Powstaje remaster Syberii

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 53 razy
Kontakt:

Syberia: Remastered - zapowiedziana

Post autor: Przemo » 18 maja 2025, 21:15

Cudowna informacja:

Premiera jeszcze w tym roku
Ponad 20 lat po swojej premierze „Syberia” powraca w całkowicie unowocześnionej wersji. Odkryj na nowo kultowe lokacje i niezapomnianych bohaterów dzięki oszałamiającej oprawie wizualnej, przeprojektowanej rozgrywce i tej samej porywającej fabule, która uczyniła tę grę klasykiem.

Kate Walker, błyskotliwa prawniczka z Nowego Jorku, zostaje wysłana do odległej wioski w Alpach Francuskich, by sfinalizować sprzedaż starej fabryki automatów. Jednak rutynowe zlecenie szybko przeradza się w niezwykłą podróż przez Europę Wschodnią i jej ośnieżone krajobrazy.

W towarzystwie Oscara, wiernego i niepowtarzalnego automatu, Kate wyrusza, by odkrywać tajemnicze i zapomniane miejsca, pełne ekscentrycznych postaci, podążając śladem Hansa Voralberga — genialnego wynalazcy, który dąży do spełnienia pozornie nierealnego marzenia: odnalezienia ostatnich żyjących mamutów na mitycznej wyspie Syberia.

To nieoczekiwana, pełna emocji i trzymająca w napięciu podróż, która podważy wszystko, co Kate dotąd znała. Po raz pierwszy wydana w 2002 roku, „Syberia” stała się punktem odniesienia w gatunku gier przygodowych, docenionym za unikalną atmosferę, dopracowany scenariusz i bogactwo artystycznej wizji Benoîta Sokala. Ten remaster to nowa okazja, by (ponownie) odkryć arcydzieło, podążając śladami takich tytułów jak „Syberia: The World Before” czy nowo wydane „Amerzone: The Explorer’s Legacy”.

Najważniejsze cechy

Wierna i oszałamiająca renowacja
Poznaj na nowo kultowych bohaterów „Syberii” w pełni przeprojektowanych wersjach i zwiedzaj najbardziej charakterystyczne lokacje gry, ożywione dzięki pięknie odświeżonej grafice 3D. Każde środowisko zostało starannie odbudowane z zachowaniem stylu artystycznego Benoîta Sokala, oferując jeszcze głębsze zanurzenie w jego wyjątkowym wizualnym uniwersum.

Nowe spojrzenie na mechaniczne zagadki
Ciesz się nową wersją skomplikowanych łamigłówek, zaprojektowanych na nowo, by zapewnić płynniejsze i bardziej intuicyjne doświadczenie, przy jednoczesnym zachowaniu ich kluczowej roli w odkrywaniu tajemnic geniuszu Voralberga.

Unowocześniona rozgrywka
Przeżyj podróż Kate Walker na nowo dzięki zaktualizowanemu interfejsowi, ulepszonej nawigacji 3D i bardziej płynnemu sterowaniu, dostosowanemu do współczesnych standardów – bez utraty kontemplacyjnego i narracyjnego ducha gry.

Bogaty i wciągający świat
Od alpejskiego miasteczka Valadilène po skute lodem krańce Wschodniej Rosji – „Syberia” przenosi cię do świata tajemnic, automatów i poetyckiej mechaniki. Zanurz się w przygodzie w stylu clockpunk, gdzie realizm płynnie miesza się z baśniową magią.

Poruszająca i niezapomniana opowieść
Doświadcz głęboko ludzkiej historii, w której zlecenie prawnicze Kate Walker przeradza się w podróż w głąb samej siebie. Pełna nieoczekiwanych spotkań, emocjonalnych wyborów i momentów zachwytu, opowieść „Syberii” zaciera granice między osobliwością a wzniosłością.
Adventure Zone - Przygodówki od A do Z
www.azetka.pl

Przygodomania.pl - Przygodówki to nasza pasja!
www.przygodomania.pl
E-mail: galador(at)przygodomania.pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 389 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy
Re: Syberia: Remastered - zapowiedziana

Post autor: kassiopestka » 18 maja 2025, 23:14

Trochę mnie to 3D martwi. Wygląda na to, że będzie widok FPP? Czyli Kate zobaczymy tylko w przerywnikach? I wersji PL nie widać, a przecież była.
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: Vicek » 18 maja 2025, 23:29

Na stronie gry polski jest wymieniony (napisy + głosy).

https://www.microids.com/syberia-remastered-en/

Swoją drogą albo Microids Studio Paris nie zostało jednak rozwiązane, albo gra jest już od jakiegoś czasu w produkcji i zostanie dokończona przez drugie wymienione studio.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
Zagadka
Publicysta
Podziękował(a): 149 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 38 razy

Post autor: Zagadka » 18 maja 2025, 23:44

Wygląda na to, że Syberia 1 i 2 będą połączone w jedną długą historię. Sokal początkowo tak planował wypuścić Syberię, ale materiału było wtedy tak dużo, że podzielił na 2 gry. Ciekawe czy dosłownie wszystkie postacie i wątki się pojawią, czy może coś wytną (lub dodadzą nowego).
"Przygodówka jest niczym innym, jak dobrą opowieścią, obleczoną w zajmujące zagadki, które gładko wpasowują się w historię i bohaterów, a do tego cieszącą wzrok i słuch" - Roberta Williams

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60

Post autor: kassiopestka » 19 maja 2025, 00:26

Vicek pisze:
18 maja 2025, 23:29
Na stronie gry polski jest wymieniony (napisy + głosy).

No to chociaż tyle dobrego, ciekawe, czemu Steam nie potwierdza tych wszystkich innych języków.
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta
Podziękował(a): 5 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 169 razy

Post autor: pi_kor » 19 maja 2025, 00:33

kassiopestka pisze:
18 maja 2025, 23:14
Trochę mnie to 3D martwi. Wygląda na to, że będzie widok FPP? Czyli Kate zobaczymy tylko w przerywnikach? I wersji PL nie widać, a przecież była.
Jeśli zmienią z prerenderów na 3D to bardziej będzie to jak w Syberii 4. Tag "Wskaż i kliknij" chyba na to wskazuje. Jak jest info ze bedzie pl to oki. Pamietaj, że Syberia wyszła jeszcze w tych czasach gdzie prawa do lokalizacji miał polski wydawca, a nie developer gry. Stąd czasem w starych grach braki lub zawirowania w różnych reedycjach.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days | Subject 13
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Kontakt:

Post autor: Przemo » 19 maja 2025, 07:27

kassiopestka pisze:
18 maja 2025, 23:14
To na razie są pierwsze grafiki. Myślę, że będzie to klasyczna produkcja. Jednak nie za bardzo wierzę w premierę w tym roku.
Vicek pisze:
18 maja 2025, 23:29
Swoją drogą albo Microids Studio Paris nie zostało jednak rozwiązane, albo gra jest już od jakiegoś czasu w produkcji i zostanie dokończona przez drugie wymienione studio.
Przyznam, że nie słyszałem o tym wcześniej. Byłaby wielka szkoda, bo mocno liczyłem na kontynuację The World Before. Na linkedin firmy Microids Studio Paris część ludzi ma powpisywanych pełen etat. Główna siedziba nie udzieliła komentarza na pytanie jednego portalu, więc albo są na etapie wprowadzania zmian, albo studio pożegnało część deweloperów. Tak interpretuję.
Zagadka pisze:
18 maja 2025, 23:44
Wygląda na to, że Syberia 1 i 2 będą połączone w jedną długą historię.
Po czym tak wnosisz? Na stronie Microids możemy przeczytać:
HISTORIA
Odkryj na nowo clockpunkowy i oniryczny wszechświat Benoîta Sokala w tej całkowicie zremasterowanej wersji pierwszego rozdziału sagi Syberia . Dołącz do Kate Walker i Oscara, dziwnego i czarującego automatona, w pogoni za genialnym wynalazcą Hansem Voralbergiem i wyrusz na przygodę bardziej wciągającą i poetycką niż kiedykolwiek.

Przypuszczam, że zdecydowwali się odświeżyć grę, aby przyciągnąć nowych fanów do serii. Bardzo się cieszę, bo w pierwszą odsłonę nie dało się już grać. Według mnie mocno się zestarzała.
www.azetka.pl

www.przygodomania.pl

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 38 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy

Post autor: DirkPitt1 » 19 maja 2025, 10:09

Jak dla mnie oryginałowi wciąż nic nie brakuje, ale niech robią. Lepsze to niż remastery gier sprzed paru lat. Trochę mnie tylko niepokoi wzmianka o przeprojektowaniu zagadek na bardziej "intuicyjne doświadczenie" i "ulepszonej nawigacji 3D".

Nie chciałbym, żeby zagadki przechodziły się same. A odnośnie tej nawigacji, to Syberia przecież nigdy nie miała takich problemów. Boję się, że zmienią 2,5D na pełne 3D i dopiero wtedy się zaczną problemy z poruszaniem się po planszach, których wcześniej nie było. Jakoś przechodzenie w #D dość rzadko wychodziło klasycznym point & clickom na dobre.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 70 razy

Post autor: twig » 19 maja 2025, 10:22

Przemo pisze:
19 maja 2025, 07:27
Przypuszczam, że zdecydowwali się odświeżyć grę, aby przyciągnąć nowych fanów do serii.
Zrobili to, żeby nie zbankrutować. Nawet nowa część Syberii by na siebie nie zarobiła. Idą w nostalgię, a do tego po taniości.
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Kontakt:

Post autor: Przemo » 19 maja 2025, 10:41

twig pisze:
19 maja 2025, 10:22
Przemo pisze:
19 maja 2025, 07:27
Przypuszczam, że zdecydowwali się odświeżyć grę, aby przyciągnąć nowych fanów do serii.
Zrobili to, żeby nie zbankrutować. Nawet nowa część Syberii by na siebie nie zarobiła. Idą w nostalgię, a do tego po taniości.
Też myślę, że to może być powód.
DirkPitt1 pisze:
19 maja 2025, 10:09
Nie chciałbym, żeby zagadki przechodziły się same. A odnośnie tej nawigacji, to Syberia przecież nigdy nie miała takich problemów. Boję się, że zmienią 2,5D na pełne 3D i dopiero wtedy się zaczną problemy z poruszaniem się po planszach, których wcześniej nie było. Jakoś przechodzenie w #D dość rzadko wychodziło klasycznym point & clickom na dobre.
Jeżeli mechanika będzie powtórzona z The World Before to jestem spokojny. Bardziej zastanawia mnie czy przełożą całą historię z oryginału krok po kroku. Nie chciałbym, aby coś skracali albo łączyli z drugą odsłoną z powodu budżetu.
www.azetka.pl

www.przygodomania.pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 19 maja 2025, 12:13

No oby tylko nie zapatrzyli się na Amerzone, niech będzie widok trzecioosobowy.

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Kontakt:

Post autor: Przemo » 19 maja 2025, 12:42

Wątpię, aby zmienili perspektywe w grze. Znakiem rozpoznawalnym jest tryb trzecioosobowy. Chyba, że mieli mocno ograniczony budżet.

Kto jeszcze nie grał w Syberia: The World Before to polecam to zrobić. Może rozwieje Wasze wątpliwości, co do części aspektów. :)
www.azetka.pl

www.przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: Vicek » 19 maja 2025, 13:07

Na Steamie jest już wymieniona polska wersja językowa, choć na razie tylko w formie napisów.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 70 razy

Post autor: twig » 19 maja 2025, 13:46

I pewnie zostaną napisy, bo będzie trzeba będzie dograć nowy tekst (zmienią się zagadki), a to, co już jest nagrane, jest pewnie zbyt kiepskiej jakości, żeby zrobić z tego dźwięk przestrzenny.
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 19 maja 2025, 14:50

Przemo pisze:
19 maja 2025, 12:42
Kto jeszcze nie grał w Syberia: The World Before to polecam to zrobić. Może rozwieje Wasze wątpliwości, co do części aspektów. :)
Grałam tylko w demo, faktycznie nie było jakiegoś dramatu. Chyba było lepiej niż w "trójce", bo tam chyba to sterowanie nie było tak intuicyjne, przynajmniej nie na początku. Nie poprawiali czasem potem czegoś w trzeciej części? Coś mi tak się kojarzy, ale może już zmyślam. Generalnie ja grałam w wersję przedpremierową, bo pisałam poradnik, możliwe, że na premierę poprawili coś.

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Kontakt:

Post autor: Przemo » 19 maja 2025, 16:42

Demo to najgorszy fragment tej gry. W momencie jego zakończenia Kate zmienia miejsce i klimat całkowicie się różni.
www.azetka.pl

www.przygodomania.pl

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 19 maja 2025, 16:54

kassiopestka pisze:
19 maja 2025, 14:50
Przemo pisze:
19 maja 2025, 12:42
Grałam tylko w demo, faktycznie nie było jakiegoś dramatu. Chyba było lepiej niż w "trójce", bo tam chyba to sterowanie nie było tak intuicyjne, przynajmniej nie na początku. Nie poprawiali czasem potem czegoś w trzeciej części? Coś mi tak się kojarzy, ale może już zmyślam. Generalnie ja grałam w wersję przedpremierową, bo pisałam poradnik, możliwe, że na premierę poprawili coś.
To ja nie wiem co tu jeszcze robisz. Marsz do komputerka grać :diabel: Było lepiej niż w trójce, od sterowania po fabułę. Jeśli przygodówki miałyby wrócić do łask to z braku laku ten system jest lepszy, dużo lepszy niż w takim chociażby Dreamfall. Nazwiązuje do klasycznych p'n'c (zawieszona statyczna kamera) + chodzenie WSADem/padem lub wskazywanie myszą tyle, że w przestrzeni 3D.
Spolszczenia maszynowe:
Alter Ego | Crowns and Pawns Kingdom of Deceit | Lost Chronicles of Zerzura | Lost Horizon 2 | Monolith | Unforeseen Incidents | Whispers of a Machine | Tajne akta: Sam Peters | Warp Frontier | Shardlight | Mindlock - The Apartment | 15 days | Subject 13
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

Awatar użytkownika
Przemo
Administrator
Kontakt:

Post autor: Przemo » 19 maja 2025, 18:56

Na Steamie pojawił się teaser, który wyjaśnia temat perspektywy i wyglądu zagadek Jak dla mnie ok, chociaż bardziej gamplay przypomina mi Syberię 3 niż The World Before.
www.azetka.pl

www.przygodomania.pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta

Post autor: kassiopestka » 19 maja 2025, 19:14

pi_kor pisze:
19 maja 2025, 16:54

To ja nie wiem co tu jeszcze robisz. Marsz do komputerka grać :diabel:
Jakoś nie mogę się jeszcze przełamać do gier o tak ciężkiej tematyce jak wojna, jeszcze nie ta kondycja psychiczna. ;) Może poczekam, aż zremasterują obie pierwsze części i przejdę wszystko jeszcze raz po kolei. :E

Awatar użytkownika
pi_kor
Publicysta

Post autor: pi_kor » 19 maja 2025, 23:10

kassiopestka pisze:
19 maja 2025, 19:14
pi_kor pisze:
19 maja 2025, 16:54

To ja nie wiem co tu jeszcze robisz. Marsz do komputerka grać :diabel:
Jakoś nie mogę się jeszcze przełamać do gier o tak ciężkiej tematyce jak wojna, jeszcze nie ta kondycja psychiczna. ;) Może poczekam, aż zremasterują obie pierwsze części i przejdę wszystko jeszcze raz po kolei. :E
War of Mine to to nie jest :E
Spolszczenia maszynowe:
Ukryta zawartość

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry na PC oraz inne platformy”