Asylum - zapowiedź

Czy chcesz zagrać w ten tytuł?

Tak
6
55%
Nie
2
18%
Jeszcze nie wiem
3
27%

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
layne
Przyjaciel forum
Podziękował(a): 38 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 16 razy
Re: Asylum - zapowiedź

Post autor: layne » 19 marca 2025, 15:41

DirkPitt1 pisze:
16 marca 2025, 11:46
SpokoWap pisze:
15 marca 2025, 23:03
O, cena spadła do 67,49 zł.
Ale tylko na Steamie. Na GOG-u nadal 104 zł. :[ Widziałem to samo zrobili kiedyś ze Slay the Princess, gdzie na Steamie dostosowali polską cenę, a na GOG-u dopiero po dodatkowym dopraszaniu. Wracając do Asylum, widzę, że jeszcze wersja Steam ma osiągnięcia, których brakuje na GOG-u. No tak, wyższa cena, olane dodatkowe "funkcje", a potem będzie marudzenie, że na GOG-u to się nie opłaca wydawać, bo nikt nie kupuje.
Napisałem do GoG-a w tej sprawie, czekam na odpowiedź.
Gram:
Niedawno ukończyłem:

Awatar użytkownika
Rot Happy
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Rot Happy » 20 marca 2025, 23:13

Surowa gra i odrealnione dialogi. Chyba, że się później okaże, że były to schizofreniczne wizje głównego bohatera. Mało interaktywności, mało zagadek. Spacerek taki i przeglądanie notatek. Jeśli się nie rozkręci to biedna produkcja pokroju 5/10. Liczę jednak, że atmosfera zgęstnieje i pojawi się więcej skomplikowanych zagadek logiczno-przedmiotowych.
Gdybym kupił za pierwotną cenę, ponad 100zł to zapewne bym zwrócił przed upływem dwóch godzin.

Awatar użytkownika
Rot Happy
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 1 raz

Post autor: Rot Happy » 25 marca 2025, 02:26

Rot Happy pisze:
20 marca 2025, 23:13
Surowa gra i odrealnione dialogi. Chyba, że się później okaże, że były to schizofreniczne wizje głównego bohatera. Mało interaktywności, mało zagadek. Spacerek taki i przeglądanie notatek. Jeśli się nie rozkręci to biedna produkcja pokroju 5/10. Liczę jednak, że atmosfera zgęstnieje i pojawi się więcej skomplikowanych zagadek logiczno-przedmiotowych.
Gdybym kupił za pierwotną cenę, ponad 100zł to zapewne bym zwrócił przed upływem dwóch godzin.
Ukończyłem i podwyższę notę na 6 lub 6,5/10 ponieważ po drodze trafiło się kilka ciekawych zagadek i nawet pojawiło z mojej strony trochę zaangażowania w rozgrywkę. Całościowo to jednak nie jest to czego szukam w grach point & click. Tutaj większość czasu to senne spacerowanie, rozmowy i czytanie różnego rodzaju notatek. Zagadek jest mało, dialogi nudne a pewne założenia fabularne zbyt naiwne by nie powiedzieć głupie, chociaż sam pomysł na historię na plus jako pewien mix opowiadań Lovecrafta. Zakończenie na które nie mamy jakiegokolwiek wpływu słabe. Sam interfejs trochę siermiężny. Głupie, złośliwe osiągnięcie steam praktycznie nie do wykonania gdy nie wiemy o nim z wyprzedzeniem a jeszcze inne zbugowane. Trochę też gra się pogubiła w questach i gdy wykonałem coś nie do końca po kolei, quest został wykreślony jako wykonany a wcale taki nie był, co wprowadziło pod koniec trochę chaosu i bieganiny przez co "finałowa" atmosfera mocno siadła. Zadanie w kościele też było trochę popsute (może już naprawili).

To nie jest zła gra, ale bardziej mi się kojarzy z "doświadczeniem", symulatorem chodzenia. Mało interaktywna i "staroszkolnie" ograniczona chociaż trafiają się ciekawsze zagadki a i wystroje dosyć przekonujące. Pojawiające się pianino i inne dźwięki podkreślają atmosferę ale bez szału. Nie zapamiętamy na dłużej ani jednego motywu muzycznego.

Rozgrywka ok. 10 godzin gdy robimy wszystkie linie dialogowe, czytamy dokumenty i klikamy interaktywne punkty (pojawiają się same w pewnej odległości od "celownika", to nie pixel hunt).

Awatar użytkownika
Harnas-
Obserwator
Podziękował(a): 53 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 4 razy

Post autor: Harnas- » 25 marca 2025, 22:16

Asylum kupiłem niestety na Steam przeważyła cena no i osiągnięcia chcę bardzo wspierać polską platformę GOG ale niestety sami rzucają kłody pod nogi , szkoda ... co do gry mnie się podoba :)

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 37 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 131 razy

Post autor: DirkPitt1 » 26 marca 2025, 15:09

Ciężko powiedzieć, że to oni sobie kłody rzucają pod nogi. rzecz pierwszą,, cenę, ustala wydawca/twórca. nie GOG. Niektórzy wyższą cenę traktują chyba jako "podatek" od braku DRM-ów. W przypadku Slay the Princess na Steamie cena spadła, na GOG-u nie, ale jak się GOG-owi zgłosiło, to się skontaktowali z twórcami i jakoś cena spadła. Być może twórcy w ogóle zapomnieli, że wydali na GOG-u, kiedy przyszło do korekty. Tu mogło być tak samo.

Co do osiągnięć, tu również twórcy decydują i niestety, częściej niż nie, temat olewają. Gry, które na Steamie mają osiągnięcia, ale na GOG-u już nie, można liczyć w setkach, jak nie tysiącach i to pomimo tego, że GOG udostępnia specjalną bibliotekę, która tłumaczy steamowe osiągnięcia na format zrozumiały dla serwerów GOG-a, żeby nie trzeba było 2 razy implementować to samo. Pamiętam, jak w pewnym momencie zauważyłem, że wersja steamowa Broken Sword 2 się doczekała obsługi osiągnięć, pomyślałem sobie fajnie, będzie "wymówka", żeby przejść jeszcze raz, patrzę na moją GOG-owską wersję i oczywiście nie dali. Nie tak dawno dorzucili osiągnięcia do Soldiers Heroes of WW2, zapytałem czy można liczyć na taki bonus na GOG-u, to się dowiedziałem, że się aktualnie skupiają wyłącznie na wersji Steam, a na GOG może się kiedyś zastanowią, czytaj: nigdy.

Z jednej strony zrozumiałe, że chcą się skupić na platformie, która im przynosi większe zyski, z drugiej sami twórcy/wydawcy sprawiają, że wersja GOG wygląda na mniej atrakcyjną dla klienta, więc jeszcze mniej osób ją kupuje i kółko się zamyka.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 37 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 131 razy

Post autor: DirkPitt1 » 27 marca 2025, 14:53

OK, dla części zainteresowanych to pewnie musztarda po obiedzie, ale cena bazowa Asylum na GOG-u zrównała się ze steamową. Najwyraźniej twórcom się zapomniało, że na GOG-u też wydali i też by wypadało zmienić. :bezradny:
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Asylum”