urocze.
Akurat stwierdzenie, że "oglądanie może być niebezpieczne" nie było wcale "przesłodko naiwne". Te pliki były tak skonstruowane, że próba ich obejrzenia na ówczesnych odtwarzaczach mediów powodowała ich awarię. Przypominam, że to czasy Windows 95, gdzie separacja procesów w kernelu była relatywnie słaba i "wywalenie" się jednego programu mogło pociągnąć za sobą inne albo i cały system.
Majkel47 pisze:Nie wiem jakie oceny zebrała gra w okolicach roku ’96, ale podejrzewam, że mogły być co najwyżej średnie.
Majkel47 pisze:W ciągu gry 5 (!!!) RAZY save odmówił posłuszeństwa, więc naprawdę trzeba często i gęsto zapisywać grę.
Co nie zmienia fakktu, że modele postaci były koszmarne, szukanie przedmiotów były niezłym wyzwaniem. Postacie poruszające się do tyłu, źle działająca kamera. Grając się w nią spodziewałam się dobrego humoru i mimo wszystko lepszej oprawy graficznej, ale tego nie dostałam. Porównując późniejsze produkcje Detaliony, AD 2044 jest brzydkie. Natmiast jesli chodzi o oceny, nie wiem jakie było, ale reklama była przeogromna, a w zmian dostałam kiepską grę.Vicek pisze: Gra została wysoko oceniona, bo też w momencie premiery była prawdopodobnie najbardziej zaawansowaną technologicznie polską produkcją. Jest pierwszą polską grą wydaną na 2 CD i z pewnością jedną z pierwszych, jeśli nie pierwszą działającą wyłącznie w systemie Windows i pracującą w środowisku 3D. W dodatku jest to tytuł bogato animowany, bez skokowego przechodzenia pomiędzy kolejnymi lokacjami, (co było wówczas normą w przygodówkach). Z niską oceną grafiki się nie zgadzam, w 1996 roku robiła bardzo dobre wrażenie. Dla porównania wstawiam lokację z Nocy (miała premierę mniej więcej w tym samym czasie)![]()
To normalne, w ciągu dwóch lat od premiery A.D. 2044 dokonał się spory postęp technologiczny.Urszula pisze:Vicek pisze: Porównując późniejsze produkcje Detaliony, AD 2044 jest brzydkie. Natmiast jesli chodzi o oceny, nie wiem jakie było, ale reklama była przeogromna, a w zmian dostałam kiepską grę.
Celowo zestawiłem te dwie gry, ponieważ moi przedmówcy wskazywali m. in., że grafika A.D. 2044 jest ohydna i wygląda, jakby ktoś się uczył projektowania w programie do grafiki trójwymiarowej. Podałem więc przykład idealnie pasujący do tych słów.qwerty pisze:Porównywanie grafiki A.D. 2044 do jednej z najgorszych i najbrzydszych gier z tamtego okresu jest lekkim nadużyciem.