Ja się wachałem między 7, a 6 - ostatecznie wybrałem drugą ocene. Druga część Tajnych Akt mnie rozczarowała, bo po jedynce mieliśmy prawo oczekiwać znacznie więcej. Po pierwsze fabuła jest zbyt oczywista już od samego początku, tj. szybko dowiadujemy się, kto jest tym złym. Nie ma jakiś zaskoczeń, wszystko od razu jest wyłożone na tacy z kim się mierzymy. W jedynce było bardzo dużo zwrotów akcji w fabule i do samego końca nie wiedzieliśmy, kto jest ostatecznie naszym wrogiem.
Po drugie system podpowiedzi działał lepiej w jedynce. Tutaj daję jedynie ogólne wskazówki, nie radząc gdzie szukać rozwiązania problemu. Pod tym względem Tunguska również wychodzi zdecydowanie lepiej. Tam nawet osoba początkująca mogła zajść bez solucji bardzo daleko (ja tylko dodam, że z poradnika do jedynki skorzystałem dopiero w pewnej chacie w rejonie Tunguski, czyli mając za sobą już ponad połowę gry). W przypadku Puritas Cordis sięgałem do poradnika znacznie częśćiej, bo bardzo dużo sytuacji wymagało użycia wszystkiego na wszystkim, a czasem brakowało wskazżówek, co robić dalej.
Po trzecie - wprawny fan przygodówek szybko upora się z tym tytułem, tj. w 3 godziny. Mi przejście tego tytłu zajęło 6 godzin, więc produkcja ta jest niestety niezbyt długa.Tu również jedynka biję kontynuację na głowę pod tym względem. Po czwarte muzyka nie jest zła, ale w jedynce bardziej mi się podobała.
Po piąte podobało mi się to, że oprócz Niny i Maxa, kierujemy też krótko dwoma innymi postaciami. Ostatecznie Puritas Cordis to nie jest zła produkcja, ale kilka elementów mogłoby zostać wykonanych znacznie lepiej. Pamiętam, że za jedynkę dałem około 70 zł w empiku, za dwójkę z pewnością bym tyle nei zapłacił. W każdym razie Puritas Cordis dorwałem w Media Markt za niecałe 15 zł - za taką kwotę spokojnie można zapoznać się z tym tytułem.