Problem z instalatorem

ODPOWIEDZ
Stachu
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2020, 23:49
Płeć:

Problem z instalatorem

Post autor: Stachu » 29 czerwca 2020, 01:57

Witajcie,

Mam oryginalne Atlantis II na 4 CD. Jednak na moim Windows XP nie uruchamia się w ogóle instalator. Próbuję uruchomić setup.exe i nic. Na Win 7 się uruchamia normalnie.
Proszę o pomoc... :mysli: :prosi:

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10901
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 136 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Urszula » 30 czerwca 2020, 16:14

Mam XP jako drugi system i startuje instalacja normalnie. Nie wyskakuje żaden błąd.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Stachu
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2020, 23:49
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Stachu » 30 czerwca 2020, 17:46

Dzięki za odpowiedź, ale to nie rozwiązuje mojego problemu :(
U mnie też żaden błąd nie wyskakuje, po prostu nic się nie dzieje, gdy uruchamiam setup'a...

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10901
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 136 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Urszula » 30 czerwca 2020, 17:55

Może napęd nie czyta prawidłowo konkretnie tej płyty. Sprawdź czy inne płyty startują. Gra powinna sama startować, nie wiem dlaczego tego nie robi.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Stachu
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2020, 23:49
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Stachu » 30 czerwca 2020, 20:46

Jak udostępniam napęd z laptopa z Win 7, to też nie startuje na XP. Poza tym np. płyty Atlantis I chodzą normalnie.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 621
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: MrPepka » 30 czerwca 2020, 21:10

A uruchamiałeś instalator w jakimś trybie zgodności? Próbowałeś skopiować zawartość płyty na dysk i uruchomić instalator z dysku?

Stachu
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2020, 23:49
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Stachu » 01 lipca 2020, 00:49

Próbowałem i w trybie zgodności z Win 98/Me, i skopiowałem płytę na dysk, uruchamiałem z dysku i dalej nic :/

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 621
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: MrPepka » 01 lipca 2020, 01:00

Na tym XP-ku siedzisz na koncie Administratora? Próbowałeś wyłączyć działające w tle zbędne programy?

Stachu
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2020, 23:49
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Stachu » 01 lipca 2020, 01:04

Tak, na koncie Administratora, nic nie działa w tle.

Awatar użytkownika
MrPepka
Przyjaciel forum
Posty: 621
Rejestracja: 08 sierpnia 2016, 15:18
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: MrPepka » 02 lipca 2020, 18:55

A czy jak uruchamiasz instalator to w menedżerze zadań wyświetla się proces setup.exe na liście procesów?

Stachu
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2020, 23:49
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Stachu » 02 lipca 2020, 21:14

Nie sprawdzałem jeszcze, ale chyba sam rozwiązałem ten problem - zainstalowałem grę na Win 7 i skopiowałem tą zainstalowaną grę na kompa z XP :P Gra uruchomiła się po włączeniu trybu zgodności z Win 98/Me. Pozostaje kwestia patchy - ten pierwszy rozwiązuje problem braku animacji, ale na początku gry animacja była, tylko pojawił się błąd przepełnionego dysku. Więc wystarczy wgranie tego drugiego patcha? Poza tym zauważyłem też, że te dwa patche zastępują ten sam plik, więc zastanawiam się, jak je można wgrać obydwa, skoro jeden zastępuje drugi...

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Posty: 10901
Rejestracja: 31 grudnia 2011, 12:05
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 136 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy
Płeć:

Re: Problem z instalatorem

Post autor: Urszula » 02 lipca 2020, 21:28

Wpierw wgrywałem patcha z przepełnionym dyskiem, a potem ten z animacją. Widocznie część plików zostaje. Ponieważ, przed wgraniem patcha załatwiającego animację, w Irlandii, akurat tam najpierw się udałam, nie było animacji, gdy koniem dostawałam się na wyspę. Na pewno wszystkiego nie pamiętam, ale to akurat utkwiło mi w pamięci, z racji pięknej muzyki.
___________________________________________________________________________________________________
Moje gry
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dawstwa Szpiku - KRS 0000202597 - przekaż 1% podatku

kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Atlantis II”