#3 Wielkie urodzinowe odliczanie

Czyli miejsce, gdzie można wygrać grę
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monttsserat
Moderator
Podziękował(a): 19 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 61 razy

#3 Wielkie urodzinowe odliczanie

Post autor: Monttsserat » 28 grudnia 2021, 09:42

Obrazek

Hej Przygodomaniacy, nasze urodziny coraz bliżej , kontynuujmy więc
Wielkie Odliczanie Przygodomanii!

Jak co roku w dzień naszych urodzin uraczymy Was konkursem z nagrodami. Ale chcąc odpowiednio przygotować się do tej okrągłej rocznicy, przez najbliższe dni przygotowaliśmy dla Was dodatkową zabawę – Wielkie odliczanie urodzinowe - odliczamy oczywiście ubywające dni do naszych urodzin - I każdego dnia mamy 1 grę przygodową do wydania.

🎁 Gra do zgarnięcia na dziś to:
Ghost Pirates of Vooju Island

A jak ją zdobyć?
Napisz w komentarzu:

Która przygodówka najbardziej Cię rozczarowała i dlaczego?

Czas trwania dzisiejszej zabawy: do 22.00
Jutro kolejne zadanie!

Regulamin zabawy:
1. W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik forum, poza redakcją.
2. Dozwolone jest jedynie jedno zgłoszenie konkursowe na osobę, gospodarstwo domowe.
3. Każdy użytkownik może wygrać tylko jedną nagrodę.
4. Zgłoszenie musi zawierać odpowiedź na pytanie konkursowe danego dnia i być zapisane w komentarzu pod postem konkursowym.
5. Nagrody zostaną przekazane użytkownikom, których odpowiedzi zostaną uznane za najciekawsze, a które zostały przesłane przed upływem czasu trwania konkursu. Zgłoszenia nadesłane po upływie wyznaczonego terminu lub z kilku kont nie wezmą udziału konkursie.
6. Nagrody zostaną przesłane za pomocą wiadomości prywatnej forum Przygodomanii.

Redakcja Przygodomanii życzy szczęścia!

.
P.S Pamiętajcie, że nie liczą się tylko nagrody. Jeśli masz już oferowaną dzisiaj grę, to i tak napisz w komentarzu odpowiedź na pytanie (i daj znać, że konkursowa rywalizacja Cię nie interesuje). Jesteśmy jej bardzo ciekawi!
Lepiej wspierać rodzimych artystów, niż być ignorantem

http://www.annaalternatywnie.blogspot.com
http://www.annateodorczyk.com

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 73 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 45 razy

Re: #3 Wielkie urodzinowe odliczanie

Post autor: jackowsky » 28 grudnia 2021, 10:31

W ostatnim czasie to najbardziej rozczarowała mnie najnowsza Syberia. Wyraziłem o niej zdanie tu
A najbardziej to chyba Dreamfall. Nie, żeby gra była jakaś mega słaba, ale spodziewałem się zupełne czegoś innego.

Za grę dziękuję.
Ostatnio skończone: The InvinciblePL (80%), Shapik: The Quest (60%), Hope Lake PL (40%), Secret Files: Sam Peters PL (50%), Agatha Christie: Murder on the Orient Express PL (60%)

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 194 razy

Post autor: Urszula » 28 grudnia 2021, 12:14

Dreamfall, który w żaden sposób nie przypominał mi Najdłuższej podróży. O paru gniotach w typie Aurory pisać nie będę.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Monttsserat
Moderator
Podziękował(a): 19 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 61 razy

Post autor: Monttsserat » 28 grudnia 2021, 12:49

Urszula pisze:
28 grudnia 2021, 12:14
Dreamfall, który w żaden sposób nie przypominał mi Najdłuższej podróży. O paru gniotach w typie Aurory pisać nie będę.
A mówisz o Dreamfall czy o Dreamfall Chapters?
Lepiej wspierać rodzimych artystów, niż być ignorantem

http://www.annaalternatywnie.blogspot.com
http://www.annateodorczyk.com

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 356 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 92 razy

Post autor: kassiopestka » 28 grudnia 2021, 13:39

No ja mam zupełnie inaczej niż większość, bo - poza gniotami typu Balko - nie wiem, czy najbardziej rozczarowała, ale na pewno najbardziej zanudziła mnie Syberia. Ale nie wyklinana przez większość "trójka", tylko części pierwsza i druga. Na pewno spora w tym wina tego, że zagrałam w nie bardzo późno - chwilę przed wydaniem części trzeciej. Czyli w czasach, kiedy przygodówki były już na trochę innym etapie dziejowym, że tak to ujmę, niż lata temu. No i w czasach, kiedy już trochę miałam ich na koncie i w związku z tym wiedziałam, czego mi w nich do szczęścia potrzeba. Że np. nie moją bajką są gry mystopodobne i że muszę mieć w przygodówkach dużo interakcji z postaciami, które są jakieś.
W obu Syberiach jest dla mnie właśnie za mało postaci i za mało życia. Zaś z tych nielicznych person, które tam występują, każda wygłasza przemowę za przemową, zamiast komunikować się bardziej zwięźle i strawnie. Zagadki też nie pojawiają się na tyle często, by wynagrodzić te godziny łażenia tam i z powrotem w celu odkrycia, jak by tu popchnąć naprzód fabułę. A uparłam się ambitnie grać bez poradnika, ale - jak dobrze pamiętam - chyba szybko skapitulowałam, i to wcale nie z powodu trudności samych zagadek, tylko żeby wiedzieć, gdzie mam teraz pójść i nie przemierzać bez sensu tylu kilometrów.

Natomiast zjechana powszechnie "trójka", mimo nieulubionego przez mię 3D, ma na tyle wciągającą fabułę i na tyle wartką akcję, że natychmiast przejęłam się sytuacją Kate i Jukoli, a wredną lekarkę wręcz znienawidziłam. Mnóstwo emocji wzbudziła we mnie ta gra, mnóstwo sprawiła mi frajdy fajnymi zagadkami oraz osiągnięciami, a po zakończeniu byłam wręcz pewna, że musi być kontynuacja, no bo jak to?
Owszem, sterowanie było fatalne (a ja grałam jeszcze w wersję przedpremierową, więc wyobraźcie sobie, jaki to był stan). A mimo to przebrnęłam przez to wszystko, ciekawa, co wydarzy się dalej. I cieszy mnie, że dalszy ciąg historii Kate wciąga już od samego prologu, bo to znaczy, że gra będzie pełna emocji, a tego głównie w grach szukam.

Tak samo zresztą miałam z pierwszym Dreamfallem. Fakt, gra jest inna niż TLJ, jest mniej klasycznie przygodówkowa. Mało w niej zagadek, dużo filmików i jestem w stanie zrozumieć, że mogła rozczarować, zwłaszcza zwolenników typowych przygodówek (sama się zresztą do nich zaliczam). Mnie jednak zachwyciła, bo ten świat i te postacie dostarczyły mi tylu przeżyć, że chłonęłam to wszystko jak gąbka. Pamiętam, że napisałam dla nieistniejącego już od lat IG recenzję, a w niej, że ta gra to dla mnie przełom w przygodówkach, które zapewne pójdą teraz w stronę filmowości, emocji, fabuły. Korektorka wywaliła mi ten proroczy fragment (a był to rok bodajże 2006), ale powiedzcie, czy tak się właśnie nie stało? Czy nie zaczęły pojawiać się gry, które stawiają przede wszystkim na fabułę i emocje, zyskując mnóstwo fanów?

I choć bardzo lubię rozwiązywać zagadki i zawsze chętnie sięgnę po klasyczną przygodówkę 2,5D z minigierkami i mnóstwem łamigłówek, to te filmowe gry, jeśli zaoferują poruszającą fabułę i wzbudzające emocje postacie, jeśli sprawią, że będę "żyć" w tym świecie i przejmować się cudzymi losami - zawsze mnie tym kupią.

Sorki, że się tak rozpisałam, ale trafiliście w mój czuły growy punkt. :P
A jeśli chodzi o konkurs, to gra wygląda mi na 3D, tak że niech idzie raczej w godniejsze ręce, bo u mnie zapewne długo by czekała na swoją kolej. Moja kupka wstydu wkrótce osiągnie przerażające rozmiary. :P
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 103 razy

Post autor: DirkPitt1 » 28 grudnia 2021, 14:14

Ogólnie mam tendencję, żeby nie łapać się za najnowsze tytuły równo z premierą, więc zwykle mam czas zapoznać się z opiniami na temat danej gry, jej wadami i zaletami, i wiem, co jest dla mnie. Tym sposobem, nawet grając w jakiegoś średniaka, nie doznaję rozczarowania, bo już wcześniej wiem mniej więcej, czego się spodziewać.

Mimo to jest kilka takich pozycji, które mnie mniej lub bardziej zawiodły. Takim zawodem, tuz po premierze był Dreamfall, gra zupełnie inna od The Longest Journey. Na szczęście po latach do Dreamfalla wróciłem i już na spokojnie, bez nie wiadomo jakich oczekiwań tytuł doceniłem, bo chociaż się różni od Najdłuższej Podróży, oba robią robotę, chociaż odmiennymi środkami. Drugi zawód to Broken Sword 4. Nie miałem problemu z trójką, która przeszła w 3D i zmieniła sterowanie na klawiaturę, więc czwórka z powrotem do klasycznego sterowania myszą powinna podejść mi jeszcze bardziej. A jednak tej części, choć niezłej, nie byłem w stanie naprawdę polubić. No i oczywiście Fahrenheit, który zaczął się wręcz genialnie, a skończył... aż skoda gadać.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 183 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 194 razy

Post autor: Urszula » 28 grudnia 2021, 17:51

W Dreamfall Chapters już nie zagrałam, wystarczyło mi jedno rozczarowanie, kolejne mi nie potrzebne.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
PawelJasiak
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: PawelJasiak » 28 grudnia 2021, 19:42

Ja bym tutaj wymienił całą grupę gier. Problemem wielu obecnych przygodówek jest to, że próbują być wieloplatformowe i dla wszystkich. Rozczarowują mnie zatem bardzo gry, które zamieniają się z point-and-clicków w proste gry z konsolowym sterowaniem. Dreamfall Chapters, Syberia 3, Black Mirror z 2017, Silence - wszystkie zmieniły się ze świetnych gier w jakieś nie wiadomo co - za nudne dla graczy lubiących szybką akcję i jednocześnie zbyt banalne dla miłośników przygodówek. I wszystkie mnie równo zawiodły, niezależnie jak ambitną historię przy tym opowiadały.

A w losowaniu gry tym razem chętnie wezmę udział ;)

Zablokowany

Wróć do „Konkursy”