Braki w indeksie przygodomanii
Braki w indeksie przygodomanii
Witajcie.
Nie udzielam się zbyt dużo na tym forum, ale często czytam opinie o grach, które chcę kupić i zauważyłem, że czasami brakuje Wam niektórych pozycji w indeksie. Stąd pomysł, żeby użytkownicy mogli wypisywać tytuły, o których słyszeli (niekoniecznie nowe / nadające się na news'a), żeby te braki wypełniać.
Oczywiście jeżeli braki są zamierzone (eg. listujecie tylko gry wydane pudełkowo, lub te co proponuję poniżej mają za mało wspólnego z przygotówkami w klasycznym rozumieniu), to temat do kosza.
Ode mnie:
Republique
Dopiero zacząłem, z tego co na razie widzę nie jest to klasyczny Point&Click, bardziej Stealth z elementami przygotówki. Specyficzny pomysł na grę: wcielamy się w rolę osoby obsługującej kamery i próbujemy pomóc dziewczynie, zamkniętej w opresyjnym świecie przyszłości. Wydaje mi się, że kiedyś (z ~10 lat temu) widziałem grę z bardzo podobnym pomysłem na rozgrywkę, niestety nie pamiętam tytułu (może ktoś pomoże?), dlatego nie mogę sprawdzić, czy mają one ze sobą jakiś związek.
The Beginner's Guide
Bardzo ciekawy walking sim twórcy The Stanley Parable, jedna z najlepszych gier tego typu, w jakie grałem. Do ukończenia w 2-3h (preferowanie za jednym posiedzeniem), niemal brak zagadek logicznych / sposobów na "utknięcie". Polecam, głównie ze względu na fabułę (aczkolwiek ze względu na długość rozgrywki warto poczekać na przecenę: gra jest wtedy dostępna za jakieś grosze). Uwaga: gra nie jest lekka, i ma niewiele wspólnego ze SP.
Depression Quest
http://www.depressionquest.com/
Darmowa gra typu Choose Your Own Adventure, składa się tylko z tekstu i możliwości dokonywania wyborów. Polecam, zwłaszcza że jest za darmo (do skończenia w niecałe 2h).
Actual Sunlight
Kolejna gra o depresji, tym razem walking sim ze stylistyką w stylu To The Moon. Jak dla mnie średniak.
Star Trek™: Judgment Rites
https://www.gog.com/game/star_trek_judgment_rites
Bardzo stary Point&Click w świecie Star Trek, nie miałem okazji zagrać. Podobno jedna z najlepszych gier z tego uniwersum.
Jeżeli jesteście zainteresowani tematem (i/lub coś sobie jeszcze przypomnę), to postaram się napisać. Póki co starałem się unikać gier bardzo krótkich (Plug & Play, the static speaks my name), lub takich, które nie są i chyba nigdy nie będą ukończone (Reversion, Dead Cyborg).
Nie udzielam się zbyt dużo na tym forum, ale często czytam opinie o grach, które chcę kupić i zauważyłem, że czasami brakuje Wam niektórych pozycji w indeksie. Stąd pomysł, żeby użytkownicy mogli wypisywać tytuły, o których słyszeli (niekoniecznie nowe / nadające się na news'a), żeby te braki wypełniać.
Oczywiście jeżeli braki są zamierzone (eg. listujecie tylko gry wydane pudełkowo, lub te co proponuję poniżej mają za mało wspólnego z przygotówkami w klasycznym rozumieniu), to temat do kosza.
Ode mnie:
Republique
Dopiero zacząłem, z tego co na razie widzę nie jest to klasyczny Point&Click, bardziej Stealth z elementami przygotówki. Specyficzny pomysł na grę: wcielamy się w rolę osoby obsługującej kamery i próbujemy pomóc dziewczynie, zamkniętej w opresyjnym świecie przyszłości. Wydaje mi się, że kiedyś (z ~10 lat temu) widziałem grę z bardzo podobnym pomysłem na rozgrywkę, niestety nie pamiętam tytułu (może ktoś pomoże?), dlatego nie mogę sprawdzić, czy mają one ze sobą jakiś związek.
The Beginner's Guide
Bardzo ciekawy walking sim twórcy The Stanley Parable, jedna z najlepszych gier tego typu, w jakie grałem. Do ukończenia w 2-3h (preferowanie za jednym posiedzeniem), niemal brak zagadek logicznych / sposobów na "utknięcie". Polecam, głównie ze względu na fabułę (aczkolwiek ze względu na długość rozgrywki warto poczekać na przecenę: gra jest wtedy dostępna za jakieś grosze). Uwaga: gra nie jest lekka, i ma niewiele wspólnego ze SP.
Depression Quest
http://www.depressionquest.com/
Darmowa gra typu Choose Your Own Adventure, składa się tylko z tekstu i możliwości dokonywania wyborów. Polecam, zwłaszcza że jest za darmo (do skończenia w niecałe 2h).
Actual Sunlight
Kolejna gra o depresji, tym razem walking sim ze stylistyką w stylu To The Moon. Jak dla mnie średniak.
Star Trek™: Judgment Rites
https://www.gog.com/game/star_trek_judgment_rites
Bardzo stary Point&Click w świecie Star Trek, nie miałem okazji zagrać. Podobno jedna z najlepszych gier z tego uniwersum.
Jeżeli jesteście zainteresowani tematem (i/lub coś sobie jeszcze przypomnę), to postaram się napisać. Póki co starałem się unikać gier bardzo krótkich (Plug & Play, the static speaks my name), lub takich, które nie są i chyba nigdy nie będą ukończone (Reversion, Dead Cyborg).
- rewind
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 17 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 27 razy
Z indeksem to jest tak, że dodanie nowego tytułu kosztuje kogoś dużo pracy. Na przykład tłumaczą oficjalny opis lub coś podobnie obiektywnego, dodają informacje szczegółowe, screeny, temat z opiniami. Dzięki, że zwracasz uwagę na te fajne tytuły, ale to, że lista nie będzie pełna to raczej nieuniknione.
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 190 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy
Każdy forumowicz, może dodać w indeksie grę, opracowując troszkę temat i wstawiać pod odpowiednią literą o ile jest to przygodówka. Gdy jeszcze do tego doda inne materiały, jak screeny czy solucje, my założymy pod-forum i dodamy grę do naszej Przygodopedii.
___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl
Moje

- adventurka
- Publicysta
- Podziękował(a): 133 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 104 razy
Lista Szynka jest i tak bardzo skromna. Brakuje nam setek tytułów starszych i nowszych, ale póki nie ma materiałów, to nie ma z czym zakładać podforum.
Re: Braki w indeksie przygodomanii
Nie chodziło mi o uzupełnianie opisów, pisanie artykułów etc., chodziło mi chociaż o pusty dział / placeholder, na wypadek gdyby ktoś chciał napisać coś na temat gry.rewind pisze:Z indeksem to jest tak, że dodanie nowego tytułu kosztuje kogoś dużo pracy. Na przykład tłumaczą oficjalny opis lub coś podobnie obiektywnego, dodają informacje szczegółowe, screeny, temat z opiniami. Dzięki, że zwracasz uwagę na te fajne tytuły, ale to, że lista nie będzie pełna to raczej nieuniknione.
O, właśnie tej opcji nie zauważyłem, myślałem że ktoś z administracji musi stworzyć podforum, żeby móc w ogóle cokolwiek na temat gry napisać. Myślałem że powodem braków jest to, że nie wiecie / zapomnieliście o tych tytułach (zwłaszcza, że macie tutaj niekiedy bardzo niszowe rzeczy, eg. myślałem że nikt poza mną gry Noc już nie pamiętaUrszula pisze:Każdy forumowicz, może dodać w indeksie grę, opracowując troszkę temat i wstawiać pod odpowiednią literą o ile jest to przygodówka. Gdy jeszcze do tego doda inne materiały, jak screeny czy solucje, my założymy pod-forum i dodamy grę do naszej Przygodopedii.

Pewnie tak, chociaż zależy jeszcze jakie gry liczysz jako przygodowe (eg. niektóre firmy potrafią trzaskać po kilka hidden object na miesiąc). Nie twierdzę, że lista jest kompletna, podałem tylko kilka tytułów, które kupiłem i/lub ograłem + są one nieco bardziej rozpoznawalne (z wyjątkiem Actual Sunlight, każda z podanych przeze mnie gdzieśtam się w dużych mediach growych przewijała).adventurka pisze:Lista Szynka jest i tak bardzo skromna. Brakuje nam setek tytułów starszych i nowszych, ale póki nie ma materiałów, to nie ma z czym zakładać podforum.
Podsumowując: sprawa się wyjaśniła, jak będę miał czas/chęci, postaram się dorzucić coś do indeksu.
Pozdrawiam.
- adventurka
- Publicysta
Wejdź na któryś z tych dużych portali, wyświetl kategorię "przygodowe", a przekonasz się, o jakich liczbach mówimy. Ale faktycznie, masz rację - nie o to tu chodzi, ale o materiały użytkowników, bo to z nich ma być budowane to forum (w każdym takie są założenia).
- Sir_Kiełbasa
- Przygodożerca
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
- Podziękował(a): 8 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy
Mobygames podaje, że jest to gra z gatunku akcja. Nawet nie action-adventure.Szynek pisze:Republique
Dopiero zacząłem, z tego co na razie widzę nie jest to klasyczny Point&Click, bardziej Stealth z elementami przygotówki.
https://www.mobygames.com/game/rpublique
Tylko ile z tych gier to będą przygodówki?adventurka pisze:Wejdź na któryś z tych dużych portali, wyświetl kategorię "przygodowe", a przekonasz się, o jakich liczbach mówimy.

-
- Publicysta
- Podziękował(a): 1 raz
- Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Zgadzam się z Sir_Kiełbasą, Republique to skradanka a nie przygodówka. A co do podobnej gry, to pewnie, Szynek, chodzi Ci o eXperience 112.
Na tapecie:
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: -
FPS: -
Akcja: Nier Automata (1. przejscie; bardzo długa przerwa przed poznaniem prawdziwego zakończenia)
Logiczna: Babel Tower
Przygodówka: Professor Leyton and the Diabolical Box (NDS)
RPG: Final Fantasy (PSP)
Taktyczna: -
Survival Horror: -
FPS: -
Akcja: Nier Automata (1. przejscie; bardzo długa przerwa przed poznaniem prawdziwego zakończenia)
Logiczna: Babel Tower
- rewind
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 17 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 27 razy
Duże indeksy przygodówek znajdziesz też głównie na tych dwóch stronach.
https://adventuregamers.com/games/adventure/all
http://adventures-index14.blogspot.com/2008/03/0-9.html
https://adventuregamers.com/games/adventure/all
http://adventures-index14.blogspot.com/2008/03/0-9.html
- jackowsky
- Przyjaciel forum
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... t=50#p9799
- Podziękował(a): 77 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 46 razy
Re: Braki w indeksie przygodomanii
W indeksie Przygodomanii (i w planie wydawniczym też) brakuje Back to 1998, która to zadebiutuje 15.04.2019 i to po polsku (bo to polska firma robi).
Ostatnio skończone: Forest Quartet, The PL (60%), Arsene Lupin: Once a Thief PL (60%), Thaumaturge, The PL (60%), Legends of Amberland II: Song of Trees, The PL (60%), Brassheart PL (60%)
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 190 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy
Może nam pomożecie w uzupełnianiu indeksu, zakładając temat i go opracowując? Oczywiście o ile macie czas i chęci. 

___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
Moje

- adventurka
- Publicysta
Przyłączam się do prośby Urszuli. Podawanie samych tytułów i linków do stron nie ma najmniejszego sensu, jeśli chcecie, żeby gra się pojawiła w indeksie Przygodomanii (dotyczy to gier i tych wydanych, i zapowiedzi)