Tworzenie spolszczenia

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091
Podziękował(a): 10 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 34 razy
Tworzenie spolszczenia

Post autor: Drenz » 02 lutego 2022, 11:39

Mam w planach, sam i jak we współpracy, zrobić polskie napisy do kilku gier. Na razie zbieram informacje o tym jak się za to zabrać i o programach do tego potrzebnych. Wiem, że na forum jest kilka osób, które tłumaczą na język polski gry i mam do nich kilka pytań.
W jaki sposób zdobywacie pliki z tekstem z gry? Kontaktujecie się z deweloperem, że chcecie zrobić polskie napisy do jego/ich gry i czekacie na odpowiedź a gdy jest pozytywna on podsyła wam występujące w grze teksty? Sami odpowiednim programem wyciągacie teksty i je tłumaczycie? Jeśli tak, to jakiego programu najczęściej używacie? Dużo zależy od silnika gry, ale może jest jakiś najwygodniejszy sposób na pozyskanie tekstów do przetłumaczenia?
Chciałbym w ten sposób przypomnieć sobie język angielski, bo w ostatnich latach z racji jego nieużywania trochę się pozapominało i takie tworzenie spolszczenia będzie dobrą lekcją, jak i zrobię coś pożytecznego dla graczy. Ponadto coraz mniej gier dostaje polskie napisy i w porównaniu z poprzednimi latami powstaje coraz mniej spolszczeń. Trzeba odwrócić trend :)
Ostatnio skończone: Sinner 97, Golgotha, Arthurian Legends, Chop Goblin, Scarf
Gram: Dungenoid, Pyramis, Roar of Revenge

Awatar użytkownika
jackowsky
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
Podziękował(a): 63 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 42 razy

Re: Tworzenie spolszczenia

Post autor: jackowsky » 02 lutego 2022, 12:46

Też chętnie bym się dowiedział co i jak.
Ostatnio skończone: Ghost Files: Face of Guilt, The PL (60%), The Suicide of Rachel Foster PL (60%), Machinika Museum PL (60%), Bractwo Tajemnic 5: Smocze Królestwo (60%), Bractwo Tajemnic 6: Więzy Krwi (60%)
Gram: Gra Szyfrów
Koop: We Were Here Too PL
W tle: Miasma Chronicles PL

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 28 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 60 razy

Post autor: twig » 02 lutego 2022, 13:29

Dawniej fanowskie tłumaczenia robiłem wyłącznie na własną rękę, czyli bez kontaktu z twórcami i bez pomocy z ich strony.
Jeśli interesuje cię tylko tłumaczenie, to idealnie byłoby otrzymać tekst do tłumaczenia od twórców gry.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 091#p61091

Post autor: Drenz » 02 lutego 2022, 15:13

twig pisze:
02 lutego 2022, 13:29
Dawniej fanowskie tłumaczenia robiłem wyłącznie na własną rękę, czyli bez kontaktu z twórcami i bez pomocy z ich strony.
Jeśli interesuje cię tylko tłumaczenie, to idealnie byłoby otrzymać tekst do tłumaczenia od twórców gry.
Tylko o ile twórcy się odpiszą i mają taki teksty pod tłumaczenie przygotowane. Niestety część z racji nieodpisywania nie jest raczej zainteresowana nawet tym, że ktoś za darmo przetłumaczy ich grę.
Jak robiłeś to na własną rękę to czego używałeś?

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 02 lutego 2022, 15:25

Wszystko zależy od gry. Używałem gotowych narzędzi i narzędzi tworzonych przez siebie. Nie ma uniwersalnych edytorów. Istnieją uniwersalne narzędzia do grzebania w plikach gier robionych na silniku Unity i Unreal, ale i tak każda gra wymaga indywidualnego podejścia.
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 29 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 73 razy

Post autor: DirkPitt1 » 03 lutego 2022, 10:06

W NOLF-ach sprawa była prosta. Po prostu użyłem oryginalnych narzędzi moderskich do rozpakowania archiwum, a potem Restoratorem wyciągnąłem teksty z pliku dll i po przetłumaczeniu wrzuciłem z powrotem. Ale różne gry mają teksty w różnych miejscach, upchnięte w plikach różnych formatów, więc to sprawa dość indywidualna, zależna od gry/silnika.

Parę przydatnych informacji możesz znaleźć tutaj https://grajpopolsku.pl/forum/viewforum ... 71b5709eb8
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta

Post autor: Drenz » 03 lutego 2022, 15:17

DirkPitt1 pisze:
03 lutego 2022, 10:06
Parę przydatnych informacji możesz znaleźć tutaj https://grajpopolsku.pl/forum/viewforum ... 71b5709eb8
Pierwsze swoje kroki skierowałem właśnie i tam więc temat jest mi znany, ale chciałem jeszcze dopytać praktyków czy mają swoje ulubione programy i sposoby na pozyskiwanie tekstów. W każdym razie pewnie poprzestanę na Unity Assets Explorer. Na steamdb jest informacja jakie gry są na poszczególnych silnikach, więc w razie czego będę wybierał i kupował te na Unity Engine, ewentualnie pisał do deweloperów o udostepnienie plików z tekstem jeśli będą przychylni polskim napisom.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 288 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 81 razy

Post autor: kassiopestka » 03 lutego 2022, 17:13

A masz już jakąś konkretną grę, o której myślisz? :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

paraiso90

Post autor: paraiso90 » 03 lutego 2022, 23:01

Jeśli byłbyś zainteresowany to mam kilka tektów do gier na własną ręke przetłumaczonych i mogę podrzucić. Chyba, że masz już wybrane jakieś konkretne gry i tylko nad nimi chcesz pracować.

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta

Post autor: Drenz » 04 lutego 2022, 00:17

kassiopestka pisze:
03 lutego 2022, 17:13
A masz już jakąś konkretną grę, o której myślisz? :)
Na razie sprawdzę na kilku mniejszych tytułach, które mam, aby zobaczyć jak mi pójdzie. Jeśli w miarę będę technikalia ogarniał, to bym chciał się zabrać już konkretnie za The Whisperer, Blank Frame, Crowalt, The Silent Sky, The Night is Grey (gdy wyjdzie), czy Chasing Static.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 04 lutego 2022, 00:49

Nie znam żadnej z nich - znaczy: straszne. :) :P
Ostatnio ukończone: Lord Winklebottom Investigates, Justin Wack and the Big Time Hack
W kolejce: Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 04 lutego 2022, 00:50

paraiso90 pisze:
03 lutego 2022, 23:01
Jeśli byłbyś zainteresowany to mam kilka tektów do gier na własną ręke przetłumaczonych i mogę podrzucić. Chyba, że masz już wybrane jakieś konkretne gry i tylko nad nimi chcesz pracować.
Do jakich gier? :)

Awatar użytkownika
Drenz
Publicysta

Post autor: Drenz » 04 lutego 2022, 08:18

kassiopestka pisze:
04 lutego 2022, 00:50
paraiso90 pisze:
03 lutego 2022, 23:01
Do jakich gier? :)
To samo miałem zapytać, ale zasnąłem :P

A co do tych gier to nie takie znowu straszne. Tylko Blank Frame i Chasing Static mają taka atmosferę grozy, reszta raczej jest klimatyczna i tyle :)

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 04 lutego 2022, 11:03

Jak widok FPP, to i tak nie bardzo daję radę grać, a ty, zdaje się, gustujesz w takich. :) Ale i tak doceniam. :D

paraiso90

Post autor: paraiso90 » 04 lutego 2022, 16:12

Mam przetłumaczoną cała grę The Cameron Files: The Secret at Loch Ness, trochę dokumentów z gry Rhiannon: Curse of the Four Branches a teraz w wolnej chwili gram i tłumaczę Dead Mountaineer's Hotel.

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 93 razy

Post autor: Vicek » 05 lutego 2022, 10:09

paraiso90 pisze:
04 lutego 2022, 16:12
Mam przetłumaczoną cała grę The Cameron Files: The Secret at Loch Ness, trochę dokumentów z gry Rhiannon: Curse of the Four Branches a teraz w wolnej chwili gram i tłumaczę Dead Mountaineer's Hotel.
Byłoby świetnie, gdyby udało się opublikować te spolszczenia. Wszystkie te gry planowałem ograć, zwłaszcza dwie pierwsze.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

paraiso90

Post autor: paraiso90 » 06 lutego 2022, 14:35

Więc jeśli ktos jest chętny, bo na programch do wklejania tych tekstów się nie znam, to mogę podzielić się tym co mam. Troche u mnie ciężko z czasem, ale na pewno na tych tytułach się nie skończy. Mam rówenież znajomego, który perfekt posługuję się językiem angielskim, więc zawsze mogę poprosić o konsulatcję, aby przetłumaczone teksty były jak najbardziej profesjonalne.

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 29 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 73 razy

Post autor: DirkPitt1 » 07 lutego 2022, 10:58

paraiso90 pisze:
06 lutego 2022, 14:35
na programch do wklejania tych tekstów się nie znam
I o to się często rozbija cała chęć do nieoficjalnego tłumaczenia gier. Kwestie techniczne. Człowiek musi być nie tylko tłumaczem, ale jeszcze grafikiem, programistą i diabli wiedzą, czym jeszcze.

Jeśli chodzi o Rhiannon, musiałbym kiedyś rzucić okiem czy dodanie tam spolszczenia leży w moich technicznych możliwościach.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum

Post autor: twig » 07 lutego 2022, 11:44

DirkPitt1 pisze:
07 lutego 2022, 10:58
Jeśli chodzi o Rhiannon, musiałbym kiedyś rzucić okiem czy dodanie tam spolszczenia leży w moich technicznych możliwościach.
Ta gra to Wintermute Engine, więc technicznie prosta sprawa (jedyny problem to ewentualnie teksty na grafikach - twórcy korzystający z tego silnika często tworzyli interfejs w programach graficznych, bo chyba tylko tak można było osiągnąć interesujące efekty).

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 163 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 174 razy

Post autor: Urszula » 07 lutego 2022, 14:59

Grafik w grze jest dużo
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Spolszczenia”