Deponia 2: chaos on Deponia - ocena użytkownika

ODPOWIEDZ

Co myślisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
7
58%
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
2
17%
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
1
8%
6. Mogłaby być troszkę lepsza
1
8%
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
1
8%
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
Gocciana
Publicysta
Podziękował(a): 11 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Deponia 2: chaos on Deponia - ocena użytkownika

Post autor: Gocciana » 13 grudnia 2012, 20:54

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny

Awatar użytkownika
Adam_OK
Moderator
Podziękował(a): 94 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 74 razy
Re: Deponia 2: chaos on Deponia - ocena użytkownika

Post autor: Adam_OK » 26 czerwca 2013, 14:55

Dziwne, że jeszcze nikt się tu nie wypowiadał, czyżby jeszcze nikt nie skończył tej gry? OK, do rzeczy - jak dla mnie Deponia 2 jest lepsza od jedynki - trochę dłuższa, bardziej rozbudowana, bardziej śmieszna i Rufus trochę bardziej daje się lubić. Zagadki bardziej logiczne i niezabugowane, choć na minus zaliczam zręcznościówki w postaci np. Dziobakobataki (co prawda, można je pominąć, ale lepiej by było bez nich). Goal (to imię musiał wymyślić jakiś fan piłki nożnej ;) ) nie jest już tylko "tobołkiem", który Rufus przenosi z miejsca na miejsce, ale jest wreszcie pełnoprawną główną bohaterką gry. Graficznie i muzycznie jak poprzednio, czyli generalnie OK. Co do muzyki, to w pewnym momencie ma ona znaczenie dla wydarzeń, gdyż
Spoiler:
Poza tym w grze spotkamy też nawiązania do np. filmu "Mucha" w postaci zagadki z transporterami, która nieco mi krwi napsuła, bo
Spoiler:
Generalnie gra mi się podobała i chętnie zagram w ostatnią część trylogii. Co do oceny, to z czystym sumieniem mogę dać 8/10.

P.S. Zapomniałem napisać o jednej rzeczy - w menu "dodatki" są puzzle. Myślałem, że aby je odblokować, to należy ukończyć grę. Błąd! Aby je ułożyć, trzeba odnaleźć 12 kawałków ukrytych w różnych miejscach całej gry. Na szczęście w internecie znalazłem obrazek ukazujący to, co powstaje z ich ułożenia i filmik na YT (po szwabsku), gdzie pokazano, w gdzie są te ukryte kawałki. Powiem tak (o tym, co wyszło z puzzli) - z tej strony ;) Goal znana nie była! :D
Czasem trzeba się cofnąć, aby móc pójść dalej.
Moja lista gier ukończonych
W sprawach forum i www piszcie: adam_ok(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Domino
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy

Post autor: Domino » 08 września 2013, 10:17

Dziwi mnie, że prawie nikt nie ocenił tej gry.
Grafika jest bez zmian czyli poziom bardzo wysoki poziom, muzyka taka sama na plus jest to, że jest więcej piosenek, które bardzo mi odpowiadają. Zagadki są lepsze niż niż w w części pierwszej, nie miałem problemów z logiką gry i miało na to wpływ, to że albo ją poprawiono albo to że grałem w obie części jedna po drugiej i byłem już wdrożony w logikę gry. Zręcznościówki nie były trudne i nie sprawiały problemów, zresztą można je pominąć więc jest ok. Humor jest tak samo charakterystyczny jak w poprzedniej części, z tym że jest dużo lepszy niektóre momenty na prawdę mnie rozwaliły (chociaż trzeba mieć do tego specyficzne poczucie humoru). Rufus nadal jest takim samym bohaterem, chociaż pojawia się przebłyski zmian jego zachowania. Bugów nie znalazłem.
Ogólnie gra jest bardzo dobrze zrobiona z świetnym humorem, bardzo dobrą grafika i muzyką. Zagadki stoją na satysfakcjonującym i dobrze wyważonym poziomie. Dwójka także dłuższa od jedynki.
Ocena: 9/10
Czekam na cześć trzecią.

Awatar użytkownika
wujo444
Publicysta
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: wujo444 » 08 września 2013, 14:47

Mnie przynajmniej szkoda kasy i czasu na męczenie się z kolejnym gniotem z serii. Jedynka była zła, nie widzę sensu brać się za kontynuację.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Awatar użytkownika
Sybi
Publicysta

Post autor: Sybi » 08 września 2013, 16:02

6 dałam, bo:

Niby grafika ładna, muzyka fajna (piosenki chyba główną zaletą tej gry), ale jak pierwsza część mnie śmieszyła, tak tu jakoś mniej, parę zagadek niezłych, reszta średnia i generalnie w moim odczuciu wiało mocno nudą... fabuła się nie kleiła i zdecydowanie pierwsza część podobała mi się dużo bardziej. Zmęczyła mnie ta gra.
Moja lista ukończonych przygodówek

"Whatever you do, don't be afraid of the dark"

Ostatnio ukończone: Broken Sword 5

Awatar użytkownika
PlaskiKubek
Publicysta
Podziękował(a): 1 raz
Kontakt:

Post autor: PlaskiKubek » 10 sierpnia 2014, 18:59

Miałem zagrać w "Memorię". Już chciałem ją odpalić, kiedy dostrzegłem, że na komputerze mam też zainstalowaną "Deponię 2". Uznałem, że w sumie mogę sobie w nią pograć z 15 minut, zanim zagłębię się ponownie w świat "The Dark Eye". Teraz, pisząc tę krótką opinię, mam już za sobą drugą odsłonę "Deponii", a "Memorii" jeszcze nawet nie uruchomiłem. Okazuje się bowiem, że część druga sagi o przygodach Rufusa wciąga nie mniej niż poprzedniczka. Tak na dobrą sprawę to nie tylko w tym temacie niewiele się zmieniło. Audiowizualnie wciąż nie mam nic do zarzucenia, humor nic się nie zmienił, główny bohater ciągle rzuca sucharami i niewiele nauczył się ze swojej poprzedniej przygody, zaś fabuła i świat przedstawiony i tym razem potrafią zaciekawić. W związku z tym "dwójka", dostaje tę samą ocenę co "jedynka".
7+/10
Robię filmy na YouTube:
https://www.youtube.com/user/plaskikubek
Prowadzę bloga poświęconego popkulturze:
http://kurturka.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 186 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 214 razy

Post autor: Urszula » 08 lutego 2015, 22:36

Mam problem z oceną kolejnej odsłony, ponieważ; główny bohater jak wkurzał tak wkurza, ale zagadki są jakby lepsze bardziej dopracowane. Mini gierki to porażka dla mnie i choć można je pominąć, to mnie to denerwuje, że znalazły się w grze. Znalazłam troszkę nieprzetłumaczonego tekstu - ktoś się nie przyłożył. Niektóre "dowcipy", czy komentarze Rufusa są tak drętwe i płytkie, że aż zęby bolą. Znów jak w pierwszej odsłonie, wpierw się pierwszy rozdział ciągnie jak flaki z olejem (około połowa gry), bo trzeba
Spoiler:
, a potem kolejne gnają na złamanie karku. Muzyka w tej odsłonie troszkę mniej przeszkadza i drażni. Rozgrywka jakby troszkę dłuższa więc dam grze 7,5/10 w ankiecie zostanie 7.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Shadow
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 39 razy

Post autor: Shadow » 26 lutego 2015, 22:49

Ja oceniłem tytuł na 9/10. Po pierwsze Rufus wydał mi się mniej denerwujący niż w jedynce, dlatego jego komentarze jakoś specjalnie nie denerwowały. Po drugie poziom humoru jest jeszcze większy niż w jedynce (szczególnie na początku, śmiałem się aż do rozpuku), po trzecie ciesze się, że można pominąć dłuższe zagadki (jak w poprzedniczce), dzięki czemu rozgrywka nie traci płynności. O ile w jedynce miałem czasem na nie ochotę to teraz nie chciało mi się ich rozwiązywać. Po czwarte tytuł jest dłuższy od jedynki i ciekawszy, jeśli chodzi o lokacje. Teraz jest ich zdecydowanie więcej. Po piąte fabuła ma nieoczekiwane zwroty akcji, ale jak bohaterem jest Rufus to wcale mnie to nie zdzwiwiło :rotfl2: .

Awatar użytkownika
Koralina98
Obserwator
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Koralina98 » 03 marca 2015, 10:31

Druga część perypetii Rufusa w Deponi bardziej przypadła mi do gustu w tej odsłonie. Grafika na tym samym poziomie,co dla mnie jest dużym plusem. Muzyka mnie nie denerwowała,pomimo tego,że było słychać utwory z poprzedniczki. Rufus mnie nie wkurzał,ba nawet w jedynce mnie nie denerwował. Na plus było dla mnie to,że Goal była bardziej "aktywna" niż w pierwszej części. Zagadki były super...no może poza zagadką z pukaniem,bo do dzisiaj nie ogarniam jak ją trzeba było przejść i kolejny plus można było daną zagadką pominąć. Poza tym tytuł Chaos na Deponii był odrobinę dłuższy więc kolejny plus. 9/10

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 17 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 45 razy

Post autor: SpokoWap » 23 lutego 2016, 17:41

Pierwsza część była bardzo dobra, druga jest rewelacyjna. Mnóstwo trafiającego w moje upodobania humoru, ciekawi bohaterowie (jestem fanem Rufusa!), nierzadko trudne zagadki, świetna warstwa audiowizualna. Tu zwłaszcza muzyka (utwory z wokalem są przefajne) i voice-acting zasługują na słowa uznania, choć i grafika oraz animacje mogą się podobać. Ode mnie 8,5 na 10. W sondzie przyznałem 9 :)
Obecnie grane: Know by heart... Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
PawelJasiak
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: PawelJasiak » 13 września 2016, 04:30

9/10

W tej grze w mojej opinii znajduje się najoryginalniejsza zagadka, z jaką miałem okazję się zmierzyć w przygodówkach - a chodzi mi konkretnie o muzykę grającą na targu :)

Awatar użytkownika
Piotr_85
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 3 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy

Post autor: Piotr_85 » 27 marca 2017, 19:34

Dla mnie spore rozczarowanie. Gra jest stanowczo za długa i przegadana, tempo rozgrywki jak i fabuła za bardzo zwolniły i praktycznie do samego końca się wynudziłem. Nie pomagają też dość absurdalne czasami zagadki jak ta w której trzeba wyłączyć muzykę w opcjach by wejść do pomieszczenia. Muzyka nadal irytuję ale graficznie ręcznie rysowane miejscówki nadal potrafią urzeknąć.

PLUSY:
- Ładna grafika,
- Rufus i Goal,
- Świat i Fabuła...

MINUSY:
-....która w tej części jest nudna i monotonna przez większą część gry
- Gra jest stanowczo przegadana,
- Nielogiczne zagadki,
- Muzyka,

OCENA 4/10
NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE

ODPOWIEDZ