Premiera polskiej przygodówki Violett

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 68 razy
Premiera polskiej przygodówki Violett

Post autor: twig » 14 grudnia 2013, 13:25

13 grudnia premierę miała Violett, polska gra przygodowa stworzona i wydana przez gdyńską firmę Forever Entertainment.
Obrazek
Tytułowa Violett to nastolatka, której rodzice postanawiają przeprowadzić się do starego domu na wsi. Dziewczyna przyzwyczajona do wielkomiejskiego życia nie przyjmuje tej decyzji najlepiej. Poznajemy ją w jej nowym pokoju, gdy obrażona na cały świat zauważa dziwny błysk w jednej z mysich dziur. W środku znajduje magiczny talizman, który przenosi ją do dziwnej magicznej krainy. Naszym zadaniem będzie pomóc Violett w pokonaniu złej Pajęczej Królowej oraz powrocie do domu.

Twórcy obiecują zabawę w unikalnym świecie inspirowanym Alicją w krainie czarów, w którym czajniki mówią, żaby śpiewają, ślimaki gotują zupę a telekineza to powszechna umiejętność. Wszystko to zostało przedstawione za pomocą przepięknych, ręcznie malowanych i bogato animowanych lokacji, na tle których poruszają się postacie 3D. Gra jest przygodówką point’n'click, w której znajdziemy wiele zagadek logicznych, w rozwiązywaniu których wykorzystamy rzadko spotykane w przygodówkach paranormalne zdolności manipulowania przedmiotami oraz prawami fizyki.

Gra dostępna jest w języku polskim, co wbrew pozorom nie jest niestety takie oczywiste nawet w przypadku gier tworzonych przez polskie studia. Tym bardziej polska wersja bardzo cieszy! Violett kupić można na platformie Steam: klik. Do 20 grudnia jej cena obniżona jest o 30% – zapłacimy za nią 6,29 €. Do gry dołączony jest również soundtrack.

Poniżej znajdziecie dwa filmowe zwiastuny, w tym jeden zawierający fragmenty rozgrywki z wersji przedpremierowej. Zapraszamy do oglądania!
[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Gocciana
Publicysta
Podziękował(a): 11 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 11 razy
Re: Premiera polskiej przygodówki Violett

Post autor: Gocciana » 14 grudnia 2013, 13:43

Mam dziwne podejście do rysunkowej grafiki, chyba jak nasz były prezydent... jestem za, a nawet przeciw (czy jakoś tak) ;) Tu raczej za! No i jak każda 'była' dziewczynka :D mam sentyment do Alicji :tak: I chociaż nie cierpię internetowych wersji gier, to grę kupię... cholercia :P Mam wybór? ;)
Один человек сказал, всем нам улыбается смерть, мы лишь можем улыбнутся ей в ответ:-) Ukrainu Slawa!!

Awatar użytkownika
Zagadka
Publicysta
Podziękował(a): 135 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 38 razy

Post autor: Zagadka » 14 grudnia 2013, 14:12

Właśnie ta gra już kilka razy przemknęła mi między oczami tu i tam. Miałem sprawdzić jakiś czas temu, czy to przygodówka czy może coś zupełnie innego. Dobrze wiedzieć, że wychodzi jakaś polska produkcja... po polsku :oklaski:. Może za stary jestem, ale bajkowo-baśniowe gry w magicznych światach? Nie musicie mnie namawiać :D. Do platformy Steam się jednak nie przekonam, więc oby grę można było zakupić gdzieś indziej.

Stylistyka gry i postaci przypomina mi film Koralina.
"Przygodówka jest niczym innym, jak dobrą opowieścią, obleczoną w zajmujące zagadki, które gładko wpasowują się w historię i bohaterów, a do tego cieszącą wzrok i słuch" - Roberta Williams

Awatar użytkownika
twig
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 33 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 68 razy

Post autor: twig » 14 grudnia 2013, 14:16

Wysłaliśmy do wydawcy pytanie o to, czy będzie można kupić grę poza steamem i czy planują wydanie pudełkowe - damy znać, jak tylko otrzymamy odpowiedź :D
Węże. Dlaczego to muszą być węże?
Gram: ---
W sprawach PrzygodoManii piszcie na twig(małpa)przygodomania(kropka)pl
Przygodomania - z miłości do przygodówek. Wszystko o przygodówkach: solucje, recenzje, galerie, łatki, zapisy z gier

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate
Podziękował(a): 8 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 23 razy

Post autor: Sir_Kiełbasa » 14 grudnia 2013, 15:36

Zagadka pisze:Właśnie ta gra już kilka razy przemknęła mi między oczami tu i tam. Miałem sprawdzić jakiś czas temu, czy to przygodówka czy może coś zupełnie innego. Dobrze wiedzieć, że wychodzi jakaś polska produkcja... po polsku :oklaski:.
Szkoda tylko, że główna bohaterka jakoś nie po polsku się nazywa. Ale rozumiem, że jakby była jakąś Kaśką albo Jolką to nikt by nie tknął gierki kijem. No i jaki kolor włosów powinna mieć Kaśka? ;) Jeśli się pojawi fizyczna wersja to pewnie jakaś nędza (a przydałaby się muzyka na osobnej płycie :wykrzyknik: ), więc znowu będzie trzeba liczyć na Anglików. Grafika bardzo ładna. :oklaski:

Awatar użytkownika
Gocciana
Publicysta

Post autor: Gocciana » 14 grudnia 2013, 17:21

Sir_ Kielbaso, czy Ty naprawdę jesteś Polakiem? Tak pytam, bo ja z takim 'światopoglądem' jak Twój, już dawno bratałabym się z Anglikami (i Ich angielska flegmą... brrr) gdzieś tam w londyńkiej mgle :P No i powinieneś się cieszyć, że bohaterka to nie żadna Kaśka, czy Jolka :)
Один человек сказал, всем нам улыбается смерть, мы лишь можем улыбнутся ей в ответ:-) Ukrainu Slawa!!

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: Gothic 1 i 2, Lotus 3, Montezuma's Revenge, Red Baron, Sokoban, International Karate

Post autor: Sir_Kiełbasa » 14 grudnia 2013, 18:40

Gocciana pisze:Sir_ Kielbaso, czy Ty naprawdę jesteś Polakiem?
A co to ma do rzeczy? Nur fur Polen? :P
No i powinieneś się cieszyć, że bohaterka to nie żadna Kaśka, czy Jolka :)
Niby dlaczego? Polska gra to powinna mieć polskie imię, chyba że główną bohaterką polskiej gry jest Sherlock Holmes? :P

Awatar użytkownika
wujo444
Publicysta
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: wujo444 » 14 grudnia 2013, 20:29

Sir_Kiełbasa pisze: Szkoda tylko, że główna bohaterka jakoś nie po polsku się nazywa. Ale rozumiem, że jakby była jakąś Kaśką albo Jolką to nikt by nie tknął gierki kijem.
Katarzyna to imię pochodzące z greki, oznaczające "czysty", "bez skazy; "Jolanta (również z greki) to "fiołek". Jeszcze jakieś uwagi do polskości nazw i imion?

Trailer przypomina mi tak jak @Zagadce, Koralinę (z tym że jest nudniejszy sto razy). Na grafikę w grze już się to tak nie przekłada, i jest ona raczej nieszczególna. Jeśli to wszystko co twórcy mają do pokazania, to jestem grą zainteresowany jak zeszłorocznym fiołkiem.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca

Post autor: Sir_Kiełbasa » 14 grudnia 2013, 21:20

wujo444 pisze:Katarzyna to imię pochodzące z greki, oznaczające "czysty", "bez skazy; "Jolanta (również z greki) to "fiołek".

I co z tego?

Awatar użytkownika
Gocciana
Publicysta

Post autor: Gocciana » 14 grudnia 2013, 21:38

Kłania się... fiołek ;) I chyba mam fioła, bo nie bardzo kumam na jakie tory zeszła ta dyskusja :P Proponuję żeby bohaterka miała na imię Maria, bo chyba gracza każdej nacji to zadowoli :P

Awatar użytkownika
overemotional
Publicysta
Podziękował(a): 6 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 2 razy

Post autor: overemotional » 14 grudnia 2013, 23:07

A mnie się imię bohaterki podoba, bo mam niemal identyczne (z "a" na końcu :P). Poza tym Violett nosi buty, jakie lubię. :E
A tak poważniej - podoba mi się grafa i historia zapowiada się interesująco. Może przekonam się do wersji elektronicznej ze Steama, choć wolałabym wersję pudełkową.

Awatar użytkownika
overemotional
Publicysta

Post autor: overemotional » 15 grudnia 2013, 00:16

Mam nadzieję, że nie zaśmiecam (jeśli tak, to róbcie co trzeba :E ). Parę screenów z gry (siódmy kojarzy się z Escherem :) ). Dla mnie - super!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 marca 2017, 14:49 przez overemotional, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca

Post autor: Sir_Kiełbasa » 15 grudnia 2013, 10:33

Gocciana pisze:Kłania się... fiołek ;) I chyba mam fioła

To by wiele wyjaśniało. :P
Proponuję żeby bohaterka miała na imię Maria, bo chyba gracza każdej nacji to zadowoli :P
Niech ma jakiekolwiek, tylko niech brzmi jakoś po polsku.
overemotional pisze:Parę screenów z gry (siódmy kojarzy się z Escherem :) ). Dla mnie - super!
Pomarzmy przez chwilę... gdyby to były lata 90-te to taką książeczkę, jaką widać na 4 obrazku pewnie byśmy dostali w formie papierowej, ech... Znowu pozostaje liczyć tylko na Niemiaszków. :[

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 371 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 95 razy

Post autor: kassiopestka » 15 grudnia 2013, 10:58

Czuję się zachęcona i rozbawiona (waszą dyskusją). :P
Ale czy ta gra nie jest czasem w pełnym 3D? Bo jakoś tak głębia kilku obrazków nasunęła mi tę myśl, choć może błędnie...

Obejrzałam trailery, chyba jednak nie jest, ale tej zawartości PL też tam chyba za wiele nie będzie, bo widzę, że postacie porozumiewają się systemem obrazkowym, jak w Machinarium. :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
overemotional
Publicysta

Post autor: overemotional » 15 grudnia 2013, 11:07

Pestku, wg informacji ze strony gry, to jest to 2,5D. A tu link do stronki http://www.violettgame.com/.

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 371 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 95 razy

Post autor: kassiopestka » 15 grudnia 2013, 11:17

Dzięki, Over, stronka po polsku - jak miło! :)
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: BROK the InvestiGator
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
tynieczka
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 10 razy

Post autor: tynieczka » 15 grudnia 2013, 11:41

Jeżeli dobrze doczytałam to ona nie pójdzie pod XP ?
Na Steamie napisali, że minimalne wymagania to 7 :(
Kontakt w sprawach forum: tynieczka[at]przygodomania.pl

Awatar użytkownika
overemotional
Publicysta

Post autor: overemotional » 15 grudnia 2013, 11:56

Tynieczko, masz rację. Sprawdziłam w sieci i faktycznie wszędzie, gdzie zerknęłam, podają Windows Vista/7/8. Ciekawe, że na stronie gry nic na ten temat nie ma. :|

Awatar użytkownika
wujo444
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: wujo444 » 15 grudnia 2013, 12:27

XP zostało pół roku wsparcia. Był świetny, ale to czas się pożegnać. A już na pewno malutkie studio nie będzie tracić czasu żeby się dogadywać z dwunastoletnim systemem. Nie widzę w tym nic dziwnego.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Awatar użytkownika
Sir_Kiełbasa
Przygodożerca

Post autor: Sir_Kiełbasa » 15 grudnia 2013, 12:43

kassiopestka pisze:Ale czy ta gra nie jest czasem w pełnym 3D? Bo jakoś tak głębia kilku obrazków nasunęła mi tę myśl, choć może błędnie...
To nie ma żadnego znaczenia, jeśli efekt będzie taki jak tutaj! :)
Obejrzałam trailery, chyba jednak nie jest, ale tej zawartości PL też tam chyba za wiele nie będzie, bo widzę, że postacie porozumiewają się systemem obrazkowym, jak w Machinarium. :)
Tym lepiej. :tak:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Violett”