Filmy są moim hobby tuż za grami komputerowymi. Jako urodzony w latach 80-tych, dużo filmów z tych lat zacząłem poznawać dopiero w latach 90-tych, na kasetach VHS. Niestety, nie miałem możliwości, na kupowanie kaset na własny użytek więc zostawały tylko wypożyczalnie. Jednak od kiedy podłączono do nas kablówkę i w 1997 zaczęła nadawać stacja TVN, zobaczyłem wiele hitów, które uwielbiam do dziś.
Niesamowite wrażenie zrobił na mnie Predator 1987 z niesamowitym głosem Janusza Kozioł-a do dziś poszukuję tej wersji, czy Batmany Burtona z Szydłowskim albo Aliens 1986 wersja reżyserska nadane w kwietniu 1998, dziękuję górze Smile że nagrałem to na kasetę i po 20 latach audio było w stanie perfekcyjnym do dziś TOP 3 moich filmów S-F.
Co by nie mówić wtedy TVN umiał bardzo dobre wersje lektorskie, może im wtedy bardziej zależało, albo ludzie i czasy były inne... jaka lipa jest teraz to szkoda gadać. Nagrywają nowe wersje lektorskie, a nie dają starych, nie mają ich czy co, nie wiadomo .
W latach swojej świetności TVN czy RTL 7, czy także dzięki już wtedy prężnie działającym POLSACIE mogłem nacieszyć się hitami z lat 80-tych w świetnych wersjach lektorskich. Lektor to dla mnie nierozłączny element filmów, kiedyś oglądałem filmy z napisami z konieczności, jednak nie miałem tego komfortu oglądania co z lektorem. W połowie lat 2000 przyszedł internet i wiadomo, filmy stały się coraz bardziej dostępne dla przeciętnego polaka, a to ,że to były to pirackie dvdrip-y, no cóż, „life is brutal” ale dzięki temu poznałem m.in. Blade Runner-a DC i pokochałem go miłością czysta i nie skażoną, a kiedyś, może byłem wtedy za młody, oglądając gdzieś na początku lat 90-tych na TVP strasznie mnie wynudził, widocznie nie bylem do niego dość dojrzały.
Jednak im człowiek starszy-mądrzejszy-bardziej zamożny dochodzi do wniosku, że fajnie jest mieć filmy, które uwielbia w oryginale. Nie ukrywam, że dla mnie rodzaj kolekcjonerstwa. Żałuję, że nie doszedłem do tego wniosku wcześniej, teraz zdobycie pewnych tytułów kosztuje na pewno więcej czasu i pieniędzy ale nie żałuję ani grosze na nie. Zbieram od niedawna ale to na czym mi najbardziej zależało udaje mi się po woli zdobywać.
Galeria
https://photos.google.com/share/AF1QipN ... ZmM3FUbnlB
Poszukuję na dziś takich filmów jak (jak ktoś ma możliwość kupienia i jest za granicą, albo zna kogoś kto ma proszę o kontakt

Valkenvania 1991 to niemiecka wersja filmu Nothing But Trouble:

Split Second wydanie USA region 1 NTSC ta okładka: