10-te urodziny forum

Czyli miejsce, gdzie można wygrać grę
Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 296 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy
Re: 10-te urodziny forum

Post autor: kassiopestka » 14 stycznia 2022, 20:25

Dziękować. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 165 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 177 razy

Post autor: Urszula » 14 stycznia 2022, 20:34

Gratulacje, dobrej zabawy.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 64 razy

Post autor: earwig11 » 15 stycznia 2022, 11:06

Dziękuję za nagrodę. Przykre, że tylko 6 osób wysłało rozwiązania :|

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: Vicek » 15 stycznia 2022, 12:05

kassiopestka pisze:
10 stycznia 2022, 17:17
LudziĘ!!! No!!! Końkursujcie!!! Jak tak można, nie rozumiem tego. Bardzo fajne nagrody!!! Co z wami??? <zdziwieniejakstadwkosmos>

Zapodaję podpowiedź!
Żeby znaleźć większość odpowiedzi, a przynajmniej te, które mogą sprawić pewną trudność, wystarczy wpisać w Google'a pierwsze pytanie oraz nazwę naszego forum. Trzecia opcja od góry przyniesie wam większość rozwiązań. Ino chcieć. :)

Zechciejcie. Toż trzeba uczcić nasze wspólne urodziny, nie?
Ja po prostu kupiłem już wcześniej wszystkie gry z listy nagród :)
Swoją drogą, ostatnio chyba coraz mniej osób ma ochotę na granie w przygodówki. Sam nie robię już na swoim kanale konkursów, bo też miałem coraz większe problemy ze znalezieniem chętnych do wzięcia udziału.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 29 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 75 razy

Post autor: DirkPitt1 » 15 stycznia 2022, 12:23

Dziękuję i gratuluję pozostałym zwycięzcom. Naprawdę dziwne, że tak niewielu osobom się chciało, bo właściwie wszystkie odpowiedzi były podane na tacy, wystarczyło się trochę rozejrzeć po stronce.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 15 stycznia 2022, 13:16

No dziwne to, bo niby pandemia, dużo osób siedzi w domu i co? Co może być w takiej sytuacji lepszego od grania w przygodówki? Ja wiem, że niektórzy pozostawali babciami (:*) i mają insze atrakcje, no ale przecież nie wszyscy. :P Brakuje tych osób, których kiedyś było tu pełno, wymyślaliśmy różne zagadki i działo się. Szkoda. <smuteczek>
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: Vicek » 15 stycznia 2022, 22:46

Chyba niektórzy nigdy nie przestawili się na dystrybucję cyfrową i skończyli z graniem, kiedy przygodówki przestały pojawiać się w edycjach pudełkowych.

Problem polega też na tym, że nie ma przypływu nowych fanów gatunku, a co za tym idzie także użytkowników forum. Obecnie niemal cudem jest znalezienie nastolatka, który grałby w klasyczne przygodówki.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
MoP
Publicysta
Podziękował(a): 12 razy

Post autor: MoP » 15 stycznia 2022, 22:58

Dzięki za nagrodę, konkurs i całokształt 10-letniej twórczości, jako jeden z tych "powracających z dalekiej podróży" fajnie było trochę powspominać i pogrzebać w historii tego miejsca (sentymentalny :dziadek: się ze mnie zrobił).

A że nas mniej niż więcej... przygodówki od dawna były niszą w niszy a w ostatnich latach doszło jeszcze multum konkurencji o ludzką uwagę i (wiecznie deficytowy) czas wolny.
Dekadę temu to książki drogie, płyty drogie i sto kanałów w kablówce/satelicie na których nigdy nic nie było a jak było to więcej reklam niż treści (no dobra, przynajmniej u mnie w domu tak się zawsze po polskiemu narzekało :E).

A dzisiaj w cenie jednej książki miesięcznie dostęp do tysięcy ebuków i audiobuków na Legimiach, w cenie jednej płyty miesięcznie dostęp do większości muzyki popularnej na Spotyfajach, w cenie jednego filmu miesięcznie dostęp do tysięcy filmów i seriali na Netflixach itd. Życia nie starczy, żeby to wszystko skonsumować.
Gry jako takie też się mocno spopularyzowały ale wiadomo, że zgoła inne gatunkowo i (między innymi) wszystko to zusammen do kupy zepchnęło nasze hobby w najgłębszą niszę pewno w historii...

A mimo to i mimo permanentnego stanu umierania przynajmniej od roku 2000... przygodomania trwa i trwa mać! :P
Powiało trochę (zrozumiałym) żalem nad frekwencją ale mnie (od dłuższego czasu oderwanego od tej rzeczywistości) i tak pozytywnie zaskakuje i cieszy, że mimo wszystkich przeciwności jest do czego i kogo wracać. Skromniej bo skromniej ale chociażby Vickowy materiał czy coroczne AdventureGamersowe video-życzenia świąteczne pokazują, że nie brakuje utalentowanych zapaleńców ciągnących dalej ten wózek. Pewnie ciężko będzie o jakiś większy renesans ale jeszcze przygodówki nie zginęły #dobraKoniecBoZaDuzyPatos
Ja tu tylko sprzątam.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 15 stycznia 2022, 23:29

A propoś niezginięcia przygodówek. :)

https://store.steampowered.com/sale/the ... ntureevent

Awatar użytkownika
PawelJasiak
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: PawelJasiak » 17 stycznia 2022, 00:59

Również dziękuję za nagrodę.

A co do tematu ginięcia przygodówek to na szczęście dzięki cyfrowej dystrybucji narodziła się scena indie i w związku z tym gatunek nie zatonął. Jest kilka czynników, które powodują, że point-and-clicki gdzieś się ciągle pojawiają. Jak zauważyliście wyżej, są one lubiane przez graczy, którzy obecnie są w wieku "produkcyjnym" ;) Zrobienie przygodówki nie jest relatywnie zbyt drogie (porównując np. do FPSów; przede wszystkim nie wymaga fajerwerków graficznych i nie ma jakichś skomplikowanych mechanizmów typu dobre AI przeciwników). Oczywiście czasy, w których point-and-clicki robili najwięksi gracze na rynku typu Lucas czy Sierra już nie wrócą.. ale mamy swoją niszę i być może w nielicznym składzie ale jakoś się utrzymamy ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy”