"Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Porozmawiaj o grach, o których nikt nie mówi adventure
ODPOWIEDZ
Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

"Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 01 października 2021, 22:22

"Shanghai II - Dragon's Eye" to piękna stara gra typu madżong, z grafiką w rozdzielczości 640x400 i palecie EGA:
Obrazek
W grze jest cały szereg układów oraz kilka rodzajów klocków, ponadto przy usuwaniu par klocków słychać efekty dźwiękowe i niekiedy pokazują się animacje (np. w klasycznym zestawie klocków do madżonga "jedynka kropek" zamienia się w szary wir).
Uwielbiam tę grę, grałam w nią już w latach 90. I niestety mam problem techniczny. Otóż w grze powinno być bodaj dziewięć zestawów klocków, ale mnie w grze pokazuje się siedem. A przy tym... ja mam te pliki! Brakujące zestawy to "Fantasy" i "Flag" i stoją jak byk pliki fantasy.set i flag.set, ale mimo tego nie ma ich w menu wewnątrz gry.
Czy ktoś inny zna może tę grę i mogłoby* pomóc?

*Nie lubię traktowania rodzaju męskiego jako rzekomo neutralnego i - przynajmniej w pamiętniku - używam słów "ktoś" i "nikt" z rodzajem nijakim.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: earwig11 » 03 października 2021, 16:52

Prawdopodobnie te dwa brakujące pliki .set albo masz uszkodzone albo pochodzą z wersji Windows 3.x, a ty grasz pewnie w DOS. Obydwie wersje nie są ze sobą kompatybilne, ewentualnie coś ci D-Fend namieszał. Najlepiej ściągnij inną kopię, np. z archive.org.

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 05 października 2021, 09:04

earwig11 pisze:
03 października 2021, 16:52
Prawdopodobnie te dwa brakujące pliki .set albo masz uszkodzone albo pochodzą z wersji Windows 3.x, a ty grasz pewnie w DOS. Obydwie wersje nie są ze sobą kompatybilne, ewentualnie coś ci D-Fend namieszał. Najlepiej ściągnij inną kopię, np. z archive.org.
Z archive.org też mi nie działa. Skąd bym nie ściągnęła (przynajmniej jeżeli pliki są, bo istnieją też wybrakowane wersje), skutek jest ten sam: obecność plików, brak zestawów na liście.
Ale mogę spróbować jeszcze raz. Czy na wsiakij słuczaj najpierw skasować grę i dopiero pobierać od nowa? A czy profil D-Fend Reloaded też warto skasować, czy nie ma potrzeby?

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: earwig11 » 05 października 2021, 13:25

Osobiście nie używam i nie znam D-Fend, wszystkie gry odpalam pod gołym Dosboxem. Być może jakieś ustawienia powodują, że nie widzisz wszystkich setów. Grę mam z archive.org i wszystkie zestawy mi się ładują pod Dosboxem (wersja 0.74-3). Najlepiej odpal grę bez D-Fend i zobacz czy ci działa tak jak powinna.

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 06 października 2021, 23:01

Właściwie nie pamiętam, jak się używa "gołego DOSBoxa"... ;)
Ale! Zaglądnęłam znów na archive.org... i z tego co tam widzę, wynika mi, że to jest wersja na Windows 3. Jak tam znaleźć wersję DOS? Jakoś nie mogę... (Jest napisane: "Also for: DOS, FM Towns itd."... ale to jeden odnośnik i gdy go kliknąć, pokazuje się, że mają w bazie jedną wersję gry, na Windows 3.) Może podeślij mi odnośnik?
Dobrze, że tu nie zamykają dyskusji ani nie odmawiają pomocy na samo podejrzenie, że gra pochodzi ze źródła bezpłatnego... ;)

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 07 października 2021, 15:36

Poszukałam jeszcze trochę na archive.org. Znalazłam taki odnośnik:
https://archive.org/details/shanghaiiid ... 05.25disks
Rozpakowałam.... i dalej pliki są, a na liście nie ma. :( :( :(
Jest też takie coś:
https://archive.org/details/msdos_Shang ... s_Eye_1990
Ale tu z kolei nie widzę nic do pobrania...
Z jakiej dokładnie podstrony Ty to masz?

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: earwig11 » 07 października 2021, 20:12

Mam dokładnie tę wersję z pierwszego linku - plik .rar (1MB). W środku folder z grą i pliki dyskietek.
Wszystkie pliki ze tej paczki mają ustawiony atrybut "tylko do odczytu". Musisz to zmienić bo inaczej gra nie będzie poprawnie działać.
Wypakuj folder z plikami (obrazy dyskietek niepotrzebne), zaznacz wszystkie pliki, prawy przycisk myszy, wybierz Właściwości i wyczyść pole "tylko do odczytu".

Grę uruchamiam w DosBox 0.74-3, ale wątpię by miało to jakieś znaczenie.

W Dosboxie wpisz:

Kod: Zaznacz cały

mount c "ścieżka do folderu z grą"
c:
Zmieniając tylko tekst w cudzysłowie na ścieżkę gdzie wypakowałaś folder np: "c:\GryDos\Shanghai II"
Aby nie wklepywać tego za każdym razem skopiuj poprawne komendy do pliku konfiguracyjnego Dosboxa, sekcja [autoexec].

Potem wpisz:

Kod: Zaznacz cały

install
by ustawić audio i inne takie.

Grę startujesz wpisując:

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Posty: 1611
Rejestracja: 07 stycznia 2013, 12:39
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował(a): 46 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 28 razy

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: jackowsky » 07 października 2021, 20:53

Jesteś pewny, że DosBox obsłuży nazwę folderu "Shanghai II"? (więcej niż 8 znaków i spacja)
Ostatnio skończone: Dr Livingstone, I Presume? PL (60%), GreedFall PL (70%), Superliminal PL (70%), Genesis Noir (75%), Beautiful Desolation PL (80%)
Gram: Gamedec PL
W tle: Balrum PL

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 07 października 2021, 22:11

Odznaczyłam te atrybuty, natomiast nie uruchamiałam przez "gołego" DOSBoxa. Nadal nie pomogło. :( :( :(
Ale zaraz, jakaś instalacja. NIe wiem, czy instalowałam, ale czy powinnam ją uruchomić w D-Fendzie? Czy to nie ma znaczenia?

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: earwig11 » 07 października 2021, 22:28

jackowsky pisze:
07 października 2021, 20:53
Jesteś pewny, że DosBox obsłuży nazwę folderu "Shanghai II"? (więcej niż 8 znaków i spacja)
Obsłuży bez problemu, sam mam o takiej nazwie. Zresztą nazwa folderu nie jest ważna, można zmienić na krótszą i bez spacji.
Emu pisze:
07 października 2021, 22:11
Odznaczyłam te atrybuty, natomiast nie uruchamiałam przez "gołego" DOSBoxa. Nadal nie pomogło. :( :( :(
Ale zaraz, jakaś instalacja. NIe wiem, czy instalowałam, ale czy powinnam ją uruchomić w D-Fendzie? Czy to nie ma znaczenia?
Nic nie trzeba instalować, ten plik służy też do ustawiania dzwięków, muzyki i trybu graficznego.
Tak jak pisałem wcześniej nie znam się na D-Fend. Uruchom pod gołym DosBoxem i w 2 minuty się przekonasz czy to D-Fend czy coś innego.

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 07 października 2021, 23:46

No i właśnie, tak jak sugerował jackowsky, coś jest nie tak ze ścieżką. Pokazuje mi się, że "Directory c: (...) Shanghai (bez "II - Dragon's Eye") doesn't exist".Jestem na 99% pewna, że wpisałam adres prawidłowo...
C.d. Dałam: mount c - i tu ścieżka aż do "Ewa" - zadziałało.
c: - zadziałało.
cd gry - zadziałało.
cd shanghai ii - dragon's eye - pokazuje się: "directoryname is longer than 8 characters and/or contains spaces. Try cd shangh~1".
cd shanghai - pokazuje się: "Unable to change to: shanghai".

Korekta: dobra, dałam radę.
Muzyka inaczej brzmi, za to zestawy są. To teraz jak zrobić, żeby działały bez każdorazowego wpisywania? Najlepiej jednak przez D-Fend, a nie "goły DOSBox". Nie mam pojęcia, czym jest "sekcja [autoexec]", wszystko uruchamiam przez profile.

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: earwig11 » 08 października 2021, 14:01

Emu pisze:
07 października 2021, 23:46
No i właśnie, tak jak sugerował jackowsky, coś jest nie tak ze ścieżką. Pokazuje mi się, że "Directory c: (...) Shanghai (bez "II - Dragon's Eye") doesn't exist".Jestem na 99% pewna, że wpisałam adres prawidłowo...
C.d. Dałam: mount c - i tu ścieżka aż do "Ewa" - zadziałało.
c: - zadziałało.
cd gry - zadziałało.
cd shanghai ii - dragon's eye - pokazuje się: "directoryname is longer than 8 characters and/or contains spaces. Try cd shangh~1".
cd shanghai - pokazuje się: "Unable to change to: shanghai".
Trzeba było zrobić dokładnie tak jak napisałem wcześniej: cała ścieżka w cudzysłowie. Inaczej nie przejdą nazwy bez spacji.
Zamiast wpisywać cd shangai ii które nie ma prawa zadziałać wystarczyło napisać tylko początek folderu np: cd s i nacisnąć tabulator, Dosbox sam by sobie uzupełnił poprawną końcowkę.
Emu pisze:
07 października 2021, 23:46
Korekta: dobra, dałam radę.
Muzyka inaczej brzmi, za to zestawy są. To teraz jak zrobić, żeby działały bez każdorazowego wpisywania? Najlepiej jednak przez D-Fend, a nie "goły DOSBox".
Czyli tak jak myślałem, wina D-Fenda. Jak ci tak bardzo zależy na nim, to może spróbuj utworzyć nowy profil?
Inna muzyka? Wybierz inną kartę dźwiękową w ustawieniach gry: plik install.exe
Emu pisze:
07 października 2021, 23:46
Nie mam pojęcia, czym jest "sekcja [autoexec]", wszystko uruchamiam przez profile.
Profile to ma D-Fend, Dosbox wszystkie ustawienia trzyma w pliku tekstowym o rozszerzeniu .conf. Np: wielkość okienka, ilość cykli (szybkość) itp. W pliku tym też jest sekcja [autoexec] gdzie wystarczy sobie wpisać wszystkie startowe komendy. Możesz też zmusić dosboxa do uruchamiana automatycznie gry itp.

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 08 października 2021, 18:17

earwig11 pisze:
08 października 2021, 14:01
Trzeba było zrobić dokładnie tak jak napisałem wcześniej: cała ścieżka w cudzysłowie. Inaczej nie przejdą nazwy bez spacji.
Po prostu nie zrozumiałam, że ten cudzysłów ma znaczenie. Myślałam, że "ścieżka do folderu z grą" oznacza tylko to, co mam zastąpić. Gdybyś był dopisał "(z cudzysłowem!)", byłoby jednoznaczne.
Spróbuję zrobić nowy profil D-Fend i w razie czego będę pytać.

Emu
Publicysta
Posty: 190
Rejestracja: 14 kwietnia 2018, 13:42
Lokalizacja: Warszawa
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: Emu » 08 października 2021, 23:09

Zrobiłam tak jak napisałam i działa!
Ale... schrzaniłam coś innego i proszę o radę.
Otóż zainstalowałam od nowa ustawienia. Wybrałam: muzyka - Adlib, dźwięki - Soundblaster. Po włączeniu muzyka ekranu startowego brzmi tak samo jak wcześniej, nie jak przy uruchomieniu przez "goły DOSBox" - co mi odpowiada - natomiast układy nie mają muzyki w ogóle! To znaczy właściwie nie sprawdzałam wszystkich, ale uruchomił mi się domyślny pierwszy - "Shanghai" - i cisza. Zmieniłam dźwięk w instalacji na Adlib - też cisza. Z góry dziękuję za radę, bo ta gra ma przepiękną muzykę i bez niej traci dla mnie około połowy wartości. :( :( :(

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: "Shanghai II - Dragon's Eye" (madżong) - problem techniczny

Post autor: earwig11 » 09 października 2021, 00:06

Emu pisze:
08 października 2021, 23:09
Zrobiłam tak jak napisałam i działa!
Ale... schrzaniłam coś innego i proszę o radę.
Otóż zainstalowałam od nowa ustawienia. Wybrałam: muzyka - Adlib, dźwięki - Soundblaster. Po włączeniu muzyka ekranu startowego brzmi tak samo jak wcześniej, nie jak przy uruchomieniu przez "goły DOSBox" - co mi odpowiada - natomiast układy nie mają muzyki w ogóle! To znaczy właściwie nie sprawdzałam wszystkich, ale uruchomił mi się domyślny pierwszy - "Shanghai" - i cisza. Zmieniłam dźwięk w instalacji na Adlib - też cisza. Z góry dziękuję za radę, bo ta gra ma przepiękną muzykę i bez niej traci dla mnie około połowy wartości. :( :( :(
Options/Preferences/Background Music --> During Game

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry nieprzygodowe”