WYGRAJ PAKIET GIER Z SHERLOCKIEM HOLMESEM
- Sherlock Holmes: The Silver Earring (j. polski, inne)
Sherlock Holmes versus Arsene Lupin (j. angielski, niemiecki, inne)
Sherlock Holmes: The Awakened - Remastered Edition (j. polski, inne)
Sherlock Holmes versus Jack the Ripper (j. polski, inne)
The Testament of Sherlock Holmes (j. polski, inne)
Sherlock Holmes: The Mystery of the Persian Carpet (hidden object - j. angielski, niemiecki, inne)
ZADANIE KONKURSOWE
Przeczytaj opowieść Śmierć w Winston Manor i odpowiedz na trzy pytania zamieszczone pod tekstem. Odpowiedzi prześlij jako rozwiązanie konkursu. Zanim jednak to zrobisz, w tym wątku możesz pytać o szczegóły tej historii, które nie zostały podane, a mają według Ciebie jakieś znaczenie. Oczywiście nie publikuj tu swoich przypuszczeń – konkurencja nie śpi
ŚMIERĆ W WINSTON MANOR
Pewnego letniego dnia Sherlock Holmes został wezwany do domu Klary i Manfreda Winstonów, gdzie domownicy właśnie odkryli zwłoki właścicielki rezydencji. Na miejscu był już inspektor Lestrade.
Inspektor Lestrade:
Dobrze, że jesteś Holmesie. Mamy tu podejrzaną śmierć. Zmarła to lady Klara Winston. Wczoraj wieczorem zjadła kolację w towarzystwie męża i przyjaciółki, a dziś lokaj znalazł ją martwą.
Jej mąż to utracjusz i bawidamek. Zyskał swobodę i pokaźną fortunę po śmierci lady Klary. A same okoliczności jej zejścia... Mówię ci Holmesie, Manfred Winston posłużył się jakąś siłą nieczystą, żeby pozbyć się żony. Zapamiętaj moje słowa, Holmesie! Siłą nieczystą! Zrozumiesz, jak zobaczysz miejsce zdarzenia.
Sherlock Holmes przystąpił do badania miejsca zdarzenia. Ciało lady Klary leżało na kamiennej posadzce sporego tarasu, przylegającego do sypialni kobiety. Głowę zmarłej otaczała niewielka kałuża krwi, która wypłynęła z powierzchownej rany na potylicy. Uwagę detektywa zwróciło okrągłe zaczerwienienie pośrodku czoła. Hm, czyżby od uderzenia pięścią? - pomyślał Holmes. Podobne zaczerwienienie dojrzał na dekolcie Klary, jednak tu przypominało ono pionowo ułożoną pręgę. Może raczej poparzenie – zastanowił się, bo zauważył, że peniuar na ciele jest w kilku miejscach jakby zwęglony.
Potem Holmes obejrzał pokój. Lustro eleganckiej toaletki było pęknięte. Drzwi prowadzące na korytarz wisiały na jednym zawiasie. Elektryczny kinkiet odpadł od ściany znad łóżka. Teraz leżał na nocnej szafce, na stosiku przygotowanych do wysłania listów, a metalowy uchwyt urządzenia spoczywał na poduszce. Holmes przyjrzał mu się, ale nie zauważył śladów krwi. Detektyw omiótł wzrokiem ściany i zdumiały go smoliste smugi na świeżych, kremowych tapetach. Tu cię mam, Lestrade! Jakby diabeł ogonem przejechał, ani chybi – zaśmiał się Holmes i postanowił przesłuchać domowników.
Lokaj Eustachy:
Ostatni raz widziałem lady Klarę żywą wczoraj wieczorem podczas kolacji. Do posiłku zasiedli tylko państwo i ich przyjaciółka, która przyjechała do Winston Manor na kilka dni. Ja im asystowałem, a potem sprzątnąłem ze stołu, bo to było wpół do ósmej i o tej porze w domu nie ma już nikogo innego ze służby. Później zszedłem do piwnicy z winami. Dzisiaj miał przyjść dostawca i chciałem zrobić zamówienie, ale nie dokończyłem zadania, bo zgasło światło. Wie pan, my tu mamy nowoczesne oświetlenie elektryczne, tyle że ono czasem nas zawodzi. Tak było i tym razem, więc po omacku wróciłem do swojej kwatery. Gdy kładłem się spać, słyszałem, że zegar bije dziewiątą.
Dziś rano zajrzałem do lady Klary, bo tak długo nie pokazywała się w kuchni. No i ją znalazłem. To była taka dobra pani! Pan Manfred mnie nie lubi i pewnie teraz mnie zwolni.
Mąż Manfred:
Oczywiście że kochałem żonę. Mieliśmy osobne sypialnie, ale to dlatego że Klara ostatnio cierpiała na zawroty głowy. Bała się schodzić po schodach i urządziła sobie sypialnię w zachodnim skrzydle na parterze. Zostałem w naszej starej sypialni na piętrze, bo jej okna wychodzą na wschód i wieczorami nie jest w niej tak gorąco.
Wczoraj przed kolacją było wyjątkowo parno. Czekaliśmy na deszcz, ale nie spadła ani kropla, choć błyskało się coraz bliżej. Przez tę duchotę nikt nie był w formie, więc po pół godzinie wstaliśmy od stołu i rozeszliśmy się do swoich pokoi. Położyłem się o dwudziestej. Spałem całą noc do dziewiątej trzydzieści, póki nie zadzwonił mój budzik. Właśnie miałem wstać z łóżka, gdy wpadł nasz lokaj Eustachy i powiedział, co się stało. Pobiegłem sprawdzić. Nie miałem wątpliwości, że to sprawka jakiegoś intruza, więc zawiadomiłem Scotland Yard.
Przyjaciółka Amanda:
Mieszkam w pobliskim miasteczku. Klara zaprosiła mnie na kilka dni do Londynu, żebym mogła spokojnie zrobić zakupy przed sezonem jesiennym. Umieściła mnie w pokoju gościnnym niedaleko swojej sypialni, ale ja nic nie zauważyłam! To pewnie dlatego, że przed snem wkładam do uszu stopery i zakrywam oczy maseczką.
Tak samo było wczoraj wieczorem. Po kolacji od razu wróciłam do swojego pokoju. Poczytałam książkę pana Doyle’a, ale tylko do dziesiątej. Potem zgasiłam lampę i zasnęłam. Rano obudziłam się sama i od razu trafiłam w środek tego zamieszania.
Po skończonym dochodzeniu Lestrade spytał Holmesa, co myśli o sprawie. Ten odparł, że mąż i przyjaciółka bez wątpienia kłamią, ale to nie ma związku ze śmiercią Klary Winston. Potem opowiedział, co według niego zdarzyło się w jej sypialni.
PYTANIA KONKURSOWE
[list=1][*]Jakie kłamstwo wychwycił Holmes w wypowiedzi męża?
[*]Co było kłamstwem w wypowiedzi przyjaciółki?
[*]W jakich okolicznościach zmarła według Holmesa lady Klara?[/list]
Podsumowanie dodatkowych wskazówek ujawnionych w dyskusji znajdziesz tutaj.[/b]
WARUNKI UCZESTNICTWA W KONKURSIE
Aby wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba być zarejestrowanym użytkownikiem Przygodomanii i podać prawidłowe rozwiązanie zadania konkursowego. Odpowiedź należy wysłać pod adres podany poniżej.
E-mail powinien być zatytułowany Konkurs z Sherlockiem Holmesem, a w treści oprócz rozwiązania, powinien się znajdować nick, pod jakim jesteście zarejestrowani na forum oraz adres e-mail do wysyłki nagrody.
Redakcja przygodomanii.pl życzy szczęścia!
Regulamin konkursu:
- W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik forum, poza redakcją.
- Dozwolone jest jedynie jedno zgłoszenie konkursowe na osobę, gospodarstwo domowe, adres e-mail.
- Każdy użytkownik może wygrać tylko jedną nagrodę.
- Zgłoszenie musi zawierać poprawną odpowiedź, nick używany na forum oraz adres do wysyłki nagrody. Dodatkowo prosi się o odpowiednie zatytułowanie maila.
- Nagrody zostaną rozlosowane wśród tych osób, które nadeślą zgłoszenia zawierające w/w dane przed upływem czasu trwania konkursu.
- Zgłoszenia nadesłane po upływie wyznaczonego terminu lub z kilku kont nie wezmą udziału w losowaniu nagród.
- Nagrody nie podlegają wymianie.
- Przy braku potwierdzenia przyjęcia nagrody (post w wątku konkursowym) wygrana przepada.