Broken Sword 5 - The Serpent's Curse
-
- Publicysta
- Otrzymał(a) podziękowania: 6 razy
Revolution ogłosi informacje o nowej grze w lipcu
Zaczęło się wszystko od sylwestrowo-noworocznego wpisu na stronie studia, gdzie zapowiedziano ogłoszenie w połowie tego roku nowego tytułu. Niedawno na stonie Rolfa Saxona, aktora użyczającego głosu Georgowi Stobbartowi, moglismy zauważyć przez krótki czas wzmiankę o kontynuacji serii Broken Sword. I wreszcie wczoraj na Edge Online pojawił się artykuł na podstawie rozmowy z Charlesem Cecilem, w którym można wyczytać, że studio planuje wkrótce zapowiedzieć nowy tytuł. Dzis na facebookowym profilu Revolution Games potwierdzono tę informację. Nowa pozycja owiana jest jeszcze tajemnicą, ale pod koniec lipca powinnismy znać już więcej informacji na ten temat. Czy będzie to wyczekiwany przez fanów Broken Sword 5?- Piotr_85
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 3 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 26 razy
Re: Nowa gra od Revolution Games - Broken Sword 5?
Dla mnie byłaby to wspaniała wiadomość.
Wszystko raczej wskazuje na nowe przygody Georga i Nico tym bardziej że w ostatnim czasie odświeżono już 2 pierwsze części serii. Ale że ostatnio parę razy się w życiu niemiło rozczarowałem wolę się nie ekscytować aż do konkretnych przecieków.

NEW YEAR, NEW RULES, NEW LIFE
- SpokoWap
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 12 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 34 razy
Cokolwiek to będzie, oby było w klasycznej dwuwymiarowej oprawie. Czas pokaże, osobiście chętnie bym zobaczył nową przygodę Georga i Nico 

Obecnie grane: Nightlong: Union City Conspiracy (PC), God of War (PS4)
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
Stacja Sto Słów - moje miejsce w sieci
- twig
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 28 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 60 razy
Możliwe, że gra będzie 2D. Obawiam się jednak, że to będzie gra robiona głównie z myślą o iPadzie - czyli wszystko będzie wyglądało podobnie do odświeżonej wersji Broken Sworda I i II (dziwny interfejs, obowiązkowe podpowiedzi, uproszczone zagadki, niska rozdzielczość grafiki...)
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier
- Piotr_85
- Przyjaciel forum
Charles Cecil w wywiadzie dla Edge twierdzi że gra będzie wykonana w 2D. Wydaje mi się że otrzymamy też normalną przygodówkę a iOS i Android dostaną dostosowaną do tabletów wersje. Gra ma ukazać się na PC, Macach oraz wspomniano że cyfrowa dystrybucja na konsolach nie jest ostatecznie niemożliwa a gry tworzone pod tablety wyglądają tragicznie na dużych ekranach.
- kNOT
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 5 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 20 razy
Jednym słowem przyznaje, że nie dali rady wykorzystać potencjału 3D i z podkulonym ogonem wracają do prostszych rozwiązań 

A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...
- Urszula
- Administrator
- Podziękował(a): 163 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 171 razy
A może uznali, że 2,5 D to dość niż aż 3D, bo to jakoś już dużo tych D.
Czasem dobrze podkulić ogon i zawczasu się wycofać. 

___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl[/b]
Moje

- Piotr_85
- Przyjaciel forum
Ja tam nie mam nic przeciwko 3D.
Świetnie grało mi się w Penumbre, Amnesie, Broken Sword 3 czy Gabriel Knight 3 o ile tylko dobrze wykorzysta się potencjał. Ale 2D ma swój urok i fajnie że wracają do korzeni 

- Shadow
- Publicysta
- Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 4&start=40
To na pewno Broken Sword 5, w końcu jeden z jego twórców wygadał się jakiś czas temu na Facebooku, że pracują nad kolejną odsłoną.
- Urszula
- Administrator
Dobrze, gdyby jednak wrócili do starych korzeni, czyli wzoru z 1 i 2 bez innowacji i skrzynek. 

___________________________________________________________________________________________________
Moje
gry
Moje

-
- Publicysta
I jeszcze o planach Dave Gibbonsa:
http://www.eurogamer.net/articles/2012- ... -developer
http://www.eurogamer.net/articles/2012- ... -developer
- Piotr_85
- Przyjaciel forum
Według najnowszych doniesień gra Broken Sword 5 pojawi się również w cyfrowej dystrybucji na konsolach PS3 i Xbox360. Charles Cecil twierdzi że nastąpi to w późniejszym terminie w stosunku to wersji na komputery oraz smartfony. Oficjalne informacje na temat gry mają pojawić się w ciągu najbliższego miesiąca.
Czekam niecierpliwie.
Czekam niecierpliwie.

- Urszula
- Administrator
Jakos w to wszystko nie wierzyłam, a jednak. Dobra wiadomość dla nas graczy.
Moje
gry
Moje

- Elum
- Poszukiwacz Przygód
- Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Na Kickstartera z Broken Swordem? Oni tak na poważnie? Podpiszę się pod tym co na forum AG napisał tydzień temu Martin Gantefoehr (ex House of Tales):
While it seems perfectly reasonable and understandable that Revolution will make another Broken Sword game, I must say that as a fan, I've been hoping for an up-to-date continuation of the Beneath a Steel Sky storyverse for years.
An intelligent, witty, full package sci-fi adventure gaming experience from Revolution, (probably even 100% Templar-free!), with Steve on board—it'd be wonderful.
Przygodoskop.pl - od sierpnia 2002 roku do końca internetu
- kNOT
- Przyjaciel forum
Eee... To co chciałeś tymi znaczkami przekazać? Bo to takie jakieś nie po polskiemu jest...
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają...
- Piotr_85
- Przyjaciel forum
Po obejrzeniu filmu nie mam się co martwić o stronę techniczną. Nico wygląda naprawdę wspaniale a design otoczenia kojarzy się jak najbardziej z korzeniami serii. Patrząc na zebraną już sumę, nie będzie problemu ze zbiórką całości kwoty. Jest na co czekać. Mam nadzieje że skoro ta gra nawiązuje po początkowych osłon, twórcy zwiększą też ilość humoru bo BS4 było zbyt poważne pod tym względem w porównaniu do poprzedniczek.
- Urszula
- Administrator
BS3 i BS 4 to już całkiem inne gry, tak naprawdę seria skończyła się na B.S 2, takie przynajmniej ja mam odczucia. Potem były eksperymenty, ulepszacze, które na dobre serii nie wyszły. Jeśli jej piąta odsłona będzie kontynuacją, prawdziwa kontynuacją części I i II to warto na nią poczekać. Zresztą fani pokazali, co im tak naprawdę się podoba, gdy powstała gra B.S 2,5 

Moje
gry
Moje

- kNOT
- Przyjaciel forum
A ja żałuję, że idą na łatwiznę i odchodzą od 3D. Zamiast postarać się i dobrze wykorzystać możliwości, jakie daje trójwymiar, robią skok na kasę grając na sentymentach. Niestety nie raczą zauważyć, że liczba tych 'prawdziwych' fanów jest niewielka, przez co BS5 sprzeda się marnie, a seria się na piątce skończy...
- twig
- Przyjaciel forum
- Podziękował(a): 28 razy
- Otrzymał(a) podziękowania: 60 razy
Niekoniecznie musi się kiepsko sprzedać. Revolution od jakiegoś już czasu celuje ze swoimi produkcjami w urządzenia przenośne. Do tej pory przenieśli na nie swoje starsze produkcje. Myślę, że teraz po prostu poszli krok dalej i postanowili przygotować coś nowego. Biorąc pod uwagę ilość planowanych platform oraz to, jak wielki jest rynek smartfonów, to nie wieszczyłbym tej grze finansowej klapy. Nawet jeśli skończy w jakimś sklepie z aplikacjami na smartfony z ceną 2 dolary za kopię, to i tak na siebie zarobi.
Zgadzam się z tym, że 3D może wyglądać dobrze. Tylko żeby tak było, trzeba zainwestować w ludzi, którzy się na tym naprawdę znają. No i oczywiście projekt samej gry musi być do tego dostosowany. Bo jeżeli robi się grę z myślą o dwuwymiarowej oprawie i w międzyczasie dorzuca 3D, bo to jest modne i dobrze wygląda na okładce (3D w HD bejbe), to nic dziwnego, że wychodzą takie klocki jak BS3 i zagadki polegające na przesuwaniu skrzyń.
Zgadzam się z tym, że 3D może wyglądać dobrze. Tylko żeby tak było, trzeba zainwestować w ludzi, którzy się na tym naprawdę znają. No i oczywiście projekt samej gry musi być do tego dostosowany. Bo jeżeli robi się grę z myślą o dwuwymiarowej oprawie i w międzyczasie dorzuca 3D, bo to jest modne i dobrze wygląda na okładce (3D w HD bejbe), to nic dziwnego, że wychodzą takie klocki jak BS3 i zagadki polegające na przesuwaniu skrzyń.
Hurra i wciąż szukasz dziur
Gram: ---W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier