Gry Humongous Entertainment

Gry dla najmłodszych
ODPOWIEDZ
Emu
Publicysta
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy
Gry Humongous Entertainment

Post autor: Emu » 14 kwietnia 2018, 16:39

Nie wiem, czy dzieciom chce się zapoznawać ze starociami, ale ja te gry naprawdę lubię. Tytułem wprowadzenia: nie mam dzieci, już w wieku 5 lat postanowiłam, że gdy dorosnę, nie będę ich miała, natomiast jestem po trosze dorosłym dzieckiem i do dziś lubię wiele tekstów kultury przeznaczonych dla dzieci - niektore książki dla dzieci, filmy (choć tu jestem bardziej krytyczna, np. nie mogę znieść tego, jak w wersjach filmowych upupiono "Muminki". "Muminki" są pogodne, ale nie są wesołe i beztroskie - to chwilami wręcz mroczne opowieści!) i gry.
Humongous Entertainment, jeśli dobrze pamiętam, zostało założone przez współtwórcę gier Lucas Arts, który "zabrał tam ze sobą" silnik Scumm. I to jest najlepsza wiadomość: wszystkie gry HE poza "Putt-Putt and Pep's Birthday Surprise" i "Pajama Sam: Life is Rough When You Lose Your Stuff" są zrobione na tym silniku i znakomicie działają przez ScummVM.

Cykle:
Putt-Putt - antropomorficzny samochodzik (i jego piesek Pep). Gry dla dość małych dzieci, odpowiednie np. dla siedmiolatków.
(pierwotna grafika)
Obrazek
(późniejsza grafika)
Obrazek

Freddi Fish - rybka. Również gry dla dość małych dzieci.
Obrazek

Pajama Sam - bohater antropomorficzny, choć z niebieskawą skórą... ;) Najlepsza grafika. Gry dla trochę starszych dzieci, rzędu 9 lat.
Obrazek

Spy Fox - lisi agent. Trochę "brudna" grafika. Gry trochę trudniejsze, raczej dla dzieci powyżej 10 lat.
Obrazek

Let's Explore - właściwie nie tyle gry, co, powiedziałabym, "interaktywne tematyczne encyklopedie dla dzieci (z minigrami)". Ładna grafika, rysowana cienką, delikatną kreską.
Obrazek
I jeszcze trochę pomniejszych gier.
Poza grami przygodowymi jest też trochę czysto zręcznościowych: "Freddi Fish and Luther's Maze Madness" itp.

Awatar użytkownika
Konrad
Publicysta
Podziękował(a): 41 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 18 razy

Re: Gry Humongous Entertainment

Post autor: Konrad » 28 maja 2022, 16:27

Fajny post. Dzięki. Ze stajni HE jest jeszcze Fatty Bear's Birthday Surprise. Bardzo fajna przygodoweczka dla najmłodszych.
No kiczi yrdekel wodż nem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kącik młodego przygodomaniaka”