Runaway: a road adventure - problem

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 15 kwietnia 2016, 22:15

Mam problem z grą. Instaluje się na win (64bity) bez żadnych problemów. Jednak w trakcie trwania filmików co chwilę jest na krótką chwilę zamrożenie obrazu. Pomijam, że cudnie by było, gdybym mogła ją uruchomić w oknie, bo mam monitor dość duży i nie wygląda w nim gra najlepiej. Macie jakieś lekarstwo na tę staruszkę, żeby działał płynnie i jeszcze w oknie?
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 15 kwietnia 2016, 23:27

Co do uruchamiania gier w oknie już kiedyś zadałaś podobne pytanie. Jeśli masz kartę Nvidii to możesz ustawić w sterownikach aby gra się uruchamiała z czarnymi ramkami. Albo spróbuj użyć jakiegoś programu służącego do tego celu (d3dwindower, dxwnd), innej opcji nie ma.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 15 kwietnia 2016, 23:43

Jest problem w tym, że one nie chcą działać pod win 7 64bity, albo ja ich nie umiem uruchomić. Nie ma problemu gdy jest system 32 bitowy, natomiast jest problem z 64 bitami. Nadal sobie z tym nie poradziłam. A co z tym zamrażaniem obrazu w filmikach?
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
SpokoWap
Przyjaciel forum
Posty: 979
Rejestracja: 19 czerwca 2012, 16:22
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował(a): 10 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 19 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: SpokoWap » 16 kwietnia 2016, 00:41

Też to miałem. Obraz się zatrzymywał na przykład przy zmianach animacji ruchu postaci podczas rozmów. Tak śmiesznie drgały przez kilkanaście/kilkadziesiąt sekund, po czym wszystko ruszało dalej. Nie pamiętam tylko czy i jak sobie z tym poradziłem...
Obecnie grane: Hades (PC), Darksiders III (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 16 kwietnia 2016, 00:57

Specjalnie dla ciebie Urszulo:

Obrazek

System: Windows 7 64bit
Program: DxWnd wersja 2.03.52

Tutaj link skąd ściągałem DxWnd, jest już nowsza wersja.
Programu nie możesz zainstalować? Czy się instaluje ale nie uruchamia? Może musisz uruchomić jako administrator, albo zainstalować w innym folderze niż "Program Files (x86)"

Co do skaczących filmików to nie mam pojęcia. U mnie działają ok (przynajmniej intro), mam wersję gry z GOGa.
Rozumiem, że już próbowałaś różne tryby zgodności itp.? Może tak być, że masz za nowe sterowniki, niektóre gry lepiej działają ze starszymi sterami. Spróbuj też sciągnąć cracka/nodvd, może to pomoże. Innych pomysłów nie mam.
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2016, 14:12 przez earwig11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 16 kwietnia 2016, 12:06

Ściągnęłam ten drugi program z twojego linku. Problem teraz mam inny, nie umiem ustawić tego programu, tak, by wyświetlał mi prawidłowe kolory, oraz żeby obraz był cały widoczny. U mnie uruchamia się w ten sposób, że widać tylko kawałek obrazu, w bardzo dziwnych kolorach, całości nie widzę, a za myszką zostaje dziwny ślad. Widać jak ją przesuwam.

Obrazek

Obrazek
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1464
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 60 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 77 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Nfsfan83 » 16 kwietnia 2016, 12:16

Ula jaki masz monitor??? Ile cali? U mnie na 24 jest pięknie na pełen ekran. Druga sprawa kiedyś miałem problem z filmikami coś też winne były kodeki od filmów. Daj zgodność z XP może.
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 16 kwietnia 2016, 12:45

Uruchamiałam w trybie zgodności, ustawiając również wyłączanie skalowania i kompozycje pulpitu. Gra się w tym trybie zgodności uruchamia, ale wszelkie animacje powodują zamrażanie obrazu. Jest to bardzo częste i denerwujące. Na moim monitorze 24 calowym, u góry i na dole są ogromne czarne pasy i gra wygląda nieciekawie. Dlatego, wydumałam sobie, że uruchomienie jej w oknie będzie wyglądało lepiej i miałam nadzieję, że nie będzie tego zamrażania obrazu, co pół minuty. Postacie wtedy drżą, a cała animacja się zatrzymuje.

Obrazek

Obrazek
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Nfsfan83
Publicysta
Posty: 1464
Rejestracja: 16 września 2014, 13:07
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 309#p29309
Lokalizacja: Elbląg, Polska
Podziękował(a): 60 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 77 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Nfsfan83 » 16 kwietnia 2016, 13:47

Weź daj rozdzielczość video na niskie
Fan klasycznych 2D point 'n' click przygodówek. Poradnik - box https://photos.google.com/share/AF1QipO ... pGZ0xkbzNn
Mój kanał na YT: https://www.youtube.com/user/superbravo666/featured

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 16 kwietnia 2016, 15:15

Oto moja konfiguracja:

Obrazek

Obrazek

Reszty opcji nie ruszałem. Z tym kursorem też tak miałem, pomogło przestawienie emulacji w tryb Hybrid (obrazek powyżej).

Najlepiej najpierw usuń wszelkie tryby zgodności itp, jeśli masz je poustawiane. Dodatkowo możesz też usunąć plik dxwnd.ini z folderu z programem, wtedy ustawienia wrócą do wartości domyślnych.
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2016, 14:13 przez earwig11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 16 kwietnia 2016, 15:58

Serdecznie dziękuję, w końcu coś zadziałało. Problem jednak pozostał tego zamrażania się na chwilę obrazu, czyli uruchomienie w oknie nie rozwiązało mi tego problemu. Tak samo jest, gdy grę uruchamiam normalnie pod win 7. Nie mam tego problemu po uruchomieniu gry pod XP.

___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 16 kwietnia 2016, 16:46

Aaa, to polska wersja. Wcale bym się nie zdziwił gdyby to polski wydawca coś zepsuł. Filmiki w Runawayu są w formacie bink. W głównym katalogu z grą powinien być plik binkw32.dll odpowiadający za wyświetlanie tych animacji. Spróbuj podmienić go na inną wersję (najlepiej skopiuj sobie oryginalny plik w bezpieczne miejsce). Skąd wziąść ten sam plik w innej wersji? Poszukaj na kompie, sporo gier korzysta z tego formatu animacji, na pewno inne gry Pendulo korzystają z tego kodeka. Odradzam ściąganie tego pliku z różnych "magazynów" dll na necie, niechcący można zainstalować sobie wirusa.

Awatar użytkownika
kNOT
Przyjaciel forum
Posty: 1085
Rejestracja: 28 lutego 2012, 18:29
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: kNOT » 16 kwietnia 2016, 17:03

A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 16 kwietnia 2016, 17:20

Może i powinien być, ale nie mam takiego pliku. W żadnym z folderów tej gry. Zaś to co jest, mogę zmienić tylko na sterownik główny lub Nvidii, ale ta zmiana nic nie daje.



Obrazek
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 16 kwietnia 2016, 18:07

A to ciekawe, bo oznaczałoby, że polska wersja ma filmiki kodowane w innym formacie. Chyba że, niektóre pliki masz ukryte. Później wkleję zdjęcie z mojego folderu.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 16 kwietnia 2016, 18:13

Podejrzewam, że te wszystkie animacje kryją się pod plikiem o nazwie Datava
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 16 kwietnia 2016, 22:02

Zrobiłem mały eksperyment i usunąłem plik binkw32.dll. Bez niego gra się w ogóle nie uruchamia. Spróbuj skorzystać z systemowej wyszukiwarki i spróbuj odnaleźć tej plik binkw32.dll. Jeśli go znajdziesz gdzieś w systemowym folderze to go przenieś do katalogu z grą.

Albo lepiej, ściągnij tej plik: http://megawrzuta.pl/download/779649868 ... 27601.html To jest spakowany plik z mojej kopi gry. Rozpakuj go do folderu z grą i zobacz czy zadziała. Jak nie to już nie wiem o co chodzi z tymi animacjami.
Ostatnio zmieniony 16 kwietnia 2016, 22:14 przez earwig11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 16 kwietnia 2016, 22:07

Teraz jestem w pracy, więc niczego zrobić nie mogę, ale jutro dam znać jak to wygląda. Ale dzisiaj zaglądałam, do Runaway, 2 i 3, tam folder wygląda tak samo. Czyli brak jest pliku binkw32.dll, a mimo to animacje są płynne, nie ma tego zamrażania obrazu, przy każdej zmianie sceny. Zaś na pewno widziałam ten plik w The next big thing.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 11357
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 141 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 146 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: Urszula » 17 kwietnia 2016, 11:56

Nie mogę pobrać, bo wyskakuje błąd pliku. Przeniesiony plik z innej gry nie pomógł, nadal jest ten sam błąd.
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]

Awatar użytkownika
earwig11
Przyjaciel forum
Posty: 686
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, 22:33
Lokalizacja: Maupiti Island
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 56 razy
Płeć:

Re: Runaway: a road adventure - problem

Post autor: earwig11 » 17 kwietnia 2016, 15:05

U mnie wszystko ok z tym plikiem, więc nie wiem czemu u ciebie coś wyskakuje. Ale to nieważne, skoro przeniesienie go z innej gry nie pomogło. Niestety nie mam już dalszych pomysłów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Runaway: a road adventure”