Champy the useless vampire - ocena gracza

ODPOWIEDZ

Co myślisz o grze?

10. Idealna pod każdym względem
0
Brak głosów
9. Prawie doskonała
0
Brak głosów
8. Świetna z małymi niedociągnięciami
0
Brak głosów
7. Dobra, ale czegoś jej brakuje
2
67%
6. Mogłaby być troszkę lepsza
1
33%
5. Niczym specjalnym się nie wyróżnia
0
Brak głosów
4. Więcej wad niż zalet
0
Brak głosów
3. Mogło być jeszcze gorzej
0
Brak głosów
2. Kiepska, to mało powiedziane
0
Brak głosów
1. Szkoda pieniędzy i zachodu
0
Brak głosów

Liczba głosów: 3

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 190 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy
Champy the useless vampire - ocena gracza

Post autor: Urszula » 18 marca 2024, 20:34

Obrazek

Mile widziane uzasadnienie oceny
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
Urszula
Administrator
Podziękował(a): 190 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 219 razy
Re: Champy the useless vampire - ocena gracza

Post autor: Urszula » 18 maja 2024, 20:25

Na Steamie napisali, że grałam 88 minut. Trochę krótko i jakoś tak łatwo poszło. Grafika miła dla oka, fajnie, że jest polonizacja i chyba na tym koniec tych fajnych rzeczy. Moja ocena 6/10
___________________________________________________________________________________________________
Moje :D gry
kontakt w sprawach PrzygodoManii: urszula(at)przygodomania(kropka)pl

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 389 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 18 maja 2024, 21:38

Fajnie się bawiłam, bo praktycznie nie było momentu, żebym się zawiesiła, pomijając, że raz zapomniałam, że już wpadłam na to, co trzeba zrobić, bo zajęłam się czymś innym, i mi gra musiała przypomnieć, do czego mam wrócić.
Grafika całkiem przyjemna, fabula kompletnie pretekstowa, choć oryginalne, niebezpłciowe postacie, i byłby tu potencjał na dłuższą opowieść, a tak to trochę taki pierwszy rozdział był, zagadki OK, choć pod koniec pomyślałam, że chyba jest trochę za łatwo, co mnie akurat nie przeszkadza, bo nie cierpię utykać w grach, ale bardziej wymagający gracze mogą poczuć się zawiedzeni.
Główny minus - gra jest bardzo krótka. Plus w tym minusie taki, że nie zdążyłam się znudzić. :rotfl:
Główny plus - cały czas wiesz, co masz robić, nie musisz latać od Annasza do Kajfasza w nadziei, że jakaś nowa opcja dialogowa coś podpowie, bo masz w głowie plan i go realizujesz.
Moje odczucie po skończeniu gry: szkoda, że nie była dłuższa.

Daję 7,5, w ankiecie 7. Pół za wersję PL (zaskoczyło mnie to, że lista płac informuje, iż za spolszczenie odpowiada jakaś Francuzka polskiego pochodzenia - ja bym se dała rękę obciąć, że to jednak spolszczenie maszynowe).
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 38 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy

Post autor: DirkPitt1 » 18 maja 2024, 22:04

kassiopestka pisze:
18 maja 2024, 21:38
(zaskoczyło mnie to, że lista płac informuje, iż za spolszczenie odpowiada jakaś Francuzka polskiego pochodzenia - ja bym se dała rękę obciąć, że to jednak spolszczenie maszynowe).
Jedno drugiego nie wyklucza. Najłatwiej przelecieć maszynowo, a potem trochę wygładzić i wziąć kasę jak za tłumaczenie ludzkie. Nie mówię, że tak jest w tym przypadku, ale takie rzeczy się zdarzają.
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

Awatar użytkownika
Vicek
Publicysta
Podziękował(a): 4 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 127 razy

Post autor: Vicek » 18 maja 2024, 22:16

W pełni maszynowe było spolszczenie Conquistadorio, to jest o niebo lepsze, mimo iż wciąż dość słabe.
_________________________________________________________________________________________________
Kanał na youtube o przygodówkach i nie tylko: http://www.youtube.com/user/vicek83

Awatar użytkownika
kassiopestka
Publicysta
Ukończone gry przygodowe - link do tematu: http://www.przygodomania.pl/forum/viewt ... 4&start=60
Podziękował(a): 389 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 98 razy

Post autor: kassiopestka » 19 maja 2024, 00:34

DirkPitt1 pisze:
18 maja 2024, 22:04
Najłatwiej przelecieć maszynowo, a potem trochę wygładzić i wziąć kasę jak za tłumaczenie ludzkie. Nie mówię, że tak jest w tym przypadku, ale takie rzeczy się zdarzają.
No niespecjalnie miejscami było wygładzone, ale może kobita nie ma na co dzień styczności z językiem. Mimo wszystko "Grać" zamiast "Graj" w menu wyglądało dziwnie, tym bardziej że "Kontynuuj" było już normalnie. A ona była też wymieniona jako testerka, więc powinna to widzieć na własne oczy. :rotfl:
Moja kolekcja przygodówek
Ostatnio ukończone: Champy the Useless Vampire
Gram: Brassheart
W kolejce: ???
Czaję się na: The Season of the Warlock, PRIM, The Adventures of Bryan Scott, A Little Less Desperation, A Twisted Tale

Awatar użytkownika
DirkPitt1
Publicysta
Podziękował(a): 38 razy
Otrzymał(a) podziękowania: 140 razy

Post autor: DirkPitt1 » 28 maja 2024, 19:37

Całkiem ładna grafika, ale niestety gra jest strasznie krótka. Godzinka, półtorej i po zabawie. Zagadki są łatwe, przedmiotów nigdy nie ma za wiele. Fabuła dość pretekstowa i trochę absurdalna, ale mogłaby mieć potencjał, gdyby gra była dłuższa. I parę takich głupotek: Champy wchodzi do baru w ludzkiej postaci, wszyscy robią raban, że łolaboga, wąpierz. Ale już co najmniej dwa wazy w trakcie gry przemienia się na oczach świadków w nietoperza, żeby dosięgnąć czegoś wysoko położonego i nikt nawet okiem nie mrugnie. Druga rzecz: łowcy wampirów próbują Champy'ego zakołkować na samym początku gry, ale przy kolejnym spotkaniu po prostu walą go w łeb i zostawiają w spokoju.

No ale twórcy w porządku, poproszeni o polską wersję, taką wersję przygotowali, więc nie będę się nad grą nadmiernie pastwić i dam równą siódemkę.

Plusy:
Oprawa graficzna
Obecność polskiej wersji

Minusy:
Krótka
Przydałaby się jakaś trudniejsza zagadka
Polska wersja miejscami odrobinę kuleje
Kilka fabularnych głupotek
- Bruno, ty chyba masz paranoję.
- Paranoja jest wtedy, gdy nikt nie chce cię zabić. -BS3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Champy the useless vampire”