Co teraz czytacie, o ile czytacie?

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 282 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 78 razy
Re: Co teraz czytacie, o ile czytacie?

Post autor: kassiopestka » 03 kwietnia 2018, 15:52

Skończyłam już jakiś czas temu Detektywów w służbie miłości (9) i teraz ciągnie mi się Wielka czwórka. Niby z Herkulesikiem, ale to nie jest tradycyjny kryminał Agathy, tylko jedna z tych jej powieści z ogólnoświatowym spiskiem w tle, które - moim zdaniem - niespecjalnie jej wychodzą, niestetki.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Justin Wack and the Big Time Hack
Gram: Lord Winklebottom Investigates
W kolejce: BROK the InvestiGator, Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Eramas
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy

Post autor: Eramas » 08 kwietnia 2018, 15:31

Przeczytałem Koralinę Neila Gaimana i Rage Stephena Kinga i dzisiaj zacząłem Modyfikowany węgiel Richarda Morgana. Ostatnio obejrzałem serial na Netflixie (naprawdę polecam), i stwierdziłem, że warto zapoznać się z samą książką.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 16 kwietnia 2018, 04:06

Już dawno po Wielkiej czwórce (10) oraz po 4.50 z Paddington (11) i N czy M? (12). Te dwie ostatnie bardzo fajne. :)

A teraz Zwierciadło pęka w odłamków stos.
W kolejce: BROK the InvestiGator, Lesuire Suit Larry 1-6, Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 25 kwietnia 2018, 11:34

Już po Zwierciadle (13) oraz po Godzinie zero (14), teraz czytam (od wczoraj) Śmierć w chmurach. :) Musze przyznać, że wszystkie z tych ostatnio przeczytanych (poza Wielką czwórką) są naprawdę wciągające i sprzyjają zarywaniu nocek.P

Edit:
Śmierć w chmurach (15) też już przeczytałam. Nie mogłam się oderwać. Teraz Czarna kawa. :)

Awatar użytkownika
Szczery
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 388#p45388
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: Szczery » 25 kwietnia 2018, 17:33

Oddałem do biblioteki poleconą mi "Diabolikę" Kincaid. Nie przebrnąłem, pokonała mnie ta książka - połączenie literatury młodzieżowej z sci-fi jednak chyba mi nie podchodzi. Podobnie jak przypominanie co drugą stronę o więzi łączącej obydwie bohaterki, trochę tego... za dużo.
Powracam do "Sprzedawczyka", na którym też się zblokowałem, głównie przez wulgarność i tak duże nagromadzenie nieznanych mi nawiązań kulturowych, że to aż spowalnia. Ale będę jednak próbował to dokończyć, bo historia i hmmm przesłanie samo w sobie mnie ciekawią.
Aktualnie grane:
428 Shibuya Scramble
Yakuza: Dead Souls
Freedom Force

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy

Post autor: Przemo » 26 kwietnia 2018, 08:23

Ja obecnie nadrabiam kilka zaległych książek, bo już sobie znalazłem następne tytuły do zakupu. :) Na daną chwilę czytam "Poza Ziemię... Historia lotów międzyplanetarnych" Krzysztofa Ziołkowskiego. Chciałbym skończyć ją do końca przyszłego weekendu i zabrać się za drugą książkę H.P. Lovecrafta - "Zew Cthulhu".
galador(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 16 maja 2018, 01:51

Przeczytałam Czarną kawę (16) już dość dawno temu, a potem Pierwsze, drugie... zapnij mi obuwie (17), Niespodziewanego gościa (18), Poirot prowadzi śledztwo (19) oraz Trzy ślepe myszki (20). I zaraz zabieram się za Nemezis. :) :) :) (Przedostatni kryminał).

Awatar użytkownika
UpartaZołza
Przyjaciel forum
Otrzymał(a) podziękowania: 3 razy

Post autor: UpartaZołza » 16 maja 2018, 12:25

Mnie się udało lekko ruszyć z czytaniem i skończyłam Syna Neptuna Riordana - tytuł, który zaczęłam czytać w grudniu :okok: Razem z podręcznikiem Zawód tester, mam w tym roku przeczytane aż dwie książki, takiego długiego przestoju czytelniczego chyba nie miałam nigdy :rotfl2: Na szczęście ochota na czytanie dalej jest, czekam tylko aż będę mogła odebrać moje zamówienie z Empiku i na pewno za coś się zabiorę.
Aut viam inveniam aut faciam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że wymaga czasu. Czas i tak upłynie.

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 92 razy

Post autor: Vicek » 16 maja 2018, 21:06

Fajnie, że chęci wróciły ;)

Ja też miałem skromny czytelniczo początek roku. Do połowy kwietnia przeczytałem zaledwie jedną książkę, teraz mam już ich na koncie dziewięć.
Dziś zabrałem się za kolejnego Samochodzika - tym razem zawędruję do Francji, gdzie, mam nadzieję, zdemaskuję Fantomasa :)
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
Eramas
Publicysta

Post autor: Eramas » 19 maja 2018, 13:11

U mnie przez ostatni miesiąc też nie było czasu na czytanie. Pod koniec kwietnia skończyłem Modyfikowany węgiel Richarda Morgana, a wczoraj zacząłem Wysokie okno Raymonda Chandlera.

Awatar użytkownika
ZenekZombie
Administrator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=30700#p30700
Podziękował(a): 54 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 49 razy

Post autor: ZenekZombie » 21 maja 2018, 11:25

Wczoraj skończyłam "Księgę cmentarną" Neila Gaimana. Bardzo mi się spodobała i chętnie sięgnę po więcej powieści tego autora. Myślałam o "Amerykańskich bogach", polecacie? A dzisiaj sięgnęłam po reportaż "Westermana "Martwa dolina" opowiadający o tym, jak w 1986 w w Kamerunie zginęli mieszkańcy doliny Nyos oraz okoliczne zwierzęta.
kontakt w sprawach forum: zenekzombie[at]przygodomania.pl
Filmy Youtube - link

Awatar użytkownika
Majkel47
Poszukiwacz Przygód
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... &start=160
Podziękował(a): 7 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy

Post autor: Majkel47 » 21 maja 2018, 17:16

Ja zabieram się za "Z zimną krwią" Trumana Capote

Awatar użytkownika
UpartaZołza
Przyjaciel forum

Post autor: UpartaZołza » 21 maja 2018, 18:53

A ja za to skończyłam Toń Marty Kisiel, świetna książka. I zabrałam się za Czarne Narcyzy Puzyńskiej, bo miałam ochotę na klimaty kryminalne ;)

Z Gaimanem jeszcze styczności nie miałam, ale planuję to zmienić i zapoznać się z jego twórczością :>

Awatar użytkownika
Eramas
Publicysta

Post autor: Eramas » 22 maja 2018, 16:43

Majkel47 pisze:Ja zabieram się za "Z zimną krwią" Trumana Capote
Jedna z niewielu książek, które odpuściłem po ~25% czytania. Nasłuchałem się o niej wiele dobrego, ale do mnie nie przemówiła. Być może spróbuję raz jeszcze w przyszłości.

Skończyłem Wysokie okno Chandlera (na ten moment jest to moja ulubiona książka tego autora) i wziąłem się za Solaris Stanisława Lema.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 11 czerwca 2018, 19:56

Skończyłam Nemezis (21) oraz Kurtynę (22; ostatni kryminał Agatki <szlocha>). Przeczytałam też 2 kryminały Sophie Hannah - Inicjały zbrodni (23) i Zamkniętą trumnę (24), to te, w których decyzją spadkobierców Agathy pojawia się Herkules Poirot.
No i nie mam czym kryminałować. <neszcześliwa> Przeczytałam też Gwiazdę nad Betlejem (25; opowiadania Agathy natury religijnej), a teraz czytam jej romans czy tam powieść obyczajową Cena geniuszu - obaczymy, jak się ma do kryminałów, ale obawiam się, że słabo.

Awatar użytkownika
ZenekZombie
Administrator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=30700#p30700
Podziękował(a): 54 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 49 razy

Post autor: ZenekZombie » 11 czerwca 2018, 20:24

Kassiopestka, znasz twórczość P.D.James (serię z inspektorem Dalglishem)? Myślę, że mogłaby ci się spodobać :)
kontakt w sprawach forum: zenekzombie[at]przygodomania.pl
Filmy Youtube - link

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 28 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 69 razy

Post autor: DirkPitt1 » 12 czerwca 2018, 12:53

Skończyłem Złoto Cara Cusslera i zabieram się za Węża tego samego autora.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
UpartaZołza
Przyjaciel forum

Post autor: UpartaZołza » 13 czerwca 2018, 15:49

A ja po skończeniu Rok Szczura. Wędrowniczka zabrałam się za Blacout Miry Grant, który zamyka historię "Przeglądu Końca Świata. Dzieje się, oj dzieje :D

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 92 razy

Post autor: Vicek » 13 czerwca 2018, 15:56

Muszę w końcu sięgnąć po Przegląd końca świata. Pierwszy tom leży na półce, więc może wkrótce się za niego zabiorę ;)
Aktualnie przebywam w Kiślowersum. W niedzielę skończyłem czytać Nomen Omen, a dziś planuję wskoczyć w Toń.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
UpartaZołza
Przyjaciel forum

Post autor: UpartaZołza » 13 czerwca 2018, 16:02

Vicek pisze:Muszę w końcu sięgnąć po Przegląd końca świata. Pierwszy tom leży na półce, więc może wkrótce się za niego zabiorę ;)
Aktualnie przebywam w Kiślowersum. W niedzielę skończyłem czytać Nomen Omen, a dziś planuję wskoczyć w Toń.
Oo, a mnie się zdawało, że Ty pierwszy tom PKŚ masz już za sobą :) A możliwości wskoczenia w Toń po raz pierwszy Ci zazdroszczę, ja przepadłam :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Co warto poczytać.”