Hej wszystkim!
Mam 26 lat, mieszkam w okolicach Warszawy. Mam słabość do przygodówek od wczesnego dzieciństwa, gdzie ukształtowały mnie takie tytuły jak "Woodruff", "Książę i tchórz", "Gillbert Goodmate" czy "Jack Orlando". Jako dzieciak przeklikujący większość dialogów i skupiający się głównie na zagadkach oraz oprawie audiowizualnej, gry te zazwyczaj porzucałem w najlepszym przypadku w połowie rozgrywki

jak wiadomo, rozwiązania łamigłówek w tych grach często były dalekie od zdroworozumowych rozważań, a solucje nie były tak łatwo dostępne. Dopiero teraz mogę w pełni docenić wartość przygodówek nie tylko jako gier, ale również jako rodzaj fikcji interaktywnej.
Porównując się do większości użytkowników, nie mam imponującej biblioteki ogranych gier, jak staram się przede wszystkim nadrabiać zaległości w klasykach oraz najnowszych głośnych pozycjach. W tym roku przeszedłem już "Paradigm" oraz "Fran Bow", obie gry zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Obecnie ogrywam "Unavowed" i właśnie dzięki tej grze, a dokładniej wideorecenzji na YT, trafiłem w to wspaniałe miejsce dla pasjonatów

Później zamierzam powrócić do "Sanitarium", które mam nadzieję, że dzięki zapisom dostępnym na forum uda mi się w końcu dokończyć, gdyż gra niestety zawieszała mi się za każdym razem na jednym z poziomów. Dalej w kolejce mam "The last door", "Day of the tentacle", "Irony courtain" i resztę gier Wadjet Eye ("Unawoved" to moje pierwsze zetknięcie z tą marką). Temat przygodówki "I have no mouth and I must scream", a dokładniej jej relacji z oryginałem i innymi adaptacjami zamierzam poruszyć w mojej pracy dyplomowej
Oprócz tego jestem miłośnikiem szerokopojętych gier retro (NES/SNES/PSX/PC), przede wszystkim platformówek, RPG. Lubię też planszówki i karcianki (ostatnio głównie "Diuna" i "Star Realms", bardzo podpasowała mi mechanika deckbuildingu

).
Poza grami oglądam również filmy i seriale, czytam książki (obecnie "Carter beats the devil" G.D. Golda) i komiksy (obecnie "Persepolis" M. Satrapi + "Jojolion" H. Araki), słucham muzyki i całkowicie amatorsko próbuję czasami sam coś porobić. Interesuję się piłką nożną (głównie liga angielska) oraz wrestlingiem.
Bardzo mi miło, że natrafiłem na to forum. Już od jakiegoś czasu szukałem jakiegoś kącika dla przygodówkowych fanatyków – okazuje się, że stare dobre fora nie są wcale w niczym gorsze od Facebookowych grupek, które – jak mi się wydaje – w znacznym stopniu przyczyniły się do upadku tej popularnej niegdyś formy dyskusji.