Gorogoa - gra przygodowo-logiczna z piękną grafiką - demo, trailer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sherlock Holmes
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 495#p38495
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Gorogoa - gra przygodowo-logiczna z piękną grafiką - demo, trailer

Post autor: Sherlock Holmes » 05 lipca 2015, 17:38

Obrazek
Obrazek
Gra typu adventure/puzzle, czyli przygodowo-logiczna, choć puzzle to chyba lepsze określenie dla tej gry, ponieważ rozgrywka polega na nakładaniu na siebie "kafelek" w podzielonym na 4 części oknie i pomocy głównemu bohaterowi w dalszych przygodach.

Stworzona przez Jasona Robertsa we współpracy z Eduardo Ortiz Frau (dźwięk) i Austin Wintory (muzyka). Jest to pierwsza gra tego developera i pomimo, że jeszcze oficjalnie nie wyszła (na razie jest dostępne tylko demo) to już zdobyła kilka nagród m.in.:
  • W 2012 roku - Visual Design Award na festiwalu IndieCade2012 (Nagroda za szatę graficzną)
  • W 2013 roku - Good Game Club Judge's Prize (Nagroda Jury)
  • W 2014 roku - Visual Art na festiwalu Independent Games (Nagroda za "sztuki wizualne" - oprawę graficzną na festiwalu gier niezależnych)
  • W 2014 roku - The best Art(Melhor Arte) na festiwalu Brasil's Independent Games (Nagroda za najlepszą szatę graficzną na brazylijskim festiwalu gier niezależnych)
Opis ze strony głównej (moje tłumaczenie - trochę zmienione, aby było bardziej po polsku heh :D):

Gorogoa jest piękną ręcznie ilustrowaną grą, której Świat składa się z unikalnych puzzli. Aby rozwiązać puzzle gracz musi przestawić kilka płytek na prostej siatce, układając kafelki obok siebie lub na innych fragmentach układanki. Lecz każda płytka jest także oknem na inną część Świata gry -- lub prawdopodobnie kompletnie inny Świat -- i każde okienko żyje tak jakby Swoją własną grą(żyje w Swoim własnym Świecie). Kluczem do przejścia dalej nie jest nigdy jedna kafelka, lecz ich umiejętne połączenie.

Gra ma się pojawić w tym roku (choć pierwotnie miała powstać pod koniec 2013 roku) na systemy operacyjne : Microsoft Windows i OS X, a w późniejszym terminie jest planowane także wydanie jej na platformy mobilne : iOS i Android.

TRAILER #1:

TRAILER #2:

GAMEPLAY:

DEMO / BLOG / FACEBOOK / TWITTER
GOG / STEAM / PRZYGODOPEDIA

Szczególne podziękowania dla użytkownika M46, który dodał informację o tej grze na chat na forum.

W razie jakby wkradł się jakiś błąd, szczególnie w tłumaczeniu lub mielibyście jakieś pytania piszcie ;)
Pozdrawiam,
Sherlock Holmes

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 24 razy
Re: Gorogoa - gra przygodowo-logiczna z piękną grafiką

Post autor: Sir_Kiełbasa » 05 lipca 2015, 18:49

A gdzie ta piękna grafika?

Awatar użytkownika
Sherlock Holmes
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://forum.przygodomania.pl/viewtopic ... 495#p38495

Post autor: Sherlock Holmes » 05 lipca 2015, 20:37

Sir_Kiełbasa pisze:A gdzie ta piękna grafika?
Zdobyła mnóstwo nagród, właśnie za grafikę, ale tutaj nie jest to grafika w stylu efektów specjalnych, fajerwerków, modelu 3D. Tylko ręcznie rysowane ilustracje. Jednak o gustach się nie dyskutuje i ocenisz całość, jak w nią zagrasz po premierze. Moim zadaniem było dodać informację na forum o tej grze i to zrobiłem :D

A poza tym według mnie jest to bardzo ciekawy pomysł na grę z tymi ilustracjami animowanymi, które trzeba na siebie nakładać w odpowiedni sposób - mogliby to wykorzystać jako mini grę w jakiejś większej produkcji ;)
Pozdrawiam,
Sherlock Holmes

Awatar użytkownika
M46
Obserwator

Post autor: M46 » 05 lipca 2015, 21:42

Sir_Kiełbaso, czy waćpan, przypadkiem, w te upalne dni, nie raczysz nieco marudzić? :D :kwiatek:
Portos, który jeszcze nic nie rzekł, odpowiedział tylko jednym słowem i jednym gestem. Powiedział mianowicie: "tak" i ujął w dłoń szpadę. Aramis uskoczył w tył i wyciągnął swoją. D`Artagnan pochylił się, gotów atakować lub bronić.

Awatar użytkownika
pa1ner
Przyjaciel forum
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: 1. Machinarium.
2. Botanicula.
3. Gemini Rue.
4. Dear Esther.
5. 9.03m
6. Still life
Podziękował(a): 36 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 5 razy

Post autor: pa1ner » 05 lipca 2015, 23:13

Ja tam popieram zdanie Sir_Kiełbasę i żadne nagrody tego nie zmienią. ;)

Awatar użytkownika
pelagia
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 8 razy

Post autor: pelagia » 06 lipca 2015, 11:15

Ręcznie malowane nie zawsze znaczy piękne. Albo inaczej - każdy inaczej postrzega piękno. :) Jak dla mnie, kolory w tej grze są mdłe i bez wyrazu, a kreska przeciętna.
Kontakt w sprawach forum: pelagia[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
Sherlock Holmes
Przyjaciel forum

Post autor: Sherlock Holmes » 06 lipca 2015, 12:36

pelagia pisze:Ręcznie malowane nie zawsze znaczy piękne. Albo inaczej - każdy inaczej postrzega piękno. :) Jak dla mnie, kolory w tej grze są mdłe i bez wyrazu, a kreska przeciętna.
haha :D Wiem wiem powinienem nazwać ją bardziej bajkową albo ręcznie ilustrowaną grafiką, ale już nie chcę zmieniać Tematu, gdyż nie chcę niczego popsuć :D
Pozdrawiam,
Sherlock Holmes

Awatar użytkownika
ZenekZombie
Administrator
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: viewtopic.php?f=68&t=634&p=30700#p30700
Podziękował(a): 54 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 49 razy

Post autor: ZenekZombie » 04 grudnia 2017, 22:07

Gorogoa to intrygująca i pełna elegancji gra logiczna, której fabuła została zobrazowana olśniewającymi ilustracjami autorstwa Jasona Robertsa.

ZAGADKI PEŁNE WYOBRAŹNI
Rozgrywka w Gorogoa zachwyca swą oryginalnością, zaś użytkownicy rozwiązują zagadki poprzez przetwarzanie i łączenie ze sobą obrazów. Proste, lecz diabelsko wciągające.

ROZGRYWKA W RĘCZNIE NAMALOWANYM ŚWIECIE
Jason Roberts stworzył tysiące zachwycających ilustracji mających na celu oddanie imponującej skali opowieści ukrytej w świecie Gorogoa.

NOWY SPOSÓB OPOWIADANIA HISTORII
Gorogoa to więcej niż gra – to dzieło sztuki wyrażające swoją tożsamość poprzez ujmującą warstwę graficzną i wciągające łamigłowki.

MINIMALNE WYMAGANIA SYSTEMOWE:
  • System operacyjny: Windows XP SP2
  • Procesor: 1 GHz
  • Pamięć: 512 MB RAM
  • Karta graficzna: GeForce 6 or Radeon X1000
  • DirectX: Wersja 9.0c
  • Miejsce na dysku: 680 MB dostępnej przestrzeni

Gra pojawi się na PC, iOS i Androidzie 14 grudnia 2017.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
opis Steam
kontakt w sprawach forum: zenekzombie[at]przygodomania.pl
Filmy Youtube - link

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gorogoa”